• Aucun résultat trouvé

Preguntes que donen lloc a la recerca

sobre el temps històric

Capítol 1. Fonaments de la recerca

1. Justificació inicial i objectius de la investigació

1.2. Preguntes que donen lloc a la recerca

Seguint la línia argumental anterior vaig arribar a plantejar-me una re-cerca que s’ha concretat al cap dels anys en aquesta tesi doctoral. Així, l’inici de la investigació comença amb una pregunta o una qüestió que reflecteix a la vegada una inquietud i un desig de canvi, una situació de present i una per-spectiva de futur, a les quals hauria de donar alguna resposta aquesta investigació:

* Què saben i què haurien de saber del temps històric i del seu en-senyament els estudiants de mestre.

Aquesta qüestió inicial, plantejada de manera sintètica, recull la idea eix d’aquesta investigació i inclou diferents temàtiques.

1. Les representacions del temps històric i del seu ensenyament dels estudiants de mestre per, si cal, poder-les modificar des de la forma-ció inicial a l’àrea de Didàctica de les Ciències Socials.

2. Les seves perspectives pràctiques en relació a l’ensenyament del temps històric, com pensen els estudiants que ha de ser el seu ense-nyament.

3. El procés de reflexió que segueixen els estudiants de mestre per rea-litzar propostes d’intervenció en la pràctica per ensenyar el temps històric.

4. L’observació de la pràctica i la valoració de les seves intervencions didàctiques, en col·laboració amb els mestres tutors i en un procés de reflexió crítica dels propis estudiants.

5. Les relacions existents entre les representacions sobre el temps his-tòric i la pràctica del seu ensenyament.

6. Les possibles propostes de canvi i de millora de la formació inicial, des de l’àrea de Didàctica de les Ciències Socials, per a l’ensenyament del temps històric.

Apareixen així una sèrie de preguntes que intenten donar una primera sortida a la complexitat del tema:

- Què saben els estudiants de mestre sobre el temps històric? Quines són les seves representacions sobre el temps i quins esquemes de co-neixement han construït al llarg de la seva escolaritat?

- Com s’han format les representacions dels estudiants de mestre sobre el temps? Quines són les influències per a la formació didàctica d’aquestes representacions?

- Com pensen els estudiants de mestre que s’ha d’ensenyar el temps històric? Quina influència tenen les seves representacions de la tem-poralitat en aquestes perspectives?

- Fins a quin punt aquests estudiants són capaços de crear seqüències didàctiques sobre el temps històrics per experimentar-les a primària?

Quin procés segueixen per dissenyar-les i com les justifiquen?

- Com porten a la pràctica les seves seqüències didàctiques els estudi-ants de mestre per ensenyar el temps històric a primària? Quines són les problemàtiques fonamentals que es presenten i com s’han de re-soldre?

- Com pot millorar-se la formació inicial del professorat d’Educació Primària per ensenyar el temps històric? Què han de saber del temps històric els estudiants de mestre? Què haurien de saber del seu ense-nyament i aprenentatge?

A banda d’aquestes preguntes sobre el pensament i la pràctica dels estu-diants de mestre, n’hi ha d’altres sobre la mateixa naturalesa conceptual de l’objecte d’ensenyament: el temps històric. Si volia saber quines eren les

re-presentacions dels estudiants sobre el temps històric havia de saber, en primer lloc i de manera inevitable, què havia de preguntar, sobre quins conceptes ha-via de preguntar. Si volia investigar quins eren els esquemes de coneixement de l’estudiant havia de saber quins eren els esquemes de coneixement de l’expert que reflexiona sobre la temporalitat, sobre la història i sobre el temps històric. I això donava lloc a tota una sèrie de preguntes d’una tipologia dife-rent a l’anterior, però del tot complementària.

- Què és el temps històric? Quins conceptes inclou per a la seva com-prensió?

- Quin model d’estructura conceptual proposa la ciència històrica per a la comprensió del temps?

- Quines aportacions han fet la filosofia o la resta de ciències socials per a la comprensió del temps?

- Quins són els esquemes de coneixement temporals d’un expert en his-tòria o en ciències socials?

- Quin model d’estructura conceptual es pot construir per fer una pro-posta curricular per a l’ensenyament del temps històric a l’educació obligatòria? Quins esquemes de coneixement sobre el temps històric ha de tenir un mestre?

L’aprofundiment en aquestes preguntes té la seva raó de ser en el fet que no existeix un model conceptual per a l’estudi del temps històric. La història no ha proporcionat aquest model global. Tampoc la filosofia o les ciències socials. Finalment es plantegen unes últimes preguntes, que són conseqüènci-es dels dos blocs de preguntconseqüènci-es anteriors.

- Com podem indagar en les representacions dels mestres sobre el temps històric a partir d’un model conceptual?

- Com podem construir un model d’estructura conceptual sobre el temps, encara que no existeixi un diàleg entre la història i les ciènci-es socials, i entre aquciènci-estciènci-es i la filosofia sobre aquciènci-est tema?

- Com es pot construir un currículum sobre el temps històric per a l’educació obligatòria? Quines aportacions s’han de tenir en compte des de la història, les ciències socials i la filosofia?

Són, doncs, aquestes qüestions les que donen lloc a la recerca i a partir de les quals plantejaré una sèrie de supòsits que caldrà analitzar en el desenvo-lupament de la investigació.