• Aucun résultat trouvé

Els estudis i el procediment d'accés

Aproximación a las tasas de nuevo acceso a la universidad según nivel de estudios de los progenitores. Jóvenes de 17

3. El cas de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

3.2. Els estudis i el procediment d'accés

L'entramat institucional de la UAB està format per 13 facultats i escoles pròpies, i 57 departaments que són els encarregats d'organitzar i desenvolupar l'activitat docent i investigadora. Cal sumar-hi la resta d'agents que formen part de l'anomenada Esfera UAB42 que constitueixen l'entorn de recerca i transferència de la universitat. En aquesta recerca ens centrem en els centres propis de la UAB i no en els centres adscrits, els quals tenen dinàmiques i condicions d'accés diferents i les dades no sempre estan disponibles. L'alumnat que cursa titulacions en centres adscrits a la UAB representa al voltant d'un 20% de l'alumnat total que accedeix cada curs a la UAB.

Al curs 2015 s'impartiren 81 titulacions de grau des de centres propis43, una d'elles impartida on-line, de les que cal destacar el procés gradual d'adaptació al l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) iniciat al curs 2008. Al 2003, 2004 i 2005 es comencen a crear 17 plans pilot44 en diferents titulacions, adaptant l'estructura, la metodologia docent i els objectius orientats a competències, a aquesta normativa europea. No obstant les condicions d'accés són les mateixes que pels antics plans

42Empreses i organitzacions de l'entorn, centres adscrits (centres de docència i recerca vinculats a la universitat però amb característiques diferenciades del sistema públic universitàri, com un preu més elevat, o graus no oficials, etc.), centres de recerca, serveis cientificotècnics, etc.

43Sent la universitat amb més graus ofertats de l'estat espanyol per aquest curs, i per tant amb major diversitat científica.

44 Són: Física, Matemàtiques, Publicitat i Relacions Públiques, Pedagogia, Ciències Polítiques i de l'Administració, Sociologia, Enginyeria Informàtica, Geografia, Humanitats, Traducció i Interpretació, Veterinària, Educació Infantil, Educació Primària, Relacions Laborals, Logopèdia, Infermeria i Turisme.

61 d'estudi. Al curs 2008 és el primer curs que s'imparteixen els primers graus completament adaptats a l'EEES i en són 5: Física, Matemàtiques, Infermeria, Física+Matemàtiques, Enginyeria Informàtica + Matemàtiques. Al següent curs 49 titulacions són adaptades a la nova normativa, i al 2010 es finalitza el procés d'adaptació amb 37 nous graus (figura 1.8).

Figura 1.8. Cronologia de canvis rellevants en les titulacions de la UAB en els últims anys.

Font: elaboració pròpia.

Cal destacar la creació de 5 nous graus l'any 2010, vinculats a les Ciències Naturals (Ciència i Tecnologia dels Aliments, i Nanociència i Nanotecnologia) i a les Ciències Socials (Gestió d'Empreses, Empresa i Tecnologia, i Comptabilitat i Finances). Encara que els últims cursos s'han creat altres noves titulacions i n'han desaparegut d'altres, aquestes acostumen a ser dobles titulacions amb poca importància pel què fa al nombre d'alumnes matriculats i, per tant, amb un efecte petit en les dinàmiques d'accés globals de la universitat.

En aquest punt convé donar algunes pinzellades sobre el procediment d'accés a les titulacions de la UAB. La legislació que regula el procediment d'accés al sistema universitari, la llei RD 1892/2008 i RD 558/2010, s'aplica al conjunt de l'estat espanyol i, per tant, també a la UAB. Generalment es distingeix diferents tipus de sistemes d'accés a la universitat: un sistema "d'accés obert", aquell en el què l'obtenció de la secundària post-obligatòria garanteix l'accés i la plaça a la universitat com és el cas

Inici creació de 17 Plans Pilot de Bolonya

Creació facultat Biociències

Primers 5 Graus Bolonya 49 Graus Bolonya

Fi adaptació graus (37)

5 nous graus

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015

UAB

62 d'Alemanya, i aquells de sistema "selectiu" en el què hi ha una selecció per part de les universitats dels estudiants en funció de proves de sortida de l'educació post-obligatòria i/o pròpies de la universitat, els quals són la majoria de països a nivell europeu.

El cas espanyol es trobaria amb característiques d'ambdós sistemes, ja que mentre que el dret a l'accés a la universitat i a escollir-la està reconegut, els estudiants han de aprovar les PAU i la seva plaça està condicionada a la nota d'accés obtinguda45 i per tant a la pràctica hi ha una selecció (European Commission/EACEA/Eurydice, 2014).

Durant la preinscripció l'estudiant escull en un ordre de preferències les titulacions/universitats46 a les quals vol accedir i, en funció de la seva nota d'accés i de la la nota de tall d'aquella opció, és acceptat o no en la preferència més alta.

L'assignació dels estudiants en les places per a cada titulació és, per tant, una ordenació dels estudiants en funció de la seva nota d'accés fins a cobrir el total de places disponibles prèviament. La nota de l'estudiant al que se li ha assignat la última plaça disponible per a la titulació preferida és la nota de tall per aquella titulació47.

En cas que l'estudiant no pugui accedir a la seva primera preferència degut a que disposa d'una nota d'accés inferior a la nota de tall, pot ser admès a la seva segona, tercera o successives preferències. Els estudiants que s'han preinscrit en la convocatòria de Juny tenen avantatge a l'hora de cobrir les places disponibles que els què ho fan al Setembre. Per últim, cal dir que en aquesta assignació de places hi ha un 15% d'aquestes reservades per estudiants amb característiques concretes: més grans de 25 anys, ja titulats, discapacitats, etc.

En algunes titulacions concretes s'exigeix uns criteris addicionals per l'accés que poden variar d'un any per l'altre i entre universitats, encara que la voluntat de les universitats públiques de Catalunya és mantenir certa uniformitat en els criteris requerits. Són les anomenades Proves d'Aptitud Personal (PAP), i en trobem un

45El càlcul de la nota d'accés té en compte la nota de sortida de la educació post-obligatòria (60%) i la nota de la fase general de la prova d'accés (40%). Recordem a més que des del curs de 2010 es pot calcular la nota sobre 14 presentant-se a dos exàmens optatius de la fase específica, els quals tenen un valor de ponderació concret per a cada universitat i carrera.

46 Aquest sistema d'assignació s'aplica per les universitats públiques i la UVic (privada).

47Sent una nota de tall de 5, en el cas que no s'hagin omplert totes les places disponibles.

63 exemple en les titulacions d'Educació a partir del curs 2014-15 o a la de Traducció i Interpretació (Anglès) de la UAB en les que es demana un nivell mínim de llengües48.

El 75% de les matriculacions a 1r curs de la universitat presencial pública espanyola es produeix des de Batxillerat, la via acadèmica de l'educació secundària post-obligatòria, i un 11% des de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) al curs de 2014 (Ministerio de Educación Cultura y Deporte, 2015). Existeixen altres vies d'accés a la universitat més minoritàries (al voltant del 10% de les matriculacions a 1r curs) com l'accés de les persones ja titulades, la via de majors de 25 anys, majors de 45 i persones de més de 40 anys que acreditin una experiència laboral relacionada (figura 1.9). Cada una de les quals presenta un procediment específic.

Figura 1.9. Esquema simplificat de les vies d'accés a la universitat a l'estat espanyol.

Font: elaboració pròpia.

Algunes vies d'accés tenen també la complexitat que permeten convalidar alguns crèdits i, per tant, la càrrega de treball d'aquell estudiant seria menor que per la resta d'alumnat. És el cas dels provinents de CFGS, que en algunes titulacions hi ha una

48 Val a dir que aquesta mesura aplicada a totes les universitats de Catalunya, va significar que es reduís la matricula un 40% per al curs 2014-15, especialment important pel perfil provinent de CFGS. Pel curs 2015-16 la meitat dels estudiants de CFGS que es van presentar no la van superar. Les PAP tot i no estar generalitzades, poden ser, com veiem, una dificultat per l'accés de certs col·lectius a algunes carreres, ja sigui per la "aptitud" concreta avaluada, per la forma d'avaluació o pel cost econòmic i d'informació que té aquesta prova específica.

64 reconeixement dels crèdits cursats durant el cicle formatiu i que poden suposar fins a un 25% de la càrrega de tota la titulació. Els alumnes provinents de CFGS han d'abonar un 15% del preu d'aquests crèdits convalidats49.

Per últim, una altra opció per matricular-se al primer curs d'una titulació universitària és la via del trasllat d'expedient. S'hi poden acollir estudiants ja universitaris en cursos anteriors i que encara no han acabat la titulació cursada. Aquest procediment els permet canviar els estudis, en base a alguns criteris i requisits concrets recollits al Reial decret 861/2010, de 2 de juliol. Segons dades del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte (2015), són al voltant del 5% de les matriculacions de 1r curs a les universitats públiques presencials.