• Aucun résultat trouvé

UN RAI PER A LA GRANOTA

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 44-48)

L’EDUCACIÓ STEM A INFANTIL A BULGÀRIA

PROPOSTA 6: UN RAI PER A LA GRANOTA

Universitat St. Kliment Ohridski de Sofia - Iliana Mirtschewa

1. Metes i objectius

Desenvolupament emocional i social: Comunicar-se amb un altre infant, dur a terme activitats per parelles, desenvolupar la capacitat per escoltar suggeriments i compartir idees pròpies.

Desenvolupament lingüístic: Verbalitzar les idees pròpies, aprendre i utilitzar paraules noves i debatre idees amb un company.

Desenvolupament cognitiu: Solucionar problemes, trobar diferents solucions per resoldre un problema, observar l’efecte de l’aigua en diferents materials, observar quins objectes suren i quins

resultats dels experiments, debatre els resultats dels experiments, seleccionar correctament els materials adequats i determinar quins materials són lleugers o pesants.

Mesurar la longitud dels materials que es poden utilitzar per construir un rai (tenint en compte que caldria que tots els materials tinguin la mateixa longitud) i avaluar quins materials són adequats per construir un rai que suri a l’aigua i transporti materials.

2. Descripció general de la proposta

Els infants utilitzen materials naturals (branquetes, fulles) i materials de la llar (palletes, bastonets de fusta, cilindres de goma, esponges de cuina). Quin material farà servir la granota per fer un rai que no s’enfonsi?

El producte és el rai per a la granota i l’activitat està pensada per a nens de 3 – 4 anys i 4 – 5 anys.

3. Material necessari

Terra, sorra, branques, palletes, bastonets de fusta, cilindres de goma, esponges de cuina, sabons, xocolata, pedres, argila, plastilina, una corda, un comptagotes, etc.

Figures 15 i 16. Il·lustració de les construccions que es poden fer amb els diferents materials.

4. Durada

La durada prevista és de 1 – 2 hores.

5.

Preguntes i/o reptes

- Quins materials farem servir per fer un rai que pugui surar?

- Quina quantitat de pes pot suportar el rai?

6. Conceptes STEM

Conceptes científics: alguns objectes suren mentre que d’altres s’enfonsen.

Conceptes matemàtics: alguns materials són lleugers, altres pesants. Mesurar la longitud.

Conceptes d’enginyeria: dissenyar i fer prototips de rais.

7.

Processos d’aprenentatge Coneixements previs dels infants:

- Heu posat mai una barca o un rai a l’aigua?

- De quin material estaven fets?

- Suraven?

- Es van enfonsar en algun moment?

- Què us va sorprendre més?

Els infants treballen per parelles i s’explica o es llegeix la història de Frog is a Hero (‘La granota és un heroïna’) (VELTHUIJS: 1995).

Activitats, preguntes i tasques: poseu un per un tots els materials al bol d’aigua i observeu quins suren i quins s’enfonsen. A continuació, poseu a l’aigua només els materials que no s’enfonsin. Poseu-hi els cubs i la joguina de peluix. Mireu què passa.

- Creieu que la granota podrà arribar fins a aquests materials, posar-hi menjar per als seus amics i surar?

- Què creieu què hauria de fer la granota?

Intenteu fer un rai de diferents materials que suri. A continuació, feu un rai amb un únic material que suri. Esbrineu quin material és el més adequat per lligar les peces del vostre rai: fil prim, cordill o corda.

- I si no lliguem les peces amb fil o corda? Comproveu què passa i expliqueu-ho.

Mireu quin dels rais és més estable. Deixeu només el rai més estable a l’aigua. Poseu-hi la joguina de peluix. Afegiu-hi els cubs d’un en un per comprovar el pes que pot portar el rai.

- Què en penseu?

- Quina quantitat d’aliments pot carregar la granota en aquest rai?

Resum: quins materials són els més adequats per construir un rai? Per què no es poden utilitzar altres materials? Què t’ha sorprès més? Quan navega millor el rai i per quin motiu?

Figures 15 i 16. Exemples dels rais que es poden construir

8. Què han de fer els infants i les famílies?

8.1. Pautes de l’equip docent per als infants: és important que tots els infants participin en les activitats i estiguin motivats. És de gran importància estimular l’interès dels infants i fer-los reflexionar amb preguntes obertes. Les activitats segueixen l’esquema següent: plantejar un problema - trobar una solució mitjançant la formulació d’idees - provar idees/models - prendre les decisions adequades - compartir experiències - discutir els resultats. El procés d’aprenentatge és més important que el producte final.

8.2. Consells a l’equip docent sobre el concepte científic de l’activitat: per a l’activitat, es poden preparar diversos materials, que puguin surar o enfonsar-se a l’aigua. Els nens i nenes han d’estar motivats per provar quins materials suren i quins s’enfonsen i per decidir quins seran adequats per construir un rai.

Seria bona idea deixar que els infants reflexionin sobre el pes de la càrrega que pot transportar el vaixell que ells mateixos han construït. L’atenció dels infants també s’ha de centrar en el problema de seleccionar els materials adequats per lligar les bigues del rai per tal de mantenir l’estructura sòlida.

8.3. Pautes de l’equip docent per als pares i mares: doneu a les famílies la possibilitat de treballar amb els seus fills. Expliqueu-los que poden fer d’ajudants i possiblement de moderadors, però que no poden participar realment en la tasca. Poden lliurar els materials als infants, ajudar-los i animar-los. Expliqueu a les famílies que encara és aviat per proporcionar definicions i explicacions científiques complexes dels fenòmens que estan observant. La tasca principal de les activitats STEM és que els infants

d’aquesta edat recopilin experiències relacionades amb el tema, observin i aprenguin què passa amb el material en determinades circumstàncies.

9. Participació de les famílies

9.1 Abans de l’activitat: Els pares i mares observen juntament amb els seus fills quins vaixells/embarcacions naveguen pel llac, riu o mar més proper o, en última instància, fan simulacions a la pica de la cuina. Debaten de quins materials estan fets aquests vaixells/embarcacions.

9.2 Durant l’activitat: Els pares i mares treballen amb els infants del parvulari en el projecte proposat.

9.3 Després de l’activitat: Les famílies i els seus fills intenten construir un rai amb materials disponibles a la cuina o amb materials naturals que prèviament han recollit. Els pares i mares els fan preguntes sobre l’efecte de l’aigua en diferents materials. Debaten el procés i els resultats de l’activitat.

10. Avaluació del procés

- Observació durant l’activitat STEM.

- Notes sobre les respostes dels infants a les preguntes.

- Comprovació de les habilitats dels infants per treballar per parelles.

11. Referències

VELTHUIJS,MAX (1995). Frog is a Hero. London: Andersen Press Ltd.

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 44-48)