• Aucun résultat trouvé

Material Necessari

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 32-38)

PROPOSTA 4: EXPERIMENTAR AMB L’ESTABILITAT

3. Material Necessari

Qualsevol material de dins de l’escola o de fora; per exemple, materials de residu, fustes, capses, mobles, estris de cuina, joguines...

Una opció comercial són els anomenats blocs Tumi Ishi. No tenen forma rectangular i, per això, obliguen els infants a provar quina superfície s’adapta millor per a les construccions.

Estan prohibides les peces de construcció que queden fixades (tipus Lego® o Duplo®).

4. Durada

La durada prevista és de 50 – 60 minuts.

5. Preguntes i/o reptes

- Com s’han de col·locar els elements de manera que no caiguin?

- Com aconseguir una construcció alta o bonica?

- Quins són els criteris per valorar una construcció?

6. Conceptes STEM

Conceptes científics: de forma, altura i estructura dels elements.

Conceptes matemàtics: concepte clar de més o menys, de suma i resta, de gran o petit. Els infants més grans comptaran les peces col·locades unes damunt de les altres. Així, una torre de fulles pot tenir més elements que una torre de capses, fins i tot ni que no sigui tan alta com la torre de capses.

Relació amb conceptes d’enginyeria/tecnologia: l’enginyeria s’aborda buscant estratègies per posar unes coses sobre les altres.

7.

Processos d’aprenentatge

El mestre porta a l’aula diverses fotos dels edificis més alts del món. Els infants observen les fotos una estona. Es pot preguntar als infants què veuen a la foto i comentar-ne la mida, els colors i les formes.

Figura 8. Exemples d’imatges que es poden portar a l’aula.

Més tard, tots fan una petita sortida pel voltant de l’escola i els infants prenen notes visuals sobre les estructures que veuen en aquesta zona.

Comparen les imatges que el mestre va portar a classe i el que han observat a la sortida. Tot seguit, fan una sessió de lectura i el mestre comença a llegir un llibre de contes titulat A Summer in Shapeville (‘Un estiu a la Ciutat de les Formes’), escrit per Catherine Phelan.

«Vet aquí que una vegada, al País de les Formes i els Sòlids es va viure un estiu que mai més ningú no oblidaria. A la petita vall adormida, el sol brillava sobre el riu, que s’escolava plàcidament pel País de les Formes. Tot estava florit i una exuberant catifa de moqueta verda cobria els camps i els prats. Les cases eren de forma rectangular i triangular i tenien les parets acabades de pintar, que semblaven brillar al sol de la tarda. Aquell estiu, el pare Forma i el seu fill gran, en Rectangle, van estar molt enfeinats. A més de treballar els camps, van haver de construir estructures fortes i estables per a molts dels seus veïns. A tot el País de les Formes i els Sòlids, el pare Forma i el seu fill tenien una bona reputació com a fusters, ja que hi havien construït estructures famoses per la seva solidesa i estabilitat.

Els sons de les seves serres i martells sovint se sentien ressonar per tot el petit poble de la vall...».

Un dia, un nen va anar a visitar la família Forma perquè volia que l’ajudessin a construir una torre tan alta que pogués tocar el cel.

Aleshores, el mestre pregunta a l’alumnat:

- Seria possible construir aquesta torre?

- Com haurien de dissenyar una torre tan alta?

- Quin tipus de formes haurien d’utilitzar per construir una torre tan alta?

Per tal de fer realitat el somni d’aquest nen, disposem d’una gran varietat de materials i ens agradaria dissenyar una torre estable perquè aquest nen faci realitat el seu somni. Convé treballar en grups. Els infants de cada grup poden utilitzar qualsevol material, especialment objectes procedents dels residus recollits dins o fora de l’escola que siguin estables. Pot ser un únic material o materials diferents, com ara capses buides, brics de llet, envasos de iogurt buits, fustes, fulles, plomes, etc. No poden ser peces de construcció, com ara Lego® o Duplo®, perquè aquest material permet fixar les diferents peces i els elements apilats no s’han de fixar entre si.

Durant el procés, el mestre planteja algunes preguntes per afavorir l’aprenentatge profund dels conceptes clau:

- Per què heu decidit fer servir concretament aquests materials en el vostre disseny?

- Heu mesurat l’alçària de la vostra torre?

- Què cal per mantenir estable la torre que heu construït?

- Quina forma haurien de tenir els materials usats per a la base?

- Com us heu sentit si en algun moment la vostra torre ha caigut i no podia mantenir l’equilibri?

Com ho heu solucionat?

Al final de l’activitat, cada grup presenta les seves torres a la resta de la classe i explica els passos que han seguit. Cada grup observa els dissenys dels altres grups i comparen els materials que utilitzen i com els mantenen estables.

8. Què han de fer els infants i les famílies?

8.1. Pautes de l’equip docent per als infants: per evitar una competència tensa i comentaris pejoratius o insultants, la tasca s’ha de fer de manera respectuosa. Tots i cada un dels grups ha de rebre comentaris positius per sentir-se competent.

8.2. Consells a l’equip docent sobre el concepte científic de l’activitat: intenteu trobar relacions amb elements de la vida quotidiana dels infants, com ara edificis.

8.3. Pautes de l’equip docent per als pares i mares: aquesta activitat es fàcil de fer a casa. Molts infants tenen joguines de construcció a casa. Però cal fomentar el joc amb elements que no es puguin fixar entre si. Aquesta activitat també serveix per aprendre fàcilment a numerar i a comptar.

9. Participació de les famílies

9.1 Abans d’aquesta activitat: El mestre envia una nota a les famílies per demanar-los el seu suport per preparar els infants per als nous conceptes:

«Benvolguts pares i mares,

D’aquí a un parell de setmanes, començarem a aprendre nous conceptes a la nostra aula. Podríeu investigar els significats d’una de les paraules que us indiquem a continuació per preparar el vostre fill/a? Les paraules són: estable/inestable, alçària i forma. Prepareu un pòster, escriviu el significat de la paraula escollida i feu un dibuix que sigui representatiu del concepte. Ens agradaria que féssiu arribar aquests pòsters a l’escola. Així, els penjarem a la classe i el vostre fill/a ens presentarà el concepte escollit.

Gràcies per la vostra col·laboració.»

Durant l’activitat: Mentre es porta a terme l’activitat es pot enviar als pares la nota següent:

«Benvolguts pares i mares,

Ens agradaria convidar-vos a la sortida prevista per observar els edificis de la nostra zona. En aquesta sortida, també voldríem fer una visita a l’Ajuntament i necessitem ajuda per concertar una visita amb un enginyer d’obres públiques i un arquitecte perquè ens facin una breu xerrada sobre la manera de

dissenyar els edificis i de mantenir la seva estabilitat. Ens podríeu ajudar a concertar la visita i a dur a terme les gestions oportunes?

Estaríem encantats que ens acompanyéssiu el dia de la sortida.

Gràcies per la vostra col·laboració.»

9.3 Després de l’activitat: El mestre envia una nota a les famílies amb les instruccions a seguir a casa amb els seus fills:

«Benvolguts pares i mares,

A continuació trobareu l’enllaç a un vídeo de YouTube que dura uns 2,5 minuts:

https://www.youtube.com/watch?v=XsFeVuVQE-E

Després de veure el vídeo, us suggerim que feu amb el vostre fill/a l’experiment que s’hi mostra. Per dur a terme aquesta activitat, necessiteu un full de paper i gots de paper. Durant l’activitat, intenteu fer diferents tipus de fonaments per al vostre disseny, feu-los una foto i doneu-nos alguns consells sobre quin dels dissenys és més fort i estable. També podeu escriure tot el procediment que heu seguit i compartir amb nosaltres les vostres experiències.

Gràcies per la vostra col·laboració.»

10. Avaluació del procés

Per a l’avaluació, podeu fer servir l’observació durant l’activitat STEM. Feu fotos i mostreu-les en un tauler del parvulari.

11. Referències

Figures 9 i 10. Alumnes portant a terme l’activitat proposada https://www.konradschule.de/Schueler/Klassen/Klasse4D.html

Figura 11. Blocs de fusta de forma irregular dissenyats professionalment (blocs Tumi-Ishi).

https://www.etsy.com/de/listing/797073487/tumi-ishi-holzblocke-o-holz-balancing?

https://www.stefanoboeriarchitetti.net/en/project/urban-tower-for-antwerp/

https://www.steelconstruction.info/Engineering_students%27_guide_to_multi-storey_buildings https://worldarchitecture.org/article-links/efnzf/som-ronald-lu-partners-ecadi-reveal-world-s-seventhtallest-building-using-bim-technology.html

https://www.mdpi.com/2075-5309/2/4/384/htm

Propostes STEM per a educació infantil

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 32-38)