• Aucun résultat trouvé

RESIDUS O EINES?

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 28-32)

Martin-Luther-Universitaet Halle Wittenberg

1. Metes i objectius

Desenvolupament emocional i social: Fomentar la capacitat de treballar en grup, educar per al desenvolupament sostenible (primeres nocions de reciclatge), potenciar la col·laboració entre els membres de la comunitat, desenvolupar en els infants els sentiments de responsabilitat social i de solidaritat i contribuir a la societat satisfent les necessitats dels infants de les zones rurals.

Desenvolupament lingüístic: Potenciar la capacitat d’expressar les pròpies idees per parelles i en grup, verbalitzar l’ús de materials de residu i aprendre paraules noves, com residus, plàstic, reciclatge i reutilització.

Desenvolupament cognitiu: Fomentar la reflexió en rotllana (per exemple, sobre la reutilització de materials), animar l’alumnat a dissenyar joguines o articles útils a partir de materials de rebuig i potenciar la imaginació de l’alumnat.

Desenvolupament motor: Treballar la motricitat fina fent servir diferents materials.

2. Descripció general de la proposta

Aquesta activitat està adreçada a infants d’entre 4 i 6 anys. Els infants dissenyen joguines o articles útils a partir de materials de rebuig. Els residus es recullen dins o fora de l’escola, fins i tot es poden portar de casa. L’objectiu principal d’aquesta activitat és iniciar un projecte per estimular la imaginació dels infants dissenyant joguines de la manera que vulguin. Mitjançant la reutilització dels materials de rebuig en el procés, els infants haurien d’innovar demanant a les empreses de joguines que facin servir materials de rebuig en el seu procés de producció.

A partir d’una col·laboració entre dues escoles, una d’ubicada al centre de la ciutat i un altra en una zona rural, cada infant trobarà la seva manera de dissenyar les seves pròpies obres mestres. En aquesta activitat, al llarg del procés cada infant es relacionarà amb un altre infant, tots dos arribaran a acords comuns sobre les joguines que cada un s’imagina i les dissenyaran.

3. Material necessari

Qualsevol material de rebuig net i no contaminat; per exemple, ampolles de plàstic, paper, recipients buits, barretes metàl·liques, caixes de cartró, etc.

Eines per preparar els articles: tisores, ganivets, trepants, cola, bolígrafs per marcar punts en el material de rebuig (per exemple, la ubicació d’un forat), pintura i pinzells.

4. Durada

La durada prevista és de 2 -3 hores.

5. Preguntes i/o reptes

Com podem reutilitzar el material de rebuig? Quin material bo podem produir a partir de material dolent? Per què els residus no només són residus, sinó que també són una font per crear nous articles?

6. Conceptes STEM

Sovint els residus només es llencen i no es reconeixen com a font de processos de reciclatge. Aquests processos no només protegeixen la natura contra la contaminació, sinó que també donen un important valor econòmic a la nostra societat. Aquests processos requereixen coneixements científics i tecnològics sòlids. El procés de reciclatge és un model tecnològic per als processos de reciclatge a la natura.

Els processos de reciclatge, reciclatge ascendent o reutilització són imbricacions fonamentals entre protecció del medi ambient, desenvolupament sostenible i economia.

Conceptes matemàtics: la forma del material (rodó, rectangular, cúbic, pla) és un element important per construir joguines o eines noves. Treballar amb diferents formes ajuda a construir un pensament tridimensional (capacitat de visualització espacial, un dels components de la intel·ligència general).

Relació amb conceptes d’enginyeria/tecnologia: en aquesta activitat, tots els materials utilitzats estan relacionats amb la tecnologia. L’enginyeria s’aborda dissenyant noves eines i utilitzant eines per a aquest procés.

7.

Processos d’aprenentatge

Per a aquest projecte hi hauria d’haver almenys dos mestres en contacte. Un mestre de ciutat hauria d’estar en contacte amb un altre mestre que imparteixi classes en una zona rural. El veritable objectiu d’aquest projecte és donar suport als infants que tenen accés limitat a joguines i materials de joc a les zones rurals. Per satisfer les seves necessitats de desenvolupament, els infants han de tenir accés a joguines i materials lúdics. En aquest projecte, es pretén construir un pont entre el món real dels infants i la imaginació mitjançant l’ús de materials de rebuig. Els infants dissenyaran plegats la joguina dels seus somnis. Aquest projecte es durà a terme simultàniament a dues escoles després del contacte entre un mestre de ciutat i altre d’una zona rural.

Per començar amb el projecte, els mestres decoren part de l’aula com un espai oníric. En determinats moments del dia, els infants dibuixen en aquest espai els seus somnis, hi fan obres de teatre sobre els seus somnis, hi ballen, hi escolten històries i hi graven les seves veus. Els mestres llegeixen contes i organitzen activitats teatrals per animar els infants a somiar durant una setmana.

Al final d’aquest període, els mestres els fan preguntes orientatives, com ara: «Alguna vegada has sabut quins són els somnis d’una altra persona? T’agradaria saber-ho? Què podeu fer per fer feliç un altre infant?» S’anima els infants a fer dibuixos de les joguines que somnien. Cada infant escriu el nom al seu dibuix. Més tard, els mestres donen una breu informació sobre el projecte. També preparen fotos i vídeos per fer una presentació mútua de les escoles, les classes i l’alumnat abans de començar el projecte.

Mentrestant, a les dues escoles el procés de recollida de residus continua durant una setmana. Durant la fase de preparació, a les dues classes es parla de reciclatge. Els mestres s’envien per correu les imatges dibuixades per l’alumnat. Cada infant dissenya una joguina nova utilitzant el material de rebuig i imitant la imatge dibuixada per un altre infant. Totes les joguines s’envasen amb cura i s’envien per correu a l’infant que somia amb aquesta joguina. Al final del projecte, els mestres fan algunes

heu utilitzat durant el projecte? Descriviu per a què heu utilitzat aquest material específicament? Com creieu que funciona?»

En aquest projecte, s’anima els infants a expressar com se senten quan reben les joguines. Es mostren exemples per donar idees, però la creativitat de l’alumnat no s’ha de limitar a aquests exemples.

Es podria trobar fàcilment un recull d’idees en enllaços d’Internet com ara:

https://www.geo.de/geolino/basteln/1153-rtkl-upcycling-neues-aus-altem-so-motzt-ihr-abfall-auf

8. Què han de fer els infants i les famílies?

8.1. Pautes de l’equip docent per als infants: tot i que aquest projecte podria semblar un treball individual, caldria animar els infants a ajudar-se mútuament, a col·laborar per construir les joguines i a compartir els materials entre ells. A més, els mestres han d’equipar els espais de treball amb material: cola, tisores, bolígrafs, etc.

8.2. Consells a l’equip docent sobre el concepte científic de l’activitat: intenteu introduir els termes correctes del material (plàstic, paper, vidre i metall).

8.3. Pautes de l’equip docent per als pares i mares: per fer participar les famílies a l’activitat, es recomana als mestres que duguin a terme les activitats proposades a l’apartat 9.

9. Participació de les famílies

9.1 Abans de l’activitat: Els dos mestres informen a les famílies mitjançant una nota com la següent:

«Benvolguts pares i mares,

La setmana vinent dissenyarem a l’aula joguines fetes amb materials reciclats. A casa, expliqueu als vostres fills com eren les joguines a la vostra infantesa. Hi havia tants materials de rebuig com ara quan éreu petits? Com s’utilitzen aquests residus? Separeu els residus domèstics? Si no ho feu, aquesta podria ser una oportunitat per a la propera setmana. Separar els residus és important per a la Terra i per al futur del vostre fill/a. Si necessiteu més informació sobre el reciclatge, no dubteu a preguntar-nos-la.

Gràcies per la vostra col·laboració.

Salutacions»

9.2 Durant l’activitat: Els mestres conviden les famílies a classe mitjançant una carta. S’organitza una sortida de camp amb les famílies per observar els residus que hi ha pels voltants. Es fan fotografies de les zones investigades i les escoles comparteixen les seves fotografies entre si. Les famílies donen exemples de com feien servir materials de rebuig en la seva infància; per exemple, plantant flors en ampolles de plàstic i llaunes metàl·liques, portant roba de segona mà, enterrant residus orgànics a terra, etc. Si és possible, comuniqueu els vostres plans a les famílies. En alguns casos, els familiars poden organitzar algun taller, com ara per plantar flors en llaunes metàl·liques i ampolles de plàstic.

9.3 Després de l’activitat: Per tal de completar aquest projecte, tant l’alumnat de l’escola com les seves famílies poden recollir signatures i sol·licitar a l’administració local pertinent contenidors de reciclatge per al seu lloc de residència.

10. Avaluació del procés

Per a l’avaluació, podeu fer servir l’observació durant l’activitat STEM. Feu fotos i exposeu-les en un tauler del parvulari.

11. Referències

https://www.geo.de/geolino/basteln/1153-rtkl-upcycling-neues-aus-altem-so-motzt-ihr-abfall-auf

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 28-32)