• Aucun résultat trouvé

FUNDES DE SABATES SOSTENIBLES

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 179-183)

L’EDUCACIÓ STEM A INFANTIL A TURQUIA

PROPOSTA 31: FUNDES DE SABATES SOSTENIBLES

Escola d’educació infantil Kizilimark Şehit Volkan Pilavci

1. Metes i objectius

- Prestar atenció a un objecte/situació/fet

- Centrar-se en un objecte/situació/fet que requereix atenció - Fer preguntes sobre un objecte/situació/fet que crida l’atenció - Observar objectes o éssers vius.

- Indicar de què estan fets l’objecte o els éssers vius.

- Classificar objectes o éssers vius segons les seves característiques.

- Trobar i suggerir diverses solucions a situacions problemàtiques.

- Escollir una de les solucions i provar- la

- Triar una nova solució quan l’escollida no sigui efectiva.

2. Descripció general de la proposta

Per tal de conscienciar sobre la contaminació ambiental i natural, els infants dissenyaran unes fundes de sabates alternatives (polaines) a partir de materials resistents que no contenen productes químics i que es descomponen a la natura per si mateixos.

3. Material necessari

Peces de tela de diversos tipus i textures, paper d’alumini, peces de cuir artificial, màquina de cosir petita, trossos de paper amb diferents textures, roba de colors, agulles de punta gruixuda, goma, peces de plàstic, botons, granadures, tisores, bolígrafs, etc.

4. Durada

La durada prevista d’aquesta activitat és d’una setmana

5. Preguntes i/o reptes

Com dissenyar unes fundes de sabates que no siguin de plàstic?

6. Contingut STEM

Conceptes científics: reciclatge, contaminació natural i ambiental, sostenibilitat, propietats de les substàncies (toves/dures).

Conceptes matemàtics: mida (conceptes de gran/petit, gruixut/prim).

7.

Processos d’aprenentatge

En primer lloc, es mostra el símbol de reciclatge als nens i nenes, i se’ls pregunta si ja l’havien vist abans. El mestre els pregunta si s’han fixat si a l’etiqueta d’alguna peça de roba o d’algun article hi havia aquest símbol. Després de fer una breu explicació sobre aquest símbol, els infants poden veure un petit vídeo sobre els danys provocats pels residus, especialment els plàstics. «Així, quins són els danys que l’ús del plàstic pot causar al nostre entorn i a la natura?» També se’ls pot preguntar quins objectes són de plàstic i, segons ells, amb quin altre material s’haurien pogut fabricat aquests mateixos objectes. Després, el mestre pot preguntar a l’alumnat quins objectes de plàstic hi ha a l’escola. «I, si no fossin de plàstic, de quin altre material podrien estar fets aquests objectes?»

Quan les respostes correctes ja siguin majoritàries, aneu a l’entrada de l’escola. Aleshores, el mestre pot demanar als nens i nenes que examinin les fundes de sabates que hi ha, que endevinin per a què serveixen i de quin material podrien haver estat fetes. Se’ls pot informar que les fundes de sabates de plàstic també contenen productes químics, que es consumeixen milions de fundes de sabates al món i que això contamina el medi ambient. Afecten negativament tots els éssers vius perquè no es descomponen a la natura per si soles. Al mateix temps, també s’investiga la quantitat de fundes de sabates de plàstic usades que es recullen durant una setmana. Es debat com aquestes fundes de sabates de plàstic danyen la natura.

- Podem dissenyar noves fundes de sabates que no contaminin la natura i el medi ambient i que no siguin d’un sol ús?

- Quins materials hauríem d’utilitzar per fabricar-les?

Un cop dins l’aula, repartim a l’alumnat trossos de tela de diversos gruixos i textures, paper d’alumini, papers de diferents mides, tisores, peces de cuir artificial, llapis, goma i cordill. Després d’examinar els diferents materials posats sobre la taula, els infants han de decidir quina és la millor opció i justificar-ne el motiu. Els motlles dels peus es fabriquen mesurant els peus de la mare, del pare i dels alumjustificar-nes.

Aquests motlles es tallen en teixit adequat, peces de cuir o paper d’alumini. Juntament amb les famílies, poden començar a dissenyar fundes de sabates com vulguin, sense donar-los cap instrucció.

Les fundes de sabates dissenyades es cusen amb la màquina de cosir o a mà, es decoren com es vulgui i s’hi acaben fixant les soles. Es formen grups segons els materials usats per fabricar les fundes de sabates. Per exemple: paper d’alumini, roba, cuir artificial, etc. Cada grup porta les noves fundes de sabates als peus i explica als seus companys per què utilitzen aquest material. Entre tots els infants s’haurà de decidir quines són les fundes de sabates més adequades i resistents. En aquesta etapa, es pregunta als alumnes quines fundes de sabates creuen que són menys perjudicials per al medi ambient

i com es pot reduir l’ús de plàstic. Les noves fundes de sabates dissenyades per decisió conjunta es col·locaran a l’entrada de l’escola i es començaran a utilitzar.

8. Què han de fer els infants i les famílies?

8.1. Pautes de l’equip docent per als infants: deixeu que els infants treballin en grup i creeu oportunitats perquè tots participin activament en el procés. En comptes de comparar els resultats dels diferents grups, convé que els plantegeu: «per quin motiu això ha funcionat o no ha funcionat?».

Deixeu-los temps suficient per pensar, debatre i actualitzar les seves idees.

8.2. Pautes de l’equip docent per a les famílies: per a la col·laboració amb les famílies, els mestres poden incloure les estratègies de participació següents.

9. Participació de les famílies

9.1. Abans de l’activitat: Les cartes sobre l’activitat s’envien a les famílies amb una setmana d’antelació. Es pot redactar una carta informativa com la següent:

«Benvolguts pares i mares,

La setmana vinent treballarem el tema dels plàstics que utilitzem (a casa, a l’escola i al nostre entorn) i que després llencem a la natura. També buscarem una solució amb els infants per reduir l’ús de fundes de sabates de plàstic, que és un dels productes de plàstic més utilitzats a la nostra escola.

Prèviament a aquest projecte, us suggerim que organitzeu petites sortides al voltant de casa vostra i que observeu els materials plàstics, els papers d’embalatge, les ampolles i les bosses de plàstic que s’han llançat al medi ambient per tal de millorar la conscienciació dels vostres fills. Us agrairíem que poguéssiu fer fotos dels residus de plàstic que us trobeu mentre feu aquestes observacions i que prepareu un mini àlbum que mostri les vostres observacions al llarg d’aquesta setmana.

Dilluns que ve podeu portar els àlbums a classe. Així, cada infant explicarà les seves pròpies observacions als companys mitjançant el seu àlbum. Estem entusiasmats amb aquest projecte i us convidem a col·laborar amb nosaltres per dur-lo a terme.

Salutacions cordials»

Com a l’exemple anterior, es poden fotografiar plàstics, etc. que causen contaminació a la natura fins a la data de l’activitat. Per tal d’observar quins són els residus, s’organitzen petites sortides a les zones obertes desitjades (parcs i zones de pícnic), i es fa fotos, s’examina els materials de plàstic que s’utilitzen a casa i se’ls informa que vinguin a l’escola a la data i hora especificades per a l’activitat STEM.

9.2. Durant l’activitat: Es fa arribar a les famílies una carta d’invitació com la següent:

«Benvolguts pares i mares,

Com ja us havíem notificat prèviament, aquesta setmana estem realitzant proves sobre residus de plàstic a classe. D’aquí a un parell de dies, buscarem solucions per a les fundes de sabates plàstic, un dels materials de plàstic més utilitzats a la nostra classe. Estaríem encantats que col·laboréssiu amb la nostra activitat el proper dimecres dia ... a les ………hores.

Us hi esperem!»

Les famílies van a la classe a la data i hora especificades a la carta d’invitació i acompanyen els seus fills durant l’activitat. Junts veuen el vídeo educatiu que explica la causa de la contaminació ambiental.

Mentre els infants dissenyen els productes originals, els pares i mares els guien i els ajuden, sobretot en les habilitats més complexes, com ara l’ús de màquines de cosir.

9.3. Després de l’activitat: Com a resultat de les observacions sobre el medi ambient i les excursions per la natura, s’organitza una exposició fotogràfica on es mostren les fotografies dels residus que danyen la natura. Els infants i les famílies fan junts les excursions per examinar l’abast dels danys causats pels residus als éssers vius.

Després, durant l’activitat STEM, es prepara un petit seminari en què els infants explicaran a les seves famílies el procés de l’activitat. Ho faran amb l’ajuda d’un pòster elaborat a partir de la documentació realitzada pel mestre. En aquest petit seminari, els nens i nenes hi participen com a ponents, els mestres com a moderadors i les famílies com a oients. Es dona a tots els pares i mares les instruccions per preparar les fundes de sabates fetes a classe i se’ls demana que en preparin unes per als seus fills a casa. Si és possible, es promou l’ús d’aquestes fundes de sabates a tota l’escola.

Es recomana a les famílies i als infants que iniciïn un procés de reciclatge a casa seva. Durant aquest procés, se’ls pot aconsellar que facin compost amb els seus fills. A més, també se’ls demana que preparin caixes per recollir els materials de reciclatge, que els portin a l’escola i que facin fotografies de tot el procés. Al final de cada setmana, es demana als pares i mares que portin a l’escola els materials de reciclatge que han recollit a casa perquè al final de cada mes els materials de reciclatge s’envien des de l’escola als centres de reciclatge.

10. Avaluació del procés

S’observa el procés de participació dels nens i nenes a les activitats. Es té en compte la motivació dels infants per participar a l’activitat, la capacitat per presentar els seus propis dissenys, etc. A més, cal destacar si utilitzen correctament els termes més importants (reciclatge, contaminació ambiental, plàstic, etc.). Si és possible, intenteu enregistrar un documental perquè els infants recordin tot el procés.

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 179-183)