• Aucun résultat trouvé

QUÈ PORTEN ELS NÚVOLS?

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 64-69)

L’EDUCACIÓ STEM A INFANTIL A CATALUNYA – ESPANYA

PROPOSTA 10: QUÈ PORTEN ELS NÚVOLS?

Universitat Autònoma de Barcelona

1. Descripció general de la proposta

Durant dues o tres setmanes, es demanarà als nens i nenes que observin els diferents núvols del cel i que intentin caracteritzar-los amb l’ajut de la família. A més, se’ls demanarà que utilitzin càmeres per fotografiar els diferents núvols observats. Després, les fotos fetes s’utilitzaran per recordar quin temps portava cada núvol i quan es van fer les imatges. Aquesta activitat és més adequada per a la tardor o la primavera, en què es preveu una major variabilitat dels núvols.

2. Material necessari

Càmeres (preferiblement digitals).

3. Durada

Es preveu que aquesta activitat es dugui a terme al llarg de dues o tres setmanes.

4. Preguntes i/o reptes

Primera part

Es demanarà als infants que observin els núvols amb la seva família i que expliquin quines característiques presenten pel que fa a formes i colors. També han de detectar els efectes observats, si s’escau. Algunes preguntes que poden guiar l’observació són les següents:

- Com és aquest núvol? El podeu descriure? Si el poguéssiu tocar, quina sensació tindríeu? Heu

- Quin temps creieu que portaran aquests núvols? Què passa generalment quan hi ha aquests núvols al cel?

- (En cas de pluja) On era aquesta aigua anteriorment? Com us imagineu que els núvols poden portar l’aigua?

- Com pot fer que plogui un núvol?

Els infants haurien de fotografiar aquestes experiències amb càmeres. Si és possible, imprimiu les imatges i anoteu les idees clau esmentades. Els nens i nenes poden necessitar l’ajut d’un adult per fer anar les càmeres.

Segona part

Aquesta part es durà a terme a la tornada a l’escola, després que els infants hagin fet totes les fotografies i hagin anotat les observacions corresponents. Hauran de tornar a mirar les fotografies fetes i recordar les seves observacions. És interessant comparar núvols similars de diferents infants i observar com era el temps en cada situació. Algunes de les qüestions que poden guiar el diàleg són les següents:

- Recordes el núvol d’aquesta foto? Com era? Recordes quin temps va fer?

- Aquest núvol és similar a algun altre? Quin? Per què?

- Què va passar amb els núvols foscos? Va passar el mateix amb els blancs?

- Què hem fet per recordar millor els núvols? Ho hauríem pogut fer d’una altra manera? (per exemple, dibuixar-los, gravar els nostres comentaris, etc.)

5. Conceptes STEM

Conceptes científics: Observació del medi ambient. Observar les diferències entre els núvols i documentar aquestes diferències fent fotografies tots sols amb una càmera digital.

Recordar l’efecte de cada núvol i les seves característiques tenint en compte les evidències observades.

Han de recordar com era el temps quan van fer la foto.

Conceptes matemàtics: Agrupacions

Conceptes tecnològics/d’enginyeria: ús de dispositius digitals per registrar experiències i reflexionar sobre les potencialitats de fer-ho. Reflexionar sobre els avantatges de la tecnologia per ajudar-nos a recordar esdeveniments passats.

6.

Processos d’aprenentatge

Primera part: Es demanarà als nens i nenes que observin els núvols amb la seva família i que els descriguin tenint en compte les seves característiques (color, textura, definició de les vores, etc.) i l’efecte que provoquen (pluja, tempesta, temps fred, etc.). Alguns núvols indiquen bon temps i altres

adverteixen de tempestes. En aquesta etapa, els infants haurien d’identificar que l’efecte d’alguns núvols és la pluja, de manera que porten aigua dins.

Amb les càmeres, també poden fotografiar les seves pròpies cares intentant representar com han caracteritzat cada núvol (per exemple, fosc, fred, etc.).

Figura 17. Exemple d’una de les imatges que pot portar l’alumnat

Imatge extreta de https://www.pexels.com/photo/clouds-fields-golden-hour-goldenhour-6903/

Segona part

Recupereu les imatges dels núvols després d’uns dies. L’objectiu és obrir un debat per a recordar què van veure. A més, podeu demanar-los que tractin d’ordenar les fotografies preses en una seqüència cronològica. D’aquesta manera, hauran de recordar quan van fer cada fotografia.

Hi ha quatre aspectes clau que haurien de sorgir d’aquest debat:

- Agrupar els núvols per semblances en el seu aspecte (color, forma general del núvol, forma de les vores, etc.).

- Agrupar els núvols per semblances en el seu efecte (bon temps, pluja, posta de sol, tempesta, etc.).

- Establir una relació entre el color del núvol i la pluja: com més fosc sigui el núvol, més plourà (encara que no sempre passa); o, dit d’una altra manera, com més fosc sigui el núvol, més aigua porta.

- Comprendre que la tecnologia ens pot ajudar a recordar i recuperar aquesta informació més endavant.

7. Què han de fer els infants i les famílies?

7.1 Consells a l’equip docent sobre el concepte científic de l’activitat: Aquesta activitat té dos

i les seves conseqüències meteorològiques. El segon és permetre als infants tenir un primer contacte amb dispositius digitals que permeten captar imatges (càmeres). Per tant, el mestre pot aprofitar les càmeres per promoure que els infants elaborin idees científiques sobre els núvols, tal com s’ha suggerit. En aquest sentit, aquesta activitat constitueix un primer pas preliminar que pot desencadenar un projecte sobre els núvols i la seva relació amb l’aigua. Suggerim llegir l’article de MONTEIRA I JIMÉNEZ -ALEIXANDRE (2019), en què es presenta un projecte complet.

7.2 Pautes de l’equip docent per a les famílies: És important tenir en compte que també volem millorar la competència digital dels infants, de manera que haurien de ser ells mateixos els que facin fotografies dels núvols amb la càmera digital. És important ajudar-los a utilitzar la càmera, però primer els hauríem de deixar que ho provin tot sols.

Per facilitar la tasca dels infants, es recomana utilitzar aplicacions de càmeres mòbils senzilles com ara:

First Camera: The Camera for Kids (iOS) o Simple Camera (Android).

Si hi ha dificultats per imprimir les fotos, els adults també poden dibuixar els núvols copiant la imatge.

8. Participació de les famílies

8.1. Abans de l’activitat a l’aula: Està previst que la primera part d’aquesta activitat (relacionada amb la recollida de dades) es faci a casa amb la família. Es pot enviar un correu electrònic o una carta als pares i mares per informant-los sobre els principals objectius de l’activitat i per descriure quina activitat han de fer amb els seus fills i com. Tot i que la informació es dona a les famílies, és interessant que a l’escola el mestre expliqui l’activitat a l’alumnat per resoldre qualsevol dubte i preparar-lo per a la recollida de dades. Aquestes serien les idees principals del text facilitat a les famílies:

1- Quins són els principals objectius de l’activitat?

Amb aquesta activitat pretenem que els infants s’adonin que els diferents tipus de núvols comporten conseqüències meteorològiques diferents: alguns provoquen plugims; altres, tempestes; alguns, fred, i altres, bon temps. Alguns són habituals al matí i altres, quan es pon el sol.

Per deixar que els infants arribin per si mateixos a aquesta conclusió, els hem de deixar observar abans de donar-los informació. Per tant, deixem que observin el cel durant diversos dies i que, si hi ha núvols, els facin una foto. És important descriure una mica aquests núvols (color, textura, definició de la vora, etc.) i, a més, observar el temps que fa en el moment de fer la foto i una mica més tard. Per incentivar les observacions dels nens i nenes, se’ls pot fer algunes d’aquestes preguntes:

Com és aquest núvol? El podeu descriure? Si el poguéssiu tocar, quina sensació tindríeu? Alguna vegada heu vist núvols similars?

Quin temps porten aquests núvols?

2- Com s’ha de registrar la informació per portar-la a l’escola?

Per registrar la informació observada per famílies i infants, poden utilitzar el gràfic següent o anotar aquesta informació a les imatges impreses.

Foto del núvol Quin temps feia? Informació extra

Figura 18. Exemple de taula per a la recollida de dades

A la primera columna, s’hauria d’enganxar una foto impresa dels núvols observats. A la segona columna, els infants haurien de registrar com era el temps en aquell moment o poques hores després.

La millor manera de fer-ho és deixar que dibuixin la pluja, una tempesta, etc. perquè puguin entendre fàcilment la informació. L’última columna està pensada per afegir-hi qualsevol informació addicional que els infants vulguin registrar i que no es pugui dibuixar. Per tant, els pares i mares han d’ajudar el seu fill/a a escriure-hi el que vulgui dir.

8.2. Després de l’activitat a l’aula: S’animarà els infants a fer (ells sols) fotos de moments rellevants viscuts amb les seves famílies. Poden enviar aquestes imatges al mestre i parlar sobre quin temps feia i si hi havia núvols al cel. Serà interessant comparar aquestes noves situacions amb les conclusions de les altres observacions prèvies.

De nou, se suggerirà als pares i mares que, per facilitar la tasca dels infants, facin servir aplicacions de càmera senzilles, com ara First Camera: The Camera for Kids (iOS) o Simple Camera (Android).

9. Avaluació del procés

La capacitat de recopilar dades, organitzar-les i treure’n conclusions és un aspecte important de la pràctica científica que s’hauria de fomentar des dels primers anys. Aquesta activitat utilitza la tecnologia per facilitar la recopilació de dades, però, si ho preferiu, també es pot fer amb dibuixos o descripcions verbals.

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 64-69)