• Aucun résultat trouvé

A la quarta sessió s’introduiran mini-metal·lonotes i s’han de plantejar les preguntes següents sobre la descoberta:

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 104-107)

L’EDUCACIÓ STEM A INFANTIL A CATALUNYA – ESPANYA

Sessió 4: A la quarta sessió s’introduiran mini-metal·lonotes i s’han de plantejar les preguntes següents sobre la descoberta:

- Què creieu que són?

- Per a què es poden fer servir?

- De què estan fetes?

- Produeixen sons? Els reconeixeu?

Després de reflexionar sobre aquests temes, es deixarà els nous materials (mini-metal·lonotes) juntament amb les peces que els infants ja han vist, de manera que puguin manipular i experimentar amb tots els elements, així com amb el so produït per les mini-metal·lonotes. A continuació, es formularan diverses hipòtesis a partir de preguntes com les següents:

- La bola de poliestirè produeix algun so quan toca la mini-metal·lonota? I la de fusta? I la de ferro?

- Per què creus que passa?

El mestre recollirà totes les reflexions de l’alumnat.

Sessions 5 – 6: Els infants podran accedir a tots els elements (inclosos els nous) per desenvolupar aquesta activitat, en el temps de treball lliure, durant dues sessions senceres. Això és força rellevant, ja que cal assegurar-se que l’alumnat experimenti lliurement amb els materials.

Per tal de fer que les famílies participin activament en l’activitat, se’ls lliurarà un calendari i un horari que indiqui quan es duu a terme a l’escola. D’aquesta manera, podran venir a l’aula, observar directament en què consisteix la proposta i acompanyar els fills en el seu procés d’experimentació.

Sessió 7: El mestre presentarà als infants un nou repte: hauran de reproduir el patró melòdic que escoltin. El mestre s’assegurarà que els infants escoltin detingudament aquest patró que s’ha gravat prèviament. Després, es demanarà als infants que esbrinin la disposició correcta de les mini-metal·lonotes per reproduir-les. Aquest enregistrament es deixarà al costat de tot el material de la resta de sessions.

Sessions 8 – 9: Els infants podran accedir a tots els elements per desenvolupar aquesta activitat en el seu temps lliure al llarg de dues sessions senceres. Això és força rellevant, ja que cal assegurar-se que l’alumnat experimenti lliurement amb materials per reproduir el patró melòdic. El mestre gravarà aquestes sessions en vídeo per poder reflexionar sobre el que ha estat fent cada nen o nena.

Per tal de fer que les famílies participin activament en l’activitat, se’ls lliurarà un calendari amb un horari que indiqui quan es duu a terme aquesta activitat a l’escola. D’aquesta manera, podran venir a

Sessió 10: En aquesta última sessió i amb tot el grup-classe, compartirem experiències d’aprenentatge comunes que els infants han tingut al llarg de les 15 sessions de treball anteriors. Es reconsideraran i confirmaran les hipòtesis formulades al començament de l’activitat, així com els supòsits fets en introduir nous materials o en manipular-los. Això es farà comprovant les gravacions realitzades a les sessions 12, 13, 14 i 15. Per concloure, es convidarà les famílies a venir a l’escola i a experimentar amb tot el material juntament amb els seus fills. D’aquesta manera, els infants podran compartir el que han après amb els seus pares i mares.

8. Què han de fer els infants i les famílies?

Pautes de l’equip docent per als infants: El mestre s’ha d’assegurar que els infants siguin capaços d’explicar als seus pares què han fet a classe i com han aconseguit crear la pista que segueix la bola (rodola pel tauler inclinat i produeix sons que acaben generant una melodia).

Després d’intercanviar experiències, el mestre s’ha d’assegurar que els infants també expliquin a la resta de companys com va ser la seva experiència.

L’alumnat ha de ser capaç de transmetre que, segons el material amb què estigui fabricat, el cos esfèric provocarà o no so quan toqui la peça de metal·lòfon. Així mateix, l’infant ha de ser conscient que, en funció de la disposició de les peces musicals a la superfície, es generarà una melodia o una altra. Per tant, cal assegurar-se que, en distribuir les peces per la superfície, el cos esfèric impactarà sobre totes per obtenir el resultat musical desitjat.

9. Participació de les famílies

9.1 Durant l’activitat: Tal com es veu a la descripció del procés d’aprenentatge, les famílies podran assistir a diverses sessions en què els seus fills realitzin treballs de manipulació lliure de materials. Els mestres ampliaran i especificaran l’explicació que els infants han fet a casa. L’objectiu de l’activitat és construir una pista en què l’objecte esfèric, en baixar, xoca i provoca sons que es converteixen en una melodia.

Els mestres haurien de dedicar part del seu temps a parlar amb les famílies sobre les seves experiències i a resoldre els dubtes que puguin tenir, així com a guiar-les en la construcció de rutes i animar-les a transmetre els seus dubtes.

9.2 Després de l’activitat: Famílies i infants podran fer el mateix projecte a casa utilitzant materials reciclats per crear el seu propi tauler inclinat. Després, els infants haurien de poder portar les noves pistes inventades a l’aula i compartir-les amb la resta de companys.

10. Avaluació del procés

Dues de les activitats més destacades de l’activitat són:

- El reconeixement del material amb què es fabriquen les diferents boles i el resultat que se n’obtindrà (confirmació d’hipòtesi) quan impactin amb les minimetal·lonotes.

Els coneixements previs que té l’alumnat sobre el material amb què s’han fabricat les diferents boles (fusta, ferro, plàstic, poliestirè...) els permeten treballar aquests conceptes amb força rapidesa.

Tot i això, quan se’ls pregunta quin serà el resultat quan cadascuna de les boles colpegi les minimetal·lonotes, les respostes donades poques vegades s’ajusten al resultat final.

Això fa que es consolidi l’experimentació necessària per aprendre, que ha de ser molt més gran. Una de les descobertes més interessants per a l’alumnat és la relació entre el pes material de la bola i el resultat sonor.

- La construcció de la ruta amb l’objectiu de crear una melodia. Construir una ruta que generi una melodia musical és un gran repte per a l’alumnat. L’experimentació lliure després de les sessions dirigides pel mestre ha de ser la part més interessant tant per a l’infant com per a l’adult (mestre o pare/mare): s’aplica constantment la tècnica d’assaig i error fins que s’aconsegueix el so desitjat.

Un dels factors a tenir en compte és el so ambiental que hi ha a la sala/aula on es desenvolupa l’activitat. Com que són petites peces musicals, el so que produeixen quan són colpejades per les boles és força fluix. Per aquest motiu, es recomana que l’espai on s’ha de construir la pista musical sigui el més silenciós possible.

11. Referències

Aquesta activitat s’ha dissenyat seguint el model d’una altra activitat creada al Lab 0_6, en què l’infant ha de fer baixar un objecte esfèric, seguint la trajectòria definida per ell mateix, amb l’objectiu d’introduir-lo en una petita porteria.

Fuzeau®: https://www.fuzeau.com/

Lab 0_6 U: https://www.umanresa.cat/en/lab-06

Propostes STEM per a educació infantil incorporant les famílies a l’aula:

Contribució de l’equip ParentSTEM de

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 104-107)