• Aucun résultat trouvé

RESIDUS O NO? PROJECTE DE DISSENY D’HORTS VERTICALS

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 24-28)

Martin-Luther-Universitaet Halle Wittenberg

1. Metes i Objectius

Desenvolupament emocional i social: Fomentar la capacitat de treballar en grup i assumir responsabilitats sobre l’entorn.

Desenvolupament lingüístic: Donar suport a la capacitat d’expressar les pròpies idees per parelles i en grup, verbalitzar el material recollit i aprendre paraules noves, com residus, plàstic, precaució...

Desenvolupament cognitiu: Despertar la curiositat de l’alumnat, animar els infants a tenir cura de l’entorn, conscienciar l’alumnat del perill que els residus suposen per als animals i pensar de forma creativa i estètica.

Desenvolupament motor: Treballar la motricitat fina mitjançant la recollida d’objectes petits.

2. Descripció general de la proposta

Aquesta activitat està adreçada a infants de 6 anys. Un dels problemes més importants del món és que en el futur la població mundial, que creix ràpidament, s’enfrontarà al problema d’aconseguir una alimentació adequada i saludable per a tothom. Per evitar aquest problema, s’han de prendre immediatament les precaucions necessàries per augmentar la producció d’aliments saludables en paral·lel a l’increment de la població i per compartir aquests aliments de manera justa. Tot i això, no es poden augmentar les superfícies agrícoles, de manera que l’única solució serà augmentar el rendiment per unitat de superfície. Per augmentar el rendiment de la superfície unitària, cal desenvolupar varietats d’alt rendiment i tècniques de cultiu sostenibles.

En aquesta activitat, s’anima als infants a trobar llavors antigues i a dissenyar un hort vertical utilitzant materials de rebuig al pati de l’escola i en algun altre lloc proper. Primer, els infants recolliran els residus i després les llavors antigues convocant una campanya. Amb aquest projecte, els infants trobaran l’oportunitat de cultivar els seus propis aliments/herbes aromàtiques al pati de l’escola i de cultivar les seves pròpies flors per aportar una aparença estètica al seu entorn proper, així com de reciclar materials de rebuig, limitar la seva pròpia generació de residus i tenir cura de les plantes.

3. Material necessari

Llavors, diferents materials de rebuig, terra, pala, paper, llapis, sacs de plàstic, pinces de recollida, metres, martell, claus, barretes, guants de plàstic o goma per protegir-se les mans, etc.

Figures 6 i 7. Alumnat realitzant la recollida de materials de rebuig

4. Durada

La durada prevista d’aquesta activitat és de 4 – 5 hores

5. Preguntes i/o reptes

- Hi ha gaires residus als parcs o prop de l’escola?

- Quanta superfície necessitem per cultivar els nostres propis aliments al pati de l’escola?

- On podem aconseguir llavors?

- Alguna vegada heu vist llavors? Quin tipus de llavors heu vist?

- Alguna vegada heu cultivat plantes? Quin tipus de plantes heu cultivat?

6. Conceptes STEM

Conceptes científics: Sovint els residus només es llencen quan algú ja no els necessita més. Però en aquest projecte s’utilitzaran materials de rebuig en el projecte de disseny d’horts verticals. Com que tenim un petit hort escolar, hauríem de calcular l’espai de l’hort i la seva capacitat de collita per persona per cultivar-lo.

Conceptes matemàtics: la quantitat de residus de diferents formes i mides, la quantitat d’aliments que creixen a l’hort vertical, la quantitat de materials de rebuig que s’utilitzaran per dissenyar l’hort vertical i el concepte d’equilibri.

Relació amb conceptes d’enginyeria/tecnologia: a l’activitat tots els materials utilitzats estan relacionats amb la tecnologia. L’enginyeria s’aborda decidint sobre el material dels residus a utilitzar a l’hort vertical: plàstic, paper, vidre, objectes metàl·lics, etc.

7.

Processos d’aprenentatge

El mestre hauria d’iniciar el projecte llegint el conte titulat Victor’un Balkabakları.

«Fa molts anys, hi havia un noi molt curiós anomenat Víctor, que va pintar el seu poble de color taronja, taronja com una carbassa. I com? Tot va començar amb una petita llavor. En Víctor va plantar aquella fràgil llavor a terra amb les mans i va començar a esperar pacientment. Va arribat la tardor i la llavor del Víctor es va convertir en dues carbasses enormes. A més, en Víctor en va obtenir també milers de llavors. I què va passar amb aquests milers de llavors?»

El mestre espera que els infants responguin i continua preguntant:

- Heu vist llavors alguna vegada? Podríeu descriure quin tipus de llavors? Podríeu dibuixar-les?

Penjarem aquests dibuixos a la paret.

- Us agradaria cultivar les vostres pròpies llavors?

- Podríem cultivar les llavors a l’hort de la nostra escola? Ja sabeu que el nostre hort és molt petit. Creieu que tenim espai suficient per cultivar llavors per a tots nosaltres?

Dividim-nos en grups, dibuixeu les vostres idees d’hort i presenteu el vostre pla en un pòster.

- On teniu previst aconseguir llavors?

- Quins materials necessitareu? Podríeu dibuixar tots els detalls del vostre prototip?

A més del mestre, els pares i mares també poden treballar amb els grups per dirigir els infants del seu grup. Mentre els infants dissenyen un projecte d’hort, el mestre planteja el repte següent a l’alumnat:

Com que no tenim prou espai a l’hort perquè cada grup hi planti les seves llavors, hauríeu de trobar una solució per al vostre hort i calcular la producció necessària per alimentar tota la classe.

Es pregunta als infants sobre els tipus de llavors que els agradaria conrear.

Algunes de les respostes són, per exemple, julivert, maduixes o orenga. Aleshores, el mestre pregunta les necessitats d’aquestes plantes per ajudar els infants a col·locar la planta en una part correcta de l’hort vertical.

Els infants aniran equipats amb guants i necessitaran la supervisió d’un adult mentre treballen.

Treballaran en dos grups. Les famílies acompanyen els grups per evitar que els infants es puguin fer mal en utilitzar estris. Els infants d’un grup utilitzaran envasos de plàstic i els de l’altre grup, ampolles de plàstic.

Al primer grup, posaran una mica de terra als envasos de plàstic, ficaran les llavors de maduixes a dins i buscaran la millor manera de penjar-los a la paret.

A l’altre grup, posaran una mica de terra a les ampolles de plàstic, ficaran les llavors de julivert a dins i també buscaran la millor manera de penjar-les a la paret.

Aquí és important predir en quin lloc de la paret és millor penjar els recipients. En aquest projecte, els infants haurien d’aprendre a fer nusos i llaços.

En aquest moment, el mestre aborda alguns conceptes científics abans que els nens i nenes intentin penjar els recipients. El primer de tot és el concepte d’equilibri. Aleshores, el mestre ajuda els infants a replantejar-se el procés de disseny abans de col·locar els recipients a la paret. Al final, haurien de penjar els recipients amb l’ajuda d’adults. Per acabar, el mestre resumirà els conceptes tractats a l’activitat.

8. Que han de fer els infants i les famílies?

8.1. Pautes de l’equip docent per als infants: disposar d’un bon equipament. Rebre la supervisió i el suport suficient per part d’adults.

8.2. Consells a l’equip docent sobre el concepte científic de l’activitat: no introduïu massa termes relacionats amb els materials de rebuig recollits, expliqueu el mecanisme d’equilibri durant l’activitat, i introduïu les nocions d’aliment orgànic i de llavors antigues.

8.3. Pautes de l’equip docent per als pares i mares: per fer participar les famílies a l’activitat, s’aconsella que els mestres duguin a terme les activitats següents.

9. Participació de les famílies

9.1 Abans de l’activitat: Es pot fer arribar la següent comunicació als pares:

«Benvolguts pares i mares,

La setmana vinent, tenim previst crear el nostre propi hort vertical al pati de l’escola. Necessitem la vostra col·laboració per fer que el vostre fill/a entengui la idea de cultivar els seus propis aliments, dissenyar un hort utilitzant materials de rebuig, etc. Fins i tot si vivim a les ciutats, podem cultivar els nostres propis productes en un petit hort, en un balcó o en un test. Aquesta activitat és divertida i, al mateix temps, saludable.

Us demanem que busqueu llavors antigues del vostre entorn local i que anoteu la informació sobre la llavor que heu trobat. Feu una targeta d’identitat de la llavor que heu trobat i porteu-la a l’escola. Com que el mes que ve tenim previst iniciar a l’escola el projecte de ‘Biblioteca de llavors’, seria fantàstic rebre la vostra contribució com a família.

Salutacions»

9.2 Durant l’activitat: El mestre envia una nota a les famílies i els convida a participar a les activitats a l’aula que realment necessiten la supervisió d’un adult.

9.3 Després de l’activitat: Per a tancar l’activitat es pot fer arribar la següent informació a les famílies:

«Benvolguts pares i mares,

A finals d’aquest mes, tenim previst començar amb el projecte de ‘Biblioteca de llavors’. Per al projecte necessitem pares i mares que col·laborin amb nosaltres en el procediment d’intercanvi de llavors.

Volem conèixer pagesos locals de la zona per augmentar la varietat de llavors que cultivarem l’any que ve. Hem de donar suport als productors que donen prioritat a les llavors locals! Si teniu la possibilitat de fer-ho, ens podríeu ajudar a contactar amb productors locals?

Salutacions»

10. Avaluació del procés

Per a l’avaluació, podeu fer servir l’observació durant l’activitat STEM. Feu fotos i exposeu-les en un tauler del parvulari.

11. Referències

https://klima-kita-netzwerk.de/aktionen/muell-sammeln-als-herzensangelegenheit/

https://www.nwzonline.de/oldenburg/sportliches-muell-projekt-traegt-zu-klimaschutz-bei_a_1,0,466966524.html

https://www.realsimple.com/home-organizing/gardening/how-to-make-a-vertical-garden https://www.instructables.com/Recycled-Vertical-Gardens/

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 24-28)