• Aucun résultat trouvé

DISSENY D’UN EQUIP DE PROTECCIÓ

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 145-149)

L’EDUCACIÓ STEM A INFANTIL A TURQUIA

PROPOSTA 23: DISSENY D’UN EQUIP DE PROTECCIÓ

Kirkkale Üniversitesi

1. Metes i objectius

- Aprendre sobre els conceptes virus, pandèmia i enginyers biomèdics.

- Trobar diferents solucions per a una solució problemàtica - Dissenyar un prototip per a les solucions trobades

2. Descripció general de la proposta

Es planteja als infants el repte de dissenyar el millor equip de protecció per a les malalties infeccioses.

Aquesta activitat està plantejada per a infants de 5 – 6 anys.

3. Material necessari

Teles de diferents gruixos, plàstic de bombolles, paper de diari, plàstic transparent i flexible, paper d’alumini, cola, cordes elàstiques, tisores, ceres, cinta adhesiva (podeu afegir tants materials com vulgueu).

4. Durada

La durada prevista d’aquesta activitat és de 2 – 3 hores

5. Preguntes i/o reptes

Per què els metges han de portar un equip de protecció quan tracten pacients que tenen una malaltia infecciosa? Com podem dissenyar el millor equip per protegir-nos dels virus? Com ens ajuda l’equip de protecció per evitar una malaltia infecciosa? Per què els infants han de portar un equip de protecció?

6. Conceptes STEM

Conceptes científics: malalties infeccioses, enginyers biomèdics, pandèmies, gèrmens i virus.

Conceptes matemàtics: concepte d’alçada, gruix i formes

Relació amb conceptes d’enginyeria/tecnologia: en aquesta activitat tots els materials emprats estan relacionats amb la tecnologia. Pel que fa a l’enginyeria, s’anima els infants a participar en el procés de disseny d’enginyeria. Primer se’ls planteja una qüestió i després se’ls demana que dissenyin un prototip per resoldre el problema. Durant el procés col·laboren amb els seus companys, treballen en grup, fan pluges d’idees, investiguen i desenvolupen idees, i després creen una solució/prototip mentre participen en una activitat.

7.

Processos d’aprenentatge

Podeu començar l’activitat mostrant fotos de metges que portin equips de protecció. Després podeu preguntar als infants si mai han vist metges a la televisió o als hospitals i per què creuen que porten aquesta roba especial. Quan us hagin respost, podeu parlar de malalties infeccioses i donar l’exemple de la COVID-19 com una malaltia infecciosa que té un impacte real en la nostra vida. També podeu parlar dels gèrmens, fent èmfasi especial en els virus. Podeu mostrar fotos o vídeos de virus i explicar com es propaguen. Aquí podeu explicar per què els metges porten un equip de protecció. Podeu continuar preguntant als infants si saben qui fabrica aquests equips de protecció per als metges o per a les persones que treballen amb malalties infeccioses. Quan tingueu les respostes podeu introduir el terme enginyeria biomèdica i preguntar si algú coneix un enginyer biomèdic. A continuació definiu breument els enginyers biomèdics com a col·laboradors dels professionals sanitaris per dissenyar equips de protecció per a les persones que han de treballar amb malalties infeccioses.

Després d’introduir termes com malaltia infecciosa, virus i enginyer biomèdic, demaneu als alumnes que es converteixin en enginyers biomèdics i dissenyin el seu propi equip de protecció per evitar la propagació del virus. Per subratllar la situació problemàtica, podeu fer les preguntes següents:

- Quin tipus de roba us protegiria?

- Quina part del cos s’hauria de cobrir amb l’equip de protecció per ser útil?

- Quin tipus de teles podem emprar per dissenyar equips de protecció?

- Quines formes poden utilitzar-se en aquests equips? Per què?

Després d’obtenir les respostes amb un debat en grup, formeu grups de 3 – 4 infants, demaneu-los que facin pluges d’idees i que les dibuixin en un paper.

En funció de les característiques de desenvolupament dels infants, podeu fer servir dibuixos o debats per fer visibles les seves idees. Per exemple, amb alumnes més grans (de 6 anys), podeu fer servir un dibuix com a primer pas per al procés de disseny, mentre que amb els més petits és millor parlar sobre com s’imaginen el disseny en comptes de dibuixar-lo. Quan acabin el disseny del seu equip, deixeu que l’ensenyin als seus companys. Mentre els infants presenten els seus dissenys, podeu fer-los les preguntes següents i permeteu que provin el seu disseny:

- L’equip de protecció cobreix el colze, les espatlles i altres parts del cos?

- L’equip de protecció ens permet respirar i moure’ns fàcilment?

- Quin tipus de tela fan servir per dissenyar el seu equip de protecció?

- És fàcil dur-lo?

Mentre feu aquestes preguntes podeu revisar el concepte de malalties infecciones, propagació del virus i enginyeria biomèdica.

8. Què han de fer els infants i les famílies?

8.1. Pautes de l’equip docent per als infants: assegureu-vos que tots els infants participen en les tasques, intenteu despertar-los la curiositat, etc. S’espera que els alumnes facin preguntes, trobin solucions (planifiquin una recerca), dissenyin un prototip, provin el seu disseny, decideixin la solució final i la comparteixin amb els altres.

8.2. Consells per a l’equip docent sobre el concepte científic de l’activitat: Els bacteris i virus son dos tipus de gèrmens. Tots dos poden propagar-se i causar malalties. Els enginyers biomèdics desenvolupen solucions integrant els principis de l’enginyeria, la biologia i l’atenció sanitària.

8.3. Pautes de l’equip docent per a les famílies: per fer participar els pares i mares en l’activitat, es recomana als mestres que duguin a terme les activitats de l’apartat 9.

9. Participació de les famílies

9.1. Abans de l’activitat: els mestres poden preparar una bossa amb el nom de diferents professions, com ara bombers, metges, infermeres, químics, biòlegs i tècnics de laboratori. Cada infant tria una professió i després es pot enviar la nota següent a la família:

«Benvolguts pares i mares,

Avui el seu fill/a porta un paper amb el nom d’una professió. Us agrairia que busquéssiu informació sobre aquesta professió amb ell o ella. Quan feu la recerca, intenteu respondre a les preguntes següents:

- Quina és la feina principal d’aquest grup professional?

- A quins riscos s’enfronten les persones que es dediquen a aquesta professió mentre exerceixen les seves funcions i com es protegeixen d’aquests riscs?

- Existeix alguna roba especial per a les persones que duen a terme aquesta professió?

- Si és així, com és aquesta roba?

Us agrairíem que preparéssiu un pòster amb el vostre fill/a que inclogui aquesta informació. Ens agradaria molt que féssiu arribar aquests pòsters a la classe a través dels vostres fills a principis de setmana. A més, podeu adjuntar fotos i notes al pòster per mostrar el vostre procés de recerca.

Tots aquests pòsters s’exposaran a les parets de la classe i ens resultaran molt útils durant la propera activitat STEM sobre equips de protecció per als professionals sanitaris.

Moltes gràcies.

Salutacions cordials»

9.2. Durant l’activitat: Després de presentar la qüestió als alumnes, es pot organitzar una visita al lloc de treball dels pares i mares que siguin metges, infermers o enginyers biomèdics. Durant la visita, poden explicar la seva professió, els riscos que aquests grups professionals afronten i què es pot fer per evitar-los. D’aquesta forma els nens i nenes poden veure diferents tipus d’equips de protecció abans de l’activitat.

9.3. Després de l’activitat: Després d’aquesta activitat, podeu enviar una nota a les famílies per informar del dia en què s’exposarà la roba dissenyada a la classe. Aquesta en podria ser un exemple:

«Benvolguts pares i mares,

La setmana passada vam organitzar una activitat STEM sobre la preparació d’equips de protecció a la nostra classe. L’alumnat va dissenyar uns equips magnífics. Creiem que veure aquests dissenys us sorprendrà positivament. Estem organitzant una fira per exposar-los i que tindrà lloc el proper dimecres

a les 13 h. Els nens i nenes també tenen moltes ganes de veure-us a l’escola. Us convidem a tots a la nostra fira.

Salutacions cordials»

Si les condicions de l’escola no són apropiades per organitzar una exposició, el professor pot enviar un pòster als pares i mares dels alumnes per mostrar el procés STEM en format imprès o electrònic.

10. Avaluació del procés

Per a l’avaluació, podeu observar la participació dels infants i especificar les dificultats que tenen durant les tasques. També podeu observar com fan servir el vocabulari científic o STEM durant i després de l’activitat.

11. Referències

https://www.who.int/topics/infectious_diseases/en/#:~:text=Infectious%20diseases%20are%20caus ed%20by,disease%20when%20transmitted%20to%20humans.

https://www.livescience.com/48001-biomedical-engineering.html https://www.teachengineering.org/activities/view/ewh_suitup_activity1

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 145-149)