• Aucun résultat trouvé

deduccions i conclusions individuals i col·lectives del fenomen observat per corroborar o descartar hipòtesis inicials

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 87-92)

L’EDUCACIÓ STEM A INFANTIL A CATALUNYA – ESPANYA

Sessió 5: deduccions i conclusions individuals i col·lectives del fenomen observat per corroborar o descartar hipòtesis inicials

5. Preguntes i/o reptes

- Què passa quan aproximem o allunyem diferents objectes dels imants?

- Tots els materials tenen la mateixa reacció? (els materials actuen de manera diferent segons la seva composició)

- Què fa que cada reacció sigui diferent?

- Què passa si col·loquem alguna cosa entre els imants i l’objecte que volem atraure?

- Com afecten la distància i el material en el comportament dels imants?

6. Conceptes STEM

Conceptes científics: Propietats dels materials, magnetisme, atracció/repulsió.

7.

Processos d’aprenentatge Sessions 1 – 2

El mestre presentarà els materials que s’utilitzaran per a aquesta primera fase de l’activitat: objectes quotidians (metàl·lics i no metàl·lics) i imants. Oralment, es faran les preguntes següents:

- Què passa quan aproximem o allunyem diferents objectes dels imants?

- Tots els materials tenen la mateixa reacció?

- Què fa que cada reacció sigui diferent?

A continuació, posarem en pràctica les hipòtesis inicials sobre l’atracció que es produeix entre els imants i els diferents objectes: els que són atrets per l’imant (magnètics) i els que no generen atracció (no magnètics). Ho farem deixant que els infants experimentin i manipulin lliurement amb imants i materials.

Un cop feta aquesta experimentació i manipulació, es presentaran dues safates (veg. la figura 31): una portarà l’etiqueta «Magnètic» i l’altra, l’etiqueta «No magnètic». Es demanarà als infants que classifiquin els objectes disponibles a les dues safates (veg. la figura 32), segons si pensen que seran magnètics (s’imantaran) o no magnètics (no s’imantaran).

Un cop feta la classificació, el mestre dirigirà la conversa per recollir les conclusions a què han arribat els infants.

Figures 31 i 32. Imatges de diferents moments del desenvolupament de l’activitat Sessions 3 – 4

Es presentaran nous materials: monedes d’acer translúcides i barres magnètiques.

Es farà una breu descripció d’aquests nous materials i el mestre farà les preguntes següents per avaluar els coneixements previs de l’alumnat:

- Sabeu quins materials són, aquests?

- És la primera vegada que veieu aquests materials?

- Per a què creieu que es poden utilitzar aquests materials?

Després de reflexionar i fer un recordatori de les dues sessions anteriors, es deixaran els materials a l’abast dels infants, cosa que els permetrà experimentar lliurement amb les imatges i els imants d’acer translúcids de colors. Tots aquests processos d’experimentació es faran sobre la taula amb llum (veg.

la figura 33), que farà que aquesta part de l’activitat sigui molt més atractiva per als infants.

En aquest primer contacte amb les barres magnètiques i les monedes, encara no farem servir la safata amb els cigrons.

Figura 33. Imatge de la manipulació de monedes sobre la taula de llum.

Després d’aquest experiment, s’omplirà la safata de cigrons i s’hi afegiran les monedes translúcides (veg. la figura 34).

Figura 34. Disposició de les monedes i els cigrons barrejats a la safata.

Es barrejarà tot i es presentarà als infants el repte següent: «Hem barrejat els cigrons amb les monedes.

Ara ens toca separar-los una altra vegada: els cigrons per una banda i monedes per l’altra. Com podem fer-ho? Els agafem d’un en un i els separem? Creieu que la barra magnètica ens pot ajudar?»

Guiarem la conversa perquè, a través de la reflexió, els infants experimentin que amb l’ajut de la barra magnètica es pot atraure una gran quantitat de monedes, facilitant així la separació i classificació dels dos tipus d’objectes de la safata.

Sessió 5

En aquesta última sessió, es tornaran a plantejar les hipòtesis plantejades durant la primera sessió per tal de poder-les corroborar mitjançant debats a classe. El mestre utilitzarà les diferents anotacions i fotografies fetes durant les sessions d’exploració lliure.

Al final de l’activitat, els resultats i conclusions quedaran registrats al llibre d’aprenentatge, que anomenarem quadern viatger, i servirà per informar les famílies sobre tot el procés de l’activitat.

8. Què han de fer els infants i les famílies?

Pautes de l’equip docent per als infants: els mestres haurien d’animar els infants a fer prediccions per anticipar la reacció de les interaccions entre imants i altres objectes. Els materials utilitzats a l’aula s’exposaran de manera que fomenti l’atenció, l’observació i l’experimentació lliure en un entorn relaxat per potenciar el desenvolupament de diverses habilitats (socio-comunicatives, motores, creatives, etc.), l’assoliment dels objectius marcats i la implementació del mètode científic.

9. Participació de les famílies?

9.1 Durant l’activitat: Al mateix temps que es duu a terme l’activitat a l’aula, el mestre farà difusió de l’experiment a la pàgina web de l’escola (per donar-lo a conèixer a tota la comunitat educativa) i mitjançant un correu electrònic enviat a les famílies de l’alumnat participant. D’aquesta manera, les

famílies seran conscients que, un cop acabat l’experiment, rebran en format documental tot el projecte (en què han participat els seus fills).

Exemple de correu electrònic:

«Benvolguts pares i mares,

A partir de la setmana vinent iniciarem una activitat d’observació i manipulació que durarà cinc dies.

Durant aquest temps, controlarem, manipularem i recopilarem dades sobre les propietats de diferents materials quan hi aproximem un imant.

Cada dia observarem i experimentarem el que passa entre un imant i diferents objectes quotidians.

Demanarem als vostres fills que portin objectes que tinguin a casa i els farem servir per experimentar a l’aula durant tota la setmana.

Un cop finalitzada l’activitat, els vostres fills s’enduran a casa un quadern viatger, on podreu veure, juntament amb ells, tot el procés que hem seguit.

Us animem a repetir l’activitat amb altres objectes, a anotar i documentar els resultats amb fotos i a portar-nos els vostres propis resultats a l’escola.

Salutacions cordials, L’equip docent»

Es demanarà als pares i mares que proporcionin als seus fills diferents materials quotidians (magnètics i no magnètics) que es puguin portar a l’aula. Un cop informades les famílies de l’activitat a través dels canals de comunicació establerts a l’escola, les mateixes famílies també haurien de mostrar el seu interès preguntant als seus fills quines activitats han fet a l’aula i com les han fet.

9.2 Després de l’activitat: També s’animarà els pares i mares a fer contribucions, comentaris i valoracions usant el quadern viatger. Els mestres prepararan una maleta amb tot el material utilitzat per dur a terme l’activitat. Aleshores, es convidarà les famílies a repetir l’activitat a casa. Per fer-ho, podran demanar prestada aquesta maleta.

10. Avaluació del procés

Aquesta activitat, tal com està descrita, es va implementar amb infants de 4 anys.

Un dels aspectes més destacats en dur-la a terme ha estat la predisposició i l’interès mostrat pels nens i nenes en totes i cadascuna de les sessions en què es divideix l’activitat.

Alguns dels infants hi han contribuït amb els seus coneixements previs dient que: «Els imants atrauen objectes de ferro» o bé «L’objecte s’enganxa a l’imant perquè hi ha magnetisme».

Tant el nombre d’objectes escollits (varietat, formes, colors, usos, material...) com la presentació que en fem a l’alumnat són dos aspectes molt importants a tenir en compte. L’elecció d’objectes quotidians

Introduir-los un per un garanteix que tothom vegi el mateix, cosa molt important quan es treballa amb infants d’aquestes edats. Cal tenir en compte que tothom rep la mateixa informació sobre els objectes.

Un error comú que es podria cometre és que tendim a parlar de materials quan en realitat ens referim a objectes. La diferència entre tots dos és que els objectes estan fets d’un material específic que, en el cas de l’activitat en qüestió, condicionarà la resposta que l’alumnat pugui donar. Hi ha objectes fets d’un sol material i altres que combinen diferents materials. Aquesta diferència és important perquè el que es vol és que els infants passin de veure un objecte a veure de què està fet i quin material s’ha utilitzat per fabricar-lo.

És molt interessant poder tenir imants de diferents formes i sobretot, si és possible, un de ferradura.

Els infants solen associar els imants amb aquesta forma (apareix en molts dibuixos animats) i als cercles dels imants de la nevera. La forma de ferradura pot condicionar la resposta donada quan els preguntem «què és això?». Quan veuen la ferradura, poden dir ràpidament que és un imant i per corroborar-lo (encara no hem dit que sigui un imant) podem afegir, per exemple, el següent:

- «Què és això? (mostrant l’imant en forma de ferradura) - És un imant.

- Encara no sabem si és un imant o no. Com ho podríem saber?»

Penseu per a què ens pot servir el que estem aprenent per a la nostra vida diària. El gust pel coneixement és important, però aquest coneixement també ens ha de servir per al nostre dia a dia.

Experimentar amb monedes i imants és perfecte per veure un dels usos dels imants: la recollida massiva d’objectes metàl·lics (recopilen moltes monedes alhora).

11. Referències

Aquesta activitat ha estat dissenyada íntegrament per l’equip docent d’Educació Infantil de l’Escola Municipal La Sínia, que no ha seguit cap model dissenyat anteriorment.

L’activitat va ser supervisada per Digna Couso Lagarón, professora del Departament de Docència de Matemàtiques i Ciències Experimentals de la UAB i directora del CRECIM (Centre de Recerca en Educació STEM).

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 87-92)