• Aucun résultat trouvé

un cop finalitzats els dies d’observació:

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 80-84)

L’EDUCACIÓ STEM A INFANTIL A CATALUNYA – ESPANYA

Sessió 11: un cop finalitzats els dies d’observació:

- Quant de temps (dies) ha trigat l’experiment?

- Quantes fotos hem fet?

- Com està el plàtan després de tots aquests dies a la nevera?

- Com està el plàtan després de tots aquests dies al congelador?

- Com està el plàtan després de tots aquests dies a l’aula?

- Com està el plàtan després de tots aquests dies al pati?

6. Conceptes STEM

Conceptes científics: Transformació de la matèria orgànica, percepció del temps, transformació de la matèria relacionada amb la temperatura, seqüenciació del procés, mètode científic per extreure conclusions.

Conceptes matemàtics: Lògica, mesura de la temperatura (termòmetre) i estadística.

7. Processos d’aprenentatge

Sessió 1

En primer lloc, es mostraran als infants quatre plàtans amb un aspecte similar (groc) i els demanarem que expressin què creuen que són i que en determinin les característiques. Cal descriure’n la mida (per exemple, més llarg que.../més curt que..., etc.), el color i la textura. Un cop s’hagin mostrat aquests plàtans similars, se’n mostrarà un altre amb un aspecte diferent (en aquest cas, negre) i es preguntarà als infants que expliquin què pensen que és i per què és diferent de la resta dels plàtans, justificant la

Un cop fetes aquestes primeres preguntes (i com a forma d’introduir, des del primer moment, el fenomen que observarem), es farà als infants les preguntes següents:

- Si no voleu que el plàtan es torni negre, on el col·locareu?

- Si voleu que el plàtan es torni negre, on el col·locareu?

- I a casa, què feu per evitar que els plàtans es tornin negres?

D’aquesta manera, els infants ja hauran formulat algunes hipòtesis inicials sobre el fenomen que observarem.

Després, els explicarem l’experiment: agafarem quatre plàtans i els guardarem en quatre llocs específics (en una safata en un racó de l’aula, en una safata al pati/en un ampit de la finestra, a la nevera i al congelador). Un cop explicat això, els farem preguntes sobre la seva conservació al llarg del temps en diferents espais (per exemple, què passarà amb el plàtan que es guarda a la nevera/a l’aula/al congelador/al pati?).

Cada plàtan es deixarà al lloc d’observació assignat. Al llarg de les dues setmanes, es faran observacions directes de cada plàtan i se’ls farà una fotografia diàriament, de manera que puguem establir una seqüenciació del procés del pas del temps. Un cop acabades les dues setmanes, compararem com afecta el pas del temps a cada un dels quatre plàtans i establirem una seqüència fotogràfica perquè els mateixos infants puguin explicar el procés i les conclusions a què han arribat. S’elaborarà un dossier documental (anomenat quadern viatger) perquè els nens i nenes puguin veure com s’està duent a terme el procés a l’aula.

Sessió 2

L’endemà, es recordarà als infants la raó de l’experiment explicada a la primera sessió i els mostrarem el material necessari per fer l’observació (càmera, un llapis i un quadern). El mestre explicarà que cada dia una persona diferent farà una foto de l’estat de cada plàtan. El mestre també anotarà les reflexions al quadern.

Cada imatge del plàtan (en diferents etapes) i cada observació escrita es col·locaran en un pòster que es penjarà a l’aula, estructurat de manera similar a la taula següent.

Observació 1 Observació 2

Figura 25. Taula pel registre de la informació. És important que sigui prou gran per a que hi càpiguen les imatges i, fins i tot, es pot preparar com a pòster.

Sessions 3 – 10

De la sessió 3 a la 10 (dues setmanes), es durà a terme la seqüenciació de l’observació. Per començar la sessió 3, es dividiran els nens i nenes en dos grups, per tal de fer la primera observació i la primera foto dels plàtans. Es penjaran les fotografies preses (4) i el mestre anotarà comentaris en un quadern.

Sessió 11

Un cop finalitzat el procés d’observació, serà el moment d’observar la seqüenciació fotogràfica de tots els plàtans en relació amb el lloc on es van guardar. Per evitar que la sessió duri massa, només observarem i traurem conclusions sobre els plàtans que s’han posat a la nevera i a l’aula. El mestre les anotarà al quadern d’observació.

Sessió 12

Seguirem analitzant la seqüenciació fotogràfica i traient conclusions de les dues seqüències restants:

el plàtan al congelador i el plàtan al pati. El mestre seguirà escrivint les reflexions i idees dels infants al quadern d’observació. Per concloure l’activitat, el mestre recordarà les preguntes inicials que es van plantejar al començament de l’experiment i comprovarà si es poden respondre. També serà molt important que els infants entenguin que, mitjançant l’experimentació, han arribat a una conclusió. En

aquest sentit, se’ls hauria de demanar que escrivissin el que han descobert o que en facin un dibuix per mostrar-lo a les seves famílies.

8. Què han de fer els infants i les seves famílies?

8.1 Pautes de l’equip docent per als infants: Es recomana als mestres que elaborin un dossier documental (un quadern viatger) perquè els infants puguin fer el seguiment del procés a l’aula. Aquest quadern també es pot portar a casa perquè les famílies hi puguin escriure l’aportació dels seus fills a casa durant les dues setmanes que dura l’experiment.

Els mestres han de recordar-se de recollir tots els comentaris al quadern viatger.

El moment en què es fa l’observació inicial dels quatre plàtans s’exploren les coneixements previs dels infants.

Els mestres s’encarregaran de guardar els plàtans a cadascun dels llocs d’observació: nevera, congelador, safata al pati o l’ampit de la finestra i safata a l’aula.

9. Participació de les famílies

9.1 Durant l’activitat: Al mateix temps que es duu a terme l’activitat a l’aula, el mestre farà difusió de l’experiment a la pàgina web de l’escola (per donar-lo a conèixer a tota la comunitat educativa) i mitjançant un correu electrònic enviat a les famílies de l’alumnat participant. D’aquesta manera, les famílies seran conscients que, un cop acabat l’experiment, rebran en format documental tot el projecte en què han participat els seus fills.

Exemple de correu electrònic:

«Benvolguts pares i mares,

A partir de la setmana vinent iniciarem una activitat d’observació que durarà deu dies.

Durant aquest temps, supervisarem i recollirem dades sobre els canvis que es produeixen en quatre plàtans conservats en diferents llocs i en diferents temperatures.

Cada dia observarem els canvis que es produeixen en cada plàtan i els anotarem al nostre ‘quadern viatger’.

Un cop finalitzada l’activitat, els vostres fills s’emportaran aquest quadern a casa, on podreu veure, juntament amb ells, tot el procés que hem seguit.

Us animem a repetir l’activitat amb altres fruites, anotar i documentar els resultats amb fotos i a portar-nos els vostres propis resultats a l’escola.

Salutacions cordials,

L’equip docent»

9.2 Després de l’activitat: A part del seu caràcter divulgatiu, també es convidarà les famílies a consolidar el procés del mètode científic amb els seus fills iniciant paral·lelament un experiment similar

durant una setmana per experimentar amb algun altre aliment. Si ho fan, un cop rebin el registre documental, hi podran afegir informació relacionada amb l’experiment realitzat a casa. Els mestres facilitaran a les famílies un model de registre per a les observacions dutes a terme a casa i els explicaran com afegir-lo al registre documental. Si els seus fills hi estan d’acord, també els podrien portar a l’escola.

10. Avaluació del procés

Aquesta activitat, tal com està descrita, es va implementar amb alumnat de 3 anys.

Els resultats van ser molt satisfactoris, especialment en l’ús del pòster de recollida diària de dades.

Posteriorment, va ser revisat per Digna Couso (professora del Departament de Didàctica de les Matemàtiques i les Ciències Experimentals de la UAB i directora del CRECIM), que va arribar a la conclusió que els plàtans s’haurien de canviar per una altra fruita, com ara pera, poma, maduixa...

Aquest canvi s’explica perquè el plàtan segueix un patró de deteriorament al llarg del temps que no és similar al que segueixen altres fruites com les exemplificades ja que és una fruita tropical.

Per tant, es recomana realitzar l’activitat seguint tots els passos del disseny però canviant la fruita.

11. Referències

Aquesta activitat ha estat dissenyada íntegrament per l’equip docent d’Educació Infantil de l’Escola Municipal La Sínia, que no ha seguit cap model dissenyat anteriorment.

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 80-84)