• Aucun résultat trouvé

CAPSES DE REGAL

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 52-56)

L’EDUCACIÓ STEM A INFANTIL A BULGÀRIA

PROPOSTA 8: CAPSES DE REGAL

Universitat St. Kliment Ohridski de Sofia - Snezhana Radeva

1. Metes i objectius

Desenvolupament lingüístic: Ampliar vocabulari aprenent paraules noves, com ara volum o àrea.

Desenvolupament cognitiu: Millorar la percepció de l’alumnat i augmentar la seva capacitat per resoldre problemes cada cop més complexos.

Desenvolupament motor: Millorar la motricitat fina mitjançant accions que requereixen manipulació amb els dits.

2. Descripció general de la proposta

Els infants han de posar l’element escollit dins d’una capsa de regal, que ha d’estar completament tancada. L’element no és visible des de l’exterior, de manera que els altres no poden veure què hi ha dins de la capsa. Es proporcionarà als infants maquetes desmuntades de tres figures tridimensionals de diferents mides (unes molt grans i altres petites): un prisma, un quadrat i un paral·lelepípede. Per exemple, una capsa per a un televisor és prou gran perquè hi càpiguen 2 llapis. Les capses poden pertànyer a diferents tipus d’objectes, com ara una capseta de joies, els paquets d’algun souvenir, etc., tot el que es pugui posar dins d’una capsa. El concepte clau és que l’alumnat s’imagini com quedarà la capsa desmuntada quan es munti.

3. Material necessari

Capses muntades i desmuntades (més que regals) amb diferents formes (prisma, quadrat, paral·lelepípede), tres objectes (regals) per a infants: dos llapis, un plat, una piloteta de la mida d’una pilota de tennis, cinta adhesiva i tisores.

4. Durada

5. Preguntes i/o reptes

Com podeu fer un capsa de regal?

6.

Conceptes STEM

Conceptes científics: la plasticitat dels objectes. La idea que un objecte es pot doblegar i unir per formar un objecte nou amb tres dimensions.

Conceptes matemàtics: adquirir les nocions de superfície i volum de figures i objectes. El volum és la quantitat d’espai tridimensional inclòs en una superfície tancada.

L’àrea es pot definir com l’espai que ocupa una forma plana o la superfície d’un objecte.

Conceptes d’enginyeria: construir una maqueta 3D a partir d’una de dues dimensions.

La resolució de problemes d’un procés d’enginyeria s’utilitza quan un infant participa i proposa idees sobre un regal adequat (maqueta 3D de capsa).

Està previst que els infants utilitzin dispositius tecnològics senzills per crear la maqueta.

7.

Processos d’aprenentatge

Aquesta activitat es podria plantejar als infants quan es presenti una ocasió adequada per fer regals.

Poden triar un dels tres regals (esmentats anteriorment). Prèviament, els mestres han d’haver preparat capses desmuntades retallant les figures, plegant-les i desplegant-les, de manera que per a l’infant resulti més fàcil tornar-les a muntar.

Definició del problema: el mestre iniciarà un debat sobre com fer i rebre regals: «Us agrada quan rebeu un regal? Per què? Com us lliuren els regals, a la vista o embolicats dins d’una capsa?» Així, si voleu sorprendre el destinatari del vostre regal, podeu fer una capsa per mantenir-lo en secret.

Propostes de la pluja d’idees: s’han de col·locar totes les capses desmuntades al costat del mestre o familiar. Quan un infant hagi escollit la seva capsa desmuntada, el mestre ha de preguntar a tots els infants, un per un: «com creus que serà de gran aquesta capsa quan estigui muntada?». L’infant pot agafar-la amb les mans.

Decidir una solució: els infants han de triar un article com a regal i després seleccionar una capsa desmuntada que pugui contenir aquest article. L’infant ha de trobar la manera de muntar la capsa correctament.

Implementar la solució: els infants intentaran trobar una capsa desmuntada adequada i convertir-la en una capsa tridimensional. El mestre podria fer-los preguntes com ara:

- Aquesta capsa serà prou gran per al vostre regal?

- Es veurà el regal dins d’aquesta capsa?

- Hi hauria prou espai per a un altre regal?

- També hi podria posar el meu regal, a la vostra capsa?

Revisar els resultats: al final de l’activitat, quan els infants han decidit que ja estan preparats, han de mostrar les seves capses de regal per comprovar si s’ajusten als criteris necessaris i els altres infants han de fer torns i endevinar què hi ha dins.

8. Què han de fer els infants amb les famílies?

8.1. Pautes de l’equip docent per als infants: En primer lloc, trieu el regal que voleu fer. Després, trieu la capsa que cregueu que s’adaptarà a la mida del vostre regal. Quan l’hàgiu triat, munteu la capsa i amagueu-hi el vostre regal. Si voleu, podeu triar una altra capsa. Tingueu en compte que pot costar una mica trobar la capsa adequada, però no us rendiu!

8.2. Consells a l’equip docent sobre el concepte científic de l’activitat: el propòsit de l’activitat és permetre als infants explorar la transformació de figures de dues dimensions en figures de tres dimensions i ser capaços d’invertir el procés. Serà útil per a l’infant si prèviament aconsellem als pares i mares que facin una mica de preparació a casa.

8.3. Pautes de l’equip docent per als pares i mares: us demanem que no expliqueu ni mostreu al vostre fill/a la forma correcta de muntar una capsa. Animeu-lo a provar-ho tot sol de diferents maneres.

Tingueu en compte que pot trigar una mica, però us demanem que tingueu paciència amb el vostre fill/a perquè les seves hipòtesis i esforços han de passar per un procés de proves, que comporta molts fracassos.

9. Participació de les famílies

9.1 Abans de l’activitat: Habitualment, a la nostra societat comprem moltes coses noves que es presenten en capses amb diferents formes i aparences. Aquesta és una gran oportunitat per a les famílies amb infants petits per explorar la superfície de les figures i la forma de plegar-les. Les capses que normalment llencem poden ser molt útils per a l’infant si les hi deixem manipular i per comprovar quin element s’hi pot emmagatzemar en funció de la mida. Per al concepte de superfície, es podria ajudar i animar els infants a desmuntar les capses en la seva forma bidimensional i a intentar reconstruir-les en la seva forma original amb cinta adhesiva i tisores.

9.2 Durant l’activitat: Si és possible, convideu els pares i mares a participar en l’activitat. Si les famílies hi participen, poden animar els infants a fer servir cordes com a eina per mesurar capses i articles de regal.

9.3 Després de l’activitat: L’activitat es pot continuar a casa. Les famílies poden donar capses bidimensionals desmuntades al seu fill/a i demanar-li que miri d’endevinar com seran de grans un cop

mesurar la capsa que l’infant ha mostrat mitjançant un regle o una corda/cinta. Quan la capsa estigui muntada, podran comprovar si la hipòtesi de l’infant era correcta.

El segon que poden fer les famílies a casa és deixar que l’infant faci previsions sobre quins articles de casa s’adaptaran a la capsa de dues dimensions desmuntada abans de muntar-la. Un cop muntada, podran comprovar-ne el resultat.

10. Avaluació del procés

L’activitat s’ha d’avaluar mitjançant l’observació. Es podria utilitzar una graella d’observacions i/o prendre nota de les respostes dels infants a les preguntes. Es poden trobar més estratègies d’avaluació al llibre de recomanacions del projecte: https://ddd.uab.cat/record/232951

Propostes STEM per a educació infantil incorporant les famílies a l’aula:

Contribució de l’equip ParentSTEM de

Dans le document Propostes STEM per a educació infantil (Page 52-56)