• Aucun résultat trouvé

Característiques de la mostra

Dans le document Músiques del món i projectes de treball (Page 96-100)

II. DISSENY I DESENVOLUPAMENT DE LA RECERCA

3. Concreció i disseny de la recerca

3.3 El context de la recerca: definició de la població i de la mostra

3.3.2 Característiques de la mostra

Finalment, en aquesta recerca ens centrem en dos casos. Cadascun d’aquests té unes característiques concretes, que resumim a la taula que presentem a continuació i que posteriorment detallarem. La taula també recull algunes dades del projecte que s’ha fet en cadascuna de les escoles per veure que, tot i que tenen característiques comunes, les experiències que s’han portat a terme han estat diferents, la qual cosa ens proporciona força dades per contrastar.

Escola CEIP L’Arenal del Llevant CEIP Antoni Brusi

Mostra 25 alumnes (15 nens, 10 nenes) de 6è de

La mestra de música escull fer el projecte de música de la Xina, perquè tenen alumnes

de l’escola Escola que treballa per projectes de treball. La mestra de música està habituada a treballar

15 El motiu pel qual s’han enregistrat dos grup és el següent: al principi, es va pactar que es faria tot amb el 6è A, però la mestra de música de seguida es va adonar que, a la seva àrea, el projecte funcionava millor amb els alumnes de 6è B, i em va suggerir gravar les dues classes de música per així poder recollir més dades. No vaig enregistrar les sessions amb la tutora del 6è B per qüestions horàries i perquè la tutora no es va mostrar gaire receptiva en aquest sentit. Tot i això, aquesta mestra va participar en totes les reunions i em va anar explicant amb detall com es va desenvolupar el projecte a la seva aula.

Taula 6: característiques de la mostra.

85

Un cop presentades algunes de les característiques de la mostra, a continuació aportem més informació en relació amb les característiques de l’escola i amb les dels grup classe, i també donem alguns detalls sobre els mestres que participen en cadascun dels projectes per tal de conèixer millor els protagonistes d’aquest treball. I encara més, considerem que, quan es porten a terme recerques qualitatives, una descripció acurada de l’entorn és important per entendre’n el desenvolupament.

Les entrevistes16 a les directores dels centres i als mestres tutors ens permet concretar la informació que presentem a continuació i conèixer millor els escenaris en els quals s’han portat a terme els projectes de treball que analitzarem en els capítols posteriors. Els projectes, els distingim segons les músiques del món que s’hi han treballat, per tant, parlarem del projecte de música i cultura mexicanes i del projecte de música i cultura xineses.

a) Característiques de la mostra amb la qual s’ha portat a terme el projecte de música i cultura mexicanes

─ L’escola

L’escola L’Arenal de Llevant17 és una escola pública de nova creació que pertany a la part nova del barri de Poble Nou de la ciutat de Barcelona. L’escola va néixer l’any 2003, i els alumnes amb els quals portem a terme el projecte són la primera promoció del centre que arriba a 6è.

Les famílies de l’escola tenen un nivell adquisitiu elevat (mitjà-alt). Segons el projecte educatiu del centre, l’escola es defineix com a inclusiva, catalana, amb un fort arrelament al país, a la ciutat, al barri i al medi natural en general. Des de l’escola es vol contribuir a la formació integral de l’alumnat, sobretot pel que fa a valors i hàbits, i també des del punt de vista intel·lectual, perquè assoleixin un domini de les capacitats bàsiques. L’organització del centre es basa en la participació oberta i democràtica.

Finalment, l’escola es defineix com ideològicament pluralista en totes les seves vessants (política, religiosa i cultural).

El mètode de treball que s’utilitza a l’escola busca que els alumnes siguin protagonistes del seu propi procés d’aprenentatge, parteixen dels coneixements previs i donen significat a tot allò que s’aprèn.

Aquesta construcció de coneixement s’organitza a partir dels projectes de treball o dels centres d’interès. En aquest sentit, a l’escola es dóna força importància a l’exploració i l’experimentació.

Com a detall, també podem comentar que la majoria dels alumnes de l’escola han nascut a Catalunya, per tant, hi ha pocs alumnes immigrants. Els que ho són provenen sobretot de l’Amèrica del Sud.

16 Aquestes entrevistes es poden consultar a l’annex.

17 Disponible a: <http://www.escolalarenaldellevant.cat>

86

─ El grup classe

El grup classe està format per 25 alumnes, 15 nens i 10 nenes. La majoria dels alumnes són catalans, excepte cinc que provenen de l’Amèrica del Sud. A l’aula hi ha una nena amb dislèxia, amb un ritme de lectura més lent, un nen amb un dèficit d’atenció diagnosticat i un altre amb trets autístics, psicòtics i una mica de retard mental.

En general, però, els alumnes tenen un nivell d’aprenentatge alt, tenen bones capacitats cognitives.

Són molt autònoms, però no gaire responsables. Saben treballar molt bé en grup, i és un grup que s’engresca molt ràpid, però també perden l’interès per les coses amb molta facilitat. Saben arribar a acords i autoavaluar-se. Quan treballen en grup, s’organitzen i ho fan tot entre tots, de forma cooperativa. En general, és un grup que està molt unit. Els pares dels alumnes estan molt implicats en l’escola, són molt protectors i qüestionen tot el que succeeix a l’aula i al centre.

─ Les mestres

La mestra tutora fa tres anys que treballa a l’escola, té 28 anys, ha estudiat la diplomatura de Mestre de Primària i d’Educació Especial. Aquest és el primer any que fa de tutora al grup, però ja coneixia els alumnes, perquè els havia fet un reforç de ciències.

La mestra de música té 40 anys i fa cinc anys que treballa a l’escola. Coneix bé el grup classe, perquè en va ser la tutora quan feien 2n de primària, i també perquè, a partir d’aquell any, ha estat la seva mestra de música. A part de ser diplomada en Magisteri Musical, també és llicenciada en Música.

b) Característiques de la mostra on s’ha realitzat el projecte de música i cultura xineses

─ L’escola

L’escola Antoni Brusi18 és una escola pública que pertany al districte de Sant Martí de la ciutat de Barcelona. L’escola Brusi té 33 anys d’antiguitat.

El nivell cultural i econòmic de les famílies és mitjà, ja que en general són famílies amb pares i mares que tenen estudis superiors. No tenen gaire alumnes immigrants; els que ho són provenen de la Xina, de l’Amèrica del Sud o bé d’altres països europeus.

L’escola ofereix diferents activitats extraescolars, entre les quals la música té un pes important, ja que tenen una escola de música integrada.

Segons el projecte educatiu del centre, el Brusi es defineix com una escola catalana, en la qual l’educació té com a fita primordial la formació integral dels alumnes. Entenen l’escola com una comunitat educativa dinàmica en la qual participen els professors, els alumnes i les famílies.

18 Disponible a: <https://sites.google.com/site/brusiweb/>

87

Les noves tecnologies es consideren una eina habitual de treball en totes les àrees del currículum.

Finalment, la línia metodològica de l’escola aglutina enfocaments didàctics diferents, dóna coherència a l’acció educativa, evita conductes individualistes, permet tenir una visió global de l’escola i fomenta el treball en equip dels mestres. Així s’enriqueixen les relacions interpersonals i la tasca escolar es construeix des d’una perspectiva de futur.

─ El grup classe

Pel que fa al grup classe de 6è A, podem dir que està format per 24 alumnes, 13 nens i 11 nenes. Hi ha tres nens immigrants, que provenen del Paquistan, de Bulgària i de Bolívia. Els altres alumnes són catalans, tot i que n’hi ha diversos que tenen pares immigrants que provenen de diversos llocs del món:

l’Amèrica del Sud, la Xina, Itàlia, Polònia i el Canadà. A l’aula hi ha una nena amb lateralitat creuada, una altra amb dislèxia i d’altres amb comprensió baixa i dèficit d’atenció. Hi ha tres alumnes repetidors.

En general, és un grup classe que necessita molt de guiatge per part del mestre, els costa memoritzar, tenen un nivell de comprensió escrita baix i els falta autonomia. Tot i això, és un grup molt cohesionat, s’entenen bé entre ells. Són alumnes que s’interessen per les coses, però ràpidament perden l’interès.

Podria dir-se que viuen en la societat de la immediatesa.

Quant al grup classe de 6è B, està format per 23 alumnes, 9 nens i 14 nenes. De la mateixa manera que en l’altre grup, hi ha diversos alumnes que han nascut a Catalunya, però que tenen pares de diversos llocs, com per exemple de Lituània i de la Xina. Hi ha dos alumnes immigrants, un de Portugal i l’altre d’Holanda. Les famílies són bàsicament de classe treballadora. Hi ha una nena que té atenció individualitzada, i no hi ha repetidors. Pel que fa al nivell d’aprenentatge del grup classe en general, es podria dir que són treballadors, però que costa engrescar-los. Són força infantils, cal anar-los recordant les coses, els costa treballar en grup, tot i que els agrada. El mestre ha de guiar molt en general. Quan han de treballar en grup, tenen una bona dinàmica de treball.

─ Els mestres

Pel que fa al tutor de 6è A, té 55 anys, va estudiar Geografia i Història, i també va fer un postgrau en Educació física, el qual li va donar accés a exercir la docència a primària. És el segon any que fa de tutor als seus alumnes, i el setè que és a l’escola.

Quant a la mestra tutora de 6è B, té 53 anys, va estudiar la diplomatura de Magisteri de Primària i només fa un any que és a l’escola i, per tant, és el primer any que treballa amb aquest grup classe.

Pel que fa a la mestra de música, té 49 anys i fa 13 anys que treballa a l’escola. Coneix bé els alumnes, perquè fa anys que és la seva mestra de música. A part de tenir la diplomatura en Magisteri de Primària, també té un postgrau en Educació musical.

88

Dans le document Músiques del món i projectes de treball (Page 96-100)

Outline

Documents relatifs