• Aucun résultat trouvé

Metodologia del treball

Dans le document El context de la recerca (Page 156-163)

1. El plantejament de l'assignatura de Ciències Socials i la seva Didàctica

1.2. Metodologia del treball

Per al bon funcionament d'aquesta experiència era important que els estudiants de formació inicial tinguessin clars des de principis de curs els objectius i la metodologia de treball a seguir durant tot el procés de preparació de la unitat didàctica. Per això es va creure convenient establir una metodologia de treball molt pautada amb les següents:

! Primera fase

a) Presentació conjunta de la unitat didàctica per part de les professores de les assignatures Ciències Socials i la seva Didàctica i Psicologia Evolutiva i de l'Educació

A començaments de curs es fa una presentació conjunta de la unitat didàctica i de la metodologia de treball a seguir. També s'explica l'avaluació de les dues assignatures implicades en l'experiència i es lliuren als estudiants dos documents: una base d'orientació per la programació que ha de servir de guia de tot el procés i amb la qual es pretén que els alumnes coneguin la seqüència i els continguts que hauran de tenir presents en la seva elaboració i un esquema de la unitat didàctica (vegeu l'annex: 585) que s'haurà d'experimentar.

b) Composició dels grups de treball

Atesa la impossibilitat que cada estudiant de formació inicial preparés i experimentés una unitat didàctica de l'Àrea de Coneixement del Medi Social i Cultural es va decidir que es fes en grup de tres o quatre alumnes. La presència de quatre estudiants de formació inicial a la mateixa aula pot crear, d'entrada, una situació falsa i irreal, però aquesta presència pot comportar també aspectes positius de cara a l'alumnat de primària ja que permet plantejar activitats originals i innovadores.

El treball en petit grup és també molt enriquidor per als alumnes de formació inicial ja que suposa parlar, discutir, argumentar... entre ells. Tot això els demana un esforç continu i aquest procés és realment molt formatiu per als futurs mestres perquè, a més d'implicar l'adquisició d'uns coneixements, suposa la pràctica i l'experimentació d'un treball en equip que també hauran de fer en la seva futura vida professional.

L'elaboració i l'experimentació de la unitat didàctica en petit grup implica compartir uns objectius i demana l'esforç de saber-se escoltar i acceptar diferents punts de vista, de saber exposar la propia opinió, de saber-se adequar al col·lectiu per poder prendre decisions conjuntes entre els diferents membres i arribar a una entesa per poder plantejar unes propostes i preparar uns materials de cara a l'experimentació de la unitat didàctica.

La composició dels grups de treball la decideixen els mateixos estudiants de formació inicial. El primer dia de classe a la facultat, després del primer període de pràctiques, les professores de l'assignatura de Ciències Socials i la seva Didàctica expliquen les escoles i les aules on s'experimentarà la unitat didàctica. Un estudiant de formació inicial de la classe ha fet les pràctiques en aquestes aules i ell serà l'alumne coordinador del grup perquè ja coneix l'escola, el mestre tutor i l'alumnat de l'aula. La resta d'estudiants de formació inicial decideix el grup de treball, ja sigui per amistat amb l'alumne coordinador o per la situació geogràfica de l'escola.

! Segona fase

a) L'elaboració de la unitat didàctica

Durant el mes d'octubre els diferents grups d'alumnes de formació inicial acostumen a saber ja el tema de la unitat didàctica i a partir d'aquest moment comencen la seva preparació. Són generalment els mestres els que decideixen el tema en funció del calendari escolar, poques vegades el poden escollir els estudiants de formació inicial, encara que en alguns casos el mestre els deixa triar entre dues o tres possibilitats.

A mesura que es van treballant els diferents temes teòrics a les assignatures Ciències Socials i la seva Didàctica i Psicologia Evolutiva i de l'Educació els estudiants saben que han d'anar preparant la seva unitat didàctica i contextualitzant aquests continguts teòrics a la seva realitat.

Durant el període de l'elaboració de les unitats didàctiques els alumnes de formació inicial acostumen a consultar diferents materials que els proporcionen les TIC, les biblioteques de la Universitat i les de les mateixes escoles implicades en l'experiència, l'ADRE o diferents centres de recursos.

El disseny i l'elaboració de la unitat didàctica demana moltes reunions de grup; per això en el segon quadrimestre es destinen algunes classes de l'assignatura a la preparació de les unitats didàctiques. Aquest fet permet també a la professora de didàctica conèixer de més a prop la dinàmica dels diferents grups i observar com van treballant.

Abans de començar la preparació de la unitat didàctica l'alumne coordinador de grup ha d'explicar als seus companys les característiques del grup classe, la diversitat existent i els diferents ritmes d'aprenentatge, elements que els estudiants de formació inicial hauran de tenir en compte en el moment de preparar les activitats. També és important que els ensenyi fotografies dels alumnes de la classe. D'aquesta manera, abans d'entrar a l'aula, els estudiants de formació inicial ja estan familiaritzats amb els membres del grup i fins i tot en coneixen alguns noms.

b) Reunions periòdiques entre els grups d'alumnes de formació inicial i la professora de Ciències Socials i la seva Didàctica

Durant el període d'elaboració de la unitat didàctica són necessàries diferents reunions entre els estudiants de formació inicial, els mestres de les escoles implicades i les professores de didàctica. Aquestes trobades són fonamentals ja que permeten fer un seguiment acurat del treball tant per part de les professores de la facultat com dels mestres de primària.

Aquestes reunions de tutoria comencen ja a principis de curs, un cop decidits els grups de treball i els temes de les unitats didàctiques que cal preparar. La periodicitat d'aquestes trobades varia al llarg del curs, però l'assistència es obligatòria per a tots els estudiants. En el primer quadrimestre acostumen a

ser quinzenals, però a partir del segon quadrimestre com a mínim són setmanals.

En aquestes trobades la professora de didàctica acostuma a orientar i resoldre els dubtes que es poden presentar en el moment de concretar els objectius o les activitats de les unitats didàctiques. En alguns grups, les intervencions del professorat són fonamentals no sols per tirar endavant el projecte, sinó també per a la seva organització interna. En altres casos, el paper de la professora és més de seguiment i assessorament.

c) Contactes amb les escoles i reunions amb els mestres tutors de primària que participen en l'experiència

Entre els mesos de novembre i desembre els diferents grups d'estudiants de formació inicial han de preparar diverses activitats per fer una avaluació inicial sobre el tema de la unitat didàctica. L'experimentació de l'avaluació inicial representa per als alumnes de formació inicial, a excepció dels coordinadors de grup, que han fet les pràctiques en aquesta aula, un primer contacte amb l'alumnat i el mestre de l'aula on més endavant aniran a experimentar la unitat didàctica.

A mesura que els grups de treball van elaborant la seva unitat didàctica han d'anar presentant aquests materials no sols a la professora de Ciències Socials i la seva Didàctica sinó també als mestres tutors de les escoles.

Aquestes trobades són fonamentals per al bon desenvolupament de l'experiència, ja que els estudiants de formació inicial poden contrastar amb els mestres els materials presentats, i es poden fer els canvis que es creguin convenients.

d) El treball interdisciplinari entre les assignatures de Ciències Socials i la seva Didàctica i Psicologia Evolutiva i de l'Educació

En aquesta fase de preparació de la unitat didàctica és molt important la coordinació entre les dues assignatures implicades en l'experiència. A Psicologia Evolutiva i de l'Educació es treballa el mapa conceptual i, a partir de les explicacions rebudes, els diferents grups d'estudiants de formació inicial han de fer, una vegada seleccionats els continguts, el mapa conceptual de la seva unitat didàctica.

Aquest treball interdisciplinari entre totes dues assignatures es concreta també en el moment de plantejar l'avaluació inicial de les unitats didàctiques ja que des de Psicologia es donen les bases teòriques per poder elaborar les proves d'avaluació inicial.

Tot aquest treball interdisciplinari exigeix també una gran coordinació entre els programes de totes dues matèries. Per tant, en aquesta fase del treball són necessàries una sèrie de reunions entre el professorat d'ambdues assignatures.

! Tercera fase

a) L'experimentació de les unitats didàctiques a les aules de primària

L'experimentació s'acostuma a fer durant els mesos d'abril i maig. En principi, la unitat didàctica es fa en quatre sessions, encara que en alguns cursos, per qüestions relacionades amb els calendaris locals, es fa en tres sessions. La durada d'aquestes sessions pot ser variable, encara que moltes escoles deixen pràcticament tot el matí als estudiants de formació inicial per portar a terme la seva unitat didàctica. La professora de didàctica com a mínim va a una sessió a l'escola per observar la pràctica dels seus alumnes. Un cop acabada es fa una reunió amb ells i amb el mestre tutor de l'aula per avaluar el desenvolupament de la classe.

Abans de començar l'experimentació a l'escola els alumnes de formació inicial han hagut de presentar tots els materials de la unitat didàctica als mestres de primària. Aquests han de tenir temps suficient per poder analitzar els materials lliurats, aportar les seves opinions o modificar algunes activitats abans de la intervenció dels estudiants. El paper del mestre de l'aula és fonamental ja que després de cada sessió ha de fer una reunió amb els alumnes de formació inicial per analitzar el desenvolupament de la classe i comprovar si s'han de fer alguns canvis per a la propera sessió.

! Quarta fase

a) L'avaluació de la unitat didàctica

Després de cada sessió hi ha una trobada entre els estudiants de formació inicial i el mestre tutor de l'aula per avaluar la seva intervenció. Aquesta primera avaluació és important perquè a partir d'ella els alumnes han de ser capaços de modificar o no les seves properes intervencions. A una d'aquestes reunions també assisteix la professora de didàctica de la facultat.

L'avaluació global de l'experimentació comprèn diferents fases. En primer lloc es fa una reunió a l'escola entre el mestre i la professora de didàctica en la qual s'avalua el desenvolupament de l'experiència i l'actuació de cada un dels membres del grup a partir d'un guió prèviament preparat.

A la facultat es fa una altra sessió d'avaluació en la qual participen tots els grups d'estudiants de formació inicial, els mestres de les escoles, sempre que sigui possible, i la professora de Ciències Socials i la seva Didàctica. Aquesta sessió és molt enriquidora perquè permet donar a conèixer a tots els alumnes del grup classe les diferents unitats didàctiques i els problemes que ha comportat la seva experimentació a les aules.

La presència dels mestres de les escoles de primària a la universitat és un aspecte molt positiu d'aquesta experiència. Les reflexions i valoracions dels mestres ajuden molt als alumnes de formació inicial. Al mateix temps, la seva presència en aquesta sessió d'avaluació també significa l'apropament entre el món escolar i el món universitari.

Finalment hi ha una altra reunió d'avaluació entre cada un dels grups d'alumnes de formació inicial i la professora de didàctica. En aquesta trobada es demana una autoavaluació al grup i es comenta el dossier presentat. A partir de tots aquests elements la professora de Ciències Socials i la seva Didàctica i els mestres de les escoles qualifiquen conjuntament la unitat didàctica i a continuació cada un dels alumnes del grup de treball. Sovint tots els membres del grup tenen la mateixa qualificació, però a vegades la valoració dels estudiants de formació inicial també pot ser diferent ja sigui per la seva actitud a l'aula, la participació en l'elaboració del treball o per la seva implicació en tot el procés.

Dans le document El context de la recerca (Page 156-163)

Outline

Documents relatifs