• Aucun résultat trouvé

QUINS RESULTATS HEM OBTINGUT I COM ELS VALOREM?

E4- Com hem analitzat les dades?

F- QUINS RESULTATS HEM OBTINGUT I COM ELS VALOREM?

En aquest capítol de resultats s’analitzaran les dades obtingudes al DICES “Fem oli!”

des de diferents vessants, amb l’objectiu de poder donar resposta a la pregunta general de recerca:

“Com és i quina incidència té el discurs avaluatiu de mestres i educadors/-es ambientals quan avaluen activitats d’Educació per a la Sostenibilitat, en contextos

dialògics?”

172

Per tal de portar a terme aquesta tasca, la pregunta general de recerca es va desglossar en tres preguntes específiques i les seves corresponents subpreguntes, que són les que s’intenten respondre en els diferents capítols que formen part de l’apartat de Resultats de la recerca.

L’anàlisi dels resultats, com les preguntes específiques de recerca, es divideix en dos blocs: la caracterització del Discurs avaluatiu i les Funcions del Discurs avaluatiu.

Pel que fa a la caracterització del Discurs avaluatiu, es dóna resposta a les preguntes específiques 1 i 2. En relació a la pregunta específica 1, l’anàlisi s’efectua als capítols 1 i 2 de Resultats:

- Capítol 1- Quines intervencions utilitzen més els/ les participants i quina durada tenen, quan participen al DICES?

En aquest apartat s’intentarà caracteritzar el tipus de participació de mestres, educadors/-es i del tècnic al DICES: quan temps intervenen, quin tipus d’intervenció utilitzen i amb quina proporció i com es distribueixen aquestes intervencions a les diferents preguntes del DICES. Es dóna resposta a la subpregunta 1.1:

- Capítol 2- Quins són els temes de Discurs en Educació per a la Sostenibilitat que més valoren els/ les participants quan avaluen l’activitat i quin llenguatge valoratiu utilitzen?

En aquest capítol 2 de resultats s’analitzarà la distribució des diferents temes de Discurs en Educació per a la Sostenibilitat (EpS) al Discurs avaluatiu de cada participant i la distribució de les diferents categories de Discurs valoratiu, diferenciant els subsistemes d’Actitud, Compromís i Gradació, també per cada participant. És dóna resposta a les subpreguntes 1.2 i 1.3:

Com és el Discurs avaluatiu mestres i educadors/-es ambientals quan avaluen activitats d’Educació per a la Sostenibilitat en contextos dialògics?

Com participen mestres i educadors/-es ambientals al DICES?

173 Per altra banda, en relació a la pregunta específica 2, L’anàlisi s’efectua del capítol 3 al 6 de Resultats:

- Capítol 3- Quines relacions s’estableixen entre els/ les participants quan comparem les categories de Discurs en Educació per a la Sostenibilitat utilitzades i la forma de valorar-les?

En aquest apartat es compararan les dades corresponents a l’ús de les categories de Discurs en Educació per a la Sostenibilitat (EpS) entre participants, diferenciant entre temes generals, específics i de participació. El mateix anàlisi es farà amb les categories de Discurs valoratiu, organitzat segons els tres grans subsistemes de la Teoria de la Valoració: Actitud, Compromís i Gradació. Es dóna resposta a la subpregunta 2.1:

- Capítol 4- Com es distribueixen els diferents temes de Discurs en Educació per a la Sostenibilitat, a cada pregunta del DICES i segons el/ la participant?

En aquest capítol de resultats s’analitza la distribució dels diferents temes de Discurs en Educació per a la Sostenibilitat (EpS) , pregunta per pregunta del DICES, comparant les dades dels/ de les participants. És dóna resposta a la subpregunta 2.2:

De què parlen mestres i educadors/-es ambientals quan avaluen activitats al DICES?

Quin discurs valoratiu utilitzen els/ mestres i educadors/-es ambientals quan avaluen activitats al DICES?

Quines relacions es produeixen en el Discurs avaluatiu dels/ de les participants quan avaluen activitats d’Educació per a la Sostenibilitat en contextos dialògics?

Existeixen diferències en el Discurs avaluatiu dels/ de les participants quan avaluen activitats al DICES?

Es valoren de la mateixa manera els diferents temes de Discurs en Educació per a la Sostenibilitat (EpS), al llarg del DICES, per part dels/ de les participants?

174

- Capítol 5- Quina relació s’estableix entre les categories de Discurs en Educació per a la Sostenibilitat i les de Discurs valoratiu?

En aquest capítol 5 de resultats, s’efectuarà un anàlisi a dos nivells: de forma més general al voltant de la distribució de les categories de Discurs valoratiu a cada categoria de Discurs en Educació per a la Sostenibilitat (EpS), comparant les dades entre participants. I per altra banda, a nivell més específic de cada categoria de Discurs en Educació per a la Sostenibilitat (EpS), en relació a la distribució de categories de Discurs valoratiu que hi té lloc, també comparant les dades dels/ de les participants. Es dóna resposta a la subpregunta 2.3:

- Capítol 6- Els/ les participants al DICES es mostren proactius/-es o crítics/-es amb lcrítics/-es sevcrítics/-es valoracions?

En aquest apartat es començarà analitzant la distribució general de valoracions positives i negatives en els/ les diferents participants i posteriorment a nivell més específic diferenciant les categories de Discurs valoratiu (Actitud i Gradació).

També s’analitzarà la relació entre les valoracions positives i negatives de les categories de Discurs valoratiu segons el tema de Discurs en Educació per a la Sostenibilitat (EpS) que es valora, diferenciant cada participant. I finalment, es relacionarà la distribució de valoracions positives i negatives en les diferents categories de Compromís. Es dóna resposta a la subpregunta 2.4:

Tot seguit es presenta la figura 8 que recull les relacions entre les preguntes específiques de recerca i les seves subpreguntes corresponents a la caracterització del Discurs avaluatiu, en relació als capítols de l’apartat de Resultats on s’hi dóna resposta.

El Discurs valoratiu varia segons quin sigui el tema de Discurs en Educació per a la Sostenibilitat (EpS) que s'avalua al DICES?

Quin és el to del Discurs avaluatiu utilitzat pels/ per les participants al DICES?

175 CARACTERITZACIÓ DEL DISCURS AVALUATIU

Figura 8 - Relació Capítols de resultats amb preguntes de recerca sobre la caracterització del Discurs avaluatiu

176

Pel que fa a la Funció del Discurs avaluatiu, es dóna resposta a la pregunta específica 3,

l’anàlisi s’efectua dels capítols 7 a 9 de Resultats:

- Capítol 7- Com són les interaccions que es produeixen entre els/ les participants al DICES?

En aquest capítol es descriuran els tipus d’interaccions i combinacions d’interaccions que s’han trobat al llarg del DICES i s’intentarà identificar seqüències d’interacció, és a dir, combinacions d’interaccions que es van repetint al llarg de la conversa amb una finalitat concreta. És dóna resposta a la subpregunta 3.1:

- Capítol 8 – Existeixen moments de Diàleg cogeneratiu en les converses dels/ de les participants al DICES?

En aquest apartat es descriuran les tensions, diferenciant les que no generen Diàlegs cogeneratius de les que si. D’aquestes últimes se’n farà un anàlisi específic del Diàleg cogeneratiu en qüestió (el Judici valoratiu compartit), identificant la seva estructura, les interaccions que s’hi desenvolupen, així com les propostes que se’n deriven. Es donarà resposta a la subpregunta 3.2:

- Capítol 9- Hi ha relació entre els Judicis valoratius elaborats als Diàlegs cogeneratius i les modificacions efectuades amb posterioritat a l’activitat

“Fem Oli!”?

En aquest darrer capítol de Resultats, es descriuran les propostes generades durant els DICES i les que van sorgir al feed- back amb els/ les educadors/-es.

Primer s’enumeraran les millores que es van incorporar a l’activitat “Fem Oli!”, a partir de les propostes generades al procés avaluatiu portat a terme. Tot seguit s’analitzarà la incidència de les tensions originades durant el DICES amb les Com funciona el Discurs avaluatiu dels/ de les participants quan avaluen activitats

d’Educació per a la Sostenibilitat en contextos dialògics?

Quin tipus d'interaccions entre participants tenen lloc al DICES?

Com es construeix un Judici valoratiu compartit per tal d’avaluar activitats d’Educació per a la Sostenibilitat?

177 propostes generades i la seva aplicació en les millores de l’activitat per al curs següent. Es dóna resposta a la subpregunta 3.3:

Tot seguit es presenta la figura 9 que recull les preguntes específiques de recerca i les seves subpreguntes corresponents a la funció del Discurs avaluatiu, i que es relacionen amb als capítols de l’apartat de Resultats on s’hi dóna resposta.