• Aucun résultat trouvé

E2- Quin és el context de la recerca?

Introducció

En aquest apartat es presenta el context i és farà des de la doble vessant avaluació- recerca, ja que són dos processos diferents, però molt interrelacionats.

Per una banda, tenim l’avaluació de les activitats d’Educació per a la Sostenibilitat sobre agroecologia escolar del Pla de Dinamització Educativa (PDE) de l’ajuntament de Sant Cugat.

Per altra banda, hi ha la recerca que s’emmarca en una de les activitats valorades a l’avaluació per a l’ajuntament de Sant Cugat, però el focus es posa en analitzar el discurs avaluatiu dels/ de les participants en les trobades que es feien per a valorar les diferents activitats.

151 És interessant veure com Alkin i Taut (2003) descriuen aquesta doble situació:

diferencien el coneixement produït en una recerca que és generalitzable, respecte el coneixement generat en una avaluació, específic d’un context. Tot i que el coneixement es produeix de forma similar, en la recerca s’orienta a la conclusió, mentre que en l’avaluació, a la decisió. Aquests mateixos autors, diferencien l’ús de resultats en l’avaluació, potenciant l’adquisició de coneixements, davant de l’ús del procés, on s’habilita l’adquisició de noves habilitats i on es modifiquen comportaments.

E2.1- Les activitats d’agroecologia escolar del Pla de Dinamització Educativa (PDE)

Després del primer cicle d’avaluació de les activitats d’Educació ambiental del PDE, que ja s’ha descrit a l’apartat de context d’aquesta recerca, es van generar unes propostes de millora. Des de l’ajuntament, amb la col·laboració d’una de les empreses de serveis educatius que realitzava les activitats, van desenvolupar unes noves activitats al voltant de l’eix temàtic de l’agroecologia escolar, que era el que volia implementar l’ajuntament a través del programa d’Agenda 21 Escolar (veure el capítol de context, d’aquesta recerca). Aquestes noves activitats tractaven diversos aspectes sobre l’alimentació en els diferents nivells educatius: a Educació Infantil es treballava l’hort com un sistema complex, partint d’un treball amb les llavors. A Primària es realitzaven diferents activitats sobre el cicle de diferents aliments (oli, pa, iogurt) i es potenciava l’entorn local del municipi (Can Monmany, Torre Negra). A Educació Secundaria es realitzava un taller de conservació de llavors. Després del primer any de funcionament d’aquestes noves activitats, es va considerar apropiat fer-ne una avaluació.

En l’avaluació encarregada per l’ajuntament de Sant Cugat del Vallès, en el marc del segon conveni de col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, es van valorar 5 activitats diferents corresponents a l’eix d’agroecologia escolar del PDE.

- L’ hort és un món en petit: activitat d’una sessió, adreçada a alumnes d’Educació infantil, realitzada per una entitat de serveis educatius, amb la col·laboració d’una mestra jubilada.

- Fem Oli!: activitat de dues sessions (matí i tarda), adreçada a alumnes de segon cicle de primària, realitzada per una empresa de serveis educatius.

- Fem Pa!: activitat de dues sessions (matí i tarda), adreçada a alumnes de segon cicle de primària i realitzada per una empresa de serveis educatius, amb la col·laboració d’una ONG de dones immigrants.

152

- Fem iogurt!: activitat en tres sessions, una de les quals era una visita a una granja ecològica, adreçada a alumnes de cicle superior de primària i de primer cicle de secundària, realitzada per una empresa de serveis educatius, amb la col·laboració dels propietaris de la granja.

- Visitem el mercat!, activitat d’un matí, adreçada a alumnes d’infantil i realitzada conjuntament per una empresa de serveis educatius i el Museu de Sant Cugat.

De cadascuna d’aquestes activitats es va realitzar una trobada (el DICES), on van participar alguns/-es dels/ de les mestres i educadors/-es ambientals que hi havien intervingut, a més del tècnic de l’ajuntament que hi jugava més un rol d’educador ambiental, ja que va col·laborar en la creació d’aquestes noves activitats del PDE. Cal especificar que tots els docents van ser diferents a cada trobada, que els/les educadors/-es que van participar formaven part treducadors/-es empreducadors/-eseducadors/-es/ entitats diferents de serveis educatius, i que el tècnic de l’ajuntament i el moderador (l’investigador d’aquesta recerca), van ser els mateixos en totes les cinc trobades realitzades.

A nivell específic de cada trobada, l’assistència va ser la següent:

- L’hort és un món en petit: tres mestres de tres escoles diferents, un educador de l’empresa de serveis educatius, el tècnic de l’àrea de medi ambient de l’ajuntament i el moderador.

- Fem oli!: Quatre mestres de dues escoles diferents (3 i 1), dos educadors/-es ambientals de l’empresa de serveis educatius, el tècnic de l’àrea de medi ambient de l’ajuntament i el moderador.

- Fem Pa!: Tres mestres de tres escoles diferents, dos educadors/-es ambientals de l’empresa de serveis educatius, una representant l’ONG que hi col·labora, el tècnic de l’àrea de medi ambient de l’ajuntament i el moderador.

- Fem iogurt!: Dos mestres de la mateixa escola, dos educadors/-es de l’empresa de serveis educatius, el tècnic de l’àrea de medi ambient de l’ajuntament i el moderador.

153 - Visitem el mercat!: 3 mestres de dues escoles diferents (2 i 1), una educadora ambiental de l’empresa de serveis educatius, dues educadores del Museu de Sant Cugat, el tècnic de l’àrea de medi ambient de l’ajuntament i el moderador.

La durada de les trobades estava limitada perquè la majoria de cops els/ les participants havien de tornar a la feina a la tarda. La majoria no es van allargar més d’una hora- hora i quart, que és una durada correcta segons la bibliografia consultada. L’excepció va ser la trobada per analitzar l’activitat de “Fem iogurt!”, que va durar una mica més de dues hores, però ja tota l’activitat i la relació que es va establir entre els/les docents i els/ les educadors/-es ambientals al llarg de tot el procés educatiu associat a l’activitat, ja va ser fora del que és normal.

Cal destacar que abans de la realització de les trobades, es van observar les activitats a valorar, i es van gravar en vídeo. A part es va analitzar tota la documentació associada a les activitats (documentació prèvia, materials didàctics, explicacions de l’activitat a la pàgina web de l’ajuntament,...). Aquesta informació recollida prèviament, va permetre realitzar les trobades per avaluar les activitats de forma més eficaç i a més va ser informació que va ajudar a contextualitzar algunes de les preguntes que es feien als participants. El guió de les preguntes i el posterior anàlisi dels resultats per a redactar l’informe d’avaluació, es va basar en les categories utilitzades en l’instrument d’avaluació generat en el primer cicle d’avaluació de les activitats d’educació ambiental del PDE (veure el capítol de context d’aquesta recerca).

Després d’aquestes trobades, es va fer un feed- back amb els participants, per tal d’acabar de recollir les seves valoracions al voltant de l’activitat avaluada. En el cas dels/

de les mestres, se’ls hi va enviar un correu electrònic amb un breu qüestionari. No es va rebre cap resposta, i aquestes dades no es van poder incloure en l’anàlisi dels resultats.

En canvi, amb els/ les educadors/-es ambientals, es va realitzar una reunió presencial de feed- back que si que va tenir èxit i les dades que en van sortir, van servir per a complementar l’informe d’anàlisi de l’avaluació que es va entregar a l’ajuntament.

Tot el procés d’avaluació, es va realitzar durant el curs escolar 2009- 2010.

E2.2- El context específic de la recerca: l’activitat “Fem Oli!”

Pel que fa a la recerca per a la tesi, l’avaluació passa a ser el context on té lloc la investigació, ja que hem focalitzat en analitzar el discurs avaluatiu dels participants, però

154

només en un dels DICES, el corresponent a l’activitat “Fem Oli!”. Les principals dades d’aquesta activitat són:

Nom de l’activitat: Fem oli! Coneguem el cicle de transformació dels aliments Nivell educatiu: Cicle Inicial d’Educació Primària (2n)

Localització: 1a sessió (matí): Exterior- Masia Can Monmany.

2a sessió (tarda): Interior- escola.

Educadors/-es: 2

Durada: Matí: 3 hores (aproximadament) Tarda: 2 hores

Desplaçament: Fins a la masia de Can Monmany amb autocar.

Descripció: L’activitat es realitza en dues sessions: una primera a la masia de Can Monmany situada a la zona de Valldoreix, on s’explica la seva història i on s’efectua la recollida de les olives. Primer de tot, els/les educadors/-es, expliquen com són les eines que utilitzaran i com serà la feina que portaran a terme. Tot seguit es realitza la recollida d’olives on cada grup es fa càrrec d’una olivera. A la segona part del matí, es realitza una gimcana pels voltants de la masia amb els mateixos grups que a la recollida d’olives.

Es fan quatre proves que estan relacionades amb la vida a la masia i tot el que l’envolta:

l’hort i la temporalitat dels aliments de consum quotidià, la reconquesta del bosc sobre els camps de cultiu abandonats a partir de jugar a fet i amagar, l’activitat sobre l’ametlla com a exemple d’un altre aprofitament agrícola de la masia i la recerca de rastres d’animals, per tal de descobrir la relació entre la fauna salvatge i la masia.

Imatge 2: Activitat de tarda Imatge 1: Activitat de matí

155 A la segona sessió es realitza el taller de fer oli. Primer de tot, treballant en petits grups, es trien les olives més madures entre les que s’han recollit pel matí. Tot seguit es trituren amb l’ajuda d’uns morters, després d’extreure’n el pinyol. Alguns grups experimenten amb olives verdes i negres comprades a la botiga i d’altres amb les que s’han recol·lectat. Després de triturar-les i d’afegir-hi una mica d’aigua, es recull el líquid resultant en uns pots de plàstic i es deixen reposar. Llavors s’aprofita per explicar el procés industrial d’elaboració de l’oli per veure’n les diferències amb el que han fet ells i elles pel matí. També es realitza un tast de l’oli obtingut de la collita de les olives de l’any anterior a Can Monmany. Cada nen/-a menja da una torrada sucada amb aquest oli. Tot seguit es mostra la diversitat d’olis que existeixen (d’oliva, de gira-sol, d’ametlla,...) i els seus usos associats. Per exemplificar-ho, es reparteix oli d’ametlla entre els infants perquè, per parelles, es facin massatges relaxants. Finalment només queda veure les gotes d’oli que apareixen surant a la superfície del líquid dels pots de plàstic que han deixat reposant.

E2.3- Per què s’ha escollit el DICES corresponent a l’activitat “Fem Oli!”?

La principal causa és que ha estat una de les activitats on més canvis s’han produït després de l’avaluació realitzada. A més els rols dels participants estaven molt marcats, ja que no hi havia una barreja d’educadors ambientals de diferents empreses, entitats, museus, ni de mestres de diferents escoles, tot i l’evident interès de de poder comparar-ne les dades, però que hauria fet augmentar la complexitat de la recerca. Finalment, el plantejament ha estat realitzar una anàlisi detallada i acurada del discurs avaluatiu dels/

de les participants al DICES, per tal de caracteritzar-lo a nivell micro, posant en joc moltes categories d’anàlisi: les de la Teoria de la valoració de White (2004) i les del Discurs en Educació per a la Sostenibilitat, les quals sorgeixen en la realització de la primera avaluació de les activitats d’educació ambiental del PDE (Grau i Espinet, 2009).

Per aquesta raó, el fet de només usar les dades d’un DICES ha simplificat molt el treball a realitzar, tot i l’evident importància de poder comparar el discurs avaluatiu utilitzat en diferents DICES, però que en feia el procés d’anàlisi de dades molt complex.

En aquesta recerca, també s’ha pres en consideració el feed- back dels/ de les educadors/-es, específicament en les intervencions al voltant de l’activitat “Fem oli!”, així com l’observació de l’activitat i l’anàlisi dels documents associats a l’activitat. En el següent quadre 2, podem veure una comparativa entre les diferents fases de l’avaluació i de la recerca, amb els corresponents documents generats a cada fase:

156

Revisió de material educatiu Libreta de camp

Focus Grup- Diàleg cogeneratiu Enregistrament en vídeo Informe de cada DICES

Feed- back educadors/-es Informe feed- back educadors/-es

Feed- back mestres Sense resultat

Anàlisi dades

Anàlisi continguts informe de cada DICES

Document previ per compartir amb educadors/-es

Anàlisi de propostes de millora Informe feed- back educadors/-es Anàlisi conjunt resultats DICES i

feed- back educadors/-es Informe final d'avaluació

Tesi Revisió de material educatiu Libreta de camp

Focus Grup- Diàleg cogeneratiu Libreta de camp

Enregistrament en vídeo

Feed- back educadors/-es Informe feed- back educadors/-es

Anàlisi dades

Transcripció amb ELAN Document amb transcripció

Categorització amb ATLAS.ti

Categories Teoria de la Valoració Categories Discurs en Educació per a la Sostenibilitat

Anàlisi Atlas.ti i Excel Resultats i representacions gràfiques

Anàlisi conjunt resultats DICES i

feed- back educadors/-es Capítol de resultats de la tesi

Quadre 2: Resum de la metodologia de recerca