• Aucun résultat trouvé

CARACTERITZACIÓ DEL DISCURS AVALUATIU

F1- QUINES INTERVENCIONS UTILITZEN MÉS ELS/ LES PARTICIPANTS I QUINA DURADA TENEN, QUAN

CARACTERITZACIÓ DEL DISCURS AVALUATIU

179 Aquest anàlisi s’estructurarà en una primera identificació i descripció dels diferents tipus d’intervencions que hem trobat en el Discurs avaluatiu dels/ de les participants al DICES.

Tot seguit s’analitzarà la durada de les intervencions, per cada participant individual i posteriorment per cada participant general (mestres, educadors/-es i tècnic). Es continuarà l’anàlisi amb una comparativa entre participants generals al voltant dels diferents tipus d’intervenció que utilitzen i com es distribueixen aquestes intervencions en el Discurs avaluatiu dels/ de les participants. Finalment, es farà una comparativa al voltant de la durada de les intervencions de cada participant al llarg de les diferents preguntes del DICES i de la distribució dels diferents tipus d’intervenció, també al llarg de les preguntes del DICES.

D’aquesta manera, s’intentarà caracteritzar el tipus de participació de mestres, educadors/-es i del tècnic al DICES: quan temps intervenen, quin tipus d’intervenció predomina més i quina menys, si els/ les participants utilitzen amb la mateixa proporció els diferents tipus d’intervencions i finalment, un anàlisi més acurat del tipus de participació (durada i tipus d’intervenció), a cada pregunta del DICES.

1.1- Tipus d’intervencions

Abans de tot, descriurem cada tipus d’intervenció amb un exemple extret de la transcripció del DICES:

- Valoració: Intervenció d’un/a participant on avalua algun aspecte de l’activitat.

“I és molt distreta perquè és variada (parlant de l’activitat)”

M6OLI(86)

- Assentiment: Intervenció d’un/a participant on es mostra d’acord amb alguna de les valoracions fetes per la resta de participants. Pot ser una intervenció lingüística dient “Mmmm” o pot ser no lingüística, amb el moviment del cap, fent que “si”.

“M6OLI I també els hi ha agradat molt ( ), la part de la classe, eh?( ) [o sigui xafar les oliveees, ( ) treure el [suuuc]22]21, ( ) posar-li l'aigaaa, veure el procés de com han, com han fet l'oli ( ) això els hi va encantar

M5OLI [(Fa que si)]21

E2ARGOLI [(Fa que si)]22

FEMOLI(68-75)

“M6OLI Hi ha molt de terreny. Jo penso que [valdria la pena]115

180

E2ARGOLI [(Assenteix)]115

E3ARGOLI Mmmmmmm.”

FEMOLI(578-582)

- Descripció: Intervenció d’un/-a participant on narra una situació específica, sense entrar en valoracions i que normalment s’utilitza per justificar una valoració prèvia o afegir informació a partir de la qual iniciar un debat.

“Tot el que veiem eren cultius i com ha canviat. Llavors, ha canviat que hi ha moltíssims més animals del bosc, perquè el bosc està molt a prop, llavors observàvem, [no?, la frontera amb el bosc]162. Llavors aquests animals que entraven en el que queda de masia, llavors la gent de la casa que ens havien explicat que...” E3ARGOLI(846-851)

- Proposta: Intervenció d’un/-a participant per introduir una millora a l’activitat.

Normalment s’utilitza com a resposta a alguna valoració que posa en qüestió alguna part de l’activitat o que introdueix una tensió que es va produir en la realització de l’activitat. És una intervenció que acostuma a generar debat.

“Jo trobaria molt interessant aprofitar aquestaaa( )... Aquesta casa per fer la verema” M6OLI(552-553)

1.2- Quin tipus d’intervencions realitzen els/ les participants i quina durada tenen?

En aquest subapartat, compararem la durada i tipus d’intervenció (valoració, assentiment, descripció i proposta) per cada participant (mestres, educadors/-es i tècnic). El propòsit és veure si hi ha diferències significatives en l’ús de diferents recursos a l’hora de valorar l’activitat a nivell general i durant el desenvolupament del DICES.

Taula 1.2.1a: Durada de les intervencions per participant específic (percentatge) Durada de les intervencions per participants específics (PERCENTATGE)

M4 M5 M6 M7 E2 E3 T

12,25 11,7 25,76 12,43 11,96 14,13 11,76

181 1.2.1- Hi ha diferències en la durada total de les intervencions dels/ de les

participants?

En aquest subapartat analitzem els valors de durada de les intervencions per cada participant general (taula 1.2.1b), que s’obtenen calculant la mitja a partir de les dades dels/ de les participants específics (Taula 1.2.1a). Aquestes dades específiques dels/ de les participants, s’extreuen de la durada en segons de la suma total d’intervencions al llarg del DICES (dada extreta del programa transcriptor ELAN) i se’n calcula el percentatge respecte la durada total del DICES. (on M4,M5,M6,M7 es refereix a les mestres que participen al DICES, E2 i E3 als/ a les educadors/-es i T al tècnic)

Taula 1.2.1b: Durada de les intervencions (mitges)- Percentatge

A la taula 1.2.1b, veiem unes distribucions de percentatges en la durada de les intervencions amb lleugeres diferències entre els/ les participants (mestres, educadors/-es i el tècnic). Els valors del tècnic i dels/ de leducadors/-es educadors/-educadors/-es són molt semblants, en canvi les mestres mostren uns percentatges una mica superiors respecte a la resta de participants. Aquesta mínima diferència potser deguda per part de les mestres, al fet de que una de les participants va intervenir el doble que les seves companyes. Com podem apreciar a la taula 1.2.1a, els percentatges de durada de les intervencions són molt semblants entre els/ les diferents participants (al voltant de l’11 i el 12 per cent), excepte un dels/ de les educadors/-es que arriba al 14% i la dada de la mestra comentada amb anterioritat, que són les que produeixen aquesta petita desviació en la durada de les intervencions en participants generals.

1.2.2- Existeixen diferències entre els/ les participants en l’ús dels diferents tipus d’intervenció?

En aquest subapartat analitzem les dades de la taula 1.2.2, corresponents als diferents tipus d’intervenció dels participants (valoració, assentiment, descripció i proposta). Els valors són el resultat de dividir el número d’intervencions específiques, per les intervencions totals de cada participant específic. Després s’extrapolen els resultats sobre un 100%.

Durada de les intervencions per participants generals (PERCENTATGE) Mestres Educadors/-es Tècnic TOTAL

Valors totals 15,54 13,05 11,76 40,34

Extrapolació 38,51 32,34 29,15 100,00

182

Taula 1.2.2- Tipus d’intervenció: valoració per participant general (percentatge)

Si analitzem les dades de la taula 1.2.2, podem veure com les mestres són els/ les participants que més utilitzen la valoració com a tipus d’intervenció. Podria semblar com que agafessin un rol més proactiu a l’hora d’avaluar l’activitat, ja que són les principals destinatàries del recurs que s’avalua. Per altra banda, la descripció i la proposta, són dos recursos que comparativament utilitzen més els/les educadors/-es, potser perquè són els participants que més han de donar explicacions en relació a la tasca que duen a terme i que són els que potser es veuen més en la obligació d’oferir alternatives a les qüestions sorgides durant el DICES. Finalment, pel que fa al recurs d’assentiment, veiem que el que més incrementa el seu percentatge respecte als altres tipus d’intervenció, és el tècnic. Es podria tractar d’una forma de comunicació no verbal usada de forma habitual en qualsevol conversa per part del tècnic, o bé una mostra d’acord amb les valoracions de la resta de participants, prenent més un rol d’escoltar el que es proposa. S’ha de tenir en compte que és l’únic dels/ de les participants que no va intervenir a l’activitat i que per tant hi ha temes que no pot valorar de primera mà, com si fan les mestres i els/ les educadors/-es. Precisament aquests darrers participants, podrien agafar un rol més equidistant entre les mestres i el tècnic, valorant tant aspectes de l’activitat, com escoltant les propostes de la resta de participants.

1.3- Com es distribueixen els diferents tipus d’intervenció de cada participant, al llarg del DICES?

En aquest apartat es vol caracteritzar el discurs dels diferents participants generals (mestres, educadors/-es i tècnic) segons els recursos lingüístics i de comunicació no verbal utilitzats i al llarg del desenvolupament del DICES. Es comparen també els resultats entre participants.Les dades que s’analitzen corresponen al número d’intervencions amb contingut, els assentiments, les descripcions i les propostes que tenen lloc a cada pregunta, dividit pel número total d’intervencions amb contingut o d’assentiment o de descripcions o de propostes, a tot el DICES, per part de cada participant. S’obtenen els percentatges d’intervenció de les diferents tipologies de

Intervencions

Tipus d'intervenció: Valoració per participants general

Mestres Educadors/-es Tècnic TOTAL Mestres Educadors/-es Tècnic TOTAL

Valoració 62,57 51,62 39,33 153,53 40,76 33,63 25,62 100,00

Assentiment 33,94 42,86 58,00 134,80 25,18 31,79 43,03 100,00

Descripció 1,26 1,95 0,67 3,87 32,47 50,32 17,22 100,00

Proposta 2,23 3,57 2,00 7,81 28,63 45,75 25,62 100,00

183 participació a cada pregunta del DICES, en relació a totes les intervencions d’aquest tipus realitzades en tot el DICES pels/ per les participants. A les representacions gràfiques els resultats es mostren en diagrames de barres horitzontals de percentatges apilats.

1.3.1- Com es distribueixen els diferents tipus d’intervenció en Mestres al llarg del DICES?

A la taula 1.3.1 podem observar les dades corresponents a la distribució dels diferents tipus d’intervenció, a cada pregunta del DICES i en aquest cas, en les mestres. En la caracterització del discurs avaluatiu de les mestres que s’analitza a la gràfica 1.3.1, veiem que utilitzen per igual les intervencions amb continguts i les d’assentir al llarg del DICES. Valoren més al principi del DICES, en uns temes concrets (valoració inicial, continguts, estratègies didàctiques i participació) i acaben utilitzant menys aquest recurs a les preguntes de tancament. Per contra, podem veure que les mestres fan propostes en moments puntuals, sobretot quan es parla de l’entorn i en l’apartat final del DICES on se’ls demanen potencialitats i millores de l’activitat avaluada. En menor mesura utilitzen la proposta quan parlen dels continguts, la participació dels infants o el material.

La descripció és un recurs que només utilitzen en una part concreta de l’activitat, a les primeres preguntes específiques del DICES, sobre els continguts, la fase prèvia i posterior i les estratègies didàctiques.

184

Taula 1.3.1- Tipus d’intervencions per pregunta en mestres (%)

Gràfica 1.3.1- Tipus d’intervencions per pregunta en mestres (%)

En l’anàlisi del tipus d’intervencions que realitzen les mestres, se’ns corroboren aspectes ja tractats en anteriors apartats. Les mestres mostren uniformitat al llarg de tot el DICES quan fan valoracions amb contingut o quan assenteixen. Participen de forma proactiva tant fent valoracions com posant-se d’acord amb les aportacions de la resta de

Tipus d'intervenció- MESTRES (PERCENTATGE)

Preguntes Valoració Assentiment Descripció Proposta

1- Valoració gral. 17,77 11,11 0,00 0,00

2- Entorn- temporalitat 7,35 5,76 0,00 43,75

3- Continguts 15,64 13,58 33,33 12,50

4- Fase Prèvia i Posterior 4,98 5,35 55,56 0,00 5- Estratègies didàctiques 15,40 12,76 11,11 0,00

6- Part. Infants 12,09 13,17 0,00 12,50

7- Reunió prèvia 2,61 4,12 0,00 0,00

8- Material 7,58 8,23 0,00 6,25

9- Valoració final 6,40 8,23 0,00 0,00

10- Potencialitat/Millora 6,16 10,29 0,00 25,00

11- Aval. DICES 4,03 7,41 0,00 0,00

Tipus d'intervenció Mestres per Pregunta (%)- Fem Oli!

Proposta

185 participants, tot i que aquest patró va de més a menys al llarg del DICES. Els temes que més valoren serien els que els hi desperten un major interès. Pel que fa a l’ús de la proposta en el seu discurs, el podem identificar majoritàriament en moments puntuals on s’expliquen tensions en el desenvolupament de l’activitat: la durada de l’activitat, com han de participar els infants a la gimcana o la continuïtat de l’emplaçament on es fa l’activitat, en relació a les infraestructures disponibles. Per altra banda, el recurs lingüístic de descriure apareix sobretot a la pregunta de treball previ i posterior, un aspecte de l’activitat que afecta directament a les mestres. En aquest cas, aquest recurs les ajuda a contextualitzar les seves valoracions.

1.3.2- Com es distribueixen els diferents tipus d’intervenció dels/ de les Educadors/-es al llarg del DICES?

A la taula 1.3.2 podem observar les dades corresponents a la distribució dels diferents tipus d’intervenció, a cada pregunta del DICES i en aquest cas, en els/ les educadors/-es.

Taula 1.3.2- Tipus d’intervencions per pregunta en educadors/-es (%)

A la taula 1.3.2 podem veure com el patró de tipus d’intervencions és molt semblant al de les mestres. Una uniformitat i equitat en els percentatges d’intervencions amb contingut i assentiment al llarg de tot el DICES i uns temes concrets on els/les educadors/-es usen el recurs de la proposta: quan parlen dels continguts i a la pregunta

Tipus d'intervenció- EDUCADORS/-ES (PERCENTATGE)

Preguntes Valoració Assentiment Descripció Proposta

1- Valoració gral. 18,31 13,64 0,00 0,00

2- Entorn- temporalitat 2,82 9,09 0,00 18,18

3- Continguts 12,68 14,39 50,00 36,36

4- Fase Prèvia i Posterior 1,41 0,76 0,00 9,09 5- Estratègies didàctiques 19,72 18,94 16,67 0,00

6- Part. Infants 9,15 10,61 0,00 9,09

7- Reunió prèvia 2,11 6,06 33,33 0,00

8- Material 14,08 12,12 0,00 9,09

9- Valoració final 11,27 7,58 0,00 0,00

10- Potencialitat/Millora 6,34 3,79 0,00 18,18

11- Aval. DICES 2,11 3,03 0,00 0,00

TOTAL 100,00 100,00 100,00 100,00

186

de tancament sobre les potencialitats i millores de l’activitat i en menor mesura en temes com la fase prèvia i posterior, la participació dels infants o el material. Pel que fa a la descripció, la trobem en dos moments marcats del DICES: quan es parla dels continguts i de la reunió prèvia i en menor mesura de les estratègies didàctiques.

El patró de tipus de valoracions dels/ de les educadors/-es molt semblant al de les mestres tal i com veiem si comparem la gràfica 1.3.2, amb la 1.3.1. Això ens pot indicar una complementarietat en les seves respostes i per tant uns mateixos interessos a l’hora d’afrontar l’avaluació de l’activitat. Les preguntes amb més percentatge d’intervencions amb valoració coincideixen amb les que hem anat veient que són del seu interès (estratègies didàctiques, continguts, material). Un altre aspecte destacable és que valoren significativament per igual a les preguntes més generals, com a les més específiques. Per altra banda, els moments on utilitzen més la descripció és quan han d’explicar situacions on hi estan directament implicats/-es (les estratègies didàctiques, els continguts de l’activitat que han elaborat o la reunió prèvia amb les mestres).

Finalment, pel que fa a les propostes, van molt lligades a les propostes de les mestres, aspecte que ens pot fer suposar que hi ha un cert intercanvi de valoracions al voltant d’aquest tipus d’intervenció. L’únic punt on no coincideixen tant seria en que els/ les educadors/-es es centrarien més en propostes al voltant dels continguts (gimcana) i les mestres, més en relació a l’entorn i la temporalitat (activitat de tot el dia fora de l’aula).

Gràfica 1.3.2- Tipus d’intervenció per pregunta en educadors/-es (%)

1- Valoració gral.

Tipus d'intervenció Educadors/-es per Pregunta (%)- Fem Oli!

Proposta

187 1.3.3- Com es distribueixen els diferents tipus d’intervenció del Tècnic al llarg

del DICES?

A la taula 1.3.3 podem observar les dades corresponents a la distribució dels diferents tipus d’intervenció, a cada pregunta del DICES i en aquest cas, en el tècnic.

Taula 1.3.3- Tipus d’intervencions per pregunta en el tècnic (%)

Tal com s’observa a la taula 1.3.3, veiem una gran diversitat en el patró de tipus d’intervenció del tècnic. Per començar, els percentatges d’intervencions per a valorar i per assentir, no coincideixen en cap moment, cosa que si que passa en la resta de participants al llarg de tot el DICES (veure gràfiques 1.3.1 i 1.3.2). En relació a les intervencions d’ assentiment, els percentatges d’ús d’aquest recurs es mantenen uniformes durant tota la trobada. En relació a les valoracions, són un recurs que el tècnic utilitza sobretot a les preguntes dels continguts, el material i a les de tancament. El tècnic només utilitza el recurs de la descripció a la pregunta sobre el material, encara que només parlem d’una intervenció, i fa propostes sobretot quan es demana pels continguts i a les preguntes de tancament (valoració final i potencialitats- millores).

Tipus d'intervenció- TÈCNIC (PERCENTATGE)

Preguntes Valoració Assentiment Descripció Proposta

1- Valoració gral. 5,45 24,14 0,00 0,00

2- Entorn- temporalitat 7,27 10,34 0,00 0,00

3- Continguts 21,82 12,64 0,00 33,33

4- Fase Prèvia i Posterior 0,00 3,45 0,00 0,00 5- Estratègies didàctiques 0,00 9,20 0,00 0,00

6- Part. Infants 1,82 6,90 0,00 0,00

7- Reunió prèvia 3,64 3,45 0,00 0,00

8- Material 25,45 4,60 100,00 0,00

9- Valoració final 12,73 5,75 0,00 33,33

10- Potencialitat/Millora 20,00 11,49 0,00 33,33

11- Aval. DICES 1,82 8,05 0,00 0,00

TOTAL 100,00 100,00 100,00 100,00

188

Gràfica 1.3.3- Tipus d’intervenció per pregunta en el tècnic (%)

Ens trobem davant un patró de tipus d’intervenció totalment diferent al de les mestres i els/les educadors/-es ambientals, tal com veiem a la gràfica 1.3.3 i si la comparem amb l’1.3.1 i l’1.3.2, corresponents a mestres i educadors/-es respectivament. Les intervencions per a valorar són sobretot en temes que afecten directament al tècnic, ja sigui perquè entren dins el seu perfil professional de coordinador de les activitats (el que serien les conclusions finals de l’avaluació de l’activitat) o en algun aspecte on ell hi havia intervingut de primera mà (en l’elaboració del material i dels continguts de l’activitat). El mateix podem dir del moment en que utilitza la proposta, que coincideix amb temes d’interès per a ell o en la part de conclusions finals, que tal i com s’ha comentat amb anterioritat, pot anar lligat amb la seva manera de fer en el seu dia a dia professional, on ha d’escoltar versions diferents d’un mateix tema i després prendre decisions. Finalment, pel que fa a les intervencions per a descriure, es limiten a una intervenció d’aquest tipus en tot el DICES i per tant el que és representatiu en aquest sentit és la manca de descripcions en les seves intervencions. Una possible explicació podria ser el fet que ja s’ha anat comentat en aquest anàlisi del DICES sobre l’activitat

“Fem Oli!”: el tècnic no assisteix a les activitats i per tant li es difícil valorar i descriure aspectes específics de la mateixa.

Tipus d'intervenció Tècnic per Pregunta (%)- Fem Oli!

Proposta

189 1.4- Com es distribueixen i quina durada tenen els diferents tipus

d’intervencions dels/ de les participants al llarg del DICES?

En les següents gràfiques es comparen diferents aspectes de les intervencions dels/ de les diferents participants (mestres, educadors/-es i tècnic). Per una banda s’analitzen els percentatges de les diferents intervencions i per l’altre, la durada d’aquestes intervencions (també en percentatge), al llarg de les preguntes que es realitzen durant el DICES. Es vol caracteritzar el tipus d’intervenció i la durada, al llarg de les preguntes.

Les dades es representen en format de barres apilades, on s’extrapolen els resultats de cada participant a un valor de 100% a cada pregunta del DICES. Els resultats s’analitzen en base les diferents fases de que consta el DICES, segons la tipologia de les preguntes (veure capítol de metodologia, l’apartat de fonamentació teòrica del guió de preguntes del DICES):

• Fase d’inici: Pregunta 1 de valoració general de l’activitat.

• Fase d’entrar en matèria: Pregunta 2 sobre l’entorn i la temporalitat. Es comença a entrar en temes específics de l’activitat que són més generals.

• Fase de desenvolupament: de la pregunta 3 a la 8, on es pregunta per aspectes específics de l’activitat: els continguts, el treball previ i posterior, les estratègies didàctiques, la participació, la reunió prèvia i el material.

• Fase de tancament: Preguntes 9 a 11, al voltant de la valoració final, les potencialitats- millores i l’avaluació. Tornen a ser preguntes de resposta general.

En el cas de la durada de les intervencions, les dades analitzades representen la mitjana de la durada de les intervencions de cada participant específic en les diferents preguntes del DICES. S’obté el percentatge de durada de les intervencions a cada pregunta i per cada participant.

Per altra banda, en el cas del tipus d’intervenció, es mostren les dades que representen el número d’intervencions de tipus valoració/ assentiment/ descripció/ proposta per individu general en una pregunta concreta, dividit pel nombre total d’intervencions de tipus valoració/ assentiment/ descripció/ proposta del/ de la participant al llarg del desenvolupament del DICES. S’obté el percentatge amb que s’usa cada tipus d’intervenció, a cada pregunta, del total d’intervencions de les diferents tipologies d’intervenció. La representació gràfica dels resultats es fa mitjançant diagrames de barres horitzontals de percentatges apilats.

190

1.4.1- S’aprecien diferències en la durada de les intervencions al llarg del desenvolupament del DICES entre els/les participants?

A la taula 1.4.1 es mostren les dades que corresponen a la durada de les intervencions a cada pregunta del DICES i a cada participant.

Taula 1.4.1- Durada de les intervencions per participant i per pregunta (%)

A la gràfica 1.4.1, podem veure com en la primera part del DICES (preguntes d’inici, introductòria i específiques), és quan proporcionalment les mestres intervenen més temps, destacant les preguntes de la fase prèvia i posterior i la de la participació. A les darreres preguntes específiques i a les de tancament la durada de les seves intervencions és menor en comparació a la dels/ de les altres participants. Per la seva banda els/ les educadors/-es, presenten uns percentatges d’intervenció molt similars, destacant els de la pregunta sobre les estratègies didàctiques. Finalment, el patró d’intervencions del tècnic, comença amb valors força importants sobretot a la pregunta d’introducció, per baixar de forma important a les qüestions més específiques i tornant a pujar, amb els seus valors més alts, en les preguntes de tancament.

Durada de les intervencions (PERCENTATGE)

Preguntes Mestres Educadors/-es Tècnic

1- Valoració gral. 17,02 15,12 14,00

2- Entorn- temporalitat 9,50 5,31 11,11

3- Continguts 17,15 21,82 13,78

4- Fase Prèvia i Posterior 6,56 2,20 0,89 5- Estratègies didàctiques 14,38 17,32 4,22

6- Part. Infants 9,92 8,01 3,11

7- Reunió prèvia 3,66 3,60 4,22

8- Material 5,93 7,71 17,33

9- Valoració final 5,72 8,71 12,22

10- Potencialitat/Millora 6,52 7,81 15,56

11- Aval. DICES 3,66 2,40 3,56

TOTAL 100,00 100,00 100,00

191 Veiem tres patrons d’intervenció, semblants en mestres i educadors/-es, amb diferències en preguntes que els interessen més, cas de les estratègies didàctiques en educadors/-es i la participació en les mestres. Hi ha el cas especial del treball previ i posterior, que no és un tema que es valori molt per part dels/ de les participants, però que en proporció hi intervenen més les mestres que són les principals destinatàries

191 Veiem tres patrons d’intervenció, semblants en mestres i educadors/-es, amb diferències en preguntes que els interessen més, cas de les estratègies didàctiques en educadors/-es i la participació en les mestres. Hi ha el cas especial del treball previ i posterior, que no és un tema que es valori molt per part dels/ de les participants, però que en proporció hi intervenen més les mestres que són les principals destinatàries