• Aucun résultat trouvé

IV La mostra: qui ensenya i aprèn a participar?

Com ja he esmentat, aquesta recerca és un estudi de cas però atès que la magnitud del cas (les persones que participen a l’AP) és tan gran, vaig haver de realitzar una mostra entre tots els participants. L’objectiu era que tots els col·lectius participants fossin representats en la investigació. Aquests col·lectius eren: (a) l’alumnat, (b) el professorat, (c) els autors dels materials, (d) els responsables de l’empresa de projectes educatius que gestiona l’AP, (e) els responsables-tècnics del projecte de l’Institut Municipal de Barcelona, i (f) els responsables polítics del projecte. Cal esmentar que aquest objectiu fou assolit parcialment doncs no em va ser possible parlar directament amb els col·lectius d i f (els responsables de l’empresa i els responsables polítics).

Vaig realitzar el mostreig d’acord amb el mostreig multinivell propi dels mètodes mixtes (Teddlie i Tashakkori, 2009) i el vaig adequar a les fases de la investigació que anteriorment he esmentat. A grans trets, vaig seleccionar en la primera i la segona fase (descriptivo-analítica i interpretativa) les persones investigades mitjançant un mostreig voluntari. Vaig triar realitzar el mostreig mitjançant voluntarietat, perquè tal i com Cohen et al. (2011) suggereixen, moltes vegades és la única manera possible d’accedir a les persones que hom vol investigar. En la fase crítica, en canvi, vaig optar per seleccionar informants clau procedents de la mostra de la segona.

A partir d’aquestes idees generals, degut a la complexitat de la mostra final i dels processos de mostreig que vaig realitzar, he preferit descriure amb profunditat el procés de selecció i la mostra resultant per cadascun dels col·lectius investigats.

1.1. Els responsables-tècnics del projecte de l’Institut Municipal de Barcelona (IME).

Com a responsables del projecte, vaig entrevistar dues persones que el coordinen directament. Per una banda, el cap del Programa de Coneixement de la Ciutat de l’IME (Emili23) –mestre i llicenciat en Història- que porta en el projecte des del principi i, per altra banda, el cap del Programa de Ciutadania i Educació de l’IME (Jesús) –pedagog i educador social- que porta 4 anys en el projecte.

1.2. Els materials i els seus autors.

La mostra de materials va estar formada pels materials dels 4 darrers anys del projecte, en els quals l’AP va tractar de: (a) diàleg intercultural (2008/09), (b) paisatge urbà (2009/10), (c) cultura (2010/11), i (d) participació (2011/12). El

23 Tots els noms que apareixen en aquesta tesi són pseudònims a fi de mantenir l’anonimat de totes les persones que han col·laborat en la recerca.

140

mostreig va seguir, doncs, un criteri de temporalitat, seleccionant els materials més recents del projecte.

En relació amb els autors dels materials, la voluntat era parlar amb els responsables dels materials seleccionats però, per motius diversos, només em va ser possible parlar amb tres d’ells. Concretament, amb els autors de diàleg intercultural, paisatge urbà i participació.

Taula 12. Les característiques dels autors de l’AP que formen part de la mostra.

Nom Autor dels

Vaig seleccionar la mostra de professorat mitjançant un mostreig voluntari.

Aquesta va estar constituïda pel professorat que es va oferir voluntari a participar en la recerca. En aquest sentit, la mostra va estar constituïda per: (a) 19 mestres/professores que van accedir a contestar una enquesta per respondre les preguntes de la fase descriptivo-analítica, (b) 6 mestres/professors que van constituir la mostra per respondre les preguntes de la fase interpretativa, i (c) 3 mestres/professores que van formar la mostra per respondre les preguntes de la fase crítica-emancipatòria.

1.3.1. El professorat enquestat per a la fase descriptivo-analítica.

Sobre la primera mostra de professorat formada per 19 mestres i professors, tots ells i elles es van seleccionar d’acord amb un mostreig voluntari, és a dir, es va presentar l’opció de participar a tot el professorat que va participar a l’AP durant el curs 2011/12 i 19 d’ells van accedir a respondre una primera enquesta (PRO.ENQ.1). Aquests 19 docents representen aproximadament un 27% de tot el professorat participant en el projecte. No es tracta d’una mostra representativa, perquè, com ja he dit, es va seleccionar mitjançant un mostreig voluntari o intencional. No obstant això, les característiques personals i laborals de les

141

persones que composen la mostra són bastant similars a les característiques de la població inicial composta per tot el professorat que participa a l’AP.

He d’esmentar que, d’aquest professorat, només 12 persones respongueren la segona enquesta (PRO.ENQ.2) tot i l’enviament de tres correus electrònics sol·licitant les respostes.

1.3.2. El professorat observat i entrevistat per a la fase interpretativa.

Cinc dels mestres i professores de la primera mostra s’oferiren a participar de manera més activa en la investigació i a aquestes s’hi afegí un altre docent que, malgrat no respondre l’enquesta, decidí formar part d’aquesta segona mostra. A continuació, presento breument les principals característiques de cadascun d’aquests sis docents.

Taula 13. Les principals característiques del professorat de la mostra de la fase interpretativa.

Nom Edat Titulació inicial Anys exercint la docència Especialitat Centre on treballa Percepció de la conflictivitat del seu alumnat Cursos participant a l’AP

Antònia 57 Magisteri i

142

Judit 53 Filosofia i Lletres.

Esp.

Filosofia

26 Filosofia Institut públic

Moderada 5

Ramon ? Magisteri 22 Ed.

Especial

Escola concertada d’Ed.

Especial

Baixa És el

1r

1.3.3. El professorat entrevistat per a la fase crítico-emancipatòria.

En la fase crítico-emancipatòria, vaig seleccionar les tres docents dels sis de la fase anterior que d’acord amb l’anàlisi dels resultats previs compartien de manera més clara el model de participació democràtica crítica. En aquest cas les docents seleccionades foren: l’Antònia, la Teresa i la Judit.

1.4. L’alumnat.

També vaig seleccionar la mostra de l’alumnat mitjançant un mostreig intencional.

En aquest cas, la mostra va estar formada per: (a) l’alumnat del professorat que accedí a les observacions de classes i a les entrevistes a la fase descriptivo-analítica i part de la fase interpretativa, i (b) 12 dels i les alumnes d’aquesta mostra inicial que finalitzaren la fase interpretativa i participaren també en la fase crítica emancipatòria.

1.4.1. L’alumnat de la fase descriptivo-analítica i interpretativa.

En total, la mostra final va estar constituïda per 103 alumnes de sis centres diferents. L’alumnat observat representa aproximadament gairebé un 10% dels alumnes participants a l’AP (1178 alumnes). Les característiques d’aquest alumnat són les que es mostren en els següents gràfics.

Gràfics 2 i 3. El gènere i l’edat de l’alumnat enquestat.

143

Com s’observa en els gràfics, aproximadament un 25% de l’alumnat eren alumnes de 6è de Primària i de 1r d’ESO, un 25% d’ells de 2n d’ESO, un 25% de 3r d’ESO i un 25% eren alumnes de 4t d’ESO i de 6è d’ESO (alumnes d’Educació especial).

Així mateix, aproximadament un 75% de l’alumnat tenia entre 12 i 16 anys, que són les edats de la majoria de l’alumnat de l’ESO.

Per altra banda, la distribució entre nois i noies és molt similar, existint una lleugera majoria de noies (57,28% de tot l’alumnat).

1.4.2. L’alumnat de la fase interpretativa i crítica-emancipatòria.

Per a seleccionar l’alumnat d’aquesta fase s’analitzaren les informacions procedents de la ALU.ENQ.2 (tant les informacions de tipus més quantitatiu com qualitatiu), buscant identificar informants clau. Aquesta recerca, es restringí, però, a l’alumnat de les tres classes de les docents que també participaven en la fase crítica-emancipatòria. La idea era poder contrastar, així, les idees de les docents amb les idees del seu propi alumnat. Finalment, el resultat final d’aquesta mostra va estar formada per l’alumnat que es mostra en la següent taula.

Taula 14. Les principals característiques de l’alumnat de la mostra de la fase interpretativa i crítica-emancipatòria.

Nom Curs Edat Nom Curs Edat

Marcel 6è PRI 11 Tina 3r ESO 15

Carlota 6è PRI 11 Adrià 3r ESO 15

Martí 6è PRI 12 Pau 4t ESO 15

Irina 6è PRI 12 Carolina 4t ESO 15

Saul 3r ESO 14 Mariella 4t ESO 16

Aurora 3r ESO 14 Gisela 4t ESO 16