• Aucun résultat trouvé

Els continguts de les trobades de l’AP

II Descripció de les pràctiques

3. Els continguts de les trobades de l’AP

Gràfic 5. Els continguts conceptuals de les trobades de l’AP .

Tal i com mostro en el gràfic, el contingut conceptual més ensenyat a les trobades de l’AP és la participació, que és la temàtica de la dissetena AP. També s’introdueixen altres continguts com són Drets i deures, Política, Valors i Xarxes socials (tots aquests continguts també es troben en els materials de la XVII AP).

Els continguts conceptuals vinculats amb la participació apareixen en paraules del comissionat de participació de l’Ajuntament de Barcelona, en paraules dels monitors, dels representants del CJB o en forma de descripció escrita de les activitats:

182

Ponent (representant de l’Ajuntament): Què és la participació? La participació dels ciutadans som tots (govern i vosaltres). (...) Com es pot fer? De moltes maneres, però una és aquesta... [L’AP].

(AP.OBS.2)

Monitora: l’Audiència Pública seria una manera de participar i d’anar fent les coses, no?... no és a partir dels 18 sinó potser des d’abans, per poder anar practicant...

(AP.OBS.3)

Ponent (representant del CJB): bàsicament treballarem el tema de la participació des de dues vessants. Una vessant més directa que és la de les eleccions. (...) És la forma de participació que per exemple es fa servir en el model polític que tenim avui en dia.

(AP.OBS.4)

Activitat: Repartiu 1 cartolina per persona. En ella tothom ha d’escriure-hi o representar algun concepte que s’identifiqui o relacioni amb la participació.

(AP.OBS.5)

La política apareix únicament en els discursos per als alumnes que realitzen els càrrecs polítics:

Ponent (representant de l’Ajuntament): Què és la política? Som tots, alguns des d’una responsabilitat més gran però altres aportant idees i com he dit, idees que tindrem en compte.

(AP.OBS.2)

Ponent (representant de l’Ajuntament): Política vol dir ocupar-se de les coses de tots, i això significa generositat.

(AP.OBS.5)

La resta de continguts conceptuals apareixen, en canvi, sempre en activitats que desenvolupa l’alumnat o amb comentaris dels monitors i monitores:

Monitora: Teniu 10 minuts per fullejar la revista i buscar paraules, imatges que representin els valors que teniu com a propis o valors com a joves i els valors de la societat.

(AP.OBS.3)

Paper de discussió: A les xarxes socials es poden crear esdeveniments i debats atractius per als joves fer-ne difusió.

(AP.OBS.4)

183 Gràfic 6. Els continguts procedimentals de les trobades de l’AP .

Pel que fa als continguts procedimentals, destaquen quatre tipus de continguts: (1) creació d’una opinió personal, (2) debat, (3) construcció i comunicació de la pròpia opinió, i (4) proposta d’alternatives. Per tant, estem parlant que a les trobades de l’AP es fomenten especialment les habilitats comunicatives.

Els debats són un dels procediments més treballats en les trobades de l’AP. Es treballen com a eix central de les tres trobades intercentres i són moderats pels monitors, que també participen en ells. Un exemple d’aquests debats és:

Monitor: i altres persones? Creieu que participant podeu canviar el model de societat que hi ha actualment?

Alumna1: algo sí...

Alumna2: canviar-ho, canviar-ho, no... podem canviar petites coses...

Monitor: petites coses...

Alumna2: podem aportar coses... però canviar-ho, canviar-ho... la veritat és que això no es podria fer...

Alumne1: es podria fer... però costaria molt de temps...

Alumna2: ja...

Monitora: i com podem aportar coses?

Alumna2: donar idees o intentar canviar-ho això sí que ho podríem fer... però canviar-ho, canviar-ho... no... ens portaria molt de temps...

Alumne1: i millorar-ho també...

Monitora: fer sentir la vostra veu...

(AP.OBS.3)

En aquest debat es produeix simultàniament una creació de l’opinió personal tot i que aquesta és espontània i no es fonamenta en nous coneixements adquirits ni en fonts d’informació. És a dir, més que “crear una opinió personal”, l’alumnat manifesta les opinions que ja tenia.

184

La identificació de punts de vista, la proposta d’alternatives i la construcció i comunicació de la pròpia opinió, es treballen essencialment en la posada en comú dels debats realitzats. Un exemple seria:

Alumne1: I també creiem que també caldria fomentar la participació des de ben petits... Doncs alguns deien que no, que quan ets petit tens que ser nen i jugar al parc i tot... I altres deien que potser era millor fomentar-los-hi des de petits i així quan fossis gran, els hi agradaria més.

Després, proposant ideals de millora, participant més activament i fent que participin els altres companyes i companyes aquí hi hagut meitat de persones que han dit que sí que era millor fer publicitat i altres que no...

“Poder-nos enviar correus cada dia per informar-nos de tot el que fan”. Doncs alguns han dit que el correu ja no seria tant, perquè fa molt pal obrir-los... I d’altres deien que seria millor així perquè sempre t’arribarà algo i estaràs més informat...

(AP.OBS.4)

En aquest fragment, l’alumne identifica punts de vista “alguns ha dit que (...) i d’altres deien...”, ha manifestat la seva pròpia opinió “creiem que també caldria fomentar la participació des de ben petits (...) i així quan fossin grans, els hi agradaria més”.

La proposta d’alternatives també es realitza, però val a dir que l’alumnat no presenta a les trobades les seves alternatives sinó que únicament jutgen les propostes que s’han treballat a les aules i s’han enviat a l’organització. Un exemple és:

Alumne1: “Crear una bústia d’opinions i suggeriments dintre del centre”. Això estaria molt bé, perquè hi ha molta gent que per vergonya no dóna la seva opinió, als professors o a la gent important i s’ho calla. I en canvi si hi hagués una bústia doncs podria donar la seva opinió...

(AP.OBS.5)

En el text, l’alumne llegeix una proposta “Crear una bústia d’opinions i suggeriments dintre del centre” i identifica les opinions del seu grup. La proposta ja s’havia enviat amb antelació i l’alumnat la valora però gairebé mai fa realment propostes noves a les trobades.

Per altra banda, no s’han identificat continguts de tipus actitudinals en les propostes metodològiques de les trobades de l’AP. Malgrat que en una activitat es treballa en els valors, no s’entén que aquests no es treballin com a continguts actitudinals sinó únicament conceptuals:

Monitora: Teniu 10 minuts per fullejar la revista i buscar paraules, imatges que representin els valors que teniu com a propis o valors com a joves i els valors de la societat

(AP.OBS.3)

185