• Aucun résultat trouvé

OVER HET BESTUUR EN DE TOESTAND DER ZAKEN VAN DE GEMEENTE

BIJLAGE 3 : VERDELING VAN DE VORMING TUSSEN DEPARTEMENTEN

8. G EWONE D IENSTEN AAN DE B EVOLKING

8.1. B

URGERLIJKE STAND

De opdrachten van de dienst

De belangrijkste taak van de burgerlijke stand bestaat uit het opstellen en bijhouden van de registers van de burgerlijke stand.

De dienst omvat eveneens de begraafplaats, meer bepaald de organisatie van de begrafenissen, het beheer van de concessies, alsook het beheer van de percelen en het onderhoud van verscheidene infrastructuren.

Identiteit van de dienst :

Verantwoordelijke van de dienst : Annick FAGNART, adjunct directrice

Aantal agenten : 15 in de burelen van de burgerlijke stand en 26 op de begraafplaats Implantatie : gemeentehuis en begraafplaats.

Realisaties : 1° De administratie a) Informatisering

De digitalisering van de registers door de firma “ADM Village n°1” is voortgezet. Dit heeft een optimale kwaliteitscontrole verreist, uitgevoerd door agenten van de burgerlijke stand. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het updaten van de marginale randmeldingen op documenten gescand en geïntegreerde software SAPHIR.

De integratie van de gedigitaliseerde SAPPHIR software die wordt gebruikt voor de voorbereiding en het beheer van essentiële records gegevens wordt uitgevoerd door het bedrijf Adehis.

b) Bedrijvigheid van de dienst :

De burgerlijke stand werd geconfronteerd met de inwerkingtreding, op 1/1/2013, van de nieuwe Wet van de nationaliteit die grondig werd gewijzigd voor het verkrijgen van de Belgische nationaliteit.

De dienst neemt ook deel aan het project "processus" om duidelijke procedures en werkwijzen vast te stellen om de verschillende taken van de dienstverlening te stroomlijnen.

c) Vorming

De medewerkers van de Burgerlijke Stand hebben eveneens deelgenomen aan externe vergaderingen betreffende de indiensttreding van de nieuwe nationaliteitswet

De agenten van de burgerlijke stand hebben deelgenomen aan diverse cursussen en seminars, waaronder private internationaal familierecht, of de vereenvoudiging van het Burgerlijk Wetboek (in werking getreden op 01/09/2013), bruiloften, schijnhuwelijken, begrafenissen en het beheer van de begraafplaatsen.

De verantwoordelijken van de dienst woonden diverse workshops, vergaderingen en seminars mee over onder deze thema's, alsook een opleiding voor de corresponderende HR- en het directiepersoneel.

Verschillende personen hebben ook deelgenomen aan een opleiding aangaande het onthaal en aan een opleiding van de nieuwe project "processus”.

Wij vervolgen de polivalentie tussen de verschillende diensten, dit door interne rotatie van de agenten en de veelzijdigheid van de agenten binnen de dienst te promoten.

d) Personeel

De dienst “Burgerlijke Stand” heeft Daniël DERY verwelkomd, in vervanging van Kinza SAIDI. Hij heeft zich vervoegd in het bureel “Huwelijken”.

2° De begraafplaats

Het personeel van de begraafplaats voert begrafenissen uit en verzekerd het onderhoud van de site.

Volgens de overeenkomst ondertekend met de Intercommunale Begrafenissen, word eveneens het onderhoud en het opzicht uitgevoerd door onze dienst van de multireligieuze begraafplaats en komst tussenbeide voor de begrafenissen.

Het personeel heeft verschillende cursussen bijgewoond in tuinieren en rijden.

8.2. B

EVOLKING

Identiteit van de dienst :

Diensthoofd : Luc PIRON – Directeur HR : 120 VTE (voltijdse equivalenten) Begroting ongeveer : 4.700.000 €

Localisaties : er zijn 3 inplantingen aanwezig :

1. het gemeentehuis : de meederheid is er te werk gesteld, nl. 92 personeelsleden 2. de Antenne Radium : is een gedecentraliseerde entiteit van de bevolkingsdienst : 5

personeelsleden

3. het gemeentelijk kerkhof, gelegen in de Everestraat : 26 agenten

Opmerking : de verschillende diensten zijn in het gemeentehuis op verschillende verdiepingen gelokaliseerd. Sommige bevinden zich op het gelijkvloers (burgerlijke stand, demografie, vreemdelingen, bewonerskaarten) terwijl andere diensten zich op het -1 niveau gelegen zijn (rijbewijzen, pensioenen, vaccinaties, strafregister).

Opdrachten van de dienst Bevolking – demografie.

De dienst heeft, in het kader van de administratieve deconcentratie, als voornaamste opdrachten :

1. de afgifte van verschillende documenten voor andere autoriteiten zoals :

• de identiteitskaarten voor Belgen en de verblijfstitels voor vreemdelingen voor de rekening van de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken

• paspoorten afgeleverd aan Belgen voor rekening van de FOD Buitenlandse Zaken

• Rijbewijzen voor rekening van de FOD Mobiliteit

• Uittreksels van het strafregister en de inlichtingenbulletins voor rekening van de FOD Justitie

• Afgifte van Arbeidskaarten voor rekening van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel 2. Bevolking

• Registreren van de bevolkingsbewegingen (inschrijving, schrappingen, interne mutaties)

• Verklaringen laatste wilsbeschikkingen

• Verklaringen instemming of weigering orgaandonaties

• Attesten van vaccinaties in het kader van de verplichte inentingen tegen poliomyelitis

• Diverse documenten betreffende de deeltijdse werkloosheid

• De aanvragen voor pensioen en de tegemoetkomingen voor personen met een handicap

• De aanvragen tot inschrijving op de kiezerslijst voor personen die niet over de Belgische nationaliteit beschikken in het kader van de gemeentelijke en Europese verkiezingen Sinds juni 2012 is de bevolkingsdienst eveneens bevoegd voor de afgifte van de gemeentelijke bewonerskaarten.

De bevolkingsdienst heeft ook als taak om op regelmatig basis (vierjaarlijks) en in 2013 was dit het geval, de gemeentelijke lijst op te stellen voor de geworenen voor het Hof van Assisen.

Deze lijst wordt opgemaakt op basis van de kiezerslijst van de Federale verkiezingen van 2010.

De dienst Bevolking zorgt ook voor de voorbereidingen en het beheer van de verschillende verkiezingen (gemeentelijk, federaal, gewestelijk en Europees) met uitsluiting van de taken die specifiek toevertrouwd worden aan het hoofdbureau Verkiezingen van Schaarbeek.

De dienst Verkiezingen heeft de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober georganiseerd.

De bevolkingsdienst heeft tijdens het eerste semester van 2013 de voorbereidende lijst van de gezworenen voor het Hof van Assisen opgesteld.

Doelstellingen voor de toekomst

Implementatie van de biometrie in de verblijfstitels voor de vreemdelingen en de paspoorten afgeleverd aan Belgen. Dit project, opgelegd door de FOD Buitenlandse Zaken, vereist enerszijds een nieuwe benaderingswijze ten aanzien van de burger en anderzijds technische aanpassingen aan de loketten om de biometrische gegevens te registreren.

De verhuis van de dienst Rijbewijzen naar het gelijkvloers van het gemeentehuis is gepland met als doelstelling op middellange termijn het geheel van het dienstverlenend personeel op dezelfde verdieping te vestigen.

8.3. C

ONFERENTIES VAN ALGEMEEN BELANG

Van 1 september 2012 tot 31 augustus 2013, werden 10 conferenties gehouden, voor een publiek van tussen 80 en 200 personen.

Wij verwelkomden volgende sprekers:

o Groupe IMAGO « Qu’est-ce que la Franc-Maçonnerie ? »

o Mvre SION en de Dokteur BLANCHY « La place des animaux de compagnie dans notre vie ? »

o Meester DAYEZ « La justice est-elle juste ? »

o M. PERSY « Via Podiensis-Découvertes pédestres entre la Haute Loire et les Pyrénées »

o Mvre SERNEELS « Choisir sa mort : un droit, une ultime liberté »

o Mvre DELCOUR « L’écriture de l’intime dans l’œuvre de Nicole Malinconi »

o Dokteur BRIKI « Ma valve aortique est sténosée, Docteur. Quelle stratégie thérapeutique pour moi ? »

o M. KORSAK « Les heurs et malheurs d’une capitale : Saint-Petersbourg » o M. TIMMERMANS « La campagne de 1813 »

o L’Orchestre CAMERATA « Concert : carte blanche à l’orchestre »

8.4. Z

WERVENDE DIEREN EN STERILISATIE VAN KATTEN

In 2011, werd een openbare markt geopend, voor de campagne voor sterilisatie van dwalende katten. Dit contract werd toegekend aan de vereniging « Le Fanal des Animaux ». Bovendien in 2013 zoals in 2012, en 2011, zal € 4.000 extra worden aangevuld aan de individuele conventies gemeente – dierenartsen voor een andere gedekte campagne voor sterilisatie, deze met regionale subsidies. Besluit van de Regering van Brussel-Hoofdstad van 01/12/2007 (B.S. van 04/01/08). In 2012 werden 159 katten gesteriliseerd.

8.5. P

ATRIOTISCHE MANIFESTATIES

Dit jaar nog, heeft de gemeente talrijke huldigingen gebracht aan zij die, op één of ander wijze, een vijand indringer en/of onverdraagzame ideologieën zoals nazisme, hebben bestreden, bijvoorbeeld :

o de viering van de Verjaardag van de Liberalisering van Brussel voor het Gemeentehuis Colignonplein,

o de plechtigheid van Hulde aan de Doden van de Genie te Vergotesquare,

o de viering van “de Dag van Carabiniers” in hulde van de doden voor het Vaderland aan het Monument van Carabiniers Louis Bertrandlaan,

o de plechtigheden ter nagedachtenis aan Allerheiligen waar de gemeentepatriotten en de autoriteiten de omloop van alle monumenten doen bloeien,

o de plechtigheid van Hulde aan Todor Angelov aan de Raymond Foucartsquare, o de Dag van de Politieke Gevangene aan de uitgekomen Gefusilleerde (ex „Nationaal

TIR“), de viering van „de Dag van de Overwinning“ Place des Chasseurs Ardennais, o en tenslotte,

o de viering van het Nationale Feest,

8.6. S

TRIJD TEGEN LUCHTVERVUILING

Door de toepassing van de K.B. van 19/12/08 en 26/02/10, de laatste Schaarbeekse

geluidsmetingen tonen een lichte daling van het vliegtuiglawaai in de zomer van 2011 en 2012 ten opzichte van voorgaande jaren. De route Chabert word ook verwijderd.

We moeten echter verder gaan. Daarom eisen wij de creatie van een neutrale instantie controle luchtvervuiling, een zeer lage limiet vliegtuiglawaai 's nachts, het creëren van een register van geluid op basis van actuele metingen en het vermijden van gebieden dichtbevolkt en tenslotte de oprichting van het Environmental nacht (23:00-07:00) en niet de 'luchthaven' s nachts (0:00-06:00).