• Aucun résultat trouvé

OVER HET BESTUUR EN DE TOESTAND DER ZAKEN VAN DE GEMEENTE

BIJLAGE 3 : VERDELING VAN DE VORMING TUSSEN DEPARTEMENTEN

9. B IJZONDERE G EMEENTEDIENSTEN

9.5. F RANSE CULTUUR Taken van de dienst

-de artistieke en culturele programmering van de gemeente verzorgen

-de culturele verzoening voor zijn programmering verzorgen (toegang aan cultuur voor alle inwoners, ontwikkeling van cultuur in schoolmilieu, cultuur ontvankelijk maken voor minder bedeelden, …)

-de coördinatie en het culturele aanbod op het gemeentelijke grondgebied verzorgen -voor het beheer van het historische en kunstpatrimonium van de gemeente zorgen -voor het beheer en de ontwikkeling van de gemeentelijke culturele infrastructuren zorgen Identificatie van de dienst

Naam van het diensthoofd: Lozet Jean-Pol RH: aantal medewerkers: 7 (6 FTE) Budget

-functionering: 46.001,00 euro’s -investering: 0,00 euro

-transfert: 60.000,00 euro’s

Implementatie: alle medewerkers zijn verenigd op een enkel adres: Huis der Kunsten, 147 Haachtsesteenweg.

Doelstellingen bereikt door de dienst gedurende het voorbije jaar

● diep nadenken over de hoofdlijnen die ontwikkeld moeten worden om zekere doelpublieken voor cultuur ontvankelijk te maken

● oprichting en/of vervolg van culturele cycli of evenementen

► muziek (klassiek muziek concerten – cyclus Jazz Now Festival – jaarlijks

Muziekfeest – Guinguette Festival i.e. openlucht concerten in de tuin van het Huis der Kunsten – Arts Réunis concerten)

► plastische kunsten: verschillende tentoonstellingen en in het bijzonder opzetten van een cyclus « Installaties » gericht op hedendaagse kunst (in samenwerking met de Federatie Wallonië-Brussel)

► cinema (deelneming aan « Bruxelles fait son cinéma » en organisatie van een weekeinde « Gourmandise » gericht op cinema)

► cyclus « Libres Parcours » met voorstel van buitenwijk culturele bezoeken in Brussel of in andere steden van het land

► ontwikkeling van projecten of deelneming aan projecten met verschillende culturele partners (Trouble met de Hallen, Salon Bombardon met de dienst Nederlandse Cultuur, « Espaces Urbains » met ter Kameren Hogeschool…)

● nadenken en actieve deelneming aan het renovatieproject van het Huis der Kunsten met als wezenlijk doel het gebouw in een levensplaats, een plaats van creatie te veranderen

● oprichten – gedurende twee weekends – van het evenement « Art 1030 », artiesten parcours in Schaarbeek met opening van een honderdtal ateliers

● steun aan de twee teken- en schilderateliers van het Huis der Kunsten (Betty

Scutenaire atelier en Art XXI atelier) maar ook aan sommige lokale culturele partners

● vervolg van de klassering, de numerisatie van de documenten, de ontwikkeling van de collecties en van de reorganisatie van de ruimte « Fonds Local ».

● organisatie van 27 geleide bezoeken van het Gemeentehuis en het Huis der Kunsten voor nieuwkomers, scholen en senioren groepen.

Bijlage

Tentoonstellingen

14 plastische kunst en anderen tentoonstellingen werden ingericht waarvan de meeste in het Huis der Kunsten. 2.260 kunstliefhebbers hebben deze tentoonstellingen bezocht.

Jong Publiek Spektakels / Toneel / Circus

54 school- of alle publiek voorstellingen werden ingesteld, voorgesteld door 14 toneelgezelschappen en gevolgd door 2.252 toeschouwers.

Evenementen

Het afgelopen jaar heeft 6 belangrijke evenementen voortgebracht soms in samenwerking met partners. Van Bruxelles fait son cinéma tot de Muziekfeest door de feestelijkheden ter gelegenheid van de Seizoenopening in het Huis der Kunsten, het Artiestenparcours Art 1030, Salon Bombardon en het Trouble Festival, deze activiteiten die bijna onvermijdelijk zijn geworden, hebben meer dan 4.670 bezoekers of toeschouwers verzameld.

Jazz Now Festival

Voor zijn 5de editie heeft dit Festival 790 liefhebbers aangetrokken door de 19 concerten die op het programma stonden op twee plaatsen: het Huis der Kunsten en de kelders van het restaurant Le Max.

Muziek / Concerten

De dienst Cultuur heeft 18 veranderlijke concerten voorgesteld (klassiek muziek, gitaar, piano) met, onder andere een nieuw cyclus « Guinguette » met 5 openlucht feestelijk- en dansmuziek concerten in de tuin van het Huis der Kunsten maar ook 2 « Muzikale Salons ». Deze muzikale activiteiten hebben 1.465 personen aangetrokken.

Ontdekkingen / Libres Parcours

Zes buitenwijk geleide bezoeken waren op het programma van het jaar. Alle ontdekkingen waren in Brussel georganiseerd. 103 kunst- en patrimonium liefhebbers hebben deel genomen aan deze activiteiten.

Cinema

Drie activiteiten werden opgericht: enerzijds, een avond « Aca-ciné » met als thema

« Cinédélices » en een « Gourmandise » weekeinde waar 4 vertoningen gevolgd werden door kookproeven in verband met het filmen en anderzijds, de regelmatige deelneming aan het evenement « Bruxelles fait son cinéma » met een openlucht vertoning op het de Jamblinne de Meuxplein.

Steunen

Zoals ieder jaar heeft de dienst Cultuur zijn logistieke of financiële steun geschonken aan andere lokale culturele partners als het Scarabaeus Theater, de Galerie.be, het Spontaan Kunst Museum en de twee teken- en schilderateliers van het Huis der Kunsten, het Betty Scutenaire atelier (1.300 aanwezigheden van leerlingen) en het Art XXI atelier (3.200 aanwezigheden van leerlingen).

Collectief geheugen

De ruimte « Fonds Local », gelegen in het Huis der Kunsten, ontvangt studenten, liefhebbers en vorsers die op zoek zijn naar informaties over de geschiedenis van de gemeente. Hulp en inlichtingen werden gegeven aan de bezoekers voor wat betreft de verzamelde documentatie.

200 personen hebben de ruimte bezocht. Anderzijds, heeft de dienst 27 geleide bezoeken van gemeentelijke gebouwen georganiseerd voor een totaal van 674 personen.

In totaal, tijdens dit afgelopen jaar, heeft dus de dienst Cultuur 147 culturele activiteiten voorgesteld in alle disciplines met een deelneming van 17.397 personen.

9.5.1. FRANSTALIGE BIBLIOTHEKEN Diensthoofd : Stéphane Dessicy HR : 19 ETP

3 implantations

Een aantal steeds toenemend regelmatig bezoeken

In 2012 werden bijna 112.000 bezoekers op het hele net geregistreerd. Globaal is het aantal actieve leden toegenomen (11.992) zowel door loyaliteit maar ook door het aantrekken van nieuwe gebruikers: meer dan 3714 personen hebben dit jaar het netwerk ontdekt.

Het aantal uitleningen neigt, zich te stabiliseren: 236.680 documenten werden uitgeleend, onder andere 57% aan minderjarigen.

Hernieuwing van de collecties

Wat de collecties betreft, werden meerdere sectoren helemaal hergezien, vooral in kunst, sporten en ontspanning.

Nieuwe taalmethoden werden voor de bibliotheken Sésame en Thomas Owen gekocht.

Diensten van documentaire bemiddeling

- Conferentie “Gebaren, houding, blikken en tics… de politici gedecodeerd” door André Jacques

- Conferentie “op weg naar Fair Trade” in het kader van de Week van Fair Trade - Conferentie “Kleding made in Cambodja, het loon van de honger” door Jean-Marc

Caudron

- Conferentie “de gevaren van het Internet en de sociale netwerken” door de Federal Computer Unit

- Opleiding aan de nieuwe technologieën door (grotendeels) de vzw. Fobagra in de Bibliotheek Sésame

- Deelneming aan de “numerieke week “ door bewustzijnsmodulen: met Internet communiceren, op Internet zoeken, een tekst op een computer schrijven, enz.

Tentoonstellingen en thematische gebeurtenissen - Nieuwsgierige zondag “Van hier en elders” (februari)

- Nieuwsgierige zondag “de muziek van de woorden” (april, “je lis dans ma commune”) - Deelneming aan de Kunstenparcours ART 1030 (opening twee weekeindjes van

september)

- Spektakel “Itinérances” in het kader van Daba Marokko (met de Hallen van Schaarbeek)

- Tentoonstelling en ateliers van/door de boekbindster en kunstenares Francesca Scarito - Literaire ontmoeting over Michel de Ghelderode (50 jaren van zijn dood) door Jean-Paul

Humpers en het theater Scarabeus (Sésame) Ateliers, Scholing, opleiding

- Ateliers van illustratie voor jongeren door volwassenen met Dominique Maes - Schrijfateliers met Daniel Simon

- Ateliers “biografie” met Daniel Simon

- Atelier van Japans schoonschrift met Satoru Toma

− Schrijf- en zangenateliers « Wijkopera » met Diana Gonnissen en de muziekacademie, gedurende de Muziekfeest voorgesteld

Kinderen en families

− Tentoonstelling “Van de Aarde naar de Maan”, door het creatieve atelier van de vzw

“Ateliers des petits pas”

− Paasstage 8-12 jaren “De Aarde en haar mysteries” (foto)

− Lezen in de Parken (juli - augustus)

− Sprookjesuren elke eerste zaterdag van de maand in de bibliotheek Evere

− Videoatelier “ik doe mijn bioscoop” met Traverses vzw

− Deelneming en plaatselijke steun aan de literaire prijzen voor de jeugd (Adolisant, Farniente, Versele...)

Baby's

− Ontvangst van kwekerijen elke maand in de bibliotheek Sésame en het filiaal 1001 Pages

− Voortzetting van de succesvolle cyclus “Bébé bouquine et bébé sourd bouquine” (baby leest en dove baby leest) elke eerste zondag van de maand

− Uitlening van verhalenkorven in de kwekerijen Partnerschappen met het onderwijs

− 194 schoolanimaties (lectuur, sprookje, documentaire onderzoeking, kamishibaï, ontdekking van de bibliotheek...)

− 9245 deelnemende leerlingen

− 9161 aan klassen uitgeleende boeken, dus 4% van alle uitleningen

− Uitlening van boeken in taalrijke exemplaren (vzw Bibla-Lire en Classe)

− “Façons de lire: des jeunes à Schaerbeek” (manieren van lezen, jongelui in Schaarbeek): video met de studenten van de school Saint-Dominique

− “L'oreiller magique” (magische kussen): animatiemodule (15 dagen) voor kleuterscholen in medewerking met de diensten PSE (promotie van de gezondheid bij school), de ONE en de spelotheek

− Partnerschap met de schoolbibliotheek in de gemeenteschool nr. 8 en lezingen in medewerking met de Rotary

Projecten van permanente vorming

− Ontvangst van lerende volwassenengroepen en alfabetisering

− Uitlening van Franstalige als vreemde taal boekenkorven voor de verenigingen

− Medewerking tussen de bibliotheek 1001 Pages en de Cedas: ateliers van populaire uitdrukking, uitgave van een verzameling van sprookjes met de vrouwen van de Cedas, animaties met de ontvangsthuizen voor de baby’s van de wijk

− Tentoonstellingevenement “Les travailleurs dombre” (zwartwerkers) in medewerking met de CBAI: bezoek en ateliers met taalrijke plaatselijke groepen

− Tentoonstelling, bezoekingen en ateliers “de nos mains” (handwerk) van de Gaffi vanaf een project van boeken en tekeningen, die door vrouwen in alfabetisering opgesteld werden

− Tentoonstelling “Femmes du monde arabe, ici ou ailleurs” (vrouwen van de Arabische wereld, hier of elders) in medewerking met de vzw AWSA

− Medewerking tussen de bibliotheek Sésame en de seniorie Bel-air

9.6. N

EDERLANDSE CULTUUR