• Aucun résultat trouvé

7. Noticiaris Documentals escollits

7.1. Any 1943

7.1. Any 1943

Nº 1 – 4 de gener

Context: Amb la llei B.O.E. 22 de desembre de 1942 recentment aprovada, comença una nova etapa on setmanalment s’emetria un breu documental amb diferents temes.

En el context del moment les notícies més importants venen del fronts de la Segona Guerra Mundial. A començaments de 1943 podem destacar la victòria nord-americana sobre els japonesos a la batalla del Guadalcanal.

Resum i contingut del NO-DO: En aquest primer documental les principals notícies que arriben són del bàndol de l’eix. En un primer moment parla del reclutament de tropes a Hongria i de l’emoció que servir a la pàtria causa als joves soldats.

Seguidament i parlant sobre la División Azul, es parla de “legendarios héroes que en las heladas tierras de Rusia conquistan nuevas glorias para la patria”32. A més de destacar la noticia de que el Tinent General Muñoz Grandes arriba a Madrid. Tot i que a la guerra el Japó acabava de perdre una batalla, en aquest primer capítol del NO-DO es parla de la victòria japonesa a Borneo.

Amb la capçalera ‘Frentes de guerra’, arriben les notícies més destacades de les batalles del moment. Aquest capítol fa referencia directa a la valentia i dels soldats alemanys que estan lluitant en contra dels soviètics.

Per últim, l’única noticia del bàndol aliat de la que podem parlar en el primer NO-DO de la historia és la celebració del ‘Dia d’acció de gràcies’ a Londres.

                                                                                                               

32 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 1”, (1943).

 

21

Nº 2 – 11 de gener

Context: En les primeres setmanes de 1943, els aliats comencen a bombardejar ciutats alemanyes i italianes. Cada vegada més les forces aliades prenen el control de la guerra. En relació al front de l’est, els russos intenten recuperar les ciutats perdudes als nazis.

Resum i contingut del NO-DO: Aquest capítol del NO-DO està centrat sobretot en el la celebració dels nadals al front i ho fan sota el titular ‘Paz en la guerra’. En aquest apartat del NO-DO podem veure diferents imatges de soldats alemanys celebrant el nadal al desert o als submarins, així com les tropes que estan al front de l’est que “en las horas libres los soldados se dedican a la construcción de ingeniosos juguetes que llevarán a los hogares el recuerdo emocionado del padre que lucha en el frente.” 33 A més de diverses imatges de nens alemanys celebrant el nadal a casa seva. També notícies d’Alemanya podem veure un espectacle d’acrobàcies al Wintergarten de Berlín.

En quant a notícies sota la capçalera ‘Frentes de guerra’ ens trobem amb la construcció de refugis per submarins a les costes del Canal a mans dels “valerosos y sufridos navegantes submarinos”34 alemanys.

Nº 3 – 18 de gener

Context: L’exèrcit rus comença a avançar i trenquen el cèrcol de Leningrad. Les forces aliades segueixen bombardejant als exèrcits alemanys i ataquen la capital del Reich. Els constants bombardejos a la ciutat de Trípoli provoquen que els soldats alemanys es retirin a Tunísia.

Resum i contingut del NO-DO: En aquest capítol dels NO-DO, relacionat amb la Segona Guerra Mundial, destaquem les notícies que arriben sota el rètol ‘División Azul’. Veiem imatges de l’anteriorment nombrat Muñoz Grandes amb el Führer. “El Führer en su cuartel general entrega las Hojas de Roble, insignia de la condecoración

                                                                                                               

33 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 2”, (1943).

34 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 2”, (1943).

 

22

de caballero de la Cruz de Hierro, otorgada al heroico Teniente General Español Don Agustín Muñoz Grandes, encarnación y símbolo de las virtudes militares de la gloriosa División Azul que en los campos de batalla de Rusia lucha contra los enemigos de la civilización occidental.” 35 A més, ens parla de joves espanyols que reben atencions a l’institut iberoamericà de Berlín després d’haver escapat “del infierno soviético y que consiguieron llegar a las líneas alemanas.”36

En aquest NO-DO rebem també, notícies de Paris que, sota l’ocupació dels nazis, celebra una reunió per a discutir la situació en la que es troba actualment.

Per últim i sota la capçalera ‘Frentes de guerra’ ens arriben les notícies més fresques de la batalla. En aquest episodi ens parla de la batalla entre Japó i els Estats Units a Alaska, de l’ocupació de les tropes alemanyes de Tunísia i, per últim, informa de com està la situació al front de l’est, possiblement el més conflictiu. D’aquest últim ens diu:

“La aviación alemana prosigue sin descanso sus continuos y certeros bombardeos en el frente soviético, atacando sin tregua a las concentraciones de tropas y desorganizando los puntos neurálgicos del abastecimiento del ejército ruso. Las bombas caen ininterrumpidamente y con matemática precisión sobre los objetivos militares.” 37

Nº 7 – 15 de febrer

Context: En el transcurs d’un mes els soldats de la URSS, després d’una sanguinolenta batalla recuperen la ciutat de Leningrad (ara coneguda com Sant Petesburg) i capturen a un General de l’exèrcit alemany, així com a 91.000 soldats.

Les forces aliades cada vegada ataquen i bombardegen les ciutats ocupades amb més força i més freqüència.

Al nord d’Àfrica, els alemanys aconsegueixen aturar l’avenç dels aliats, donant-lis una mica d’aire.

Resum i contingut del NO-DO: En aquest NO-DO veiem de manera ràpida com els soldats britànics han perpetuat un atac contra Alemanya. D’altra banda, sota el rètol

‘Alemania’ les notícies que arriben no són altres que el ministre Secretari General de

                                                                                                               

35 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 3”, (1943).

36 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 3”, (1943).

37 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 3”, (1943).

 

23

Falange Española y de las JONS realitzant una visita a la capital del Reich on “es invitado durante su estancia en Berlín por el jefe superior del mando y es recibido con todos los honores para que firme en el libro de oro de la Capital del Reich.”38 A més,

“El Canciller del Reich, Adolf Hitler, recibe la visita en su cuartel general de nuestro ministro secretario”.39

D’altra banda, veiem notícies del front de l’est on “una sección de la División Azul Española, marcha hacía sus posiciones. Nuestros voluntarios con gran vitaría y marcialidad, desfilan ante el general Esteban Infantes, nuevo jefe de la División.

Soldados españoles que por su arrojo y heroísmo han sido condecorados con la Cruz de Hierro, reciben la preciada enseña de manos de su general. Nuestra gloriosa división lucha en primera línea y presta un servicio inestimable a Europa y a la civilización Occidental combatiendo al comunismo enemigo sin importarle las inclemencias de la temperatura, ni la dureza del terreno.” 40

Nº 17 – 26 d’abril

Context: La guerra es troba en una fase de bombardejos diaris per part d’ambdós bàndols. Els britànics bombardegen Alemanya mentre que els Estats Units es centren més en acabar amb l’avenç nipó. D’altra banda, en una reunió entre els dos caps del feixisme, Hitler i Mussolini, aquest últim li demana al canceller alemany que signi la pau amb la URSS per tal de poder centrar-se en les batalles del Mediterrani. Hitler s’hi nega. Mentrestant, l’exèrcit alemany reconquista alguna de les ciutats que havia perdut davant els comunistes.

A Polònia, concretament a Varsòvia, a mitjans d’abril succeeix el que es coneix com la

‘rebel·lió del ghetto jueu’, on van morir més de 50.000 jueus.

Resum i contingut del NO-DO: Les notícies que ens arriben en aquest NO-DO fan referencia a Itàlia i a Alemanya. En el panorama italià, veiem com les dones s’han fet càrrec de les fabriques mentre els homes estan lluitant al front. A més, hi trobem que el Duce “acompañado de los Jefes del Estado Mayor, asiste a la conmemoración del 20 aniversario de la fundación de la aeronáutica fascista en un aeropuerto de guerra.

                                                                                                               

38 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 7”, (1943).

39 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 7”, (1943).

40 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 7”, (1943).

 

24

Después de inspeccionar los nuevos aviones, sube a la tribuna para arengar a las formaciones de la heroica aviación italiana.”41

Sota el rètol de ‘Berlín’ ens arriben les primeres imatges que mostraran una Alemanya víctima de bombardejos. Es veuen imatges de l’estat dels edificis després dels bombardejos.

En aquest capítol del NO-DO apareix una nova secció que s’anomena ‘Lucha contra el comunismo’ en ella només es parlarà del front de l’est. Podem veure imatges de tropes alemanyes avançant a Rússia. “El camino de huida ha sido cortado a los bolcheviques que son aniquilados por el fuego mortífero de las armas alemanas. La tenaz y disputada lucha ha terminado victoriosamente para las fuerzas del Reich que ocupan por completo la ciudad.”42

Nº 21 B – 24 de maig

Context: En aquest moment la guerra es troba en una fase de constants bombardejos i es caracteritza per un avenç de les forces aliades. Els països aliats bombardegen Alemanya i Itàlia sense discreció però, també, altres punts claus com illes del Pacífic ocupades pels japonesos i altres ciutats d’Europa.

Resum i contingut del NO-DO: Es mostren imatges d’una Itàlia dèbil, ofegada sota les bombes aliades. Sota el rètol ‘Alemania’ es presenta un tanc que és “la obra maestra de la industria alemana”43 donant un aspecte ferotge de les tropes alemanyes i demostrant que no decauen els ànims. A més, en el ja anomenat apartat ‘Lucha contra el comunismo’, es mostren imatges de soldats del Reich avançant a Rússia.

Nº 25 A/C – 21 de juny

Context: Els bombardejos s’han convertit en el pa de cada dia. Ambdós bàndols intenten, per mitjà de les bombes, desmoralitzar els seus enemics i demostrar la seva

                                                                                                               

41 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 17”, (1943).

42 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 17”, (1943).

43 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 21”, (1943).

 

25

supremacia. Degut als constats atacs de la RAF sobre Itàlia, comencen les primeres rendicions.

Resum i contingut del NO-DO: En aquest capítol del NO-DO, segueixen arribant notícies d’Itàlia, però en aquest cas, no fan cap mena de referencia a la guerra. Les notícies que rebem són de granges avícoles. Sobre l’altre gran força dels aliats, Alemanya, podem veure notícies sobre la reparació de maquines agrícoles i de soldats alemanys aprenent sobre el funcionament dels tancs.

Pel que fa a notícies del bàndol aliat, des d’Estats Units podem veure la invenció d’un nou bot salvavides.

Dins de l’apartat ‘Lucha contra el comunismo” veiem dures imatges de la batalla al front de l’est. El narrador del NO-DO diu així: “Las lanchas rápidas alemanas e italianas salen de un puesto del Mar Negro para atacar por sorpresa la Costa del Cáucaso, interrumpir las comunicaciones soviéticas y batir sus puestos de apoyo.

Cuando llega la noche las lanchas se aproximan a sus objetivos, comienza ininterrumpidamente el fuego de protección. Las imágenes quedan iluminadas un momento por los potentes focos de los reflectores. Las baterías costeras abren el fuego y sus certeros disparos caen sobre las bases bolcheviques alcanzados por los proyectiles y señaladas por las bengalas trazadoras.”44

A més del ja anomenat apartat contra la lluita al front de l’est, en aquest capítol del NO-DO ens trobem amb un nou rètol molt més clarificador sobre la postura espanyola en vers el comunisme. Aquest nou apartat anomenat ‘La cruzada anticomunista’ i mostra imatges de soldats que marxen a la batalla i són acomiadats per la família com a herois. “Nuevos voluntarios de toda Europa, se aprestan para ser encuadrados en las filas de la cruzada emprendida contra el comunismo, enemigo de la civilización occidental y peligro máximo del mundo. En Bruselas son despedidos los contingentes encuadrados en las SS y en la legión de Flandes.”45 També es mostren imatges de la Luftwaffe disparant i lluitant a Rússia.

                                                                                                               

44 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 25”, (1943).

45 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 25”, (1943).

 

26

Nº 31 A – 2 d’agost

Context: A més dels constants estira i arronsa dels bombardejos, a Itàlia es comença a palpar un esperit de revolta. Tant és així que en una reunió del Gran Consell Feixista, Mussolini es derrocat i es proclama un nou cap d’Estat. Aquests fets provoquen aldarulls i l’assassinat de més de 200 partidaris del Duce. A més, es dissol el partit feixista i el Gran Consell.

Resum i contingut del NO-DO: Sobretot segueixen arribant notícies dels països de l’Eix. D’Itàlia, tot i els fets succeïts recentment, les notícies que podem veure en aquest NO-DO és que els monuments més importants de Milà es protegeixen dels bombardejos. En quan a Alemanya, veiem imatges de l’adaptació del cotxe “ingenioso producto de la industria alemana”46 a les necessitats de la guerra. “Una formación de reconocimiento de las SS nos demuestra aquí, las magnificas condiciones de estos automóviles, tanto por su rapidez como por la facilidad del manejo”.47

Sota el rètol ‘Lucha contra el comunismo’ podem veure el desenvolupament de la batalla de les tropes alemanyes contra les comunistes al front de l’est. També, veiem com la Luftwaffe bombardeja els punts de comunicació dels russos. “Cae la lluvia destructora de las bombas y todos los objetivos son alcanzados con precisión matemática.”48

D’altra banda i, després d’un temps sense rebre notícies de la ‘División Azul’ veiem com la anomenada divisió rep la visita d’un alt càrrec del exèrcit alemany i, el narrador diu així: “El Capitán General Lindemann llega al puesto de mando de la heroica División Azul, para visitar al General Esteban Infante y felicitarle por su ascenso a General de División. Se estudia la situación militar ante los planos del terreno de operaciones. Se celebra una misa de campaña (esvásticas al lado del altar). Los valientes voluntarios de España en la lucha contra el comunismo desfilan ante las altas autoridades militares.”49

                                                                                                               

46 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 31”, (1943).

47 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 31”, (1943).

48 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 31”, (1943).

49 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 31”, (1943).

 

27

Nº 38 B – 20 de setembre

Context: Després de l’empresonament de Mussolini, el nou cap d’estat comença les negociacions per un armistici amb els aliats. Quan l’armistici es fa oficial, els alemanys ataquen Itàlia i ocupen les zones insurrectes, un esquadró alemany allibera Mussolini.

L’exèrcit rus segueix guanyant posicions al front de l’est i els bombardejos aliats es fan més constants i més virulents cada dia.

Resum i contingut del NO-DO: En aquest capítol l’apartat principal és el que s’anomena ‘Frentes de guerra’ i parla dels diferents fronts de batalla oberts. Arriben imatges del soldats americans ocupant territoris al Pacífic. També, les notícies del front de l’est on “Las fuerzas del Reich actúan contra las fuerzas bolcheviques. Uno a uno, los aviones rojos van siendo derribado. Los intentos bolcheviques para romper el frente resultan estériles, en todos los sectores del este las fuerzas alemanas constituyen el más firme baluarte contra la invasión bolchevique.”50

Nº 50 A – 13 de desembre

Context: Espanya proclama la neutralitat i demana a Alemanya la repatriació de la División Azul. Les tropes russes al seu temps, avancen posicions cap al centre d’Europa. Té lloc la Conferència de Teheran on Stalin, Churchill i Roosevelt es reuneixen per primera vegada. A part, el joc de bombardejos i ocupacions segueix el seu curs. Els aliats van guanyant territoris poc a poc davant els exèrcits de l’eix.

Resum i contingut del NO-DO: Les noticies que rebem d’Alemanya no tenen res a veure amb la guerra, parlen sobre una escola d’equitació.

D’altra banda, cada vegada més, la presencia de notícies aliades guanyen territori i sota el rètol ‘Estados Unidos’ arriben reportatges sobre els tancs nord-americans i la visita del General Arnold a una base aèria britànica.

En un nou apartat anomenat ‘Reportajes de guerra’ es mostren diferents notícies però totes relacionades amb Alemanya. La primera té a veure amb un submarí que torna a

                                                                                                               

50 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 38”, (1943).

28

Alemanya i la tripulació es condecorada amb la Creu de Ferro de mans del mateix Hitler. Per últim es menciona l’ocupació alemanya a Grècia.

Dans le document Facultat de Ciències de la Comunicació (Page 24-32)

Documents relatifs