• Aucun résultat trouvé

7. Noticiaris Documentals escollits

7.5. Any 1947

Nº 210 B – 13 de gener

Context: Molts dels països participants de la guerra continuen la recuperació pel seu compte. Turquia i Jordània signen un pacte d’amistat. I a la URSS es celebra el VIII centenari de la ciutat de Moscou.

Resum i contingut del NO-DO: Com ja es costum quan surt el títol ‘Instántaneas mundiales’, tot el que arriba són notícies d’Amèrica. En aquest cas veiem com a Canadà arriben 4.000 voluntaris procedents de Polònia, a més de com al banc d’Ottawa es cremen bitllets retirats de la circulació.

A el Colorado i a causa dels temporals de neu, milers d’animals són salvats per patrulles especials.

A França, un dels transatlàntics oferts com a indemnització de guerra, s’enfonsa davant del port de Havre.

Nº 215 B – 17 de febrer

Context: Es crea l’estat d’Israel a la ONU, tot i la negació de l’Alt Comitè Àrab. La URSS annexiona les repúbliques bàltiques de Letònia, Estònia i Lituània sota el seu paraigües.

Resum i contingut del NO-DO: A partir d’aquest moment l’apartat més repetit al NO-DO que porti noticies de l’estranger serà ‘Reflejos del mundo’. En aquest capítol podem veure que hi ha revoltes a Tokio en contra dels polítics i que es demana la dimissió del primer ministre.

50

A Anglaterra s’ha construït un avió especial per a poder carregar cavalls i portar-los als Estats Units.

A la Índia, Gandhi promulga el seu missatge de pau entre els hindús i els musulmans.

Veiem imatges també d’unes festivitats religioses a la vora del riu Ganges.

A Dinamarca es produeix un accidenta aeri en l’avió en el que viatjava el príncep Gustavo Adolfo de Suècia i en el que tràgicament mor.

Nº 220 A – 24 de març

Context: El Fons Monetari Internacional comença les seves operacions. Es signa el Tractat de Dunkirk entre Anglaterra i França, que estipula l’ajuda de l’altre en cas que un dels dos territoris es trobi sota amenaça d’un atac.

Resum i contingut del NO-DO: La ONU visita Grècia per a calmar els ànims de la ciutat on s’estaven produint manifestacions molt violentes.

El continent americà es troba sota un gran temporal d’hivern. Es veuen imatges de la població netejant les vies del tren, totalment enterrades sota la neu, per tal de poder arribar a Vancouver. Les imatges més impactants de neu arriben de ciutats com Nova York o Washington.

Per primera vegada es vola de Honolulú a Nova York en un vol directe que dura 14 hores.

Nº 226 B – 5 de maig

Context: La ONU entrega les illes el Pacífic que estaven sota dominació japonesa als Estats Units. Per primera vegada, es fa referencia a les tensions entre els Estats Units i la URSS com a ‘guerra freda’.

Resum i contingut del NO-DO: Es celebra el diumenge de Pasqua a Califòrnia amb la tradicional ‘Caça d’ous’, en la que els petit de la casa han de trobar el ous de xocolata amagats per tot el jardí. També, es fa una exhibició d’esquiadors sobre aigua a Miami.

51

Nº 231 – 9 de juny

Context: Entra en efecte la nova constitució post-guerra japonesa. Es dóna per començada la ‘Guerra Freda’ entre els Estats Units i la URRS, quan el president Truman implementa la Doctrina Truman, amb la que dona 400 milions de dòlars a Turquia i a Grècia per ajudes militars.

Resum i contingut del NO-DO: A l’apartat ‘Reflejos del mundo’, veiem diferents espectacles com acrobàcies automobilístiques als Estats Units i una dona que sobreviu a una explosió de dinamita. Arriben també, imatges de la pesca de dofins per a portar-los al aquàrium de Maryland.

A l’altra banda del món, arriben notícies de com els comunistes són derrotats a les eleccions japoneses i d’un brutal incendi en la capital del mateix país.

Nº 247 A – 21 de juliol

Context: Es proclama un discurs en favor del Pla Marshall, el qual recollia tot un seguit d’ajudes per a la recuperació econòmica europea.

Resum i contingut del NO-DO: A l’apartat ‘Reflejos del mundo’ arriben notícies sobre un circ que es troba a la ciutat de Nova York i sobre un festival de disfresses que es celebra a Brussel·les des del segle XVI.

Nº 240 B – 11 d’agost

Context: El president Truman signa la Llei de Seguretat Nacional de 1947, que significa la creació de l’Agència Central d’Intel·ligència, el Departament de Defensa, l’Estat Major Conjunt i el Consell Nacional de Seguretat.

Resum i contingut del NO-DO: Amb la secció ‘Instantáneas mundiales’, arriben notícies d’un circ a França, de diferents espectacles de salts a Atlantic City i d’una gran rua commemorativa a Lisboa.

52

Nº 247 B – 29 de setembre

Context: El Pakistan i l’Índia aconsegueixen la independència de l’imperi britànic. A Europa, els partits comunistes guanyen les eleccions a Hongria. Als Estats Units entra en compliment la Llei de Seguretat Nacional i l’antic Departament de Guerra passa a ser el Departament de l’Exèrcit.

Resum i contingut del NO-DO: Amb el rètol ‘Actualidad mundial’ aquest noticiari documental ens mostra una exposició de bestiar a Brisbane, Austràlia. També com les tropes holandeses arriben a la illa de Java on tindrà lloc la guerra d’Indoxina.

A l’apartat ‘Variedades’ veiem un concurs de castells de sorra a Bèlgica i la noticia de que el home i la dona bala es casen als Estats Units.

Nº 250 B – 20 d’octubre

Context: Les nacions de Bèlgica, Holanda i Luxemburg unifiquen duanes creant el Benelux. El president Truman s’adreça al món amb un discurs sobre la crisi de fam que s’està passant.

Resum i contingut del NO-DO: Una altra vegada a l’apartat anomenat ‘Reflejos del mundo’ ens arriben notícies americanes. La primera és sobre una cavalcada infantil a Nova Jersey, la segona és sobre el concurs de Miss Amèrica celebrat a Atlantic City; i, per últim, el president Truman a bord del cuirassat ‘Missouri’.

Nº 256 B – 1 de desembre

Context: Es provoquen manifestacions a Brussel·lès pel descontent de la població vers les sentències rebudes pels nazis a Bèlgica. A més, les tropes britàniques es retiren de Palestina. Es provoquen revoltes a París de mans dels comunistes francesos. A la ONU es vota la partició de Palestina en dues regions, una de cristians i una de musulmans, donant pas a la creació de l’estat d’Israel.

Resum i contingut del NO-DO: En l’últim NO-DO que agafarem pel nostre anàlisis, les notícies estrangeres ens arriben a través de la ja habitual secció ‘Reflejos del

53

mundo’. En ella veiem imatges de dolor i misèria a l’Índia on: “Los hindús huyen de Pakistán y los musulmanes de Indostán.”89

Per últim, també es veuen imatges de l’ajut econòmic i militar enviat a Grècia de mans dels Estats Units.

                                                                                                               

89 Noticiarios Documentales NO-DO, “Nº 256”, (1947).

 

54

Dans le document Facultat de Ciències de la Comunicació (Page 53-58)

Documents relatifs