• Aucun résultat trouvé

Luettelon sHWnt6 m rittli vaaditun vihimmiisvalmistuksen tai -kasittelyn, ja sen ylittivai valmistus tai kisittely antaa my6s alkuperiaseman; siti vihempi valmistus tai

Lisays II: Luettelo valmistuksesta tai kAsittelysti, joka on suoritettava ei-alkuperiaineksille, jotta valmis tuote saa alkuperaaseman

Huomautus 1: Luettelossa mrii~itiiin kaikilta sopimuksen soveltamisalaan kuuluvilta tuotteilta vaadittavat edellytykset, jotka niiden on tUytettivA, jotta niiden katsotaan olevan

3.2 Luettelon sHWnt6 m rittli vaaditun vihimmiisvalmistuksen tai -kasittelyn, ja sen ylittivai valmistus tai kisittely antaa my6s alkuperiaseman; siti vihempi valmistus tai

kisittely taas ei anna alkuperiasemaa. Nin ollen jos snann6ss! miiitin, etti tietyUi valmistusasteella olevaa ei-alkuperiainesta saa kytti, on sitA aiemmalla tusasteella olevan tillaisen aineksen kiytt6 sallittua mutta sitA my6hemmlli valmis-tusasteella olevan ei.

3.3 Kun luettelon siiinnfssi mdrAitAin, etti tuote voidaan valmistaa useanunasta kuin yhdest aineksesta, tuIni tarkoittaa, ettii yhti tai useampaa niisti aineksista saa kiytti.

Sinm6ssa ei vaadita, ettS niitS kaikkia kiytetdin.

Esimerkki:

Nimikkeen 50 - 55 ryhmisti kankaita koskevassa sddnn6ssi m.riitain, etti luonnonkuituja saa kiyttii ja etti muun muassa kemiallisia aineita saa my6s kiyttia. Tutu ei tarkoita, eti on kaytettavi molempia, vaan etti voidaan kliyttiiii jompaakumpaa tai molempia.

3.4 Kun luettelon sint6 edellytti, etta tuote on valmistettava tietysti aineksesta, tini edellytys ei luonnoUisesti esta kiiyttnistA muita aineksia, jotka ovat luonteeltaan sellaisia, etteivit ne voi tiyttiig sant6i. (Tekstiilien osalta katso my6s jiijempini huomautuksessa 6 olevaa 2 kohtaa.)

Esimerkki:

Nimikkeen 1904 ravintovalmisteita koskeva sidnt6, joka nimenomaan sulkee pois viljan ja viljatuotteiden kiyt6n, ei esta kivenniissuolojen, kemikaalien ja muiden lisiaineiden kiytt6i, joita ei valmisteta viljasta.

Tit ei kuitenkaan sovelleta tuotteisiin, joita, vaikkei niitii voida valmistaa luetelossa nimenomaisesti mainitusta aineksesta, voidaan valmistaa luonteeltaan samanlaisesta, aiemmalla valmistusasteella olevasta aineksesta.

Esimerkki:

Jos sellaisen kuitukankaasta tehdyn vaatteen osalta, joka kuuluu nimikkeeseen 62 ryhmasti, ainoastaan ei-alkuperituotetta olevan langan kiytt6 on sallittua, ei ole mahdollista aloittaa valmistusta kuitukankaasta - vaikka kuitukangasta ei tavaUisesti voidakaan tehdS langasta. Tillaisissa tapauksissa liht6aineksen olisi tavallisesti oltava lankaa edeltavilli asteella - ts. kuituasteella.

3.5 Jos luettelon sAnnn6ssS on kaksi prosenttimiirii enimmiisarvoksi ei-alkuperani-neksille, joita voidaan kiyttia, niitA prosenttimiiril ei saa laskea yhteen. Toisin sanoen kaikkien kytettyjen ei-alkuperdainesten enimmaisarvo ei saa koskaan ylittui korkeinta manrityisti prosentiminrristi. Usiksi yksittaisii prosenttimAriii ei saa ylittU niiden nimenomaisten ainesten osalta, joita ne koskevat.

Huomautus 4:

4.1 Luettelossa kiytetylli ilmaisulla 'luonnonkuidut' tarkoitetaan muita kuituja kuin

United Nations - Treaty Series * Nations Unies - Recueil des Traitks

sisilt" my6s jitteet ja, jollei toisin mainita, se sisdltii kuidut, jotka on karstattu, kammattu tai muuUa tavoin valmistettu, mutta joita ei ole kehritty.

4.2 Ilmaisu 'luonnonkuidut' sisAltiA nimikkeen 0503 jouhen, nimikkeiden 5002 ja 5003 silkin, nimikkeiden 5101 - 5105 villakuidut ja hienon ja karkean eliimenkarvan, nimikkeiden 5201 - 5203 puuvillakuidut ja nimikkeiden 5301 - 5305 muut kasviteks-tiilikuidut.

4.3 llmaisuja 'tekstiilimassa', 'kemialliset aineet' ja 'paperinvalmistusaineet' kiytet!An luettelossa kuvaamaan 50 - 63 ryhmAin kuulumattomia aineksia, joita voidaan kiyttAiA muunto-, synteetti- tai paperikuitujen tai nAisti kuiduista valmistettujen lankojen val-mistuksessa.

4.4 Ilmaisua 'katkotut tekokuidut' kytetiign luettelossa viittamaan nimikkeiden 5501 -5507 synteetti- tai muuntokuitufilamenttitouviin, synteetti- tai muuntokatkokuituihin tai niiden jitteisiin.

Huomautus 5:

5.1 Sellaisen tuotteen osalta, johon luettelossa liittyy viittaus tihAn huomautukseen, ei sovelleta sarakkeen 3 edellytyksii mihinkAin timin tuotteen valmistuksessa kiytet-tyihin perustekstiiliaineisiin, joiden paino yhteensA on enintiin 10 prosenttia kaikkien kAytettyjen perustekstiiliaineiden yhteispainosta. (Katso my6s jiljempini huomautusta 5.3 ja 5.4)

5.2 Titi poikkeusta voidaan kuitenkin soveltaa vain sekoitetuotteisiin, jotka on tehty kahdesta tai useanmasta perustekstiiliaineesta.

Perustekstiiliaineet ovat seuraavat:

- silkki, - villa,

- karkea eliimenkarva, - hieno eliimenkarva,

- jouhet,

- puuvilla,

- paperinvalmistusaineet ja paperi, - pellava,

- hamppu,

- juutti ja muut niinitekstiilikuidut,

- sisali ja muut Agave-sukuisista kasveista saadut tekstiilikuidut, - kookoskuidut, manilla, rami ja muut kasvitekstiilikuidut, - synteettikuitufilamentit,

- muuntokuitufilamentit, - synteettikatkokuidut, - muuntokatkokuidut.

Esimerkki:

Nimikkeen 5205 lanka, joka on tehty nimikkeen 5203 puuvillakuiduista ja nimikkeen 5506 synteettikatkokuiduista, on sekoitelanka. Sen vuoksi ei-alkupe-rituotteita olevia synteettikatkokuituja, jotka eivAt tiyta alkuperisaint6ji (joissa 1994

United Nations - Treaty Series e Nations Unies - Recueil des Trait~s

vaaditaan valmistusta kemiafisista aineista tai tekstiilimassasta), saa kAyttH enintitn 10 prosenttia langan painosta.

Esixnerkki:

Nimikkeen 5112 villakangas, joka on tebty nimikkeen 5107 villalangasta ja nimikkeen 5509 synteettikatkokuitulangasta, on sekoitekangas. Sen vuoksi synteettikuitulankaa, joka ei tiytA alkuperis~gdnt6ji (joissa vaaditaan valmistusta kemiallisista aineista tai tekstiilimassasta) tai villalankaa, joka ei tlyti alkupe-rgs~ant6jA (oissa vaaditaan valmistusta karstaamattomista tai karnpaamattomista tai muuten kehruuta varten kisittelemi~tt6mistg luonnonkuiduista), tai niiden kahden sekoitusta, saa kyttag vain jos niiden yhteispaino on enintin 10

pro-senttia kankaan painosta.

Esimerkki:

Nimikkeen 5802 tuftattu tekstiilikangas, joka on tehty nimikkeen 5205 puuvilla-langasta ja nimikkeen 5210 puuvillakankaasta, on sekoitetuote vain, jos puuvil-lakangas itsessian on sekoitekangas, joka on tehty kahteen eri nimikkeeseen tariffoitavasta langasta tai jos kiytetyt puuvillalangat itsessiln ovat

sekoitetuot-teita.

Esimerkki:

Jos edelli tarkoitettu tuftattu tekstiilikangas olisi tehty nimikkeen 5205 puuvilla-langasta ja nimikkeen 5407 synteettikuitukankaasta, kUytetyt langat olisivat kaksi eri perustekstiiliainetta ja tuftattu tekstiilikangas sen mukaisesti sekoitetuote.

Esimerkki:

Matto, jonka nukka on tehty sekai muuntokuitu- ettA puuvillalangoista ja pohjakangas juutista, on sekoitetuote, koska on kiytetty kolmea perustekstiili-ainetta. Nuin ollen saadaan kAyttka mitA tahansa ei-alkuperiaineksia, jotka ovat sAann6n sallimaa my6hemmlli valmistusasteella, jos niiden yhteispaino on enintin 10 prosenttia mattoon sis&ityvien tekstiiliaineiden painosta. Juuttikan-gaspohja tai muuntokuitulangat tai molemmat voitaisiin siis tuoda maahan tAJIA

valmistusasteella olevina, jos painoa koskevat edellytykset tuyttyvgt.

5.3 Tuotteissa, joissa on 'segmentoitua polyuretaania olevaa, my6s kierrepIllystettyi lankaa, jossa on joustavia polyeetterisegmenttejS', tdmii poikkeus on tIllaisen langan osalta 20 prosenttia.

5.4 Tuotteissa, joissa on kaistaleita, jotka koostuvat enintfiin 5 mm leveistd kahden muovikelmun viliin liimalla kiinitetysA, alumiinifoliota tai muovikelmua, my6s alumiinijauheella peitettyi, olevasta sydimesti, tii poikkeus on tAllaisen kaistaleen osalta 30 prosenttia.

Huomautus 6:

6.1 Niissi tekstiilituotteissa, joiden kohdalla luettelossa on alaviite tbihn huomautukseen, saa kiyttii, vuoria ja vilivuoria lukuun ottamatta, tekstiiliaineita, jotka eivit tAyti tita sovitettua tuotetta koskevaa luettelon sarakkeen 3 saant6i, jos ne tariffoidaan eri nimikkeeseen kuin tuote ja jos niiden arvo on enintiian 8 prosenttia tuotteen vapaasti tchtaalla -hinnasta.

United Nations - Treaty Series * Nations Unies - Recueil des Traitis

6.2 Aineksia, joita ei tariffoida 50 - 63 ryhmiin, saa kayttaa vapaasti riippumatta siitA,