• Aucun résultat trouvé

Lectors adolescents en xarxa 1

Dans le document La Literatura en pantalla: (Page 51-56)

MIREIA MANRESA POTRONY I ANA MARÍA MARGALLO

RESUME

Com s’estan transformant les pràctiques lectores literàries dels adolescents a través de l’ús de la xarxa? En aquest espai presentarem algunes característiques del lector juvenil que participa en espais virtuals literaris, bé com a usuari o bé com a gestor. Els girs més rellevants que s’estan produint tenen a veure amb el pas d’un lector amateur a un lector promotor i dinamitzador de la lectura i amb la configuració d’un lector social, actiu i consumidor en comunitat. Per tal de mostrar les principals tendències de transformació en les pràctiques de lectura adolescent generades per la xarxa, utilitzarem els resultats d’una recerca sobre blogs literaris adolescents i reflexionarem sobre com es pot aprofitar aquest fenomen des de les institucions promotores de la lectura, especialment des de l’escola.

NOTA BIOGRÁFICA

MIREIA MANRESA POTRONY és Llicenciada en Filologia Catalana i Doctora en Didàctica de la Llengua i la Literatura per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Compagina la docència a Secundària, la docència al Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura i de les CCSS de la UAB i la formació permanent del professorat. Els seus interessos de recerca principals giren entorn de la construcció d'hàbits lectors a l'escola i de les noves pràctiques socials de lectura en el context digital.

ANA MARÍA MARGALLO és Doctora en Didàctica de la Llengua i la Literatura per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Actualment és professora del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura i de les CCSS de la UAB. Els seus interessos investigadors se centren en l’educació literària i les seves publicacions han desenvolupat líniesde recerca sobre les aportacions del treball per projectes a

1 El contingut d'aquest espai forma part del projecte de recerca I+D (EDU2011-26141) "Literatura infantil i juvenil digital: producció, usos lectors, recepció i pràctiques docents" concedit pel Ministerio de Ciencia e Innovación al grup GRETEL, reconegut per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya com a grup de recerca consolidat (2014SGR1477).

l’adquisició de la competència literària, la selecció de lectures literàries amb criteris didàctics, les aplicacions de la literatura a les aules amb alumnat nouvingut, el pas de les lectures adolescents a les lectures adultes i els llibres de text. Actualment està interessada en la lectura literària en pantalla i en les pràctiques socials i escolars de lectura en l’entorn digital.

L’espai digital està transformant profundament els hàbits socials, culturals i de consum de la població. Cada vegada més, els adolescents utilitzen la xarxa per socialitzar les seves lectures: la seva participació en blogs, fòrums, xarxes socials i altres plataformes on la literatura hi té una presència clara està fent visibles els nous comportaments lectors configurats per l’espai virtual. L’observació dels intercanvis dels adolescents en l’espai digital al voltant de la lectura resulta productiva tant per al camp de la recerca com per al de la mediació. Així, el coneixement de les transformacions en les formes de socialització lectora dels joves lectors proporciona models per planificar intervencions en consonància amb el perfil del lector actual que utilitza internet per desenvolupar la seva afició a la lectura.

Per conèixer les diferents pràctiques entorn de la lectura que s'utilitzen en l'àmbit social aquest taller presenta una exploració descriptiva de blogs literaris administrats per adolescents. Per identificar blogs actius sobre lectura literària dels joves es va fer una primera exploració entre els 72 blogs participants en una convocatòria de promoció de la lectura per part d'una editorial (concurs Pandemonium, d’SM2), que va desembocar en la selecció de 5 blogs que van destacar per seu dinamisme (traduït en l'actualització regular de les entrades) i influència (que es va mesurar a partir del nombre de seguidors). Com s'observa en el Quadre 1, la mostra seleccionada també va tenir en compte la varietat de sexe i edat dels autors.

Nom i enllaç dels blogs Seguidors Edat Sexe

2 El primer concurs Pandemonium de l’editorial SM en què es va basar aquesta investigación va ser atorgado el enero de 2012: http://www.literaturasm.com/RETO_PANDEMONIUM.html

Es destaquen a continuació algunes de les tendències que es van observar de les pràctiques lectores juvenils en aquests blogs:

El dinamisme. Una característica compartida pels cinc blogs analitzats és la seva actualització constant. Els bloggers són molt conscients que el canal utilitzat exigeix transmetre una imatge de vivesa i canvis que doni fe de la seva activitat.

La consciència de ser "referents" i de pertànyer a una comunitat. Aquestes dues característiques mostren que els autors de blogs tenen molt present la dimensió pública de la xarxa. La consciència del caràcter social de la lectura cristal·litza, d'una banda, en estratègies dirigides a autoerigir-se en referents de la comunitat lectora, i per una altra en algunes marques que subratllen els seus vincles amb una comunitat de lectors.

El col·leccionisme. Una tendència que impregna els cinc blogs analitzats és la d'utilitzar aquest espai com a dipòsit en el qual s'acumulen tant les lectures realitzades com la llista de llibres per llegir.

Una aproximació lúdica a la lectura. En la majoria dels blogs analitzats es constata la intensa relació de la lectura literària amb la via lúdica i el joc. L'evidència més explícita d'aquesta relació és la creació de seccions de concursos i activitats al voltant de la lectura.

La importància de la imatge. El protagonisme dels recursos visuals i audiovisuals en els blogs suposa la comprensió que els joves gestors de blogs tenen de les regles de funcionament del mitjà que utilitzen.

Aquesta investigació exploratòria permet identificar algunes de les transformacions que la xarxa està introduint en les pràctiques lectores literàries dels adolescents. La decisió dels autors de blogs literaris d’integrar les seves experiències lectores en l'espai públic d'Internet té dues conseqüències immediates: convertir-los en lectors socials, que elaboren continguts per a un públic, i en lectors actius, que utilitzen els recursos que el mitjà digital posa al seu abast per consolidar la seva presència a la xarxa. A mesura que els bloggers consoliden els seus espais virtuals també assumeixen el paper d'especialistes amb un perfil determinat que dóna personalitat a la seva veu com a lector que aglutina i es relaciona amb una comunitat lectora.

Els resultats de l'anàlisi dels cinc blogs literaris d'adolescents apunten altres efectes més concrets en la modificació de les pràctiques lectores usuals fins ara en el món analògic:

• Configuració d'un lector voraç. Els administradors dels blogs literaris basen part del seu prestigi en presentar-se com a lectors contumaços capaços d'oferir al seu públic continguts rellevants i actuals d'una manera periòdica i recurrent.

L'acumulació quantitativa de les lectures literàries, dels continguts relacionats amb aquestes lectures o bé d'objectes relacionats amb el llibre és un dels reptes

que persegueixen els bloggers.

• Aparició d'un lector informat. La consciència de ser referents en el món de la publicació virtual comporta que el jove administrador d'un blog de lectura senti la necessitat de cercar informació inèdita i original per oferir un producte atractiu per als seus seguidors. S'han observat dues vies d'especialització en la informació que s'ofereix sobre les lectures: la que es refereix a les pròpies experiències de lectura, a través de ressenyes freqüents i amb opinions molt desenvolupades, i la que es projecta cap al món editorial a través de la rapidesa a oferir primícies sobre novetats, esdeveniments o informacions sobre el circuit del llibre.

• Formació d'un lector estratègic i adaptat al mitjà digital. Les característiques dels blogs determinen la importància de l'autopromoció i la fidelització de seguidors. Aconseguir aquests objectius impulsa la utilització creativa d'eines pròpies de l'entorn virtual, com els continguts audiovisuals o la creació de vincles lúdics amb la lectura. En aquest sentit, el mitjà digital afavoreix que els joves equiparin la lectura a qualsevol altra activitat d'oci i la situïn en una posició menys "sagrada" del que havia estat considerada durant bona part del segle XX.

• Enfortiment del lector com a consumidor en comunitat. Els blogs propicien el contacte entre iguals per compartir preferències i enfortir vincles socials al voltant de la lectura. De moment, sembla constatar-se que les interaccions predominants sobre els llibres es queden en la recomanació sense que es passi a compartir les experiències de lectura.

En síntesi, els resultats apunten cap a una reconversió del lector amateur en un lector promotor i dinamitzador de la lectura que mobilitza diversitat d'estratègies i de continguts relacionats amb el món de la ficció literària. En aquest sentit, els blogs suposen un dispositiu de formació per al lector que els gestiona. I es constitueixen en un possible model de pràctiques socialitzadores al voltant de la lectura en el qual l'escola pot inspirar-se per promoure els hàbits de lectura dels adolescents.

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES BÀSIQUES

Aliagas, C. (2011) El desinterès lector adolescent. Estudi de cas de les pràctiques i identitats lletrades d’una colla d’amics des de la perspectiva dels Nous Estudis de Literacitat. Barcelona: Universitat Pompeu Fabra. [Thesis online]

Aranda, D.; Sánchez-Navarro, J.; Tabernero, C. (2009) Jóvenes y ocio digital:

informe sobre el uso de herramientas digitales por parte de adolescentes en España. Barcelona: Universitat Oberta de Catalunya (UOC). [en línia]

Cassany, Daniel (2008) Prácticas letradas contemporáneas. México: Ríos de Tinta.

Alvermann, D. (ed.) (2010) Adolescents’ online literacies: connecting classrooms, digital media and popular culture. Nueva York: Peter Lang.

Lazaraton, A. (2003) Evaluative Criteria for Qualitative Research in Applied Linguistics: Whose Criteria and Whose Research? The Modern Language Journal, 87(1) (Spring, 2003): 1-12.

Leveratto, J.M.; Leontsini, M. (2008) Internet et la sociabilité littéraire. París: BPI.

Manresa, M. (2013). L’univers lector adolescent. Dels hàbits de lectura a la intervenció educativa. Barcelona: Rosa Sensat.

Manresa, M.; Margallo, A. M. (2013) "New technologies make new readers?

Network reading practices which are transforming young people's access to literature", presentada a The Child and The Book 2013. Ninth Annual Conference. Universitat de Pàdua (Itàlia), del 21 al 23 de març de 2013.

Manuel, J.; Brindley, S. (eds.) (2012) Teenagers reading. Literacy heritages, cultural contexts and contemporary reading practices. South Australia: AATE Interface Series /Wakefield Press.

Dans le document La Literatura en pantalla: (Page 51-56)