• Aucun résultat trouvé

El model sistèmic de l’aplicació del programa

Dans le document APRENDRE AMB LA NATURA (Page 76-79)

CAPÍTOL 4. METODOLOGIA

4.6. Criteris i marcs de referència de l’anàlisi

4.6.1. El model sistèmic de l’aplicació del programa

Aquest model està basat en Neill (2004, 2008) i és aplicable a una o més sessions (o jornades) de realització d’un programa a l’aire lliure. S’ha utilitzat per tal d’estructurar la revisió dels resultats empírics de la recerca, tal com planteja aquest autor. En el cas en estudi, permet dimensionar un marc de referència comú al conjunt de jornades dels 24 cursos i identificar els trets principals de la seva evolució segons les dades disponibles.

El model sistèmic també permet identificar i posar en relació en la perspectiva temporal de cada curs, els factors afavoridors (o no) de l’assoliment dels objectius del programa en funció dels aprenentatges dels alumnes, segons ells mateixos i els seus professors, etc. També l’hem aplicat per a l’anàlisi dels resultats, com a fil conductor i marc integrador.

Correspon a una organització dinàmica d’inter-relacions entre els components teòrics implicats en un programa d’educació a l’aire lliure (Neill, 2008), està estructurat per dominis interactius cadascun dels quals conté els seus elements específics, i on cada element té les seves pròpies característiques. Existeixen relacions entre elements d’un mateix domini i/o amb d’altres dominis i aquestes relacions generen uns efectes.

Fig. 1.1. Marc sistèmic de la realització d’un programa d’EA en un ENP, modificat de Neill (2004, 2008 p. 43)

Característiques i elements de cada domini

1. El domini anomenat aspectes organitzatius i de proveïment, té una escala temporal i causal més àmplia a la de la realització de la jornada a l’ENP;

incideix directament en alguns dels dominis (entorn, programa, educadors del CEA, professorat, etc.). Conté entre els seus elements:

- contingents interns a l’ENP (equipament, directrius, filosofia, finalitats, dotació de recursos humans i materials), i subvencions a grups i escoles amb necessitats especials;

- contingents externs a l’ENP (organització curricular segons les lleis d’Educació, subvenció dels ajuntaments als seus centres educatius per fer el programa, política proambiental, prioritats, organització dels centres respecte a les sortides escolars a ENPs). …

Els altres dominis s’evidencien en el marc de la jornada a Collserola, però tenen o poden tenir implicacions temporals més enllà de la seva durada estricta, ja que impliquen una preparació prèvia i unes activitats posteriors, segons els vincles curriculars que hagi establert el professorat. A continuació, es descriuen aquests dominis i els seus elements:

2. l’entorn –espais naturals i equipaments, ubicació, accessibilitat (més o menys facilitat amb diferents tipus de transport –públic, privat a peu, nombre d’incidències per retard produït per equívocs de conductors, retencions), infraestructures i límits d’espai d’acollida de grups.

3. el programa – conté la definició del disseny, objectius, filosofia, continguts, materials i recursos, procediments d’avaluació i gestió, etc.

4. les activitats – corresponen a la definició, programació, seqüenciació i temporització, de les diferents tasques; les tasques impliquen tant el treball individual com el col·lectiu i es realitzen al llarg del dia en grupets entre 5-8 o 9 alumnes que han de treballar coordenada, preferentment cooperativament.

5. l’alumnat – hi ha diferents escales observables, la dels grupets d’alumnes (encara que alguns destaquin individualment), i la dels grups classe. Es caracteritzen per diferents composicions, trets, dinàmiques, i tendències en els seus hàbits, valors i motivacions;

6. el professorat – els professores i professors són facilitadors o instructors durant la jornada, a més d’establir vincles entre el treball a l’aula abans i després de la sortida; tenen diferents perfils, objectius, motivacions i nivells d’implicació amb el programa i els grups classe ja que poden conèixer o no l’alumnat, haver triat el programa o anar a la sortida com a acompanyants, etc.

7. els educadors del CEA – nombre i perfil dels educadors de l’equip del CEA, valors, prioritats, metodologia, etc.

8. el grup – manifesta una determinada psicodinàmica a partir de regles implícites o explícites durant el dia

9. la cultura – és un domini que està present en tots els altres (Neill,2008 el planteja com a domini que acull tots els altres dominis). En aquest cas, es tracta concretament de la relació de contacte directe amb la realitat i particularment amb la natura.

Els efectes– són la manifestació explícita de forma directa o emergent dels canvis relacionats amb les vivències de la jornada, des dels punts de vista de les respostes dels participants. Corresponen a les expressions sobre la seva utilitat i profit per a l’alumnat que expressen els professors i els educadors ambientals (provinents de les memòries del programa i d’entrevistes), i a les respostes de l’alumnat al final del programa o un després.

Dominis elements dades

Aspectes organitzatius

i de proveïment Proveïdors institucionals

Impulsors institucionals (suport, estímul) Marc curricular

Infraestructures i equips

Característiques i organització dels centres educatius

Finalitats

Memòries institucionals del programa i dels CEAs on s’ha realitzat

Descripcions a entrevistes dels educadors ambientals i dels professors

Activitats /tasques Tipologies de tasques i activitats Seqüenciació Respostes a qüestionaris d’avaluació (professors)

Professorat Perfils

Objectius i prioritats respecte al programa Motivació

Integració curricular i aplicació del programa Percepció sobre els resultats

Entrevistes a professors

Educadors CEAs Perfils professionals Motivació

Objectius i prioritats respecte al programa Model didàctic de referència

Percepció sobre els resultats

Entrevistes a educadors ambientals

Grup Regles explícites i implícites,

Interaccions entre els participants Comentaris dels professors als qüestionaris d’avaluació del programa

educatius contestats pels professors Efectes / impactes/

resultats

“les veus” dels participants

Tipologies dels impactes del programa i de la seva realització

Relació dels impactes amb cada domini Relació dels impactes amb les tipologies d’experiències a la natura

Implicació dels impactes en la valoració de les relacions amb la natura

Valoració dels impactes com a contribuició a una cultura de connexió amb la natura

Memòries institucionals amb la síntesi de les avaluacions del professorat Respostes dels alumnes als qüestionaris

Respostes a les entrevistes als professors i educadors ambientals Qüestionaris sobre els centres educatius contestats pels professors [Tipologies de valors envers la natura (Kellert, 1996)]

Taula 5.1.1. Elements constituents dels dominis del marc sistèmic i tipologia de les dades

Els efectes detectats es relacionen amb tots els altres dominis. També s’estableixen relacions entre dominis com és el cas de: 1) les “veus” dels alumnes i les tasques i activitats del dia, 2) entre les “veus” dels alumnes, les dels professors i les dels educadors, i 3) entre els resultats de l’anàlisi de totes les “veus” i taxonomia de valors envers la natura de Kellert (1996).

Dans le document APRENDRE AMB LA NATURA (Page 76-79)