• Aucun résultat trouvé

buidats a les memòries de les seves avaluacions escrites

Dans le document APRENDRE AMB LA NATURA (Page 198-0)

CAPÍTOL 5. RESULTATS EN RELACIÓ A L’OBJECTIU 1

6.4. Valors expressats pel professorat

6.4.3. Període III

6.4.3.1. buidats a les memòries de les seves avaluacions escrites

Presència de valors envers la natura i d’altres valors en les valoracions del programa del professorat

Període III

Exemples d’enunciats i segments seleccionats de les entrevistes als professors . C1 i C2 en el marc de crèdits comuns

“jo penso que és una activitat la veritat, molt rodona, enquant que veuen ells la part de camp i de la part que es fa de la buidatge de dades. També enguany he insistit una mica per això, bueno he insistit també que això era el que feia un científic: o sigui, que primer feia una observació, i una vegada ? aquella observació havia de recollir una sèrie de dades i a partir d’elles arribar a unes conclusions. Llavors, quan sóm a classe, pos si hi ha algun punt perquè al final sempre acabes corrent, doncs per exemple, parlar de les lianes, no? algun punt que … algun any pos incidim més en una banda o incidim més en una altra zona, pos jo llavors a classe, ho acabo de d’aclarir, (9:00) doncs per què hi ha més lianes on hi ha les alzines que no on hi han els pins, per exemple, que és per la llum, o … bueno ho intentem parlar i que ells miren d’entendre.” (PC1, 2012 pàrraf 18)

(5:05) PC1: A ells el que els agrada molt és lo dels aparells i desprès la clau dicotòmica. Al començament, jo veig que al començament se la miren com dient “Deu meu”, però desprès li agafen el gustet i llavors ja clar, ja els comença a agradar més” (PC1, 2012 pàrraf 42) (5:25) PC1: Comenten això, com a negatiu que tenen poc temps per jugar (5:30 riu), però que consti que quan venen estan avisats. Jo els hi dic, nois, és una sortida de treball i tindreu poc temps per jugar. Jo sempre els hi dic, a veure, dic, si quan sou a les parcel·les guanyeu temps, treballeu en conjunt, pos podreu guanyar temps per desprès estar, perquè a la tarda farem una posada en comú. I jo crec que també els sorprèn la posada en comú dels dos ambients. De veure i de dir, ui, hmmm que diferent, no? (PC1, 2012 pàrraf 44-6)

“El que sí ara és que amb les noves tecnologies tens més recursos, tens més possibilitats, però el fet de sortir, tocar, és molt … no ho sé … Aleshores a mi m’agrada molt, molt anar a un lloc natural” (PC2, 2012, pàrraf 12)

C2p: Sí bueno, com a (crèdit comú?(05:53) hi ha vegades que ho fem i com un objectiu més, el de sortir, d’estar al medi natural, treballar en el medi natural i treballar la biodiversitat

…doncs bueno, ho posem en mig del que cal (??6:10) a cada curs, intentem fer una sortida de caire així més… naturalista diguem…(6:16-8) tan de bó en poguéssim fer més…” (PC2, 2012, pàrraf 17)

“(9:27) C2p: Doncs bueno,... el mateix, comentant com havia anat, això, què era el que més els havia agradat, els (?09:32), bueno, les conclusions. Per exemple, el què havien fet amb l’altra gent, no? la comparativa d’ecosistemes, els factors, doncs, repassant-ho de cara doncs, al (?09:42) de l’aula que fem després, o una (? 9:45-8), intentant relacionar l’aplicació amb la teoria. Aixís, (?09:52-3) sense aplicar-ho, doncs els hi costa molt. I mira que ho expliques, ho repeteixes, fas exercicis, activitats… però el que té el poder fer la mesura … estar en allà a la parcel·la, comparar, comparar amb un altre, el fet d’anar a diferents llocs, això ells ho diuen. Els hi va servir molt. Ajuda.” (PC2, 2012, pàrrafs 26 i 35)

“A nivell de la sortida, a mi el que m’interessa més és, per exemple, el que és el tema dels factors, no? abiòtics, que estudiem. Aquests sí que a l’aula doncs, els treballem, els expliques, parlem, però aplicar el criteri, doncs no, costa una mica. Doncs el fet de mesurar els factors per després comparar un ecosistema amb un altre, veure que hi ha condicions climàtiques, o veure que orientacions, això és molt…, a mi m’ha servit molt, perquè (?12:24) veus, és clar al llibre o (?12:26-31) tu mateix fas una explicació i tal, però a l’hora de la veritat, els hi costa una miqueta (PC2, 2012, pàrraf 35)

(13:18) C2p: Sí, sí, sí. Sí, a part hi ha el fet de fer servir uns estris, per exemple, doncs bueno, per a ells és molt motivador també (PC2, 2012, pàrraf 37)

C3 en el marc del crèdit de síntesi

C3p2: “Com a sortida, la trobo molt positiva encara que ells no considerin haver après res. – els agrada la part d’identificar les plantes i el que fan a les parcel·les: el recompte de plantes, les mesures. Com exemple esmenta els aparells, - sobretot se’n recorden dels aparells, què és i com s’utilitza l’higròmetre.” (P2C3, 2012, pàrraf 15)

C3p1: “Avaluació en el mateix crèdit de síntesi, només en el que respecta a ciències naturals. Després hi va fent relació: - per exemple, quan parlem de les flors, dels regnes, o com avui que déiem coses sobre els ecosistemes i els explicava la biocenosi, els he recordat els tipus de vegetació segons els llocs, els que estaven al nord i els que estaven al sud. (P1C3, 2012, pàrraf 18)

“a vegades dius: Ostres has intentat explicar durant 10 minuts i no hi ha hagut manera, no…

i llavors els hi dius les activitats com que ja els hi he donat la feina, ho tenen allà perquè (18:17?), feu l’exercici, aquests a la llibreta, aquests amb el document word i au. (18:27?) aquesta satisfacció de dir no, ara els explicarè això de les plantes que és molt important i tal, queda com desdibuixat, com en segon, dius: si no s’aconsegueix…bah… també

hauriem de parlar de tants per cent, potser no s’aconsegueix al cent per cent...pff.” (C3p1.

2012, pàrraf 35)

“el fet del treball de camp a ciències naturals, doncs vosaltres per dir-ho d’alguna manera, ocupàveu un buit immens que nosaltres no fem. i… s’en recordaven de l’activitat…. (C3p1, 2012, pèrraf 72)

52.14 I: sorprén aquesta visió més aviat negativa

52:17 C3p1: Jo crec que és simple, més que negativa. Perquè, a veure, m’he trobat, al final la vaig prohibir a l’expressió aquesta. Dius: quina importància té el sol? Perquè sinó ens moririem -Quina importància té l’oxigen? Sinó ens moririem. Al final els hi vaig dir: aquesta resposta és certa, però no la poseu, perquè és tan simple… és allò que no explica res. I vull dir, aquesta visió una mica catastrofista i a vegades, penso que és com una resposta fàcil.

Jo crec que és d’aquell que renuncia una mica a pensar, eh? (53) Vull dir, no tant perquè tingui una visió, no… vull dir, home amb aquesta visió sortiu amargat, no? bueno, que pensi això, podiem plegar i ja està, no? No. Jo penso que és més aviat una resposta simple, que, fruit d’un raonament … més aviat fruit de no voler raonar. Per exemple, ells entenen o blanc o negre, però que tu els hi diguis, no, hi ha una gamma de grisos. Argumenta’m, diga’m, Dius: ai això, però això, però allò altre, però si passa allò però i tal va i ? (53:45) … (53:50) C3p1: Jo penso que tendeixen a vegades a la resposta simple i no … els boscs, ja fora, els incendis, tal (54:00) jo a vegades dius, els ha plogut missatges d’aquestes no? Que si la contaminació, que si els incendis, que si l’urbanització que si ,… vull dir, doncs ja està, tu!

Fora, fora, vull dir jo penso que és més aviat això, perquè no tens uns alumnes amargats.

S’estan esperant que s’acabi allò per anar-se’n a casa seva i anarse’n a la Maquinista, a provar-se roba per dir d’alguna manera… (C3p1, 2012, pàrrafs 86-93)

(1:06:44) C3p1: sí que el crèdit és bastant tendenciós en aquest sentit, eh? de respecte a la natura, i això, …de la importància que té allò, per tant de respectar-ho. És bastant, té aquesta idea de fons. (C3p1, 2012, pàrraf 112)

(1:10:30) C3p1: hi ha activitats que van en aquest sentit. A més des de que parles de Collserola, que és un espai protegit. Interrogues, dius per què, en quin sentit està protegit, quines lleis de protecció, pertant hi ha, hi estàs donant una importància … llavors hi ha alguna activitat molt concreta sobre què no es pot fer al bosc amb el que es pot fer, comparant amb la figura d’Atila, sembla que sortia en un prospecte (1:11:10) A vegades aprofitem, he, coses … d’aquestes de respecte a la natura han sortit (C3p1, 2012, pàrrafs 118)

Crèdit de síntesi

6:54) P1: Feiem, és a dir, primer feiem una mica de training amb els aparells i tot això, també treballavem amb la clau dicotómica. Després, en general, després treballavem amb la clau dicotòmica en vespres de venir, treballavem amb la clau dicotòmica, en concret la vostra i feiem doncs amb plantes aqui pel voltant, algun training amb els nanos. I doncs, després de la sessió en allà, feiem alguna posta en comú aquí i després venia doncs la part grossa, que era la de la Cerdanya, la part de repetir tot el mateix procés i fins i tot, alhora

Dans le document APRENDRE AMB LA NATURA (Page 198-0)