• Aucun résultat trouvé

Senkit sem hagyhatunk hátra

4. Oktatási kihívások kezelése

4.1. Senkit sem hagyhatunk hátra

Európa több, mint gazdasági együttműködés. Az Európa 2020 stratégia nem csak arra irányul, hogy okos és fenntartható növekedést érjen el, hanem arra is, hogy ennek mindenki részese legyen. De a (megélt) társadalmi igazságtalanságok idején egyes fiatalok elfordulnak a társadalomtól.

A 2015-ös Párizsi Nyilatkozat éppen ezért az olyan közös értékekre összpontosít, mint az állampolgári tudat, a tolerancia és a megkülönböztetés-mentesség. Az oktatásnak, mind az iskolán belül, mind az ifjúsági munka keretében, létfontosságú szerepe van abban, hogy felismerjék a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatal felnőttek szükségleteit és biztosítsák, hogy senki se maradjon le.

1 https://www.salto-youth.net/about/

Tony Geudens SALTO-YOUTH Inclusion Resource

Centre, Brüsszel, Belgium

De hogyan kerüljük el, hogy a fiatalok kivonják magukat az iskolából, ifjúsági munkából és a társadalomból?

Különböző szükségletek, különböző lehetőségek…

Igen, minden ember egyenlőnek születik. Ugyanakkor mindenkinek mások az igényei. Ha minden fiatalt szigorúan véve egyenlőként kezelünk, képtelenek leszünk minden igényüket kiszolgálni. Egyéb érdekelteknek (pl. szülők, ifjúsági munka, kortársak) is segíteniük kell a hiányosságok kiküszöbölésében, különben a fiatalok azt a következtetést fogják levonni, hogy

„ez nem nekik való”.

Az Erasmus+ program az elfogadásra és méltányosságra összpontosít. Ahhoz, hogy mindenkinek megadjuk az esélyt ugyanazokhoz a lehetőségekhez, meg kell adnunk nekik a méltányos (igazságos) támogatást, az igényeikhez igazítva, amibe az is beletartozik, hogy SENKI nem ellenzi például egy kerekesszékeseknek kialakítandó rámpa megépítését. De hogyan igazítjuk ezt olyan fiatalok igényeihez, akik nem tudnak nyugton ülni, akik küszködnek saját identitásukkal, vagy nem beszélik jól a nyelvet…

Szereted a pisztáciát?

Mi történik, ha kirakunk az asztalra egy tál pisztáciát? Senki sem akarja a zártakat kivenni.

Azokat túl nehéz feltörni. Ugyanez a helyzet a fiatalokkal is. A szakemberek hajlamosak arra, hogy az alacsonyan lógó, könnyen elérhető gyümölcsök után nyúljanak.

Pedig a leghátrányosabb helyzetűeknek van leginkább szükségük a figyelmünkre. Talán hallott már arról, hogy minden korai szakaszban történő beavatkozásra költött euró a többszörösét hozza vissza egy későbbi életszakaszban. A fiatalkori pozitív élmények és lehetőségek megóvhatják diákjainkat a felnőttkori munkanélküliségtől, kórházi kezeléstől vagy börtöntől. Minél korábban kezdünk el megküzdeni a kirekesztéssel, annál jobban meg tudjuk előzni annak negatív hatásait.

Extra eszközök a tarsolyunkban

Egy megoldás nem jó mindenkinek. Vannak olyan fiatalok, akiknek valamilyen oknál fogva nem való az iskola. A nem-formális osztálytermi módszerek (pl. eTwinning, cselekve tanulás) felszínen tarthatják ezeket a fiatalokat. A SALTO Eszköztárában számtalan olyan nem-formális módszer található2 (az ifjúsági munkától kezdve), ami friss levegőt hozhat az osztálytermekbe.

A fiatalok gyakran szembesülnek olyan kihívásokkal, amelyek nem találhatók meg a tantervben. A nyitott szellemű iskolák és pedagógusok együtt tudnak működni az ifjúsági munkásokkal, hogy az egyenlő bánásmód elvén segítsék a fiatalokat nehézségeik leküzdésében.

Az ifjúsági munka során a fiatalok kerülnek az irányítószerepbe. Az (Erasmus+) ifjúsági projektek keretében a fiatalok egy kis pihenő időre, fontos szociális készségekre, megújult motivációra és meghatározó élettapasztalatokra tesznek szert, visszahozva őket arra az útra, amelyen olyan önálló emberekké válhatnak, amilyen mindenki lenni szeretne.

Mert senkit sem hagyhatunk hátra.

4.2. Pedagógusok, diákok és intézményvezetők beszámolói

Minden iskolában vannak olyan pedagógusok, akik késztetést éreznek arra, hogy segítsék a „zárt pisztáciákat” és nagyon sok energiát fektetnek abba, hogy „kinyissák” őket. Az alábbiakban néhány ilyen pedagógus mondja el, hogy hogyan segítik elő a hátrányos helyzetű gyermekek tanulását a kimondottan az ő igényeikre szabott eTwinning projekteken keresztül, melyeket más európai kollégáikkal közösen hajtanak végre.

Projekt Cím: „Ép testben ép lélek”

Partneriskolák: 4 partneriskola (CZ, HU, IT, RO) Szint: felső-középfokú - szakképző

Az eTwinning projektek rendkívül hasznosak a szakképző iskolákban, ahol a tanulóknak gyakran vannak viselkedési, tanulási vagy némely esetben szocializációs problémáik. A hozzánk jövő diákok általában azok, akik a legrosszabbul teljesítenek az általános iskolában, tele vannak

negatív tanulási élményekkel, és olykor igazi kihívást jelent az iskolában tartani őket. Projektjeink keretében megpróbáljuk a lehető legjobban kombinálni a gyakorlati és elméleti tárgyakat, hogy a diákok a gyakorlatban is használhassák képességeiket. Ezek olyan készségek, amelyeket a jövőbeli munkahelyükön elvárnak tőlük, nekünk pedig minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy ezeket biztosítsuk a számukra. A projektek során a diákok felfedezhetik, mik azok a területek, amiben kiemelkedőek, ami kompenzálhatja őket korábbi rossz élményeikért. Az által, hogy olyan témákat keresünk, melyek mind a napi életükben, mind a szakmájukban hasznosak lehetnek, lekötjük és motiváljuk őket, például karácsonyi videót készítünk vagy otthoni főzős videókat, vagy találkozunk a projektpartnerünkkel egy egész napos csapatmunkára és mókára. Amikor az első videót megnéztük, a többi diák így reagált: „Van még rá idő, hogy elkészítsük otthon a saját videónkat?”.

Úgy érzik, szükség van rájuk, fontosnak érzik magukat, akik megérdemlik, hogy sikeresek legyenek.

Tóth Éva (angoltanár) Iskola: Ceglédi Szakképzési Centrum Nagykátai Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskola, Magyarország

A projektek fenntartották érdeklődésemet és figyelmemet, miközben mint csoport közelebb kerültünk egymáshoz. Különösen a videókat szerettem: megmutathattam, miben vagyok jó.

Annabella (20 éves)

A projekt címe: „Születésnapi kártya Rebecának - futótűz az eTwinningben”

Partneriskolák: 195 partneriskola (AL, AM, BA, CZ, DE, ES, FI, FR, GE, GR, HR, IT,

LT, MT, NO, PL, PT, RO, RS, SI, SK, SE, TR, UA, UK)

Szint: alsó-középfokú

A projekt elsődleges célja az volt, hogy Rebecának, aki krónikus egészségügyi problémái és testi fogyatékossága miatt kórházban él, születésnapi kártyát készítsünk, hogy ez által ő is egy remek tanulói közösség részének érezhesse magát. A projekt minden várakozásunkat meghaladta, Rebeca több mint 300 születésnapi kártyát kapott, és kap még a mai napig is.

A TwinSpace felületet elözönlötték a dalok, videók, képek és fotók, melyekkel jókívánságokat küldtek Rebecának, ezzel téve egy különleges lány minden egyes napját különlegessé! Így aztán örömmel és motiváltan megy a kórházi iskolába, alig várja, hogy kinyissa az egyéni igényeihez igazított számítógépét, és meglássa a meglepetéseket, amelyeket európai kortársai hagynak neki nap, mint nap. Ez a projekt fejlesztette a tanulók humanitárius érzékenységét, és megtapasztalhatták általa, hogy milyen jó érzés örömet szerezni úgy, hogy semmit sem várunk érte cserébe. Ezen kívül elmélyítette a barátságokat, fejlesztette a diákok empatikus képességét más gyerekek problémáival szemben, és inspirálta őket, hogy idegen nyelven kommunikáljanak.

Segítette a diákokat abban, hogy megértsék, kórházba kerülve is maradhat valaki diák. A projekt emellett arra ösztönözte a hosszú távon kórházi ápolásra szoruló, illetve visszatérő betegeket, hogy a kórházi tanulás során használjanak IKT eszközöket (videó, email, podcastok, blogok), és teremtsenek kapcsolatot más fiatalokkal. Rebeca jelenleg azon dolgozik, hogy minden iskolának, ahonnan születésnapi üdvözletet kapott, küldjön egy digitális köszönőlapot.

Ana Madalena Paiva Boléo Adragão Pina Fernandes (művészettanár) Iskola: Agrupamento de Escolas Patrício Prazeres, Portugália

Nagyon jó volt megkapni ezeket a képeslapokat. Nem ismertem az eTwinninget ezelőtt.

Nagyon meglepődtem, hogy ennyi levelet kaptam. Nagyon örömteli születésnap volt.

Nagyon jó volt a társaimmal és a tanáraimmal együtt ünnepelni ezt a fontos napot.

Rebeca (14 éves)

Nagyon szerettem ezt a projektet. Nagyon közel éreztük magunkat Rebecához, és jól tudtunk együtt dolgozni!

Leonor (12 éves)

A projekt címe: „Képesek vagyunk rá, hogy…”

Partneriskolák: 6 partneriskola (AL, ES, GR, LT, PT, SI) Szint: általános iskola

Az eTwinning projekt résztvevői különböző fejlődési rendellenességgel és fogyatékkal rendelkező gyerekek. A megfelelő tanulmányi környezet és a gondosan megválasztott eszközök segítik a sajátos nevelési igényű gyerekek eTwinning tevékenységekben való sikeres részvételét. A

„Képesek vagyunk rá, hogy...” projektben az osztályomnak főzés órája volt, ami segítette a

kognitív készségfejlesztésüket, és erősítette a finommotorikus készségeiket. Miközben a különböző ételekből hóembert készítettek, a diákoknak lehetőségük nyílt gyakorlati feladatok elvégzésére is:

tojást pucolni, répát darabolni, és elkészíteni valamit a különböző alapanyagokból. Ez a gyakorlati műhelymunka minden diákot bevont egyetlen tevékenységbe, fejlesztette önállóságukat, erősítette közöttük a kommunikációt és együttműködést, valamint fejlesztette finommotorikus készségeiket. Mire a végére értek az utolsó feladatnak, a tanulók megtapasztalhatták a pozitív módon való tanulás örömét, és értékes gyakorlati tapasztalatokra tettek szert.

Ingrida Jureviciene (gyógypedagógus) Iskola: Kedainiai Speciális Iskola, Litvánia

Nehezemre esik írni, de ételekből tökéletes hóembert tudtam csinálni. Úgy örülök ennek az eredménynek, mert megtanultam, hogyan kell egy tojást helyesen megpucolni.

Greta (10 éves)

Az eTwinning projekten keresztül a diákok a mindennapi életben szükséges gyakorlati készségeket sajátítottak el, javultak kognitív képességeik és fejlődtek általános kompetenciáik. Ezek a tevékenységek elősegítették a diákok önállósodását, és csökkentették a felnőttektől való függésüket.

Virginija Kairiene (intézményvezető)

A projekt címe: „eTwinning álom”

Partneriskolák: 4 partneriskola (ES, GR, IT) Szint: felső-középfokú – szakképző

Az „eTwinning álom” c. projekt segítette a tanulási nehézségekkel küzdő diákokat (az osztályokban voltak diszlexiások) az angolnyelv-tanulásban. Ezek a diákok nem tudták leírni vagy elolvasni az angol nyelvű szövegeket a tankönyvben, és így hátrányban voltak a többi diákkal szemben. Projektünk, melyet valós kommunikatív környezetre alkottunk, segítette a diákokat az angoltanulásban, köszönhetően a partnerek közötti valódi interakcióknak, és annak, hogy a tankönyvet a partnerek közötti online és offline megosztásokra cseréltük. Minden feladat IKT eszközökre épült, melyekben a diákok rá voltak kényszerülve az angol nyelvű beszédre, ha meg akarták osztani elképzeléseiket társaikkal. Ilyen módon a diákok remek motivációt kaptak, és nem aggódtak azon, hogy nyelvtani hibákat ejtenek. A cél a kommunikáció volt.

Némely online feladat videokonferencián keresztüli játék volt, ahol a diákoknak együtt kellett dolgozniuk egy közös online táblán, üzeneteket kellett írniuk az intelligens táblákon, vagy kódokat és avatarokat használtak, chateltek, illetve dokumentumokat készítettek. Az offline feladatok főképp videofelvételek voltak, amiket feltöltöttek a TwinSpace-re, hogy a partnereik is tudják azokat használni; közösen készítettek olvasásra szánt dokumentumokat, hogy játszhassanak velük (ez segítette a sajátos nevelési igényű diákokat), megoldásra váró nyelvi játékokat és online kvízeket gyártottak. Ez a módszer sokat segített a diszlexiásoknak, mert meg tudtak feledkezni a nehézségeikről. Ugyanúgy teljesítették a célt, mint az osztály többi tagjai, akik szintén sokat profitáltak a feladatokból.

Marina Screpanti (általános iskolai tanító) Iskola: Istituto Comprensivo 3 Chieti, Olaszország

Fel sem tűnt, hogy tanulunk. Úgy tűnt, csak játszunk és beszélgetünk a barátainkkal.

Nekem általában nincs gondom az angollal, de a barátom nem tud írni és olvasni. Ebben a projektben ugyanazokat a feladatokat tudta csinálni, mint mi, többiek.

Paolo (9 éves)

Az „eTwinning álom” projekt és a felület nagyszerű volt ahhoz, hogy a tanulók túl tudjanak lépni nehézségeiken. Eléggé gyakori, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő diákoknak problémájuk van az angollal. A projekt segítette őket abban, hogy egyformának érezzék magukat az osztály többi tagjával.

Maria Assunta Michelangeli (intézményvezető)

A projekt címe: „A Csend hangja. Nemzetközi jelnyelvi kommunikáció Olaszország

és Portugália között”

Partneriskolák: 2 partneriskola (IT, PT) Szint: felső-középfokú

Nem vagyok gyógypedagógus. A projekt, amiről beszélni szeretnék abból az igényből fakadt, hogy egy egész osztály szerette volna megérteni a működését és a fontosságát a „csendes nyelvnek”

(olasz jelnyelv), melyet egyik diákunk használ. Ebben a tanévben az új, 14 évesekből álló osztályom minden diákja más-más iskolából jött. Ebben az évben jött hozzánk egy siket tanuló is (enyhe értelmi fogyatékossággal), aki csak jelnyelven tudta magát kifejezni. Mivel a kommunikáció nagyon nehéz volt, a többi diák nem is próbálta őt jobban megismerni, vagy kommunikálni vele, így elhatároztam, hogy csinálok egy projektet, melyben ő lehetett a közvetítő az osztály és a „külvilág”

között. Olyan pedagógusokat találni, akik hajlandóak voltak egy jelnyelven alapuló projektbe belevágni, nehéz volt és hosszadalmas, de végül találtam egy lelkes portugál kollégát, akinek ez volt az első eTwinninges élménye, viszont nagy szakértelemmel rendelkezett a siket tanulók terén. Én segítettem neki a felület használatában, ő pedig segített nekem Liával dolgoznom. Annak ellenére, hogy a portugál és az olasz jelnyelv nagyban különbözik egymástól, kulturális tartalmakat osztottunk meg egyszerű jelek segítségével, méghozzá remek eredménnyel.

Simone Bionda (angol-spanyol szakos tanár) Iskola: I.I.S. “Barsanti-Salvetti” di Massa, Olaszország

Élveztem a projektet. Megtanítottam pár jelet az osztálytársaimnak, még az is lehet, hogy tanár leszek egy nap! Alig várom, hogy az új projekt elkezdődjön jövőre!

Lia (14 éves)

Ez az eTwinning projekt remek példa arra, hogyan segíthetjük a befogadást bármilyen osztályban, csak meg kell találni a megfelelő utat a munkához!

Andrea Bernabé (intézményvezető)

A projekt címe: „A mágikus ablak csodája”

Partneriskolák: 3 partneriskola (HU, PT) Színt: általános iskola

A projektben részt vevő diákok nagyon komoly tanulási nehézségekkel küzdenek. Sajátos nevelési igényűek, többféle részképességzavarral, amelyek akadályozzák őket a tanulásban.

Szociális kompetenciájuk és kapcsolatteremtő képességük gyenge, ezért a társadalom egészébe kell őket integrálni. A szakértői vélemények alapján meghatározott területek fejlesztését célzó feladatok rendszerint unalmasak, monotonok, és a gyerekek könnyen összezavarodnak bennük. Ezzel szemben az eTwinning projekt tevékenységei szórakoztatóak, érdekesek és olyan tanulási környezetet biztosítanak a számukra, mely felkészíti őket a 21. század kihívásaira.

Az ismeretszerzés informális, mivel a különféle IKT alkalmazások és programok nagyszerű élménnyé teszik a projektmunkát. A diákok tudásukat nemzetközi környezetben gyarapíthatják, ami számos fontos kompetencia fejlődésével jár együtt. Magabiztosságuk és önértékelésük nagyban növekszik minden egyes tevékenység, előadás vagy verseny során. Azok a diákok, akik egyébként rengeteg kudarcot élnek meg, értékes embereknek érzik magukat azok alapján, amit az eTwinning projekt alatt tapasztalnak. Ezek az „úttörő gyerekek”, akiknek eddig inkább csak elutasításban volt részük, most hirtelen az iskolájuk büszkeségeivé váltak, és boldogan mutatják az eTwinninggel elért oklevelüket és helyezésüket. Összefoglalva, elmondhatjuk, hogy az

eTwinning projektben való részvétel új, forradalmi módja lehet a gyógypedagógiai fejlesztésnek.

Egy kedves, segítőkész, megértő és vidám közösség gyógyír a sajátos nevelési igényű gyerekek számára, akik befogadó körülmények között tanulnak, miközben többféle nehézséggel is küzdenek egyszerre.

Újhelyiné Szeverényi Irma (gyógypedagógus) Iskola: Zuglói Benedek Elek Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Magyarország

Nagyon örülök, hogy részt vehettem az eTwinningben, mert nagyon izgalmas és érdekes volt. Rengeteg számítógépes programot és alkalmazást ismertem meg. És még egy előadásban is szerepet kaptam! A tanáraim és az osztálytársaim büszkék voltak rám.

Balázs (13 éves)

Hatalmas segítség iskolánknak, hogy a speciális tanulási igényű diákjaink részt vehettek az eTwinningben. Egy nemzetközi szintű projektben informális módon, játékosan tudtak fejlődni, ami pozitív hatással van a tanulásukra is.

Czető Mónika (igazgatóhelyettes)

Documents relatifs