• Aucun résultat trouvé

Beszámolók és eTwinning projektek az interkulturális megértésről

3. A kultúrák közötti megértés erősítése

3.2. Beszámolók és eTwinning projektek az interkulturális megértésről

Napjaink egyre inkább összekapcsolt és globalizált világában az eTwinning lehetőséget biztosít a tanulóknak, hogy példa nélküli könnyedséggel gyűjtsenek közvetlen tapasztalatokat idegen kultúrákról. A formáló évek alatt megtapasztalt nemzetközi együttműködések arra ösztönzik a fiatalokat, hogy a dolgokat többféle nézőpontból is megvizsgálják, és segítik őket abban, hogy tájékozottabb döntéseket hozzanak. Ha megnézzük, hogy egyre több európai iskolában nő azoknak a diákoknak a száma, akik más országban születtek vagy nevelkedtek, láthatjuk, milyen fontossággal bírhat, hogy az eTwinning fel tudja készíteni a tanulókat más kultúrák elfogadására és megértésére. Ez a fejezet két részből áll:

1. Beszámolók vegyes etnikumú, roma vagy bevándorló diákok iskoláinak pedagógusaitól, diákjaitól és intézményvezetőitől

2. eTwinning projektek, melyek fő témája a kulturális befogadás

3.2.1. Pedagógusok, diákok és intézményvezetők beszámolói

Azzal, hogy a diákok többféle kulturális és társadalmi hátterű diákokkal tanulnak együtt, jobban képesek lesznek az eltérő nézőpontok megértésére és a sokszínűség kezelésére.

Pedagógusaiknak pedig meg kell tudniuk oldani, hogy minden diákot integrálni tudjanak, támogassák a kulturális sokszínűségüket, és hatékony módokat találjanak arra, hogy minden diák sikeres tudjon lenni a tanulmányaiban. A lenti példák olyan eTwinning projekteket mutatnak be, melyek ezt a feladatot sikeresen megoldották.

A projekt címe: „A Nyelv alkot”

Partneriskolák: 6 partneriskola (AT, CY, IT, TR, UK, UA) Szint: általános iskola

Iskolánk egy Ausztriában, Bécsben működő állami fenntartású intézmény. Kiemelkedő abban, hogy az ide járó diákok nagyon sokféle nyelvi és kulturális háttérrel rendelkeznek. Sok diákunknak kell szembesülnie a társadalmi-gazdasági hátteréből származó hátrányokkal, de vannak közöttük menekültek is. A diákok közel 90%-ának nem a német az anyanyelve, amelyen az oktatás folyik.

Iskolánkban több mint 30 nyelven beszélnek. Az egyik legnagyobb kihívás iskolánkban a diákok kommunikációs-nyelvi készségeinek erősítése, így „A nyelv alkot” c. projekt igazán megfelel igényeinknek. A diákok számára lenyűgöző élmény, hogy más európai iskolákkal dolgozhatnak együtt különböző nyelveken. Számukra a nemzetközi együttműködés nagyon érdekes, különösen mikor más iskolákról, diákokról, országokról és nyelvekről tanulnak – és ráébrednek, hogy mennyi hasonlóság van közöttük.

Elisabeth Köbke (általános iskolai tanító) Iskola: Öffentliche Volksschule Rötzergasse, Ausztria Beszélek lengyelül, angolul és csehül. Az eTwinning projektben mesét írtunk egy királykisasszonyról és egy lovagról. És egy macis mesét is. Tetszett. Tanultunk olaszul, angolul, németül és törökül.

Pola (9 éves)

A projekt címe: „Hidak építése – Ausztria találkozik Spanyolországgal –

Spanyolország találkozik Ausztriával” – „Kultúrák összekapcsolása – Európa mi vagyunk”

Partneriskolák: 3 partneriskola (AT, ES, PL) Szint: alsó-középfokú

Osztályunkban 13 nemzet diákjai tanulnak. Remek példa vagyunk arra, hogyan lehet kijönni egymással a különböző kulturális, nyelvi és vallási háttér ellenére. Arra összpontosítunk, ami közös bennünk; tiszteletben tartjuk az egyéni háttereket és tanulunk egymástól. A gyerekeknek nem csak az önértékelése növekszik, de lelkesen gyakorolják angoltudásukat is. Az olyan hagyományok, mint a Ramadán, Kurban Bayram vagy karácsony bemutatása Ausztriában segíti a diákokat, hogy saját kultúrájuk szakértőiként lépjenek fel, és ledöntsék az őket elválasztó sztereotípiákat. Azt látjuk, hogy a valós partnerekkel történő angol nyelvű kommunikáció növeli motivációjukat, a saját kultúrájuk kutatása pedig erősíti bennük a sztereotípiákról történő kritikai gondolkodást. A cél, hogy ne csak mások kultúrájáról, hanem a sajátjukról is elgondolkodjanak.

Úgy gondoljuk, hogy egy fenntartható társadalom és egy békés Európa érdekében nagyon fontos, hogy az európai gyerekek megbarátkozzanak egymással. Ahogy azt Pierre Coubertin mondta:

„Azt kérni az emberektől, hogy szeressék egymást, csak egy fajta gyerekesség. Azt kérni tőlük, hogy tiszteljék egymást, nem utópisztikus, de ahhoz, hogy tisztelni tudják egymást, először meg kell ismerniük a másikat."

Kristina Gugerbauer (angol, földrajz, európai tanulmányok) Iskola: Európai Középiskola Neustiftgasse Bécs, Ausztria

Nagyon jó volt, hogy taníthattam valamit saját kultúrámból, és hogy elmagyarázhattam országom, Sri Lanka számomra kedves hagyományát.

Shenuka (12 éves)

Mi egy európai középiskola vagyunk, akik az európai alapértékeket szeretnénk népszerűsíteni.

A többnyelvű és multikulturális oktatás megnyitja Európa kapuját gyermekeink előtt. Az eTwinning megadja a diákoknak az esélyt arra, hogy barátokra tegyenek szert Európából, és angolul kommunikálva toleranciát tanuljanak. Mindemellett egy remek eszköz a pedagógusok számára a hálózatépítésre és az eszmecserére.

Christine Schiller (intézményvezető)

Projekt : „Reménynyújtás menekült gyerekeknek”

Partneriskolák: 12 partneriskola (CR, IT, RO, RS, TR, TN) Szint: általános iskola

Tanulóink 30%-a bevándorló. Amikor először érkeztek iskolánkba, meg voltak ijedve, és tele voltak aggodalommal. A korábban érkezett diákok segítették az újonnan érkezőket az integrálódásban, valamint a tanárokkal és többi diákkal való kommunikációban. Az eTwinning projektben való részvétellel nagyon boldognak érezték magukat, ami könnyedebbé és szórakoztatóbbá tette számukra a nyelvtanulást. Minden diák tanult olyan híres bevándorlókról, mint Steve Jobs vagy Albert Einstein, akik valami kiemelkedőt értek el befogadó országukban.

Mustafa Gök (intézményvezető)

3 éve jöttünk Törökországba. Ez a projekt a sok játékkal, versennyel és iskolai kirándulással segített abban, hogy elsajátítsak egy új nyelvet, és megtanuljak egy új kultúrában élni. Ez nagyon boldoggá tett.

Rüzgar (11 éves)

A családommal a szíriai háború elől menekültünk el, és 4 éve jöttünk Törökországba. A projektben való részvételtől fontosnak és értékesnek éreztük magunkat. Alig értettem pár szót törökül, de most már gond nélkül kommunikálok.

Zehra (11 éves)

A projekt címe: „Európai bevándorlás”

Partneriskolák: 3 partneriskola (CY, FR, RO) Szint: felső-középfokú - szakképző

Az eTwinninggel való munka a legjobb módszer a hátrányos helyzetű vagy eltérő származású diákjaim készségfejlesztésére, és a projektnek köszönhetően mindegyikük a saját tempójában vehette ki a részét az együttműködésből, és mélyedhetett el az európai bevándorlás témájában.

Felmérést végeztünk a 3 iskolában, hogy megismerjük, diákjaink honnan származnak. A diákokat nagyon meglepték az eredmények, ugyanis Franciaországban 54, Romániában 11, Cipruson pedig 9 különböző helyről származtak a diákok. Diákjaink nemzetközi csapatokban is dolgoztak a ciprusi és román partnereinkkel, és azt kutatták, hogy az adott országokba milyen hullámokban érkeztek a menekültek. Ráébredtek, hogy a népvándorlás nem új keletű téma, hanem mindig is létezett, és a sokszínűségnek köszönhetően egy ország kultúrája csak erősödik. Azon kívül, hogy fejlődött IKT készségük, franciatudásuk, mert iskolánk többi tanulójának is be kellett mutatniuk projektjüket, illetve angoltudásuk, mert a megosztások, viták és eszmecserék a ciprusi és román partnerekkel ezen a nyelven folytak, önállóságra is szert tettek, nőtt önbizalmuk és megtanultak csapatban dolgozni. Megértették, hogy a sokféleség egy erőforrás, és sokkal toleránsabbá váltak. Rájöttek, hogy a hatékony munkához szükségük van egymásra; eszmecseréik nyitottabbá tették őket más kultúrákkal szemben.

Muriéle Dejaune (angol-francia szakos tanár) Iskola: Lycée des métiers Louis Blériot, Trappes, Franciaország

Burundiból jöttem, és az eTwinning segített abban, hogy Európáról tanuljak. A francia, ciprusi és román partnereimmel való együttműködés a népvándorlás témájában nagyon mélyen érintett. Angoltudásom is fejlődött, hiszen minden megosztás angolul zajlott. A projektről a legkedvesebb emlékem, mikor megosztottuk gondolatainkat arról, hogy miért hagyják el emberek az országukat, mert nagyon megérintett, amiket mondtak.

Audry (17 éves)

Portugál vagyok, és azért szerettem az eTwinninggel dolgozni, mert más az, amikor a többi diáktól tanulunk, mint amikor a tanártól. Megtanultam csapatban dolgozni, ami sokkal érdekesebb. Még többet akartam vele dolgozni. Megosztottuk ötleteinket, ami segített a gondolkodásban, és hogy kialakítsam a saját véleményemet. Iszonyú jó Európa más részein élő fiatalokkal vitázni.

Fabio (17 éves)

Olyan igazgató vagyok, aki támogatja az eTwinning projekteket, mert azok több szinten is kulturális ablakot nyitnak a résztvevők számára: egyrészről az iskolán belül (a diákok eltérő származása és kultúrája miatt), másrészről a partneriskolákkal való együttműködések révén. Ez a sokszínűség lehetővé teszi a diákok számára, hogy együtt egy valódi közös projektet hozhassanak létre.

Fontaine François (intézményvezető)

3.2.2. eTwinning projektek az interkulturális megértésről

Az eTwinning kezdete óta számos projekt foglalkozik a különböző országokban tapasztalható kulturális különbségekkel, és egyik fő céljuk az, hogy a tanulók felismerjék, hogy a különbségek és annak ellenére, hogy honnan származnak, sokkal több a közös bennük. Az elmúlt néhány évben, de különösen a Párizsi Nyilatkozat óta sok pedagógus indított projektet a bevándorlás és a menekültügyi válság témájában, hogy ez által növeljék a diákjaik tudatosságát, erősítsék bennük az állampolgári tudatot, és kiálljanak az olyan közös értékek mellett, mint a szabadság, a tolerancia és a megkülönböztetés-mentesség, melyeket a Nyilatkozat is felsorol.

Az alábbiakban rövid ízelítőt adunk az ezekkel a témákkal foglalkozó projektekből:

A projekt címe: „Bevándorlók és menekültek”

Partneriskolák: 4 partneriskola (DE, FR, NL, NO) Szint: alsó-középfokú

TwinSpace: https://twinspace.etwinning.net/9674/home

Négy európai ország 9-10. osztályos tanulói a jelenkori Európa talán legnagyobb humanitárius problémájával, a bevándorlási válsággal foglalkoztak. A cél az volt, hogy felhívják a figyelmet, hogy mi zajlik nem csak Európában, de általában a világban. A projekt keretében a résztvevők megvitatták, hogy ki a menekült és hogyan néz ki, hogy lássák, vannak-e sztereotípiák vagy félreértések bennük. Ezután megvizsgálták azokat az országokat, ahova a menekültek próbálnak eljutni, és hogy milyen okból választják azokat. Olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, mint: Miért hagyják el a Közel-Keletet a menekültek? Hogyan jutnak Ázsiából Európába?

Honnan jönnek? Hova mennek? Emellett interjút készítettek olyan emberekkel, akik munkájuk során menekültekkel foglalkoznak, menekülteket támogató non-profit szervezetekkel, menekültélményeikről mesélő szülőkkel és más menekültekkel is. A végeredmény egy e-könyv lett, melyben minden munkájuk helyet kapott, és amely így zárul: „Lezárjuk a határokat? Én személy szerint nem gondolom, hogy le kellene zárni a határokat, hiszen mi rosszat tettek nekünk a menekültek? Néhány ember rosszul cselekszik, viszont mindenki csinál rossz dolgokat.

Mi is rosszul cselekszünk, mert le akarjuk zárni a határokat. Engedjük be őket!”

A projekt címe: „A Földnek vannak határai? Népvándorlás és emberi jogok”

Partneriskolák: 6 partneriskola (DE, GR, IT, PL, TN) Szint: alsó- és felső-középfokú

TwinSpace: https://twinspace.etwinning.net/9984/home

A projekt célja az volt, hogy a tanulók alapvető ismereteket szerezzenek az EU-ba történő bevándorlás új hullámával kapcsolatban. A diákokat arra biztattuk, hogy olvassák és nézzék a híreket, figyeljék meg a körülöttük lévő helyzeteket, tájékozódjanak arról, hogy mi történik,

foglaljanak állást és a saját szemszögükből, ugyanakkor az ezen emberek iránti tisztelettel és megértéssel írjanak a témáról. A diákok tanulmányozták a Közel-Kelet történelmét is, és részleteket elemeztek az Odüsszeiából és az Aeneasból, hogy mélyebb rálátásuk legyen a népvándorlás jelenségére. A tevékenységek során foglalkoztak az otthon fontosságával;

hogy mit visznek magukkal a menekültek, mikor elhagyják otthonaikat; az út nehézségeivel;

a befogadó országban kialakuló új helyzetekkel; majd interjút készítettek egy Maliból érkező bevándorlóval. A záró produktum egy e-magazin lett, melyben összeállították a különböző feladatok anyagait.

A projekt címe: „A világ családjai: Grixos és Trixos”

Partneriskolák: 2 partneriskola (GR, TR) Szint: általános iskola

TwinSpace: https://twinspace.etwinning.net/28442/home

A projekt alapötlete a kulturális figyelemfelkeltés, hogy a diákok ráébredjenek arra, hogy minden ember, származásától és különbözőségeitől függetlenül közös vonásokkal rendelkezik, és hogy nemcsak hogy mindenki kultúráját tiszteletben kell tartani, de lehetőséget is kell biztosítani mindenki számára ahhoz, hogy megvalósíthassák álmaikat. A görög iskola diákjai főként roma származásúak. Nem motiváltak az iskolába járásra, és hamar elunják magukat. Küszködnek az alapkészségek, mint az írás, olvasás és alapvető matematikai műveletek elsajátításával. Az eTwinning elsősorban azt mutatta meg nekik, milyen érzés az, ha valami az ÖVÉK: mert ez az ő projektjük volt, Grixos (egyike a két főszereplőnek) egy olyan fiú, mint ők, aki ott lakik a környékükön, és éppen azokat a dolgokat kedveli vagy nem kedveli, mint ők. Azzal, hogy életet

adtak ennek a karakternek, egyre fontosabbá vált számukra: viccelődtek vele; általa tanultak, elküldték kirándulni és aggódtak érte, vajon jól van-e. A diákok megalkották a karakterüket, nevet adtak neki, bábut készítettek róla, megrajzolták a családfáját és leírták a személyiségét. Ez által a tanulók nemcsak munkájukra lettek büszkék, de a származásukra is.

3.3. Szakmai fejlődés építése az eTwinninggel a

Documents relatifs