• Aucun résultat trouvé

A befogadás fogalmának áttekintő értelmezése

Irene Pateraki Pedagógiai vezető és monitoring

menedzser

eTwinning Központi Szolgáltatópont, Európai Iskolahálózat

és saját módszereikkel tanulnak egy olyan keretrendszerben, mely közös célokat és tevékenységeket határoz meg számukra, épp úgy, mint a projektmunka esetében.

1.2. Befogadó oktatás az eTwinning programban

A program 2005-ös indulása óta az eTwinning projektekben részt vevő pedagógusok egyik kiemelt célja, hogy tágítsák diákjaik látókörét. Az eTwinning projektek ablakot nyitnak Európára, olyan tevékenységeken keresztül, amelyek elősegítik a befogadás megértését, a közös értékek építését és a sokszínűség iránti pozitív hozzáállás megerősítését. Számos olyan eTwinning projekt valósult már meg, amelyek lehetőségeket nyújtottak a diákoknak arra, hogy interkulturális készségeket sajátítsanak el, megismerjék a demokratikus értékeket, továbbá felismerjék a társadalmi befogadás és az aktív polgári szerepvállalás jelentőségét. Ezt mutatja az is, hogy az eTwinning portál adatbázisában végrehajtott gyors keresés eredményeként többek között az alábbi projekteket ismerhetjük meg: „Filoxenia or xenophobia?” (Vendégszeretet vagy idegengyűlölet?), „In a Foreign Land” (Egy idegen világban), „Migration stories” (Történetek a migrációról), „We are all migrants of this world” (Mind migránsok vagyunk ebben a világban), „We are different…we are equal…

respecting our differences…” (Különbözünk egymástól és egyenlők vagyunk — tartsuk tiszteletben különbségeinket), „You and I in the Mirror” (Te meg én a tükörben), „Accept me for who I am”

(Fogadj el olyannak, amilyen vagyok), „United in Diversity” (Egységben a sokszínűségben) stb.

A projektmunkán keresztül a diákok pozitív interakciókat folytatnak kortársaikkal, és felismerik, hogy a közöttük fennálló különbségek pozitív forrásként szolgálhatnak a tanuláshoz, ahelyett, hogy negatív megjegyzéseket és előítéleteket szülnének.

A fentiekhez hasonló egyik, „Migrants and Refugees” (Migránsok és menekültek) című projektet, amely 2017-ben elnyerte az Európai eTwinning Díjat, négy európai országban — Franciaországban, Németországban, Hollandiában és Norvégiában — működő iskolák 12-13 éves diákjainak részvételével hajtották végre. A diákok a projekt során a migráció témájával foglalkoztak, információkat gyűjtöttek az európai menekültválságról, és jobban megértették, hogy mit is jelent migránsnak vagy menekültnek lenni, ami megerősítette interkulturális tudatosságukat. A projekt végső projektterméke egy, a diákok által készített nyomtatott magazin volt, amelyben minden témával kapcsolatos munkájuk és gondolatuk helyet kapott. A Franciaországban élő Mariska például ezt írta a magazinban: „Én egy dolgot szeretnék mondani mindenkinek, aki ellenséges a migránsokkal: Ha te is mindennapos bombázások és szörnyű körülmények között élnél, boldog lennél, ha egy másik ország befogadna, és gondodat viselné. Ezért kérlek, úgy bánj másokkal, ahogy azt szeretnéd, hogy veled bánjanak!”

A projektek mellett az eTwinning programban részt vevő pedagógusok számos egyéb tevékenységben is részt vehetnek: online szemináriumokon, Oktatási Eseményeken, Szakmai Továbbképző Műhelyeken és az eTwinning Csoportok tevékenységeiben. Ezek a tevékenységek lehetőségeket nyújtanak a pedagógusoknak arra, hogy értékes ismereteket sajátítsanak el arról, hogy hogyan alakíthatnak ki befogadó légkört tantermükben; hogyan nyújthatnak jobb nevelést diákjaiknak az által, hogy átadják nekik a rasszizmus és a diszkrimináció elleni küzdelemhez szükséges készségeket és kompetenciákat;

és arról, hogy hogyan segíthetik hozzá diákjaikat ahhoz, hogy egy olyan tágabb közösség részének érezhessék magukat, amelynek tagjai hasonló értékeket vallanak és hasonló álmokat követnek.

1.3. Mit nyújt ez a könyv az olvasónak?

Ez a könyv bepillantást nyújt abba, hogy az eTwinning programban részt vevő pedagógusok hogyan értelmezték a befogadó oktatást. A könyv az alábbi három fő területet járja körül:

1. Hogyan lehet leküzdeni a földrajzi akadályokat, amelyekkel az elzártabb, vidéki területeken, esetleg kisebb szigeteken vagy peremterületeken élő fiataloknak kell szembenézniük.

2. Hogyan lehet megerősíteni az interkulturális megértést, különösen a kisebbségi származású vagy hátrányos társadalmi-gazdasági hátterű fiatalok esetében (bevándorlók, menekültek, illetve bevándorló vagy menekült családok leszármazottai; nemzeti vagy etnikai kisebbségekbe tartozó fiatalok; a nyelvi alkalmazkodás vagy a kulturális befogadás terén nehézségekkel küzdő fiatalok stb.).

3. Hogyan lehet leküzdeni az oktatási nehézségeket, és fenntartani a tanulási nehézségekkel vagy iskolakerülési problémákkal küzdő, alacsonyabb szintű képzettséggel rendelkező, illetve gyengébb iskolai teljesítményt nyújtó fiatalok stb. teljes befogadását.

Mindhárom terület esetében először bemutatunk néhány, az eTwinning Nemzeti Szolgáltatópontok által kiválogatott projektet, amelyekből megismerhetik a pedagógusok, diákok és intézményvezetők gondolatait is. A befogadás és a sokszínűség témájára épülő projektek minden diák számára előnyösek, de különösen azok számára, akik kortársaikhoz képest hátrányos helyzetűek, mert valamilyen nehézséggel kell szembenézniük. Ezeknek a diákoknak több lehetőséget kell biztosítani arra, hogy egyenlő félként vehessenek részt a számukra felajánlott tevékenységekben, és bemutathassák, miben tehetségesek vagy mi érdekli őket leginkább.

A projektek bemutatásának célja ötleteket adni a könyvet olvasó pedagógusoknak, és arra ösztönözni őket, hogy a jövőben ők is hajtsanak végre projekteket. A pedagógusok, intézményvezetők és diákok gondolatainak ismertetésével azt szeretnénk érzékeltetni, hogy az eTwinning program milyen módon segíti elő a megértést, valamint a sokszínűség tiszteletét és pozitív értékként való elfogadását.

A projekteket a fentebb ismertetett három területnek megfelelően csoportosítva mutatjuk be, de érdemes szem előtt tartani, hogy a pedagógusoknak sok esetben egyszerre többféle kihívással is szembe kell nézniük tanításuk során.

A projektek bemutatását követő fejezetekben olyan közösségi, illetve szakmai fejlődésre lehetőséget nyújtó tevékenységeket mutatunk be, amelyek a befogadással foglalkoznak azzal a céllal, hogy megerősítsék a pedagógusok tudását és készségeit, hogy ők is jobban támogathassák a sokszínűséget és a befogadást iskoláikban.

Reméljük, hogy a könyvünkben olvasható történetek, példák és gondolatok inspirációt nyújtanak majd minden pedagógusnak, és így hozzájárulhatnak ahhoz, hogy iskoláinkban befogadó szemléletű oktatás valósulhasson meg. Mert végső soron, ahogyan Mahatma Gandhi mondta: „Egy kultúra sem maradhat fenn, ha kizárólagosságra törekszik.”

2. AZ OKTATÁSHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS

Documents relatifs