• Aucun résultat trouvé

Pedagógusok, diákok és intézményvezetők beszámolói

2. Az oktatáshoz való hozzáférés biztosítása távol eső területeken

2.2. Pedagógusok, diákok és intézményvezetők beszámolói

Az eTwinning program remek lehetőséget kínál a Krétához vagy Ciprushoz hasonló szigeteken, a vidéki, elzárt területeken vagy távoli országokban, például Francia Guyanában élő pedagógusok és diákok számára arra, hogy az európai közösség részének érezhessék magukat, illetve együttműködést és interakciókat folytathassanak európai kollégákkal. A következő beszámolók azt mutatják, hogy az eTwinning hogyan segíti hozzá a pedagógusokat és diákjaikat az ilyen földrajzi kihívások leküzdéséhez.

A projekt címe: „Τάξεις χωρίς σύνορα – Osztályok határok nélkül”

Partneriskolák: 2 partneriskola (Ciprus, Görögország) Szint: általános iskola

A Malounta Általános Iskola egy nagyon kicsi vidéki iskola Nicosiától 25 km-re délre.

Az összes évfolyamban összesen nyolc diák tanul. Következésképpen ezeknek a diákoknak rengeteg akadállyal kell szembenézniük oktatásuk és szocializációjuk terén. A (Τάξεις χωρίς σύνορα - Osztályok határok nélkül) c. eTwinning projekt révén ezeknek a diákoknak lehetőségük nyílt a távolság és a földrajzi akadályok leküzdésére, befogadottnak érezték magukat, találkozhattak egy másik európai országban élő kortársaikkal, tapasztalatokat szerezhettek, új dolgokat tanultak és, ami a legfontosabb: új barátokat szerezhettek. Az eTwinning projekt keretében végzett tevékenységek egyike például az volt, hogy online találkozókat tartottunk egy Görögországban lévő iskolával, a rodoszi Kritina Általános Iskolával. Ez az iskola több szempontból is hasonlít a mi iskolánkhoz; ilyen például a diákok kis létszáma (összesen tizenhárom) vagy távoli elhelyezkedése. A két iskola sokat tanult egymástól a hasonló problémák leküzdéséhez alkalmazható módszerekről és lehetőségekről. Mindkét iskola tanulói izgatottan, örömmel, és nagyon szívesen beszélgettek egymással, megosztották ismereteiket országukról, iskolájukról, szokásaikról, és még egy iskolai színdarabról is beszéltek. A projekt során egy másik tevékenység is sokat segített a diákoknak abban, hogy befogadottnak érezzék magukat, ez pedig az volt, amikor saját szokásaikat, receptjeiket és emlékműveiket mutatták be egymásnak. Ez a feladat hozzásegítette a diákokat ahhoz, hogy más távoli és elszigetelt európai helyekről tanuljanak, ami egyben azt is eredményezte, hogy nyitottabbá váltak más kultúrák iránt.

Simoni Photiou (általános iskolai tanító és intézményvezető) Iskola: Malounda Általános Iskola, Ciprus

A projekt során lehetőségünk nyílt arra, hogy a kritiniai iskoláról, életükről és kultúrájukról tanuljunk. Barátságokat kötöttünk a partneriskolába járó gyerekekkel, miközben e-maileket váltottunk, online eseményeken vettünk részt és közös munkát folytattunk. Közelebb kerültünk Európa egy más táján élő emberekhez anélkül, hogy repülőre vagy hajóra kellett volna szállnunk, és végül jó barátokra tettünk szert.

Kyriakos (12 éves)

A projekt címe: „Felhasználónév: gyerek; jelszó: jogok”

Partneriskolák: 6 partneriskola (DE, GR, IS, RO, SI) Szint: általános iskola

A világ végén tanítok. Halászfalunk népessége 900 fő, a faluból egyetlen út vezet ki és be.

Izlandon nincs vasút, a tömegközlekedés pedig problémás. Éppen ezért az eTwinning remek lehetőséget biztosít számunkra, hogy egy teljesen új világ felé nyithassunk. A falubeli gyerekek 6

és 16 év között mind a mi iskolánkba járnak, így az osztályainkban vannak helyi és bevándorló hátterű, tehetséges és tanulási nehézségekkel küzdő diákok is. Az elmúlt években a tanulók számos eTwinning projektben vettek részt, melyeken keresztül felfedezték Európa más részein élő társaik kultúráját, vallását és lehetőségeit. A különböző feladatokon való együttműködéssel és valós idejű online találkozókon való részvétellel egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megtudhassuk, milyen is lehet a világ középpontjában lenni.

Elín Þóra Stefánsdóttir (általános iskolai tanító) Iskola: Grunnskóli Bolungarvíkur, Izland

Nagyon vicces Európa más részein élő gyerekekkel könyvet írni, és egy másik iskolával egyszerre a képernyőn a borítót tervezni.

Jóna (10 éves)

Az osztályom sok projektben vett már részt ugyanazzal az európai iskolával. Úgy érzem, mintha ők is az osztálytársaim lennének.

Jón (10 éves)

A projekt címe: „Fenntartható városunk tervezése”

Partneriskolák: 2 partneriskola (Franciaország, Görögország) Szint: felső-középiskola – szakképző

A földrajzi elszigeteltség nem az egyetlen akadálya a diákjaim fejlődésének. Kréta délkeleti részén, Európa legdélibb városában tanítok egy szakiskolában, ahol a diákok tanulmányi szintje alacsony, és sokan bevándorlói háttérrel rendelkeznek, vagyis elég bonyolult a helyzet. Amikor egy eTwinning projektet tervezek, a befogadás mindig is az egyik fő szempont. Athénban nőttem fel, és amikor idekerültem, saját karrieremen éreztem a földrajzi elszigeteltség hatását.

Az eTwinning ablakot nyitott a világra, ami egyébként elérhetetlen volt, így az eTwinning programnak a pedagógusokat érintő befogadó hatását is átéltem. Ezért határozottan hiszem, hogy amikor diákjaim olyan feladatok keretében, mint egy működőképes új város tervezése, ami Ierapetra és Brétigny-sur-Orge ötvözete, dolgoznak együtt francia diákokkal, akik más kultúrával, más nézőponttal és tapasztalatokkal rendelkeznek, egy magasabb szintű megértést sajátítanak el arról, hogy milyen is lehet a világ. Az eTwinning kitágítja a diákok látókörét. Miközben

partnereik munkáját elemezték (miért így csinálják ezt vagy azt?), saját teljesítményüket is megkérdőjelezték, és örömmel dolgoztak még keményebben. Minden egyes eTwinning projektben egy kisebb csoda történik.

Maria Sourgiadaki (mezőgazdasági szaktanár) Iskola: 1. sz. Ierapetrai Szakképző Líceum (EPAL), Görögország

Jó élmény volt együttműködni egy másik ország diákjaival. A legjobban az tetszett, amikor az ő iskolájuk kertjét terveztük, amit én először lehetetlennek tartottam. Folytatni akarom az együttműködést.

Giorgos (16 éves)

Az eTwinning jelentőségét legjobban az IKT eszközökkel bejárható varázslatos utazások során érthetjük meg, melyek Európa legeldugottabb területeiről is lehetségesek. Így tágulnak a diákközösségek; a tudás, a kultúra, a hagyomány, a tapasztalat, a vágy és a kifejezésmód az erény művészetévé és beszédévé válik, melynek gyökerei a legváratlanabb helyekből fakadnak, egészen az archetipikus természeti harmóniáig, amit a görögök Kozmosznak neveztek.

Aikaterini Tziri (intézményvezető)

A projekt címe: „eTwinning Fa”

Partneriskolák: 34 partneriskola (AT, AZ, BG, CY, CZ, EE, ES, FI, FR, GE, GR, IT, LT,

LV, MD, MK, MT, NL, NO, PL, PT, RO, SL, TR, UA, UK)

Szint: általános iskola

Madeira szigetén élünk, az Atlanti-óceán közepén elhelyezkedő gyönyörű szigetcsoportban, és semmi sem választhat el minket a többiektől. Az „eTwinning Fa” c. projektet Európa kisebb-nagyobb országaiban és szigetein működő partneriskolák hajtották végre. Az innovatív IKT eszközök segítségével a tanulók egy közös történetmesélés részesei lehettek, mely az európai azonosságot és értékeket dolgozta fel. A projekt keretében a partneriskolák diákjai különféle történeteket fedeztek fel, hogy ez által olyan életre szóló készségeket sajátítsanak el, mint az írás és az olvasás. A gyerekek befogadó, együttműködő tanulás keretében gazdagították ismereteiket.

Sok partneriskolában vannak bevándorló gyerekek hasonló történetekkel és életutakkal, ami felkeltette a diákok érdeklődését, növelte motivációjukat a tanulásra, és közelebb is hozott minket egymáshoz a többi európai iskolával. Saját tapasztalatom alapján azt mondhatom, hogy az eTwinning projektek növelték a gyerekek önértékelését és angolnyelv-tudását. Több

diákom is jobban megtanult angolul írni és olvasni a projektben való részvétel alatt. Mint lelkes eTwinning felhasználó arra bíztatom a gyerekeket, hogy kezdjenek bele új projektekbe, hogy ők is megtapasztalhassák a határok nélküli tevékenységek csodáját, mivel az eTwinning egy olyan eszköz, amely minden területen megkönnyíti a tanulást.

Rosa Luisa Gaspar (általános iskolai tanító) Iskola: EB1/PE da Lombada, Ponta do Sol, Madeira

Az eTwinning szórakoztató, a tanulásnak és a kortársainkkal való együttműködésnek egy teljesen más módja. A projekt során európai országokat fedeztem fel, új barátokat szereztem, és sok mindent megtanultam az emberi jogokról. Rengeteget utaztam az órák alatt.

João (9 éves)

A jó hangulatú tanulás legfőbb forrása iskolánkban az eTwinning volt. A tanáraink folyamatosan próbáltak minket különféle projektekbe bevonni, amelyeknek köszönhetően jó emlékeket és rengeteg új tapasztalatot szereztünk. A diákokat szinte megigézte annak lehetősége, hogy más országok diákjaival dolgozhattak együtt, és felsejlett előttük egy olyan jövő képe, ahol az Európa különböző részein élő emberek közötti közös munka nem elérhetetlen.

Célia Miguel (intézményvezető)

A projekt címe: „Az étel szerelmesei”

Partneriskolák: 5 partneriskola (ES, FR, IT, NL, PL) Szint: alsó-középfokú

Francia-Guyana Franciaország tengerentúli területe Dél-Amerikában, ezért az európai szabályozás alá eső legtávolabbi régió. Az eTwinning ablak Európára, ahol a diákoknak lehetőségük nyílik a virtuális térben találkozni, és oktatási projektekben együttműködni kortársaikkal. Kiváló lehetőség arra, hogy kiterjesszék látókörüket, és fejlesszék európai polgárságukat és az Európához való tartozás érzését. A diákok nagyon szeretik felfedezni európai társaik profilját a TwinSpace felületen. Az első, „Különbségek hagyományokon keresztül” c. projektemen egy lengyel partnerrel dolgoztunk, és sosem felejtem el a diákok reakcióját, amikor meglátták a havat a fotókon. Az

„Étel szerelmesei” projektben a diákok különösen élvezték a közös összetevőket tartalmazó receptek készítését. A cél egy olyan recept kitalálása volt, amihez az öt alapanyagot a résztvevő diákok online szavazással választották ki. A projekt záró produktuma egy receptkönyv lett. A diákoknak azért tetszett annyira ez a projekt, mert megkóstolhatták a saját alkotásaikat, majd a partnereikét is, akiknek az ételeit szintén megfőzték az év végén.

Sandra Macabre (angoltanár) Iskola: Collége la Canopée, Francia-Guyana, Franciaország

Az eTwinning projektekben való részvétel gazdagítja tanulóink tapasztalatait, ezáltal értékesebbnek érzik magukat. Ez egy nyitás a világ, elsősorban Európa felé.

Patricia LEVEILLE (intézményvezető)

3. A KULTÚRÁK KÖZÖTTI MEGÉRTÉS

Documents relatifs