• Aucun résultat trouvé

Predarea cu ajutorul patrimoniului cultural digital în sălile de clasă

3. Predarea patrimoniului cultural în școli

3.1. Predarea cu ajutorul patrimoniului cultural digital în sălile de clasă

Milena Popova, responsabil servicii de reutilizare a informațiilor, Europeana

Pe tot parcursul lui 2018, Anul european al patrimoniului cultural a adus în centrul atenției patrimoniul cultural al Europei, parte a vieții cotidiene a oamenilor. Valorificarea întregului său potențial în predare și învățare este un efort fără sfârșit.

Profesorii și-au ajutat elevii să descopere și să interacționeze cu patrimoniul cultural în cadrul excursiilor pe teren, vizitelor la muzee sau al reprezentațiilor artistice. Acum au ocazia să utilizeze informațiile culturale digitale în sala de clasă, pentru a face învățarea și mai intuitivă, creativă și plină de satisfacții.

Europeana este platforma europeană a patrimoniului cultural digital și chipul virtual al Anului european al patrimoniului cultural. Europeana îi poate ajuta pe profesori să introducă practici inovatoare în predare, să elaboreze activități de învățare atractive și să-și dezvolte competențele culturale și digitale. Site-ul oferă acces on-line gratuit la peste 50 de milioane de articole digitalizate, provenind din peste 3.700 de muzee, arhive, biblioteci și galerii din întreaga Europă. Colecțiile sale cuprind o gamă uriașă de conținut din 43 de țări, în 23 de limbi, pe teme și mijloace diferite, incluzând opere de artă, fotografii, modele vestimentare, imagini 3D, hărți, ziare etc. Aceste articole digitale oferă nenumărate ocazii de a intra în contact cu fenomenele specifice patrimo-niului cultural și de a interpreta patrimoniul în scop educativ, așa cum s-a menționat în secțiunea 1.2. În plus, circa 20 de milioane de articole din colecții au licență deschisă și pot fi integrate ușor și gratuit în aplicații, jocuri, platforme și servicii on-line educaționale.

Profesorii și elevii pot folosi abundența de resurse Europeana în activitățile eTwinning desfășurate la ore. Ei pot căuta colecțiile în funcție de culoare, persoană, perioadă istorică și subiect sau pot studia resurse relevante, a căror tematică variază de la expoziții și galerii on-line la colecții tematice despre Primul Război Mondial, artă, muzică, modă, fotografie, geografie etc. Persoanele nefamiliarizate cu Europeana au la dispoziție sfaturi utile privind căutarea, atribuirea și navigarea printre drepturile de autor în utilul „Ghid de utilizare a Europeana în educație”, disponibil în cinci limbi (engleză, franceză, spaniolă, portugheză și italiană).

Diversitatea colecțiilor Europeana îi ajută pe profesori să-și îmbogățească lecțiile, indiferent de disciplina predată. Spre exemplu, scrisorile și fotografiile din colecția „Primul Război Mondial”

pot servi drept material didactic la lecțiile de istorie. Relatările din colecția „Migrație” pot servi drept sursă de inspirație pentru un concurs de eseuri la lecțiile de limbi străine.

Milena Popova

În plus, profesorii pot alege dintr-o gamă variată de instrumente interactive și resurse de învățare digitale, cu conținut Europeana, pentru a-și anima orele și pentru a-i ajuta pe elevi să-și dezvolte competențele digitale și culturale. Lucrul cu date și instrumente culturale digitale contribuie la dezvoltarea competențelor de gândire critică, de colaborare și digitale ale elevilor, iar interacțiunea cu patrimoniul cultural le va dezvolta capacitatea de apreciere a comorilor noastre culturale, le va amplifica sentimentul de apartenență și va promova curiozitatea și toleranța de a trăi într-o lume globală și interconectată. În continuare, vă prezentăm câteva exemple de resurse și instrumente de învățare digitale cu conținut Europeana, adecvate pentru proiectele eTwinning.

1. Aplicația Art Faces

Etichete: învățământ primar, artă

Joc digital destinat familiarizării copiilor din învățământul primar cu artele vizuale, prin intermediul operelor de artă selectate din colecțiile Europeana. Fiecare tablou este corelat cu diverse sarcini de învățare, iar testul cu întrebări de la final contribuie la stabilirea unei cronologii a portretelor și a particularităților acestora.

Adresă: http://bit.ly/etwinningCHa

2. Carte interactivă și curs on-line „Primul Război Mondial: Bătălia perspectivelor”

Etichete: învățământ secundar, istorie, Primul Război Mondial

Cartea interactivă analizează patru ipoteze privind declanșarea Primului Război Mondial cu ajutorul materialelor din colecția Europeana 1914-1918. Cursul iTunes U propune un material auxiliar interactiv bazat pe cartea interactivă, cu scopul de a-i ajuta pe elevi să evalueze sursele și să înțeleagă mai bine ce a declanșat războiul în 1914. Ambele materiale sunt gratuite și bilingve (engleză și olandeză).

Adresa on-line a cărții interactive: http://bit.ly/etwinningCHb Adresa on-line a cursului: http://bit.ly/etwinningCHc

3. Cartea electronică „Animalele în Primul Război Mondial”

Etichete: învățământ secundar, istorie, Primul Război Mondial

O carte electronică gratuită, bilingvă (italiană și engleză) pentru profesorii și elevii din învățământul secundar. Primul Război Mondial este analizat din perspectiva animalelor care au participat la acesta, folosind colecția tematică Europeana 1914-1918.

Adresa on-line: http://bit.ly/etwinningCHd

40 Învățând din trecut, ne proiectăm viitorul:

patrimoniul cultural european prin eTwinning

4. Historiana

Etichete: învățământ secundar, istorie, STEM

Historiana oferă profesorilor de istorie și elevilor resurse paneuropene suplimentare:

instrumente digitale inovatoare, surse de conținut și activități de e-learning cu conținut Europeana. Elevii pot explora mini-colecțiile selecționate despre personalități istorice (de la Ioana D’Arc la Regina Victoria și Stalin) și activități de învățare on-line despre Primul Război Mondial, Revoluția Industrială, mișcarea sufragetelor din Marea Britanie etc.

Adrese on-line: http://bit.ly/etwinningCHk http://bit.ly/etwinningCHi

5. Transcribathon

Etichete: învățământ secundar, instrument de colaborare, tematică variată

Transcribathon-ul este un instrument de învățare on-line destinat transcrierii documen-telor istorice din colecția tematică Europeana „Primul Război Mondial”. Acesta le permite elevilor să-și îmbunătățească abilitățile de lucru cu mijloacele digitale, învățând cum să creeze înregistrări digitale și cum să adauge metadate (de exemplu, locul). Elevii au, de asemenea, posibilitatea să dobândească abilități valoroase de lucru în echipă, lucrând în echipe și concurând împotriva altor echipe sau școli. Profesorii pot accesa lecțiile demon-strative disponibile în șapte limbi și pot folosi documentele în contexte variate (de la ore de istorie, la cele de cultură civică).

Adresa on-line: http://bit.ly/etwinningCHg

3.2 Douăzeci de idei și activități de integrare