• Aucun résultat trouvé

eTwinning și școlile UNESCO: construim viitorul descoperind trecutul

4. Explorarea patrimoniului cultural european – alte resurse de învățare

4.2 eTwinning și școlile UNESCO: construim viitorul descoperind trecutul

Dacă muzeele joacă un rol important în îmbunătățirea percepției asupra patrimoniului cultural, profesorii au o poziție privilegiată, ajutându-i pe elevi să-și descopere trecutul, să învețe de la înaintași și să-și construiască viitorul. Școlile sunt o bogată sursă de informații și îi ajută pe elevi să dobândească competențe practice prin intermediul activităților constructive.

Din acest motiv, vă prezentăm exemple de activități din școli care au primit certificatul de Școală eTwinning, școli care făceau deja parte din Rețeaua școlilor asociate UNESCO, creată cu 70 de ani în urmă.

Certificatul de Școală eTwinning a fost lansat în 2018 în semn de recunoaștere și apreciere a gradului de implicare și angajament al profesorilor și directorilor din aceeași școală. Școlile eTwinning sunt recunoscute drept lidere în următoarele domenii:

• practici digitale

• practici privind siguranța on-line

• abordări inovatoare și creative ale pedagogiei

• promovarea dezvoltării profesionale continue a personalului

• promovarea practicilor de învățare în colaborare în rândul personalului și elevilor.

Școlile eTwinning vor juca un rol important în anii care vor veni, având misiunea de a inspira dezvoltarea viitoare a eTwinning și de a aborda diverse teme. Una dintre aceste teme poate fi promovarea și conservarea patrimoniului cultural.

Rețeaua școlilor asociate UNESCO (https://aspnet.unesco.org/) este o rețea internați-onală care, de mult timp, reunește instituții de învățământ din întreaga lume în scopul de a promova obiective comune precum înțelegerea și cooperarea internaționale, dialogul intercultural, pacea, dezvoltarea durabilă și calitatea în educație.

Rețeaua școlilor asociate UNESCO va participa, de asemenea, la un proiect comun, alături de Comisia Europeană. Acesta a fost lansat în cadrul Anului european al patrimoniului cultural, fiind consacrat sensibilizării publicului țintă asupra istoriei și valorilor comune, contribuind la recunoașterea importanței diversității culturale în cadrul unor schimburi culturale bazate pe interpretarea, prezentarea și împărtășirea patrimoniului cultural. De asemenea, și-a propus să-i implice pe elevi în [re]descoperirea și împărtășirea patrimoniului cultural intangibil.

În această secțiune, directori și profesori din Școli eTwinning, care lucrau deja la proiecte dedicate patrimoniului cultural în cadrul rețelei UNESCO, ne împărtășesc din ideile și experiența lor.

60 Învățând din trecut, ne proiectăm viitorul:

patrimoniul cultural european prin eTwinning

Școala: ITCG Enrico Fermi, Tivoli, Italia Director: Laura Giovannelli

Profesor: Grazia Del Tito

Când s-a înscris școala dumnea-voastră în Rețeaua școlilor asociate UNESCO?

Școala noastră s-a înscris în Rețeaua școlilor asociate UNESCO în 2013.

Ce fel de activități legate de patrimoniul cultural ați organizat în școală și cine a participat?

Am derulat un proiect intitulat

„Salvaguardia dei beni materiali e immateriali di Tivoli e della Valle dell’Aniene”. Proiectul a început cu doi ani în urmă și se va încheia în octombrie 2018. Obiectivul său este de a-i sensibiliza pe elevi cu privire la patrimoniul cultural și artistic. Proiectul a cuprins mai multe activități dedicate promovării cunoașterii și a valorii celor două situri UNESCO din Tivoli (Villa D’este și Villa Adriana), precum și a formelor tradiționale de muzică și dans, caracteristice zonei noastre, pe care tinerii nu le mai cunosc.

Școala noastră profesională, ITCG Fermi, a conceput proiectul în colaborare cu două instituții de învățământ din Tivoli, Școala Gimnazială IC Tivoli II Baccelli și Liceul Spallanzani, și cu Grupul Școlar Notre Dame des Anges, situat în Saint Amand – les - Eaux, Franța, care școlarizează elevi de la ciclul preșcolar până la liceu. Proiectul a implicat, în egală măsură, municipalitatea Tivoli și asociații locale, precum Leo Club Tivoli și Cooperativa „Visite guidate Tivoli”.

În calitate de Școală eTwinning, considerați că puteți implica mai mulți profesori din școală în aceste activități?

Activitățile aferente proiectului au implicat deja un număr mare de profesori. Succesul de care s-au bucurat activitățile a avut un impact pozitiv și puternic și a suscitat un interes viu de a participa activ la alte activități și proiecte.

Ne puteți sugera o activitate din rețeaua UNESCO care poate fi pusă în practică în cadrul unei Școli eTwinning?

Putem promova patrimoniul cultural în rândul noilor generații prin intermediul proiectelor eTwinning, care stimulează educația civică globală și ne putem disemina activitățile în rețeaua Școlilor eTwinning. În calitate de Școală eTwinning, putem organiza evenimente on-line și față în față, pentru a ne promova activitățile în rândul celorlalte școli din regiunea noastră.

Laura Giovannelli Grazia Del Tito

Școala: Liceul Pentapolis Senior Grecia Director: Nikolina Stathaki

Profesor: Theodora Gkeniou

Când s-a înscris școala dumnea-voastră în Rețeaua școlilor asociate UNESCO și de ce?

Școala noastră este membră a Rețelei școlilor asociate UNESCO de patru ani. Rețeaua leagă 11.500 de școli din 182 de țări, cu scopul de promova pacea, educația umanitară și dialogul intercultural în întreaga lume. Cei trei piloni ai acestei rețele sunt creativi-tatea, comunicarea și inovarea. Din punctul meu de vedere, comunitatea eTwinning împărtășește aceleași idealuri.

Ce fel de activități legate de patrimoniul cultural ați organizat în școală și cine a participat?

An de an, în Grecia, organizăm simpozioane pentru elevi, atât în nord, la Tesalonic, cât și în sud, la Atena. Pentru a participa la aceste evenimente, punem în scenă piese de teatru și îi pregătim pe elevi să ia parte la dezbateri și mese rotunde pe teme alese, în fiecare an. În 2014, primul an în care simpozionul a avut loc la Tesalonic, am creat o piesă de teatru intitulată „Să descoperim monumentele bizantine din Tesalonic”. În 2017, cu ocazia celui de-al treilea simpozion, ne-am axat pe patrimoniul intangibil, pe tradițiile și obiceiurile locale și am pus în scenă o altă piesă, intitulată „În umbra masivului Menikio”, muntele la poalele căruia este situată școala noastră.

Aceste activități sunt realizate cu precădere de profesorul de matematică din școala noastră, care este specializat în teatrul educativ și colaborează cu grupuri de elevi care joacă în piese și participă la discuții. De asemenea, directorul ne oferă sprijin, părinții susțin întregul proces, atât financiar, cât și emoțional, iar tot mai mulți profesori se implică, contribuind cu idei și ajutor când este cazul.

În calitate de Școală eTwinning, considerați că puteți implica mai mulți profesori din școală în aceste activități?

După cum am mai spus, există un grup de profesori din școala noastră cu care comunicarea și cooperarea sunt eficiente. Grupul este alcătuit, cu precădere, din profesori de limbă și literatură, însă am fi foarte bucuroși să-i avem alături pe profesorii de arte plastice și muzică, TIC și limbi străine, care ar putea contribui cu cunoștințele lor de specialitate și ar putea facilita derularea proiectului.

Nikolina Stathaki Theodora Gkeniou

62 Învățând din trecut, ne proiectăm viitorul:

patrimoniul cultural european prin eTwinning

În calitate de Școală eTwinning, cum puteți colabora și promova activități relevante în rândul școlilor, colegilor și comunității locale din regiunea dumnea-voastră?

Școlile eTwinning sunt instituții de învățare și, în această calitate, se angajează să participe la inițiative care promovează schimbul de cunoștințe. Pe tot parcursul anului școlar, în instituția noastră pot fi și au fost organizate ateliere de lucru, activități de formare continuă, mese rotunde și prezentări de proiecte, cu scopul de a disemina rezultatele activităților noastre și de a face schimb de bune practici. Autoritățile administrative și educaționale locale sunt întotdeauna de partea noastră, subvenționându-ne inițiativele.

În plus, proiectele Erasmus+ care au luat naștere din parteneriatele noastre eTwinning ne oferă noi oportunități de a ne transforma și evolua continuu.

Ne puteți sugera o activitate din rețeaua UNESCO care poate fi implementată într-o Școală eTwinning?

Simpozioanele cu elevi sunt o idee care merită promovată, dat fiind că oferă elevilor ocazia de a-și exprima opiniile. Ele îi ajută pe elevi să-și manifeste creativitatea, angre-nându-i într-un context interactiv și real și ajutându-i să-și dezvolte spiritul de inițiativă și de antreprenoriat, deoarece elevii se implică activ și autonom în pregătirea contribuțiilor, fie că e vorba de o piesă de teatru, de un film, de o prezentare, de un spectacol sau de o altă formă de expresie artistică.

În plus, participând la dezbaterile cu o temă stabilită anual, elevii își dezvoltă competențele de exprimare în limba maternă și în limbi străine, învăță să învețe, își dezvoltă sensibili-tatea culturală și învață să se exprime în acest domeniu, așa cum prevede cadrul celor opt competențe-cheie. Datorită acestor dezbateri, elevii sunt încurajați să se documenteze, să se pregătească și să discute pe o anumită temă, să vorbească în public, să-și susțină argumentele și să ia poziție. Ambele tipuri de activități, artistice și lingvistice, pot fi organizate în colaborare și desfășurate on-line, folosind Adobe Connect și eTwinning Live.

Școala: Școala de limbi străine „Ivan Vazov”, Plovdiv, Bulgaria Director: Anelia Miteva

Profesor: Maya Kyulevchieva

Ce fel de activități legate de patrimoniul cultural ați organizat în școală?

Elevii, cu ajutorul profesorilor, au elaborat diferite prezentări pe teme precum patrimoniul cultural în Balcani, monumente de cultură greco-romane, patrimoniul creștin, siturile UNESCO, cântecele bunicilor Bistrișchi, martenița etc. De asemenea, am organizat lecții deschise de geometrie bazate pe broderiile naționale și covoarele Ciprovți. Am organizat conferințe video cu alte școli UNESCO din Kiev, Ucraina, și Baku, Azerbaidjan, care lucrează la proiectul UNESCO „Învățând pentru viitor”. În sfârșit, am derulat mai multe proiecte eTwinning, precum: „Tradiții similare și diferite între culturile bulgară și poloneză”, „Bună, prieteni eTwinning! Să jucăm jocuri vechi!”, „Globalizarea bucătăriei”, „Un proverb pe zi, ține plictiseala departe” și „Când două orașe înseamnă Europa”.

În calitate de Școală eTwinning, considerați că puteți implica mai mulți profesori din școală în aceste activități?

Actualmente, derulăm proiectul Erasmus+ „Materiale didactice și activități pentru școlile UNESCO”, în care sunt abordate următoarele teme: dezvoltare durabilă, cetățenie, educație interculturală, patrimoniu cultural, pace și drepturile omului. De asemenea, organizăm lecții deschise pe diverse teme și le oferim elevilor ocazia de a-și prezenta activitatea în cadrul diverselor festivaluri și sărbători. Tot mai mulți profesori se implică an de an și, dat fiind că suntem Școală eTwinning, acum putem acționa în calitate de ambasadori, pentru a implica tot mai mulți parteneri, precum școli din vecinătate, autorități și comunitatea locală.

În calitate de Școală eTwinning, cum puteți colabora și promova activități relevante în rândul școlilor, colegilor și comunității locale din regiunea dumneavoastră?

În calitate de Școală eTwinning, putem face schimb de bune practici cu alți colegi, putem participa la conferințe regionale și educaționale și putem promova Acțiunea eTwinning și activitatea noastră în rândul colegilor. Fiind o organizație dinamică, trebuie să ne diseminăm activitatea și să construim sinergii cu alte rețele. Sunt sigură că mulți parteneri din asociația UNESCO ar fi interesați să colaboreze în cadrul Acțiunii eTwinning și să creeze proiecte europene axate pe patrimoniul cultural.

Anelia Miteva Maya Kyulevchieva

64 Învățând din trecut, ne proiectăm viitorul:

patrimoniul cultural european prin eTwinning

Școala: Osnovna šola Simona Gregorčiča Kobarid, Slovenia Director: Melita Jakelj

Profesor: Aurora Calvet

Ce fel de activități legate de patrimoniul cultural ați organizat în școală?

Tocmai am sărbătorit 50 de ani de la înființarea școlii, ocazie cu care ne-am documentat despre trecutul școlii. Am organizat, de asemenea, o expoziție și o zi a porților deschise, fiind vizitați de 200 de persoane. Elevii au lucrat pe tema patrimoniului cultural vizitând muzee, case vechi și expoziții și colaborând cu bunicii lor. O altă clasă desfășoară un proiect eTwinning, „Încântați de cunoștință!”, cu parteneri din Spania, având astfel, ocazia de a ne prezenta culturile.

Anual derulăm un proiect la care participă întreaga școală: cei 330 de elevi, profesorii și personalul nedidactic. Anul acesta am descoperit avantajele colaborării cu generațiile mai vechi și vom continua să-i implicăm pe părinți și pe bunici în proiectele viitoare.

Organizați activități legate de Rețeaua școlilor asociate UNESCO prin intermediul eTwinning?

Da, am stabilit legături cu o școală din Slovenia și una din Cehia și am început să pregătim un proiect eTwinning despre patrimoniul cultural pentru anul școlar viitor.

În calitate de Școală eTwinning, considerați că puteți implica mai mulți profesori din școală în aceste activități?

Da, anul viitor vor fi implicați toți profesorii, pentru că vom derula un proiect Erasmus+, care este prezent și în eTwinning. Consider că avem o mare responsabilitate în calitate de Școală eTwinning și ar trebui să promovăm predarea și învățarea inovatoare. În afară de întreaga activitate pe care o vom desfășura și de toți colegii pe care îi vom implica, ministerele și inspectoratele școlare trebuie să ne pună la dispoziție mijloace suficiente și să ne susțină misiunea.

Școlile eTwinning își vor aduce, cu siguranță, aportul, în calitate de școli ambasadoare, promovând inovarea metodelor de predare, cultivând spiritul de colaborare și inspirând tot mai mulți profesori să depună eforturi în această direcție. Patrimoniul cultural este doar una dintre temele pe baza căreia profesorii, în cadrul unei efort al întregii școli, pot lucra alături de elevi, ajutându-i să-și construiască viitorul cunoscând trecutul.

Melita Jakelj

Concluzii

Santi Scimeca, coordonator proiect eTwinning, Biroul Central de Asistență

eTwinning sărbătorește Anul european al patrimoniului cultural cu multe inițiative: ateliere de lucru, conferințe, seminarii, activități on-line, materiale și, bineînțeles, cartea pe care o aveți în față. Pentru a înțelege mai bine popularitatea de care se bucură patrimoniul cultural în rândul eTwinnerilor, consider că următorul exemplu este edificator. La începutul anului 2018, Comisia Europeană a invitat eTwinning să selecteze trei proiecte care vor fi recompesate cu un premiu special la conferința de închidere a Anului european al patri-moniului cultural. Inițiativa a dat naștere „Premiului special pentru patrimoniu cultural eTwinning”. Imediat, a fost lansată o campanie de informare, încurajându-i pe profesori să intre în competiție prin intermediul formularului de candidatură pentru Certificatul de calitate european. După doar câteva luni, cu mult timp înainte de termenul-limită, peste 600 de proiecte s-au înscris în cursa pentru acest premiu special (o treime din toate candidaturile pentru certificate de calitate). Aceasta ne demonstrează două lucruri: în primul rând, că profesorii sunt foarte interesați de tematica patrimoniului cultural atunci când desfășoară activități de colaborare cu colegii din Europa, și doi, că profesorii sunt într-un proces continuu de descoperire a noțiunii de patrimoniu cultural și a semnificației acestuia pentru comuni-tățile locale și copii.

Cititorii acestei cărți s-au familiarizat deja cu bogăția patrimoniului cultural al Europei.

Patrimoniul este omniprezent și se manifestă mult mai pregnant decât am fi crezut. Însă, nu tot ce este vechi este și patrimoniu cultural. Doar rezultatele activității umane care sunt protejate, conservate și restaurate intenționat, în loc să fie lăsate la voia degradării naturale, uitării și distrugerii, pot fi considerate patrimoniu cultural. Știm cu toții (face parte din patrimoniul nostru cultural, am putea zice) că singura modalitate de a afla cine suntem cu adevărat și unde vrem să ajungem este să știm de unde venim. Cultura noastră constă într-un set dinamic de norme, în continuă schimbare: uneori schimbările durează secole, alteori o generație. Iar în aceste vremuri ale societății lichide, cum ar zice Bauman, trebuie să ne ancorăm valorile în ceea ce este realmente consacrat și dovedit, punând sub semnul întrebării ceea ce ni se prezintă ca soluții simple la probleme complexe. Patrimoniul nostru cultural nu se rezumă la monumente și rețete culinare.

Santi Scimeca

66 Învățând din trecut, ne proiectăm viitorul:

patrimoniul cultural european prin eTwinning

Este și modul în care gândim și interpretăm realitatea. Din fericire, filozofii și savanții, oamenii obișnuiți și vizionarii au influențat cultura noastră de-a lungul secolelor și ne pot oferi o mână de ajutor. Istoria și patrimoniul nostru cultural nu trebuie considerate ca o povară, ci ca un răspuns la îndoielile noastre: o busolă de încredere în aceste vremuri derutante și uneori de neînțeles.

Cartea eTwinning de anul acesta este un cadou oferit tuturor eTwinnerilor care și-au dorit mereu să demareze un proiect axat pe patrimoniul cultural, însă nu au făcut-o pentru că nu au știut de unde să înceapă. De asemenea, este un cadou pentru profesorii care au considerat mereu patrimoniul cultural ca o modalitate de introducere a istoriei la clasă într-o manieră captivantă și ludică, fără să realizeze că poate fi mult mai mult decât atât:

este o modalitate de a citi prezentul și de a ne echipa pentru viitor.

Referințe

• Alsayyad, Nezar (ed.), Consuming Tradition, Manifacturing Heritage. Global Norms and Urban Forms in the Age of Tourism. New York: Routledge, 2001.

• Bendix, R.F., Eggert, A., Peselmann., A. (eds.), Heritage Regimes and the State.

Göttingen: Universitätsverlag Göttingen, 2012.

• Consiliul Europei, Faro, 2005. https://www.coe.int

• Comisia Europeană, Towards an integrated approach to cultural heritage for Europe, 2014 http://ec.europa.eu/assets/eac/culture/library/publications/2014-heritage-com-munication_en.pdf

• Decizia Parlamentului European și a Consiliului (EU) 2017/864, din 17 mai 2017, privind Anul european al patrimoniului cultural (2018). https://eur-lex.europa.eu/

legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017D0864&from=RO

• Jakoba Sraml Gonzalez, Trends in practical cultural heritage learning in Europe 2012, Research report, The Nordic Centre of Heritage Learning 2012

• Lazzaretti, Luciana, The resurge of the “societal function of cultural heritage”. An intro-duction. City, Culture and Society, 3:4 (2012): 229–233.

• Sonkoly, G., Vahtikari, T., Innovation in Cultural Heritage Research. For an integrated European Research Policy. Bruxelles, Comisia Europeană, 2018.

• Raport eurobarometru special, patrimoniul cultural, 2017.http://ec.europa.eu/comm-frontoffice/publicopinion/index.cfm/WhatsNew/index

• Site-ul Anului european al patrimoniului cultural http://europa.eu/cultural-heritage/

european-year-cultural-heritage_ro

68 Învățând din trecut, ne proiectăm viitorul:

patrimoniul cultural european prin eTwinning

Editor

Biroul Central de Asistență pentru eTwinning www.etwinning.net

European Schoolnet (EUN Partnership AISBL)

Rue De Trèves 61, 1040 Brussels, Belgia www.europeanschoolnet.org

Redactori

Irene Pateraki, Santi Scimeca Coordonare grafică Claire Morvan

Coordonare lingvistică Danosh Nasrollahi Concept original

Pitch Black Graphic Design Haga / Berlin DTP și tipar

HOFI Studio Tiraj 1000

ISBN9789492913715

Publicată în septembrie 2018. Opiniile exprimate în această publicație aparțin autorilor și nu le reflectă neapărat pe cele ale European Schoolnet sau ale Biroului Central de Asistență eTwinning. Această carte este publicată conform termenilor și condițiilor licenței Creative Commons Attribution – Non Commercial-Share Alike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) (http://creativecommons.org/

licenses/by-nc-sa/3.0/). Această publicație a fost elaborată cu sprijinul financiar al Programului Erasmus+ al Uniunii Europene.

Această publicație reflectă exclusiv punctele de vedere ale autorilor, iar Uniunea Europeană nu poate fi considerată răspunzătoare pentru nicio utilizare a informațiilor cuprinse în acest document.

http://europa.eu/cultural-heritage

70 Învățând din trecut, ne proiectăm viitorul:

patrimoniul cultural european prin eTwinning

www.etwinning.net

Cofinanțat prin programul Erasmus+

al Uniunii Europene