• Aucun résultat trouvé

I NTERNE DIENST VOOR P REVENTIE EN B ESCHERMING OP HET WERK 1. D IVISIE B ESCHERMING OP HET W ERK

Dans le document 2008 - 2009 2008 - 2009 (Page 83-86)

€ 2000 Doorlopende vorming van de schooldirecteurs en de opvoeders –

6.4. I NTERNE DIENST VOOR P REVENTIE EN B ESCHERMING OP HET WERK 1. D IVISIE B ESCHERMING OP HET W ERK

In het kader van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het Welzijn van de werknemers, is elke werkgever verplicht een Interne Dienst Preventie en Bescherming op te richten die instaat voor de aspecten van veiligheid, gezondheid en welzijn van de werknemers op de werkplaats.

De taken van de dienst werden bij KB vastgelegd. Daarenboven werden binnen ons bestuur enkele nauwverbonden taken toegewezen aan de dienst. Zo kreeg de dienst een actieve rol toegekend voor wat betreft het voorbereiden en opvolgen van asbestverwijdering, ongediertebestrijding of nog in verband met de aanwezigheid van huiszwam.

Dezelfde wetgeving voorziet in de verplichting een jaarverslag over te maken aan het federale ministerie “Werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg” dat een weerspiegeling moet zijn van de activiteiten van de dienst voor een kalenderjaar.

Dit rapport kan trouwens worden geconsulteerd in de dienst.

Dit rapport toont aan dat 76 arbeidsongevallen overkwamen aan de personeelsleden (daling met 8% in vergelijking met 2007) die resulteerden in 1931 dagen werkverlet (stijging van 0.2%

in vergelijking met de vorige referentieperiode).

Behalve deze arbeidsongevallen betreurde ons bestuur 20 ongevallen, overkomen aan haar personeel op de weg van of naar het werk. Dit betekent een zeer sterke stijging (x3) in vergelijking met het vorige referentiejaar. Bij deze ongevallen vinden we hoofdzakelijk glijpartijen, waartegen op zich weinig preventiemaatregelen kunnen genomen worden.

Het rapport bevestigd andermaal de bevindingen van vorige jaren, namelijk dat zowel het aantal ongevallen als hun ernst veel hoger is in de dienst Schaarbeek reinheid en groendienst en gebouwen.

Andere activiteiten van de dienst die in het rapport worden besproken zijn de studie van de inplanting van sommige diensten in het TCR, het actualiseren van de evacuatieplannen en – procedures en, in samenwerking met de EDPBW – ARISTA – het organiseren van 1 vormingen

“Nijverheidshelper” evenals 3 bijscholingen voor onze nijverheidshelpers.

In het kader van haar taken werden, het voorbije werkingsjaar, 36 werkplaatsbezoeken en 4 werkpostanalyses uitgevoerd in samenwerking met de arbeidsgeneesheer van de externe dienst ARISTA.

Deze interventies leidden ondermeer tot het declasseren en vervangen van verschillende elektrische toestellen (of toebehoren) die niet meer aan de geldende wettelijke vereisten voldeden.

Verder vonden 182 tussenkomsten plaats met betrekking tot hygiëne en gezondheid (kakkerlakken, knaagdieren, wespen, mieren, huiszwam, asbest, enz.).

6 adviezen werden geformuleerd met betrekking tot persoonlijke beschermingsmiddelen of hun gebruik en 2 gevallen van arbeidsongevallen kregen een opvolging en adviesverlening.

In het kader van de Codex over het Welzijn (Werking van de Comités Preventie en Bescherming) werden deze activiteiten geëvalueerd in 8 comitévergaderingen waarvan het secretariaat door de dienst werd verzorgd.

Sinds kort is de dienst ook actief betrokken bij het uitwerken van het BCP (Business Continuity Plan) in het kader van de kans op een pandemie van de A/H1N1-griep. In dit verband werden al verschillende informatie- en aanbevelingsnota’s verspreid.

6.4.2. DIVISIE ARBEIDSGENEESKUNDE

De dienst verzorgt de contacten met de externe medische dienst ARISTA (opvragen personeelslijsten, opvolgen van de facturatie, enz.), en controleert de juistheid van de beroepsrisico’s die aan de onderworpen personen werden toegeschreven (en die de uit te voeren medische onderzoeken of inentingen bepalen). Hij plant de consultatiedagen en roept de te onderzoeken of vaccineren personeelsleden op in het medische kabinet in het SAC (667 personen voor de betrokken periode).

Deze de dienst voorziet de nodige budgetten om aan al deze wettelijke verplichtingen te kunnen voldoen en volgt de facturatie op voor sommige extra onderzoeken), evenals voor de terugbetaling van door het personeel, in het kader van hun werkzaamheden verrichte uitgaven (beeldschermbrillen, medische selectie voor chauffeurs, etc.).

6.4.3. "GESTION INTEGREE DES BATIMENTS"

En 2008-2009, cette division a perfectionné le système de contrôle d'accès ‘Vifquin’ et a participé en collaboration avec le Service Techno-prévention, le Service Accueil et les services techniques à la mise en place des procédures pour l’hôtel communal. Elle prend en charge la délivrance des badges nominatifs et leur programmation ainsi que leur remplacement en cas de perte ou de vol. (y compris pour le CPAS; environ 1430 badges ont été distribués à ce jour).

Cette division prend aussi en charges diverses problématiques d’affectation des locaux et contrôle des caméras de surveillance.

6.4.3. DIVISIE “GEÏNTEGREERD BEHEER VAN DE GEBOUWEN

In 2008 - 2009 werd door de dienst de toegangscontrole met badges voor het gemeentehuis veralgemeend in samenwerking met de diensten Technopreventie, Onthaal en Gebouwen en werden er toegangsprocédures opgesteld. Dezelfde toegangscontrole werd geïnstaureerd voor het gebouw ‘Vifquiun’ De dienst beheert en programmeert de nominatieve badges en staat in voor hun vervanging en annulatie bij verlies of diefstal (ongeveer 1430 badges werden al uitgereikt, met inbegrip van deze voor het OCMW), en dit voor het gemeentehuis, het SAC en het gebouw ‘Vifquin’.

De dienst onderzoekt ook, in samenwerking met de dienst technopreventie allerhande problemen met betrekking tot de bezetting van lokalen en de camerabewaking in gemeentegebouwen

7. I

NFRASTRUCTURE

Le service Infrastructures poursuit sa réorganisation

L’agent communal venu s’intégrer dans la ligne hiérarchique des services techniques Bâtiments, l’année dernière, poursuit sa mission en vue de veiller à une meilleure coordination des travaux de Bâtiments. Dans cette optique, les services Electricité et chauffage ont fusionné pour former le service Techniques spéciales.( HVAC) . Il était en effet indiqué, vu la complexité et l’interdépendance des nouvelles techniques liées à la programmation du chauffage, de les regrouper. Il est dirigé par un ingénieur spécialisé dans cette branche.

Le service Transport a rejoint le service Entretien de l’Espace Public. Ce dernier, afin de mieux faire correspondre le nom du service à ses activités et à améliorer la lisibilité du service auprès de la population, a changé de dénomination. Il se nomme désormais : « Schaerbeek Propreté &

Espaces Verts »

Les grandes divisons techniques du service Infrastructure sont donc : Bâtiments, Techniques spéciales, Voirie et SP&EV.

Les services techniques travaillent de concert avec les services administratifs. Ces derniers ont également revu leurs activités : les dossiers « taxes pour salissures sur les lieux publics » gérés en partie par l’infrastructure seront dorénavant traités par le service SP&EV, par ailleurs, deux personnes sont affectées à la comptabilité des marchés publics menés par l’Infrastructure et par Rénovas.

Le présent rapport annuel reprend différentes énumérations qui si elles peuvent être ennuyeuses lors d’une première lecture démontrent bien l’ampleur des tâches accomplies par les différents services.

Dans le document 2008 - 2009 2008 - 2009 (Page 83-86)