• Aucun résultat trouvé

I NTERNE DIENST VOOR P REVENTIE EN B ESCHERMING OP HET WERK 1. D IVISIE B ESCHERMING OP HET W ERK

Dans le document 2006 - 2007 2006 - 2007 (Page 82-85)

In het kader van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het Welzijn van de werknemers, is elke werkgever verplicht een Interne Dienst Preventie en Bescherming op te richten die instaat voor de aspecten van veiligheid, gezondheid en welzijn van de werknemers op de werkplaats.

De taken van de dienst werden bij KB vastgelegd. Daarenboven werden binnen ons bestuur enkele nauwverbonden taken toegewezen aan de dienst. Zo kreeg de dienst een actieve rol toegekend voor wat betreft het voorbereiden en opvolgen van asbestverwijdering, ongediertebestrijding of nog in verband met de aanwezigheid van huiszwam.

Dezelfde wetgeving voorziet in de verplichting een jaarverslag over te maken aan het federale ministerie “Werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg” dat een weerspiegeling moet zijn van de activiteiten van de dienst voor een kalenderjaar.

Dit rapport kan trouwens worden geconsulteerd in de dienst.

Dit rapport toont aan dat er in 2006 gemiddeld 1160 personen tewerkstelt werden door het bestuur en dat deze samen 1945468 uren arbeid leverden. Voor dezelfde periode overkwam aan deze personeelsleden 104 arbeidsongevallen (daling met 7% in vergelijking met 2005) die resulteerden in 2530 dagen werkverlet (stijging met 98%).

Men kan dus besluiten dat er een bijzonder sterke stijging van de ernstgraad plaatsvond, voornamelijk te wijten aan twee vrij ernstige ongevallen.

Behalve deze arbeidsongevallen betreurde ons bestuur 8 ongevallen, overkomen aan haar personeel op de weg van of naar het werk.

Het rapport bevestigd ook de bevindingen van vorig jaar, namelijk dat zowel het aantal ongevallen als hun ernst veel hoger is in de diensten onderhoud van de openbare ruimten en gebouwen.

D’autres activités sont reprises dans le rapport dont l’étude de l’implantation des services techniques au CTR, la mise à jour des plans et procédures d’évacuations pour l’Hôtel communal et l’Athénée Fernand Blum (des exercices ont été effectués à l’école 6 et à Fernand Blum), la formation en collaboration avec le SEPPT en secourisme (3 ) en ergonomie (1 ) et en manipulation de charges (1 ).

Le service a effectué 73 visites des lieux de travail et 12 analyses de poste de travail en collaboration avec le Médecin du Travail de notre service externe, ARISTA.

Ces visites ont notamment eu pour conséquence le déclassement de plusieurs échelles et appareils électriques (ou accessoires) qui ne répondaient plus aux exigences minimales prévues par le législateur.

Le service a effectué 87 interventions dans les bâtiments communaux relatives à l'hygiène et à la santé (cafards, rongeurs, guêpes, fourmis, amiante, mérule,…).

8 avis sur les équipements de protection individuels et leur utilisation ont été formulés ainsi que 4 suivis et avis relatifs à des accidents du travail.

Dans le cadre du Code sur le Bien-être (fonctionnement des Comités pour la Prévention et la Protection au Travail) ces activités ont été évaluées lors de 8 réunions de ce Comité, dont le service prévention assure le secrétariat.

6.4.2. DIVISION "GESTION INTEGREE DES BATIMENTS"

En 2006-2007, cette division a perfectionné le système de contrôle d'accès au CSA et a participé en collaboration avec le Service Technoprévention, le Service Accueil et les services techniques à la mise en place des procédures pour l’hôtel communal notamment dans la mise en place des contrôles des accès. Elle prend en charge la délivrance des badges nominatifs et leur programmation ainsi que leur remplacement en cas de perte ou de vol. (y compris pour le CPAS; environ 415 badges ont été distribués à ce jour).

Cette division prend aussi en charges diverses problématiques d’affectation des locaux et contrôle des caméras de surveillance.

6.4.3. DIVISION MEDECINE DU TRAVAIL

Les missions en ce domaine sont, entre autres, de contacter le Service Externe pour la Prévention et la Protection au Travail ARISTA (transmis des listings du personnel, suivi de la facturation, etc… ) de vérifier les risques professionnels attribués au personnel, déterminant ainsi les examens à effectuer, planifier les consultations et convoquer le personnel à vacciner ou soumis à des examens au cabinet médical dans le cabinet médical du CSA (environ 805 personnes concernées pour la période mentionnée).

Le service prévoit les budgets afin de faire face à ces obligations légales et vérifie les factures pour les examens plus techniques, dont la plupart sont effectués par le Centre Hospitalier Brugmann à Schaerbeek, ainsi que pour le remboursement du personnel pour des frais qu’ils ont engagé dans le cadre de leur fonction (lunettes de protection pour travail sur écran, sélection médicale pour chauffeurs, etc.…).

Andere activiteiten van de dienst die in het rapport worden besproken zijn de studie van de inplanting van de technische diensten in het TCR, het actualiseren van de evacuatieplannen en –procedures voor het gemeentehuis en het atheneum F. BLUM (Oefeningen werden georganiseerd in school 6 en F. Blum), en, in samenwerking met de EDPBW – ARISTA – het organiseren van 3 vormingen “Nijverheidshelper”, 1 vorming in ergonomie evenals 1 vorming in het “heffen en tillen van lasten”.

In het kader van haar taken werden, het voorbije werkingsjaar, 73 werkplaatsbezoeken en 12 werkpostanalyses uitgevoerd in samenwerking met de arbeidsgeneesheer van de externe dienst ARISTA.

Deze interventies leidden ondermeer tot het declasseren van verschillende ladders en elektrische toestellen (of toebehoren) die niet meer aan de geldende wettelijke vereisten voldeden.

Verder vonden 87 tussenkomsten plaats met betrekking tot hygiëne en gezondheid (kakkerlakken, knaagdieren, wespen, mieren, huiszwam, asbest, enz.).

8 adviezen werden geformuleerd met betrekking tot persoonlijke beschermingsmiddelen of hun gebruik en 4 gevallen van arbeidsongevallen kregen een opvolging en adviesverlening.

In het kader van de Codex over het Welzijn (Werking van de Comités Preventie en Bescherming) werden deze activiteiten geëvalueerd in 8 comitévergaderingen waarvan het secretariaat door de dienst werd verzorgd.

6.4.2. DIVISIE “GEÏNTEGREERD BEHEER VAN DE GEBOUWEN

In 2006 - 2007 werd door de dienst de toegangscontrole en het puntsysteem voor het Administratief en Sociaal Centrum verder geoptimaliseerd en werd de toegangscontrole met badges voor het gemeentehuis uitgebreid in samenwerking met de diensten Technopreventie, Onthaal en Gebouwen. De dienst beheert en programmeert de nominatieve badges en staat in voor hun vervanging en annulatie bij verlies of diefstal (ongeveer 415 badges werden tot noch toe uitgereikt, met inbegrip van deze voor het OCMW).

De dienst onderzoekt ook allerhande problemen met betrekking tot de bezetting van lokalen en de camerabewaking in gemeentegebouwen

6.4.3. DIVISIE ARBEIDSGENEESKUNDE

De dienst contacteert de externe medische dienst ARISTA (opvragen personeelslijsten, opvolgen van de facturatie, enz.), en controleert de juistheid van de beroepsrisico’s die aan de onderworpen personen werden toegeschreven (en die de uit te voeren medische onderzoeken of inentingen bepalen). Hij plant de consultatiedagen en roept de te onderzoeken of vaccineren personeelsleden op in het medische kabinet in het SAC (805 personen voor de betrokken periode).

Deze de dienst voorziet de nodige budgetten om aan al deze wettelijke verplichtingen te kunnen voldoen en volgt de facturatie op voor extra onderzoeken, die in de meeste gevallen door het Brugmannziekenhuis te Schaarbeek worden uitgevoerd, evenals voor de terugbetaling van door het personeel, in het kader van hun werkzaamheden verrichte uitgaven (beeldschermbrillen, medische selectie voor chauffeurs, etc.).

7. I

NFRASTRUCTURE

7.1. G

ESTION BES BATIMENTS

-

A

RCHITECTURE

Dans le document 2006 - 2007 2006 - 2007 (Page 82-85)