• Aucun résultat trouvé

N EDERLANDSE CULTUUR 1. T ENTOONSTELLINGEN

Dans le document 2006 - 2007 2006 - 2007 (Page 146-157)

SPONTAAN KUNST MUSEUM

9.6. N EDERLANDSE CULTUUR 1. T ENTOONSTELLINGEN

− “Babylon Babies” fototentoonstelling van Marie-Jo Lafontaine van 15 september 2006 tot en met 28 oktober 2006.

Deze tentoonstelling, georganiseerd door de diensten Franse en Nederlandse Cultuur, toonde een aantal uitvergrote portretten van jonge mensen. De foto’s ondervragen de kijker over de staat van de wereld van vandaag, over de toekomst van onze samenlevingen en over de bestemming van het menselijk ras als zodanig.

Marie-Jo Lafontaine, al 17 jaar inwoonster van Schaarbeek, is wereldberoemd door onder meer het gemediatiseerde project voor de opening van de Wereldbeker voetbal in 2006. (zie actieplan 2006)

− Tentoonstelling 3de Bachelor Vrije Kunsten van Sint-Lukas Hogeschool Brussel van 21 juni tot en met 27 juni 2007 in de Museumzaal met werken uit verschillende kunstdisciplines:

beeldhouwkunst, installaties, teken-, schilderkunst en video.

Een tiental studenten kregen op die manier de kans om als aspirant kunstenaar hun werk te tonen in een betekenisvolle context.

9.6.2. CONCERTEN:

− Klassiek Russisch concert op 15 december 2006 in de huwelijkszaal. De familie Moguilevsky voerde werk op van grote Russische componisten. Evgeny Moguilevsky (1945) is bekend van de Koningin Elisabethwedstrijd, waarvoor hij in 1964 de Eerste Prijs ontving. Dit concert was, zoals vorige jaren, een samenwerking met de Hogeschool Vlekho. Deze avond werd een groot succes, met meer dan 200 personen.

− Laureatenconcert van de Muziekacademie Fiocco uit Schaarbeek op 7 maart 2007 in de huwelijkszaal. Laureaten en afgestudeerden van deze academie brachten werk van onder meer Chopin, Mozart en Gershwin. Ongeveer 150 mensen woonden dit concert bij.

9.6.3. REGULIERE WERKING

− Wandelingen Interbellumarchitectuur op 23 en 30 september en op 7 en 14 oktober 2006, in samenwerking met Korei vzw en GC De Kriekelaar. Deze wandelreeks wilde de deelnemers laten kennis maken met de prachtige Schaarbeekse architectuur uit de interbellumperiode.

Dit initiatief was een groot succes met telkens het maximum aantal inschrijvingen, namelijk 20 personen per wandeling.

− Literaire Schaarbeek-quiz op 29 september 2006 in de Kriekelaar, in samenwerking met de Nederlandstalige Openbare Bibliotheek en GC De Kriekelaar. Alex Puissant, VRT-journalist, presenteerde de quiz. Dit initiatief werd een groot succes met 40 ploegen van vijf deelnemers.

− Seniorenuitstap naar Oostende op 6 oktober 2006. Op het programma stonden onder andere een rondleiding in het Fort Napoleon en een bezoek aan het Domein Raversijde. Het beschikbaar aantal plaatsen op deze uitstap was volzet: 105 senioren schreven zich in.

− Thé Dansant op 30 november 2006 in het gemeentehuis van Evere. Voor het eerst met medewerking van andere GC’s van de regio Noord (Evere, Haren, Neder-over-Heembeek, Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek) en de gemeente Evere. Livemuziek werd verzorgd door Cocktail Combo. Gelegenheid voor een gezellige babbel bij een drankje en gebak. Zo’n 150 senioren schreven zich in.

− Op 24 april organiseerde de dienst Nederlandse Cultuur in samenwerking met vzw BON (Brussels Onthaalbureau voor Nieuwkomers) een namiddag in het gezelschap van stripauteur Judith Van Istendael. Zij stelde haar boek “De Maagd en de Neger” voor. De cursisten van BON, veelal van Afrikaanse origine, konden met de schrijfster van gedachten wisselen. Nadien was er tijd voor een exotisch hapje en drankje.

− Journées sportives pour les écoles primaires de Schaerbeek et de Saint-Josse-ten-Node: le 23 et 24 avril 2007 sur les terrains de Terdelt. Plus de 350 élèves ont participé à cette activité. Ces journées sportives ont comme but de donner aux enfants des écoles primaires néerlandophones l’opportunité de participer à des différentes disciplines sportives.

− Dans le cadre de l’action "Lezen in je Gemeente" deux projets étaient introduits, dont un a été retenu: un concours d’écriture littéraire sur le thème de la Différence. Ce concours était organisé par la bibliothèque néerlandophone de Schaerbeek, De Kriekelaar et le service de la culture néerlandaise. Un jury professionnel sélectait 5 lauréats qui recevaient un prix lors de la remise des prix. Les textes littéraires étaient liés dans une publication.

− Fête de la Communauté Flamande: 7 juillet 2007 sous le titre "Bal on Lehon" sur la Place Lehon. Sur le programme il y avait des discours et un verre de bienvenue. Les visiteurs, une centaine, présent étaient invité à danser sur de la musique folk, mieux connu sous le nom Boombal.

− Organisation de moments de concertation avec les directions des écoles primaires néerlandophones.

− Programmation de représentations théâtrales pour les élèves des écoles Schaerbeekoises au GC De Kriekelaar.

9.6.4. SOUTIEN ET PARTICIPATION

− Impression et diffusion de la promotion du club sportif de natation "De Eendjes". Ce club reçoit un subside de fonctionnement par la commune. La promotion contenait le programme du club pour l’année scolaire 2006-2007.

− Subside unique complémentaire à l’association des seniors Schaerbeekois "Die Schare"

dans le cadre de son 30ème anniversaire. A cette occasion le service de la Culture néerlandaise a également organisé une visite guidée à la maison Autrique.

− Impression et diffusion d’affiches pour le projet socio-artistique Magic Show de l’asbl Nasci le 11 octobre 2006. Ce show était organisé pour les parents et enfants qui n’ont pas les moyens de participer à une activité culturelle. Les autres partenaires à ce projet étaient de Kriekelaar et le Service de la Culture de la V.G.C.

− Subsides annuels aux associations sportives, de jeunes, de seniors et aux associations socio-culturelles et au "GC De Kriekelaar".

− Participation au "Brusselse zwemweek": du 18 jusqu’au 26 novembre 2006 au Neptunium.

Une centaine de personnes y ont participé.

− Contribution financière aux initiatives suivantes de De Kriekelaar:

− Participation financière au "Kinderwerking" le mercredi après-midi;

− Participation financière au "Grabbelpas", activités pour enfants entre 6 et 12 ans durant les mois d’été;

− Participation financière aux ateliers créatifs pour enfants auprès de "DADA", filiale du GC De Kriekelaar;

− Participation financière aux plaines de jeux pour les enfants de 2,5 à 12 ans durant les vacances de carnaval et le congé de Toussaint 2006-2007;

− Contribution financière à la pièce de théâtre Bal de la Compagnie De Maan à l’occasion de la fête de Saint Nicolas au GC De Kriekelaar;

− Calendrier 2007: frais du photographe;

− Concert Lalalover le 11 mai 2007 dans la grande salle de De Kriekelaar.

− Soutien logistique à l’ouverture du nouveau bâtiment de De Kriekelaar le 27 janvier 2007.

− Participation financière et logistique à "Frietrock" au GC De Kriekelaar. Festival de Rock le 3 février 2007 avec des groupes de jeunes Schaerbeekois.

− Soutien logistique du projet "Bantaba op z’n Brussels" de Citizenne le 19 avril 2007.

− Organisation et paiement du transport en car des enfants des écoles fondamentales flamandes au Cross interscolaire à Evere le 25 avril 2007.

− Participation et contribution financière au thé Dansant le 31 mai au De Kriekelaar. Cette après-midi de seniors était le résultat d’une collaboration intercommunale (Evere, Haeren, Neder-over Heembeek, St-Josse-ten-Node et Schaerbeek) et fut un grand succès. Dans une ambiance informelle, les seniors étaient invités à goûter et à danser sur la musique live du groupe "Sweet jazz Combo". Une centaine de seniors y ont participés.

− Sportdagen voor de basisscholen van Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node op 23 en 24 april 2007 op de terreinen van Terdelt. Meer dan 350 schoolkinderen namen deel aan deze activiteit. Deze sportdagen geven de Schaarbeekse kinderen uit het lager onderwijs de kans om in een niet-competitieve sfeer een dag sportinitiaties te volgen.

− In het kader van het project “Lezen in je gemeente” werden er twee projecten ingediend, waarvan één werd weerhouden. Er werd een literaire schrijfwedstrijd voor volwassenen georganiseerd rond het thema Verschil. Een vakjury van journalisten selecteerde vijf laureaten die tijdens de prijsuitreiking op vrijdag 27 april in de bloemetjes werden gezet. Het werk van de winnaars werd gebundeld in een publicatie. Deze organisatie was in handen van de Nederlandstalige Openbare Bibliotheek, de dienst Nederlandse Cultuur en De Kriekelaar.

− 11-juliviering op 7 juli 2007 op het Lehonplein “Bal on Lehon”. Zo ‘n 100 personen namen deel aan dit feest in openlucht. Op het programma stonden speeches, een receptie en een heus Boombal (dansen op live folkmuziek).

− Halfjaarlijks scholenoverleg met de directies van de Nederlandstalige basisscholen.

− Programmeren van theatervoorstellingen voor Schaarbeekse schoolkinderen in GC De Kriekelaar voor het schooljaar 2006-2007.

9.6.4. ONDERSTEUNING EN PARTICIPATIE:

− Drukken en verspreiden van flyers voor zwemclub De Eendjes, een door de gemeente erkende sportvereniging voor kinderen. Hiermee promootte de club haar aanbod voor het schooljaar 2006-2007 bij de Schaarbeekse jeugd.

− Eenmalige bijkomende subsidie aan de Schaarbeekse seniorenvereniging Die Schare in het kader van het 30-jarig bestaan van deze gemeentelijk erkende vereniging. Daarbovenop werd een culturele activiteit georganiseerd voor de leden van Die Schare, namelijk een bezoek aan het Autriquehuis op 13 september 2006.

− Drukken en verspreiden van affiches en inkomkaarten voor het sociaal-cultureel project Magic Show van Nasci vzw op 11 oktober 2006. Hiermee bood deze vzw hulpbehoevende kinderen en hun ouders de mogelijkheid om een culturele activiteit bij te wonen, iets waarvoor het doelpubliek doorgaans niet over de nodige financiële middelen beschikt.

Andere partners van dit programma waren GC De Kriekelaar en de dienst Cultuur van de VGC.

− Jaarlijkse subsidies aan Schaarbeekse sport-, jeugd-, senioren- en socio-culturele verenigingen en aan het GC De Kriekelaar voor het werkjaar 2006.

− Participatie aan de Brusselse zwemweek: van 18 tot en met 26 november 2006 in Neptunium. Naar jaarlijkse gewoonte biedt de dienst financiële en logistieke ondersteuning aan dit initiatief. Zo’n 100 mensen namen hieraan deel.

− Financiële bijdrage aan de volgende initiatieven van GC De Kriekelaar:

− de kinderwerking op woensdagnamiddag in GC De Kriekelaar;

− kinderactiviteiten Grabbelpas voor kinderen tussen 6 en 12 jaar tijdens de zomermaanden 2006;

− de kinderwerking creatieve ateliers in het bijhuis “Dada”;

− het sinterklaasfeest op 26 november 2006 met onder andere figurentheater De Maan met de voorstelling Bal;

− speelpleinen voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar tijdens de herfstvakantie 2006 en krokusvakantie 2007;

− kalender 2007 (bijdrage aan de fotograaf);

− concert Lalalover op 11 mei 2007 in de grote zaal van GC De Kriekelaar.

− Logistieke ondersteuning aan het openingsfeest van de nieuwe gebouwen van GC De Kriekelaar op 27 januari 2007.

− Financiële en logistieke ondersteuning van Frietrock in GC De Kriekelaar. Rockfestival voor en door jongeren georganiseerd op 3 februari 2007 met Schaarbeekse jongerenbands op het programma.

− Logistieke ondersteuning aan het project “Bantaba op z’n Brussel” van Citizenne op 19 april 2007.

− Organiseren en betalen van busvervoer voor de Nederlandstalige basisscholen naar de Brusselse Interscholencross in Evere op woensdag 25 april 2007.

− Participatie en financiële bijdrage aan Thé Dansant op 31 mei in De Kriekelaar. Deze intergemeentelijke Thé Dansant voor senioren was een succes. De senioren uit Evere, Haren, Neder-over-Heembeek, Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek werden getrakteerd op heerlijk gebak en een live optreden door de groep Sweet Jazz Combo. Zo’n 100 senioren woonden deze namiddag bij.

− Distribution des prix aux lauréats de l’Académie de musique: juin 2007.

− Distribution des prix aux lauréats de l’Athenée E. Hiel en juin 2007.

9.6.5. PLAN DACTION CULTURELLE

− Rédaction du plan d’Action 2007 pour la politique Culturelle Locale, dans le cadre du décret sur la politique culturelle du 13 juillet 2001. Le Collège a approuvé ce plan d’action le 3 avril 2007. Pour l’élaboration du plan d’action annuel la commune reçoit un subside de 33.112,5€

− Un comité d’adviseurs se voit 4 fois par an pour discuter et évaluer les propositions du plan d’action et l’évolution de la politique culturelle.

La sélection de ce comité a été approuvée par le conseil communal le 27 mars 2002

Le nombre de projets du plan d’action 2006 et 2007 ne correspond pas avec les dates du rapport annuel communal. Pour la liste exhaustive des actions de 2006, vous pouvez également consulter le rapport annuel 2005-2006.

Babylon Babies

Cette expo prestigieuse a été la première collaboration entre les services de culture (NL et FR).

Ce projet ouvre la porte pour d'autres partenariats.

Marie Jo Lafontaine, une artiste avec renommé internationale, a déménagé il y a vingt ans d'Anvers à Schaerbeek. Grand temps d'honorer cette Schaerbeekoise dans sa propre commune.

Marie Jo Lafontaine a déjà exposé dans les musées les plus redoutés, de New York à Paris, de Berlin à Marrakech.

Du 14 septembre au 10 novembre 2006 Schaerbeek a pu découvrir les ‘Babylon Babies’ de Marie Jo Lafontaine à la Salle de Musée.

Partenaire: Service Culture Francophone 5 x 1030 - second edition

Vu le succès de la première édition de "5X1030", une combinaison de concours musical, programme de coaching et podium, on a décidé de lancer ce projet une deuxième fois. Pour cette édition un nouveau partenaire c'est joint à nous : le Service Culture francophone.

Les inscriptions se sont passé aisément, les préliminaires (qui avait lieu au Novanoïs le 19/11, 26/11, 17/12, 14/1 et 21/1) étant à chaque fois complète, au point de devoir refuser des groupes. Les participants formaient un beau mélange de francophones, néerlandophones, allochtones et autochtones.

Le samedi 31 mars à 18h Le Kriekelaar a accueilli les finalistes de cette seconde édition de 5 x 1030 On Stage. Après un coaching professionnel de trois mois les cinq groupes présélectionnés étaient prêts à se confronter. Un jury composé de musiciens professionnels a jugé que Family Jammin’ étaient les meilleurs. Mais aussi le publique avait un droit de vôte, et eux ont choisi Mr. Spartako.

Les gagnants du prix du jury et du prix du publique ont reçu des cheques d'instruments de musique leur offert par Puissance Musical Instruments.

Partenaires: Service Culture Francophone, Novanoïs, GC De Kriekelaar Salon Bombardon bis

Durant le week-end du 21 et 22 octobre le Service Culture Néerlandaise et le Kriekelaar ont organisé une seconde édition de Salon Bombardon. Quatre

nouvelles maisons Schaerbeekoises ont ouvert leurs portes pour accueillir un artiste et son publique : Josse De Pauw a fait une lecture de "Werk" et "Nog", Jamal Boukhriss a fait un monologue sur texte de Geert Van Istendael, en adaptation de Lucas Catherine, Junior Jazz ont présenté leur nouvel album, Geert Hautekiet a "rocké" avec Bruno de Bruxelles de Lalalover et Frank Cools jouait pour les petits avec “Een beetje Annie”.

Le projet a de nouveau fait furore. Le public n'a pas seulement apprécié les spectacles, mais également l'accueil chaleureux des hôtes qui offraient un verre de vin, des croissants en matinée, ... .

Les performances étaient gratuites pour le public, mais on apportait par contre des petites attentions pour les hôtes : des fleurs, pralines, une bouteille de vin... Et comme cela un projet artistique devint une rencontre chaleureuse.

Partenaire: GC De Kriekelaar

De nieuwe kleren van de Kriekelaar (“een GC met pit”)

Le centre culturel de Kriekelaar a ouvert les portes de son nouveau bâtiment le samedi 27 janvier avec une journée de fête.

Il y avait des activités pour tout type de publique. L'après-midi un programme pour familles et enfants avec entre autre un vrai Bal Moderne pour enfants, une expo d'artistes féminines dont les oeuvres d'arts étaient intégrées à maximum dans le bâtiment. Le soir c'était la fiesta avec Jaune Toujours, les DJ's de FM Brussel et la star Buscemi.

− Ondersteuning van de prijsuitreiking laureaten van de Muziekacademie in juni 2007.

− Ondersteuning van de prijsuitreiking aan de afstuderende leerlingen van het Atheneum E.

Hiel in juni 2007.

9.6.5. LOKAAL CULTUURBELEIDPLAN

− Opmaak van het Actieplan 2007 Lokaal Cultuurbeleidsplan, in het kader van het decreet van 13 juli 2001, houdende het stimuleren van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid.

Het College keurde dit actieplan goed op 3 april 2007. Voor de uitwerking van het jaarlijkse actieplan ontvangt de gemeente een subsidie van 33.075€

− Driemaandelijkse bijeenkomst van de adviesraad die de projectvoorstellen bespreekt en ondersteunt.

Het aantal ingediende projecten van het actieplan voor 2006 en 2007 komen niet overeen met de data van het gemeentelijk jaarverslag. Voor een volledig overzicht van de acties van 2006, verwijs ik naar het jaarverslag van 2005-2006.

Babylon Babies

Deze prestigieuze tentoonstelling was het eerste wapenfeit van de samenwerking tussen de Diensten Nederlandse en Franse Cultuur. Door mee te werken aan dit project werd de deur opengezet naar volgende samenwerkingen.

Marie Jo Lafontaine, een kunstenares met internationale faam, verhuisde twintig jaar geleden van haar geboortestad Antwerpen naar Schaarbeek. Hoog tijd om deze Schaarbeekse ook in haar eigen gemeente te honoreren.

Marie Jo Lafontaine stelde haar werk al tentoon in de meest prestigieuze musea, van New York tot Parijs, van Berlijn tot Marrakech. De museumzaal van het Gemeentehuis kon niet achterblijven.

Van 14 september tot 10 november 2006 kon men genieten van Marie Jo Lafontaine en haar

‘Babylon Babies’.

Partner: Dienst Franse Cultuur 5 X 1030 - second edition

Na het succes van de eerste editie van “5x1030”, een muziekwedstrijd, coachingprogramma en podium in één werd op algemene aanvraag beslist om dit project een tweede kans te gunnen.

Deze keer werd een niet onbelangrijke, nieuwe partner aangetrokken: de Dienst Franse Cultuur van de gemeente Schaarbeek.

De inschrijvingen liepen bijzonder vlot. De voorselecties (die doorgingen in het muziekcentrum Novanoïs op 19/11, 26/11, 17/12, 14/1 en 21/1) zaten telkens vol en er moesten zelfs groepen geweigerd worden. Bij de deelnemers een bonte mix van franstaligen, nederlandstaligen, allochtonen en autochtonen.

Op zaterdag 31 maart werd in De Kriekelaar om 18u. het startschot gegeven voor een spannende finale van de tweede editie van de Schaarbeekse muziekwedstrijd 5 x 1030 On Stage. Na een professionele coaching van drie maanden zijn de vijf geselecteerde groepen die volgens de jury tijdens de voorrondes in de Novanoïs over het meeste potentieel beschikten, klaargestoomd om het grote podium te betreden voor een ultieme krachtmeting.

Een professionele jury legde haar kritische oor te luisteren om een streng doch rechtvaardig oordeel te vellen. Family Jammin’ was de favoriet. Niet onbelangrijk: ook het publiek kreeg een stem. Zij konden door middel van een stembiljet hun favoriete groep een duwtje in de rug geven, en dat werd Mr. Spartako.

De winnaars van de juryprijs en de publieksprijs krijgen muziekinstrumentencheques van Puissance Musical Instruments.

Partners: Dienst Franse Cultuur, GC De Kriekelaar en Novanoïs Salon Bombardon bis

Tijdens het weekend van 21 en 22 oktober organiseerde de Dienst Nederlandse Cultuur samen met GC De Kriekelaar de tweede editie van Salon Bombardon. Vier nieuwe Schaarbeekse huizen openden hun deuren om een podiumkunstenaar en bijhorend publiek te ontvangen.

Josse De Pauw ging aan de slag met “Werk” en “Nog”, Jamal Boukhriss bracht een monoloog op tekst van Geert Van Istendael in een bewerking van Lucas Catherine, Junior Jazz trad op met nummers van de nieuwe CD, Geert Hautekiet bracht samen met Bruno de Bruxelles van Lalalover een stevige set en Frank Cools bracht kindertheater met “Een beetje Annie”.

Alle voorstellingen zaten zo goed als vol en konden rekenen op een stevig applaus. Niet alleen de artistieke prestaties konden op bijval rekenen, ook de gastvrijheid waarmee het publiek ontvangen werd: een glaasje wijn, lekkere hapjes, cake en fruitsap voor de kinderen, koffie en croissants bij de matineevoorstellingen.

Le Kriekelaar a également présenté son nouveau logo ce jour-là, y compris une expo reprenant toutes les propositions qui ont passé la revue.

Partenaire: GC De Kriekelaar Brussel Bravo: Schaarbeek.doc

Les étudiants de l'atelier "documentaire-photographie" et de l'atelier "film documentaire" de la première et la deuxième année Sint-Lukas ont travaillé sur différents aspects de quelques quartiers Schaerbeekois : architecture, tissu social, artistique, ... Ils ont réfléchi aux caractéristiques de ces quartiers et à comment eux les vivent. D'un autre angle le travail des étudiants a essayé d'influencer la vision des habitants sur leurs quartiers.

Le week-end du 2, 3 et 4 mars une sélection du meilleur travail a été exposée au Kriekelaar. La vision des étudiants se montrait très différente : l'intérieur de bordels, la dominance de garages, photos aériens, portraits de nageurs au Neptunium, observations de lieux désolants, ... Un fil rouge dans les oeuvres : dans la mocheté qu’ils perçoivent à Schaerbeek essayer de trouver et démontrer la beauté et la poésie.

Ce projet d'expo est une première démarche pour plus de collaboration avec les étudiants.

Ce projet d'expo est une première démarche pour plus de collaboration avec les étudiants.

Dans le document 2006 - 2007 2006 - 2007 (Page 146-157)