• Aucun résultat trouvé

G EMEENTE - EIGENDOMMEN EN GECONCEDEERDE DIENSTEN 1. W IJKCONTRACTEN

Dans le document 2006 - 2007 2006 - 2007 (Page 96-101)

In het kader van het wijkcontract « Brabant-Groen », heeft de Gemeente meerdere dossiers i.v.m. de afkoop van de rechten van gemene muren afgewerkt voor toekomstige hoekconstructies, namelijk in de Dupont-, de Linné en de Plantenstraat.

Wat betreft het wijkcontract « Jerusalem », is de onderhandse aankoopprocedure van het terrein gelegen Goossensstraat, 18 nog steeds lopende. Het dossier werd vertraagd omdat diende te worden gewacht op de verkavelingsvergunning. De werken op de hoek van de Haachtsesteenweg en de Jerusalemstraat daarentegen, voor de constructie van een appartementsgebouw, werden aangevat. Het dossier voor afkoop van de rechten van de gemene muur wordt eveneens verder opgevolgd.

Het wijkcontract « Prinses Elisabeth » voorziet de aankoop van gebouwen en terreinen met het oog op het creëren van woongelegenheid. In 2006 startte de dienst de onteigeningsprocedure van een terrein gelegen Prinses Elisabethlaan, 106-112 en Giraudlaan, 60. Wij ontvingen het onteigeningsbesluit.

Voor het wijkcontract « Lehon-Kessels », ontvingen wij van de Ontvanger der Registratie de nodige schattingen. Onderhandelingen zijn momenteel aan de gang.

Wijkcontract « Brabant-Groen » : concessie van het HORECA-gedeelte van het paviljoen gelegen in het Koningin-Groenpark : de aanduiding van de concessiehouder is bezig.

7.5.2. VERVREEMDINGEN - VERWERVINGEN - ERFPACHT - BBPGAUCHERET - RECHT VAN OPSTAL 1. Verkoop

In het kader van het herstelplan van de gemeentefinanciën zal eerstdaags een gemeenteterrein worden verkocht, gelegen op de hoek van het Terdeltplein en de Joseph Wautersstraat.

Openbare verkoop van de Nederlandstalige bibliotheek, gelegen 304-306, Helmetsesteenweg te 1030 Brussel.

2. Verhuring

De vzw’s ‘Gaffi’ en ‘Atout couleurs’ werden gehuisvest in het gemeentegebouw gelegen Broederschapsstraat, 7-9. Op het gelijkvloers van het gemeentegebouw gelegen Gaucheretplein, 11-12 zal een kinderopvang worden ondergebracht.

De vzw ‘Atelier des Petits pas’ werd gehuisvest in het paviljoen gelegen in het Koningin-Groenpark, dat in juni 2007 officieel werd geopend.

De gemeente huurt een ruimte met een oppervlakte van 1.550 m² in het KINETIX-complex, met de bedoeling er een gemeentelijk kinderdagverblijf, een Franstalige en een Nederlandstalige bibliotheek in onder te brengen.

De huurovereenkomsten werden ondertekend.

De vzw MAJE huurt de gemeentelijke boomgaarden en weilanden gelegen rue de la Roche, 22 te Bousval.

Voor het bezetten van lokalen van de gemeente werd met de politiezone een overeenkomst afgesloten voor wat betreft het commissariaat gelegen Georges Rodenbachlaan en met het OCMW van Schaarbeek voor de gedeelten die dit centrum bezet in het zogenaamde Sociaal en Administratief Centurm (SAC) gelegen Haachtsesteenweg, 226. Beide dossiers bevinden zich momenteel in hun eindfase.

3. Erfpacht

De Gemeente heeft van het Woningfonds het pand in erfpacht genomen gelegen Vanderlindenstraat, 121.

4. B.B.P.

In het kader van de verwezenlijking van het B.B.P. Gaucheret, worden de operaties verbonden aan dit dossier verder gezet, in het bijzonder wat betreft de onteigening van een strook grond van 175 m² af te nemen van woonkern 64, dat momenteel eigendom is van het gemeenschappelijke eigendomsgenootschap ‘Résidence Nord’.

5. Transitwoningen

Eerstdaags zullen transitwoningen worden gebouwd op de gemeenteterreinen in de Waelhemstraat. De afkoop van de rechten van de gemene muren zal eerstdaags zijn beëindigd.

6. Ruiling

De Gemeente is overgegaan tot de grondruiling van overtollige terreinen van de gemeentelijke begraafplaats gelegen op het grondgebied van de gemeente Zaventem (grondruiling zonder opleg) met het oog op de verkoop van grondpercelen aan de bewoners van de Monnetwijk te Zaventem en hen toe te laten hun tuinen te vergroten (een indelingsplan werd aangevraagd).

Projet de la caserne Dailly : privatisation de 53 places de parking public, échange entre al commune et la S.A. MMEMCO d’emplacements de parking. Le dossier suit son cours.

Site de Paul Brien (réorganisation du site) :

- échange de parcelles de terrain entre la commune de Schaerbeek et l’asbl « maison du Travail » et entre al commune de Schaerbeek et le CPAS de Schaerbeek.

Cession par le CPAS des terrains et des bâtiments à la Commune

Modification et transposition de la servitude de passage entre le CPAS, le CHUB, la Région, VOP et al Maison du travail.

7.5.3. GESTION DU PARC IMMOBILIER PRIVE LOCATIF 1. Situation générale

La gestion journalière du parc immobilier communal s’articule autour de : l’élaboration de baux, le calcul des charges, des indexations, des loyers, la dénonciation des baux, la recherche de candidats locataires, des visites régulières sur le terrain et la coordination des interventions des services techniques.

2. Immeubles en cours de rénovation/de construction

Plusieurs immeubles sont actuellement en cours de rénovation ou de construction. Il s'agit des biens sis:

• Rue Linné, 114-116

• Rue Dupont/Plantes

• Plusieurs angles rue d’Aerschot

• Rue de Jérusalem/angle chaussée de Haecht

Rue Josaphat, 164, le chantier a été arrêté et la Commune procèdera à sa vente en l’état.

7.5.4. SERVICES CONCEDES

1. concession de services publics

La gestion journalière des concessions 2. divers

Consultations pour nourrissons : redevance pour occupation de locaux 3. Affichage

Campagnes d’affichages

Le bureau doit traiter les demandes d’asbl, de sociétés diverses, de pouvoirs publics, qui sollicitent l’autorisation de la Commune pour pouvoir lancer une campagne d’affichage.

Taxes d’affichages

Les recettes effectuées par le service pour apposition d’affiches sur panneaux privés se sont élevées à 96.879,14 € (54.725,16 € en 2005-2006)

Placement d’affichages par le personnel communal sur panneaux communaux : recette 2.390,76 euros (1.123,80 euros en 2005-2006) Redevance pour le placement de dispositifs publicitaires.

Redevance pour le placement de dispositifs publicitaires

Les poteaux à réclames lumineuses, les palissades sur terrains et bâtiments communaux ont produit une recette de 18.182,07 euros (17.889,51 euros en 2005-2006)

4. Affichage officiel

8.573 affiches ont été apposées.

7.6. U

RBANISME

7.6.1. PERMIS DURBANISME

Après une augmentation de 10 à 15 % des demandes de permis depuis maintenant 2 ans, le service constate une certaine stabilisation: le pic semble avoir été atteint en 2006 avec 507 dossiers. Les dossiers du type « construction, transformation et changement d’affectation » constituent toujours la majorité des demandes introduites.

Project Daillykazerne : privatisering van 53 openbare parkeerplaatsen, uitwisseling tussen de gemeente en de N.V. MEMCO van parkeerplaatsen. Het dossier wordt verder opgevolgd.

Site Paul Brien (reorganisatie van de site) :

- ruiling van percelen tussen de gemeente Schaarbeek en de VZW “Huis van de Arbeid” en tussen de gemeente en het OCMW van Schaarbeek.

Overdracht door het OCMW van de terreinen en gebouwen aan de Gemeente.

Wijziging en overbrenging van de erfdienstbaarheid van doorgang tussen het OCMW, het UVCB, het Gewest, VOP en het ‘Huis van de Arbeid’.

7.5.3. BEHEER VAN HET PRIVAAT HUURVASTGOEDPARK 1. Algemene toestand

Het dagelijkse beheer van het gemeentelijke huurvastgoedpark behelst : het opstellen van huurovereenkomsten, het berekenen van de lasten, indexaties en de huur, het opzeggen van huurovereenkomsten, het zoeken van kandidaat-huurders, periodieke controlebezoeken ter plaatse en het coördineren van de interventies van de technische diensten.

2. Panden die worden gerenoveerd/gebouwd

Meerdere panden worden thans gerenoveerd of gebouwd. Het gaat om:

• Linnéstraat, 114-116

• Dupont/Plantenstraat

• Meerdere hoeken in de Aarschotstraat

• Jerusalemstraat/hoek Haachtsesteenweg

Het pand gelegen Josafatstraat, 164 : de werken werden stopgezet en de Gemeente zal het gebouw in zijn huidige toestand verkopen.

7.5.4. GECONCEDEERDE DIENSTEN

1. Concessies van openbare diensten Het dagelijkse beheer van de concessies.

2. Allerlei

Zuigelingenraadplegingen : vergoedingen voor het bezetten van lokalen 3. Aanplakking

Aanplakkingscampagnes

Het bureau behandelt de aanvragen van vzw’s, allerlei maatschappijen en openbare diensten, die de Gemeente om de toelating verzoeken om een aanplakkingscampagne te voeren.

Aanplakkingstaksen

De ontvangsten door de dienst gedaan voor het aanbrengen van aanplakkingen op private panelen bedroegen 96.879,14 € (54.725,16 € in 2005-2006).

Aanplakken van affiches door het gemeentepersoneel op gemeentepanelen : inkomsten 2.390,76 euros (1.123,80 euros in 2005-2006).

Rechten voor het aanbrengen van publiciteitsdispositieven

De lichtreclamepanelen, de palissades op gemeenteterreinen en –gebouwen hebben een opbrengst opgeleverd van 18.182,07 euros (17.889,51 euros in 2005-2006)

4. Officiële aanplakking

8.573 affiches werden aangeplakt.

7.6. S

TEDENBOUW

7.6.1. STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING

Na een toename met 10 à 15% van het aantal vergunningsaanvragen de voorbije twee jaar, stelt de dienst een zekere stabilisatie vast: de top blijkt in 2006 bereikt te zijn met 507 dossiers.

De dossiers van het type “bouwen, verbouwen en veranderen van de bestemming” blijven het merendeel van de bij de dienst ingediende aanvragen uitmaken.

Sur un total de 476 demandes (d’août 2006 à juillet 2007), la répartition par mois a été la suivante :

35 32 42

54

42 41 36

52

39 49

34 20

0 10 20 30 40 50 60

août-06 sept-06 oct-06 nov-06 déc-06 janv-07 févr-07 mars-07 avr-07 mai-07 juin-07 juil-07

nb de demandes

L’augmentation structurelle du nombre de dossiers à traiter ces dernières années rend difficile le respect des délais légaux (principalement les 20 jours calendrier pour l’accusé de réception).

Le retard accumulé dans les premiers mois de 2006 n’a pu être résorbé qu’à l’automne grâce au nombre peu important de dossiers rentrés durant l’été. Malheureusement, le grand nombre de demandes déposées entre novembre 2006 et mars 2007 a à nouveau entraîné quelque retard.

Un renforcement de la cellule permis d’urbanisme est donc nécessaire.

Cette année, la cellule n’a pas délivré de permis d’urbanisme pour de grands projets urbanistiques, comme ce fut le cas pour le quartier « Gaucheret » l’année dernière. Signalons toutefois la délivrance du permis d’urbanisme pour l’extension du site de la VRT avec entre autre la création d’une nouvelle entrée, d’un espace de réception et d’une piazza (centre informatique), l’extension des espaces de bureaux, le remplacement des façades et la suppression de 126 emplacements de parking.

Cependant, quelques projets importants sont en cours d’instruction ces derniers mois et notamment :

- la construction d’un immeuble de 7.539 m² de bureaux pour l’asbl Maison du Travail sur le site Aeropolis (îlot 151) le long de l’av. Britsiers. Il s’agit d’un projet novateur basé sur le concept du développement durable. C’est la toute première construction de bureaux de ce type dans le Benelux ! Ce projet génèrera des charges d’urbanisme pour un montant total de 704.140 € à investir dans la reconstruction du bâtiment « La Laiterie » dans le parc Josaphat, la réalisation de travaux complémentaires à la rénovation de ce même parc et la réalisation de travaux de voirie dans les environs de la Maison du Travail ;

- les demandes de certificat d’urbanisme avec études d’incidences demandées par la société « Esplanade Reyers » visant à créer et modifier des voiries sur et aux abords de la rue Colonel Bourg et du site de la RTBF et construire des immeubles de bureaux ;

- La demande de permis d’urbanisme avec étude d’incidences introduite par Infrabel pour l’extension de capacité des installations ferroviaires dans le quadrilatère de Bruxelles ; Citons quelques projets importants de création de logement également :

- rue des Palais, 29-45 et rue de la Poste, 143-153 comprenant 90 logements et 96 emplacements de parking en sous-sols, projet plusieurs fois retravaillé aboutissant enfin (le permis sera délivré en septembre 2007) et effaçant un chancre urbain important;

- place Terdelt, comprenant 86 logements et 86 emplacements de parking ; ce dossier n’a pas encore abouti pour des raisons de gabarit et d’architecture, mais un projet retravaillé et répondant mieux aux conditions du PPAS modifié « Terdelt » est en cours.

Enfin, il est important de signaler que depuis le 3 janvier 2007, le Règlement Régional d’Urbanisme (qui avait cessé de produire ses effets depuis le 1er avril 2006), est de nouveau d’application. En outre, un titre VIII a été ajouté concernant les normes de stationnement en dehors de la voie publique, problématique qui n’était pas prise en compte lors du précédent R.R.U.

35 32 42

54

42 41

36 52

39 49

34 20

0 10 20 30 40 50 60

aug-06 sept-06 okt-06 nov-06 dec-06 janu-07 febr-07 maart-07 april-07 mei-07 juni-07 juli-07

aantal aanvragen

De structurele toename van het aantal te behandelen dossiers de laatste jaren maakt de naleving van de wettelijke termijnen moeilijk (in het bijzonder de 20 kalenderdagen voor het ontvangstbewijs). De opgelopen vertraging in de eerste maanden van 2006 werd slecht in de herfst ingehaald dankzij het beperkte aantal ingediende dossiers gedurende de zomer. Het grote aantal dossiers ingediend tussen november 2006 en maart 2007 heeft ongelukkig genoeg opnieuw een vertraging met zich meegebracht.

Een versterking van de cel stedenbouwkundige vergunning is daarom noodzakelijk.

Dit jaar heeft de cel geen stedenbouwkundige vergunningen voor grote stedenbouwkundige projecten afgeleverd, zoals dit het geval was voor de wijk “Gaucheret” verleden jaar. Interessant om melden is de aflevering van een stedenbouwkundige vergunning voor de uitbreiding van de VRT-site met onder andere de bouw van een nieuwe ingang, een ontvangstruimte en een piazza (informaticacentrum), de uitbreiding van de kantoorruimtes, de vervanging van de gevels en de afschaffing van 126 parkeerplaatsen.

Anderzijds zijn enkele belangrijke projecten volop in behandeling de voorbije maanden, in het bijzonder:

- de bouw van een kantoorgebouw van 7.359 m² voor de vzw Huis van de Arbeid op de Aeropolissite (kern 151) langs de Britsierslaan. Het betreft hier een innoverend project gebaseerd op het concept van de duurzame ontwikkeling. Het zal het allereerste kantoorgebouw van dit type in de Benelux zijn! Dit project zal stedenbouwkundige lasten genereren voor een totaalbedrag van 704.140 €, te investeren in de heropbouw van het gebouw “Het Melkhuisje” in het Josafatpark, de uitvoering van bijkomende renovatiewerken in ditzelfde park en de uitvoering van wegenwerken in de omgeving van het Huis van de Arbeid;

- de aanvragen om stedenbouwkundig attest en de daaraan verbonden

milieueffectenverslagen, ingediend door de vennootschap “Esplanade Reyers” die de aanleg en de wijziging van wegen in en rond de Kolonel Bourgstraat en de site van de RTBF beogen, alsook de bouw van kantoorgebouwen;

- de aanvraag om stedenbouwkundige vergunning met milieueffectenstudie ingediend door Infrabel voor de capaciteitsuitbreiding van de spoorweginstallaties in de vierhoek van Brussel;

Eveneens interessant om te melden zijn enkele belangrijke nieuwbouwprojecten van huisvesting:

- Paleizenstraat, 29-45 en Poststraat, 143-145 dat 90 woningen en 96 ondergrondse parkeerplaatsen zal bevatten; dit project werd meermaals herwerkt en zal uiteindelijk worden vergund (in de loop van september 2007) en zodoende een belangrijke stadskanker afschaffen;

- Terdeltplein dat 86 woningen en 86 ondergrondse parkeerplaatsen zal inhouden; dit dossier is nog niet beëindigd omwille van problemen in verband met het bouwvolume en de architectuur, maar een herwerkt project dat beter beantwoordt aan de voorwaarden van het gewijzigde BBP “Terdelt” is in voorbereiding.

Tot slot is het belangrijk om mee te delen dat sinds 3 januari 2007, de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening (die vanaf 1 april 2006 vervallen was) opnieuw van toepassing is. Bovendien werd er een Titel VIII aan toegevoegd met betrekking tot de parkeernormen buiten de openbare weg, een problematiek die niet in de vorige G.S.V. werd behandeld.

7.6.2. CONTROLE

L’année passée a été une année de profond remaniement pour la cellule de Contrôle. En effet, suite au départ de trois de ses quatre contrôleurs en un an de temps, son fonctionnement a été fortement perturbé pendant toute cette période. Faute de moyens humains, elle s’est vue contrainte de restreindre ses missions à l’ouverture quotidienne du guichet du service et le traitement des plaintes, l’arriéré des dossiers de contrôle augmentant considérablement durant toute cette période-là.

Cependant, depuis juillet 2007, l’équipe de la cellule est à nouveau au complet et en très peu de temps, elle a retrouvé sa vitesse de croisière et les contrôles des dossiers en cours ont repris.

Attestations de logement suffisant

Depuis le 1er juin 2007, la cellule s’est également vue attribuer une toute nouvelle mission, à savoir la délivrance d’attestations de logement suffisant dans le cadre des regroupements familiaux.

En effet, en vertu de la loi du 15 septembre 2006 et l’arrêté royal du 27 avril 2007, l’étranger doit présenter une attestation délivrée par l’autorité communale de laquelle il apparaît que le logement où il réside satisfera, pour lui et pour les membres de sa famille, aux exigences de sécurité, de santé et de salubrité qui sont en vigueur dans la région.

La cellule ne disposait pas du personnel suffisant pour aussi assumer cette nouvelle mission.

En fait, le nombre de demandes d’attestation est estimé à environ 800 par an ou un équivalent temps plein de deux personnes ! Pour faire face à ce volume de travail énorme, le Collège a décidé de renforcer la cellule de deux personnes. Une de ces deux personnes vient d’être engagée, la procédure d’engagement pour la deuxième étant en cours.

Le démarrage a été difficile, mais une fois tous les obstacles levés, la cellule a très vite pris en main le traitement des demandes de regroupement familial. En moins de deux mois de temps, elle en a déjà délivré à peu près 70. Le délai de traitement s’élève à environ un mois, ce qui est bien inférieur au délai légal de 6 mois. Cependant, ce délai peut paraître long, mais cela s’explique par le fait qu’il n’est pas toujours évident d’obtenir rapidement des rendez-vous pour la visite des appartements concernés par les demandes.

Arrêtés pris en exécution du Code du logement.

Depuis l’entrée en vigueur du Code du Logement, la Commune n’avait jamais pris d’arrêtés visant à exécuter les décisions de la Direction de l’inspectorat du logement, en ce qui concerne les interdictions de louer ou de faire occuper un logement.

Depuis juillet 2007, la cellule réalise ce type d’arrêtés et en a proposé une dizaine à la signature du Bourgmestre. Cette mission a été aussi l’occasion d’initier une collaboration avec l’Inspectorat régional du logement, en ce qui concerne entre autre le relogement des habitants dont le logement est frappé d’interdiction de louer.

Actions thématiques

L’action entamée les années précédentes pour contrer la prolifération des antennes paraboliques en façade avant a été efficacement poursuivie pour le quartier de la place Colignon où la présence de 42 antennes paraboliques avait été constatée.

Fin 2006, la cellule a clôturé la phase de sensibilisation et début mars 2007, le service est passé à la phase répressive en procédant à l’enlèvement d’office, aux frais des propriétaires, des deux antennes subsistantes dans ce quartier. Tout comme les campagnes précédentes, celle-ci s’est montrée très efficace.

7.7. P

LANIFICATION

Dans le document 2006 - 2007 2006 - 2007 (Page 96-101)