• Aucun résultat trouvé

Kultūros paveldo mokymas skaitmeninėmis priemonėmis XXI a. klasėse

3. Kultūros paveldo mokymas mokykloje

3.1. Kultūros paveldo mokymas skaitmeninėmis priemonėmis XXI a. klasėse

Milena Popova, pakartotinio naudojimo paslaugų vadovė, „Europeana“

Ištisus 2018 metus Europos kultūros paveldo metų renginiai padėjo atkreipti dėmesį į Europos kultūros paveldo turtus, kurie yra kasdienio žmonių gyvenimo dalis. Tiesiog neįmanoma iki galo išnaudoti paveldo teikiamų galimybių mokymui ir mokymuisi. Mokytojai gali padėti mokiniams susipažinti su kultūros paveldu organizuodami išvykas į objektus, muziejus ar spektaklius. Be to, dabar į klases jie gali atsinešti suskaitme-nintus kultūros duomenis ir pasirūpinti, kad mokymasis taptų dar intuityvesnis, kūrybiškesnis ir įdomesnis.

„Europeana“ – tai suskaitmeninto kultūros paveldo platforma ir virtualusis Europos kultūros paveldo metų veidas. „Europeana“ gali padėti mokytojams diegti naujovišką praktiką, siūlyti mokiniams įdomią patirtį ir ugdyti jų skaitmeninius ir kultūrinius įgūdžius. Šioje interneto svetainėje galima nemokamai susipažinti su daugiau negu 50 mln. suskaitmenintų objektų, saugomų visos Europos muziejuose, archyvuose, bibliotekose ir galerijose. Joje sukaupta daugybė turinio iš 43 šalių, kuris pateiktas 23 skir-tingomis kalbomis. Temos ir medijos priemonės labai įvairios: meno kūriniai, nuotraukos, drabužių dizainas, trimačiai vaizdai, žemėlapiai, laikraščiai ir pan. Šie skaitmeniniai įrašai siūlo daugybę galimybių patirti kultūros paveldo reiškinius ir aiškinti paveldą mokantis (tai aprašyta šios knygelės 1.2 poskyryje). Be to, daugiau negu 20 mln. kolekcijos elementų suteikta atviroji licencija, tai reiškia, kad juos lengvai ir nemokamai galima integruoti į mokomąsias programėles, žaidimus, platformas ir internetines paslaugas.

Mokytojai ir mokiniai gausius „Europeana“ turinio išteklius gali panaudoti veiklai klasėje pagal „eTwinning“ programą. Kolekcijose jie gali atlikti paiešką pagal spalvą, žmones, laikotarpį ir temas, taip pat nagrinėti rekomenduojamus išteklius, pradedant interneti-nėmis parodomis bei galerijomis ir baigiant temiinterneti-nėmis Pirmojo pasaulinio karo, meno, muzikos, mados, nuotraukų ir pan. kolekcijomis. „Europeana“ naujokams gali būti verta perskaityti patarimus apie paiešką, informaciją apie kūrėjus bei daugiau sužinoti apie autorių teises patogiame „Europeana“ naudojimo ugdymui vadove, kuris pateikiamas penkiomis kalbomis (anglų, prancūzų, ispanų, portugalų ir italų).

Gausios ir įvairios „Europeana“ kolekcijos padeda pedagogams praturtinti bet kokio mokymo dalyko pamokas. Pavyzdžiui, Pirmojo pasaulinio karo kolekcijoje pateikiami

Milena Popova

laiškai ir nuotraukos gali būti naudinga pagalbinė medžiaga istorijos pamokai, o asmeniniai pasakojimai iš kolekcijos „Migracija“ gali įkvėpti surengti esė konkursą mokantis kalbų.

Be to, mokytojai, pasinaudodami daugybe „Europeana“ siūlomų interaktyvių priemonių ir skaitmeninių mokymosi išteklių gali animuoti klases ir padėti mokiniams ugdyti skai-tmeninius bei kultūrinius gebėjimus. Darbas ir skaitmeniniais kultūros duomenimis ir priemonėmis pagerins jų skaitmeninį raštingumą, bendradarbiavimo ir kritinio mąstymo įgūdžius; o susipažinimas su kultūros paveldu padės geriau vertinti mūsų kultūros vertybes, stiprins priklausomybės jausmą, skatins smalsumą ir toleranciją gyvenant globaliame ir tarpusavyje susijusiame pasaulyje. Toliau rasite kelis „Europeana“

platformoje pateikiamų skaitmeninių mokymosi išteklių ir priemonių pavyzdžius, kuriuos galima panaudoti ir „eTwinning“ projektams.

1. Programėlė „Art Faces“

Žymos: pradinis ugdymas, meninis ugdymas

Skaitmeninis žaidimas pradinių klasių mokiniams, kurį žaisdami jie susipažįsta su pasi-rinktais vaizduojamojo meno kūriniais iš „Europeana“ kolekcijų. Kiekvienas paveikslas siejamas su skirtinga mokymosi užduotimi, o baigiamoji viktorina padeda sudaryti portretų chronologiją ir atskleisti jų ypatumus.

Nuoroda: http://bit.ly/etwinningCHa

2. „Pirmasis pasaulinis karas: požiūrių mūšis“ – kelių lietimų elektroninė knyga ir internetiniai kursai

Žymos: vidurinis ugdymas, istorija, Pirmasis pasaulinis karas

Šioje interaktyvioje knygoje nagrinėjamos keturios hipotezės apie Pirmojo pasaulinio karo pradžią. Ji sudaryta naudojantis medžiaga iš „Europeana“ 1914-1918 metų kolekcijos.

„iTunes“ U kursuose pateikiama interaktyvi papildoma medžiaga pamokoms, kurios pagrindą sudaro kelių lietimų knyga, padedanti mokiniams įvertinti šaltinius ir patiems susidaryti nuomonę apie tai, kas 1914 m. sukėlė šį karą. Abu ištekliai yra nemokami ir dvikalbiai (parengti anglų ir olandų kalbomis).

Kelių lietimų knygos nuoroda: http://bit.ly/etwinningCHb Kursų nuoroda: http://bit.ly/etwinningCHc

40 Mokytis iš praeities – kurti ateitį:

Europos kultūros paveldas per „eTwinning“

3. El. knyga „Gyvūnai Didžiajame kare“

Žymos: vidurinis ugdymas, istorija, Pirmasis pasaulinis karas

Ši nemokama dvikalbė (parengta italų ir anglų kalbomis) el. knyga skirta vidurinių mokyklų mokytojams ir mokiniams. Joje į Pirmąjį pasaulinį karą žvelgiama kare dalyvavusių gyvūnų akimis. Rengiant knygą buvo naudojamasi „Europeana“ 1914–1918 m. temine kolekcija.

Nuoroda: http://bit.ly/etwinningCHd

4. „Historiana“

Žymos: vidurinis ugdymas, istorija, gamtos ir tikslieji mokslai

„Historiana“ siūlo papildomų europinių išteklių istorijos mokytojams ir mokiniams, įskaitant naujoviškas skaitmenines priemones, turinio šaltinius ir el. mokymosi užduotis, susijusias su „Europeana“ turiniu. Mokiniai gali nagrinėti rekomenduojamas mažąsias kolekcijas apie istorines asmenybes (pradedant Žana d‘Ark ir baigiant Karaliene Viktorija bei Stalinu) arba internetines mokymosi užduotis apie Pirmąjį pasaulinį karą, pramoninę revoliuciją, Britanijos sufražisčių judėjimą ir pan.

Nuorodos: http://bit.ly/etwinningCHk http://bit.ly/etwinningCHi

5. „Transcribathon“

Žymos: vidurinis ugdymas, bendradarbiavimo priemonė, įvairios temos

„Transcribathon“ – tai internetinė mokymosi priemonė, skirta transkribuoti „Europeana“

Pirmojo pasaulinio karo kolekcijai priklausančius istorinius dokumentus. Ji leidžia mokiniams lavinti gebėjimus naudotis skaitmeninėmis medijos priemonėmis – mokytis kurti skaitmeninius įrašus ir pridėti metaduomenis (pavyzdžiui, vietą). Mokiniai taip pat gali įgyti vertingų komandinio darbo įgūdžių dirbdami grupėse ir varžydamiesi su kitomis komandomis ar mokyklomis. Mokytojai gali naudotis mokymo priemonėmis septyniomis skirtingomis kalbomis ir pritaikyti dokumentus įvairiems tikslams (pradedant istorijos ir baigiant pilietiškumo pamokomis).

Nuoroda: http://bit.ly/etwinningCHg