• Aucun résultat trouvé

eTwinning ja Unesco-koulut: rakennetaan tulevaisuutta menneen pohjalta

4. Tutustutaan Euroopan kulttuuriperintöön – muita oppimateriaaleja

4.2 eTwinning ja Unesco-koulut: rakennetaan tulevaisuutta menneen pohjalta

Museoilla on toki tärkeä rooli kulttuuriperinnön tuntemuksen lisäämisessä, mutta opettajilla on erinomainen mahdollisuus ohjata oppilaita tutustumaan menneisyyteensä, oppimaan esivanhemmiltaan ja rakentamaan tulevaisuuttaan. Koulut ovat runsaita tieto-lähteitä ja auttavat oppilaita hankkimaan käytännön taitoja rakentavalla toiminnalla.

Tästä syystä esittelemme toimintaesimerkkejä kouluista, joille myönnettiin uusi eTwinning-kou-lu-nimike ja jotka olivat jo mukana Unesco-kouluverkostossa, joka perustettiin 70 vuotta sitten.

eTwinning-koulu-nimike otettiin käyttöön vuonna 2018, jotta voitaisiin antaa tunnustusta aktiivisesta osallistumisesta ja sitoutumisesta saman koulun opettajien ja johtajien tiimeille. eTwinning-koulut tunnustetaan johtajiksi seuraavilla alueilla:

• digitaaliset käytännöt

• internetin turvallinen käyttö

• innovatiiviset ja luovat pedagogiset menetelmät

• henkilöstön jatkuvan ammatillisen kehittämisen edistäminen

• yhteistoiminnallisen oppimisen edistäminen sekä henkilöstön että oppilaiden parissa.

eTwinning-kouluilla on tärkeä asema tulevina vuosina, sillä niiden tehtävänä on antaa inspiraatiota eTwinningin jatkuvaan kehittämiseen ja erilaisten aiheiden käsittelyyn. Yksi näistä aiheista voi olla kulttuuriperinnön vaaliminen.

Unesco-kouluverkosto (https://aspnet.unesco.org/) on pitkään toiminut maailmanlaa-juinen verkosto, joka yhdistää oppilaitoksia ympäri maailman. Sen tavoitteena on lisätä kansainvälistä ymmärtämystä ja yhteistyötä, kulttuurienvälistä vuoropuhelua ja rauhaa, kestävää kehitystä ja laadukasta koulutusta.

Unesco-kouluverkosto osallistuu myös yhteishankkeeseen Euroopan komission kanssa.

Hanke käynnistettiin kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden yhteydessä ja sen tavoitteena on lisätä tietoisuutta yhteisestä historiasta ja yhteisistä arvoista sekä edistää kulttuurisen moninaisuuden arvostamista kulttuuriperinnön tulkitsemisen, esittämisen ja jakamisen avulla. Lapsia myös kannustetaan tutustumaan (uudelleen) aineettomaan kulttuuriperintöönsä ja jakamaan sitä.

Tästä osiosta saamme lukea niiden eTwinning-koulujen rehtorien ja opettajien ajatuksia ja kokemuksia, jotka olivat jo mukana kulttuuriperintöön liittyvissä projekteissa osana tätä Unesco-verkostoa.

60 Opimme menneestä ja luomme uutta:

eTwinning ja eurooppalainen kulttuuriperintö

Koulu: ITCG Enrico Fermi, Tivoli, Italia Rehtori: Laura Giovannelli

Opettaja: Grazia Del Tito

Koska koulunne liittyi Unesco-kouluverkostoon?

Koulumme liittyi Unesco-kouluverkostoon vuonna 2013.

Millaista kulttuuriperintöön liittyvää toimintaa olette järjestä-neet koulussanne ja keitä siinä on mukana?

Meillä on ollut projekti nimeltä

”Salvaguardia dei beni materiali e immateriali di Tivoli e della Valle dell’Aniene”. Se alkoi kaksi vuotta sitten ja päättyy lokakuussa 2018. Tavoitteena on lisätä oppilaiden tietoisuutta taide- ja kulttuuriperin-nöstä. Projektissa on ollut monenlaista toimintaa, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa kahdesta Tivolissa sijaitsevasta Unesco-kohteesta (Villa d’Este ja Villa Adriana) sekä alueemme perinteisistä musiikin ja tanssin muodoista, joita nuori sukuplovi enää käytä.

Samalla pyritään lisäämään näiden kaikkien arvostusta.

Koulumme ITCG Fermi (ammattikoulu) on suunnitellut tämän projektin yhteistyössä kahden muun tivolilaisen oppilaitoksen kanssa (IC Tivoli II Baccelli, yläkoulu, ja Liceo Spallanzani, lukio) sekä Ranskan Saint-Amand-les-Eaux'ssa sijaitsevan Notre Dame des Anges- koulun kanssa (esikoulusta toiselle asteelle asti). Projektissa on ollut mukana myös Tivolin kunta, samoin kuin paikallisia yhdistyksiä, kuten Leo Club Tivoli ja Visite Guidate Tivoli.

Pystyttekö nyt eTwinning-kouluna saamaan mukaan lisää opettajia koulustanne tähän toimintaan?

Projektiin liittyvässä toiminnassa on jo ollut mukana suuri joukko opettajia. Toiminnan onnistumisella on ollut erittäin myönteinen vaikutus, ja se on lisännyt kiinnostusta osallistua muihinkin toimintoihin ja projekteihin.

Voitteko ehdottaa jotain Unesco-kouluverkoston toimintoa, jonka voisi toteuttaa eTwinning-koulu-konseptin piirissä?

Voimme välittää kulttuuriperintöä uudelle sukupolvelle globaalikasvatusta käsittelevien eTwinning-projektien avulla ja levittää toimintaamme eTwinning-koulujen verkostoon.

eTwinning-kouluna voimme myös järjestää verkko- ja lähitapahtumia, joissa esitellään ja mainostetaan toimintaamme alueemme muille kouluille.

Laura Giovannelli Grazia Del Tito

Koulu: Pentapolis Senior High School, Kreikka Rehtori: Nikolina Stathaki

Opettaja: Theodora Gkeniou

Koska koulunne liittyi Unesco-kouluverkostoon ja miksi?

Koulumme on ollut Unesco-kouluverkoston jäsen neljä vuotta. Verkostoon kuuluu 11 500 koulua182 maasta, ja ne haluavat edistää rauhaa, ihmisoikeuksia ja kulttuurienvälistä vuoropuhelua koko maailmassa. Verkoston kolme perus-pilaria ovat luovuus, kommunikaatio ja innovointi, ja mielestäni nämä ihanteet kuvaavat myös eTwinning-yhteisöä.

Millaista kulttuuriperintöön liittyvää toimintaa olette järjestäneet koulussanne ja keitä siinä on mukana?

Järjestämme Kreikassa joka vuosi oppilassymposiumeja sekä pohjoisessa, Thessalonikissa, että etelässä, Ateenassa. Näihin tapahtumiin harjoittelemme näytel-mäesityksiä ja valmistamme oppilaitamme osallistumaan väittelyihin ja pyöreän pöydän keskusteluihin vuosittain valittavista aiheista. Kun tämä symposiumi järjestettiin vuonna 2014 ensimmäistä kertaa Thessalonikissa, teimme näytelmän Thessalonikin bysanttilai-sista muistomerkeistä. Kolmannessa symposiumissa vuonna 2017 keskityimme aineet-tomaan kulttuuriperintöömme, paikallisiin tapoihin ja perinteisiin, ja teimme näytelmän nimeltä ”Menoikion varjossa”, joka viittaa koulumme lähellä sijaitsevaan vuoreen.

Tätä toimintaa vetää ja ohjaa pääasiassa koulumme matematiikan opettaja, joka on erikoistunut draamakasvatukseen ja tekee yhteistyötä näytelmissä esiintyvien ja keskus-teluihin osallistuvien oppilasryhmien kanssa. Myös rehtori antaa tukea, vanhemmat auttavat koko prosessin ajan sekä taloudellisesti että henkisesti, ja mukana on muitakin opettajia, joilta saa ideoita ja tukea aina tarvittaessa.

Pystyttekö nyt eTwinning-kouluna saamaan mukaan lisää opettajia koulustanne tähän toimintaan?

Kuten jo mainitsin, koulussamme on opettajien ryhmä, jonka kanssa viestintä ja yhteistyö sujuu erinomaisesti. Ryhmä koostuu lähinnä kieltenopettajista, mutta meistä olisi hienoa saada mukaan kuvataiteen, musiikin, vieraiden kielten ja TVT:n opettajia, sillä heidän asiantuntemuksensa avulla projektit saisi toteutettua sujuvammin.

Nikolina Stathaki Theodora Gkeniou

62 Opimme menneestä ja luomme uutta:

eTwinning ja eurooppalainen kulttuuriperintö

Millä tavalla voitte eTwinning-kouluna tehdä yhteistyötä ja mainostaa relevanttia toimintaa oman alueenne kouluille, kollegoille ja paikallisyhteisölle?

eTwinning-koulut ovat oppivia organisaatioita, ja sellaisina ne ovat sitoutuneita osallis-tumaan hankkeisiin, jotka edistävät tietojen jakamista. Oppilaitoksessamme voi pitkin lukuvuotta järjestää ja on järjestettykin työpajoja, täydennyskoulutusta, pyöreän pöydän keskusteluja ja projektiesityksiä, niin että saamme levitettyä toimintamme tuloksia ja vaihdettua hyviä käytäntöjä. Paikalliset koulu- ja hallintoviranomaiset ovat aina meidän puolellamme ja tukevat hankkeitamme. Myös eTwinning-kumppanuuksista poikineet Erasmus+ -hankkeet tarjoavat meille lisää mahdollisuuksia muuttua ja kehittyä jatkuvasti.

Voitteko ehdottaa jotain Unesco-kouluverkoston toimintoa, jonka voisi toteuttaa eTwinning-koulu-konseptin piirissä?

Oppilassymposiumit ovat ehdottomasti jakamisen arvoinen idea, sillä niissä nuoret saavat äänensä kuuluviin. Niissä he voivat päästää luovuutensa irti ja samalla käsitellä todellisia kysymyksiä vuorovaikutuksen ilmapiirissä. Myös aloitekyky ja yrittäjämäinen asenne kehittyvät, sillä he osallistuvat aktiivisesti ja suurelta osin itseohjautuvasti valmis-tautuessaan tehtäväänsä, olipa kyseessä näytelmä, elokuva, esitys, taide-esitys tai jokin muu taiteellisen ilmaisun muoto.

Oppilaiden osallistuminen väittelyihin vuosittaisista aiheista kehittää kahdeksan avaintaidon viitekehyksen mukaisesti äidinkielen ja vieraiden kielten osaamista, oppimistaitoja sekä kulttuurin tuntemusta ja ilmaisumuotoja. Näitä väittelyjä varten oppilaiden pitää tutkia, valmistella ja käsitellä tiettyä aihetta, harjoitella julkista esiintymistä, puolustaa väitteitään ja perustella vastaväitteensä. Molempia toimintoja, sekä taiteellisia että kielellisiä, voi järjestää yhteistyössä ja toteuttaa verkossa Adobe Connectin ja eTwinning Liven kautta.

Koulu: Ivan Vazov Language School, Plovdiv, Bulgaria Rehtori: Anelia Miteva

Opettaja: Maya Kyulevchieva

Millaista kulttuuriperintöön liittyvää toimintaa olette järjestä-neet koulussanne?

Oppilaat ovat opettajiensa tuella laatineet erilaisia esityksiä sellaisista aiheista kuin Balkanin kulttuuriperintö, kreikkalais-roomalaiset kulttuurin muistomerkit, kristillinen perintö, Unescon kohteet, Bistrishkin isoäitien laulut, martenitsa-perinne jne.

Olemme järjestäneet myös avoimia oppitunteja geometrian käytöstä perinnekirjonnassa ja Chiprovtsi-matoissa. Olemme järjestäneet videoneuvotteluja muiden Unesco-koulujen kanssa (Kiev, Ukraina ja Baku, Azerbaidžan), jotka ovat mukana Unescon projektissa ”Learning for the Future”. Olemme toteuttaneet myös useita eTwinning-projekteja: ”Similar and different traditions between Bulgarian and Polish cultures”, ”Hello, etwin friends! Let’s play together old games!”,

”Food Globalisation”, ”A proverb a day keeps the boredom away” ja ”When two cities mean Europe”.

Pystyttekö nyt eTwinning-kouluna saamaan mukaan lisää opettajia koulustanne tähän toimintaan?

Meillä on parhaillaan käynnissä Erasmus+ -hanke Unesco-kouluille tarkoitetusta opetusmateriaaleista ja tehtävistä, jossa käsitellään seuraavia aiheita: kestävä kehitys, aktiivinen kansalaisuus, kulttuurienvälinen oppiminen, kulttuuriperintö, rauha ja ihmis-oikeudet. Järjestämme myös avoimia oppitunteja eri aiheista, ja oppilailla on mahdolli-suus esitellä työtään erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Joka vuosi mukaan tulee lisää opettajia, ja koska olemme nyt eTwinning-koulu, voimme toimia lähettiläinä ja saada mukaan vielä lisää toimijoita, kuten naapurikouluja, kunnan ja paikallisyhteisön.

Millä tavalla voitte eTwinning-kouluna tehdä yhteistyötä ja mainostaa relevanttia toimintaa oman alueenne kouluille, kollegoille ja paikallisyhteisölle?

eTwinning-kouluna voimme jakaa hyviä käytäntöjä muiden koulujen kollegojen kanssa, osallistua alueellisiin opetusalan tilaisuuksiin sekä tuoda esiin eTwinning-toimintaa ja työtämme. Dynaamisena organisaationa meidän tulee levittää työmme tuloksia ja hyödyntää synergiaetuja muiden verkostojen kanssa. Olen varma, että monet kumppanit Unesco-verkostosta olisivat halukkaita tekemään yhteistyötä eTwinningin kautta ja toteuttamaan kulttuuriperintöaiheisia projekteja.

Anelia Miteva Maya Kyulevchieva

64 Opimme menneestä ja luomme uutta:

eTwinning ja eurooppalainen kulttuuriperintö

Koulu: Osnovna šola Simona Gregorčiča Kobarid, Slovenia Rehtori: Melita Jakelj

Opettaja: Aurora Calvet

Millaista kulttuuriperintöön liittyvää toimintaa olette järjes-täneet koulussanne?

Vietimme juuri koulun 50-vuotisjuhlia ja tutkimme paljon sitä, millainen koulu oli ennen. Järjestimme myös näyttelyn ja avoimien ovien päivän, jolloin kouluun tutustui 200 vierailijaa.

Oppilaat ovat käsitelleet kulttuuriperintöaihetta käymällä museoissa, näyttelyissä ja vanhoissa rakennuksissa sekä tekemällä yhteistyötä isovanhempiensa kanssa. Yksi luokka toteuttaa eTwinning-projektia ”Happy to meet each other”

espanjalaisten kumppanien kanssa, ja siinä esittelemme kult-tuurimme toisillemme.

Toteutamme joka vuosi projektin, jossa on mukana koko koulu: kaikki 330 oppilasta ja kaikki opettajat ja muu henkilöstö. Tänä vuonna huomasimme, kuinka hyödyllistä on yhteistyö vanhemman sukupolven kanssa, ja aiommekin ottaa vanhempia ja isovan-hempia mukaan myös tuleviin projekteihin.

Järjestättekö Unesco-kouluverkostoon liittyvää toimintaa eTwinningin kautta?

Kyllä, meillä on yhteyksiä yhteen slovenialaiseen ja yhteen tšekkiläiseen kouluun, ja olemme alkaneet valmistella kulttuuriperintöaiheista eTwinning-projektia ensi lukuvuo-delle.

Pystyttekö nyt eTwinning-kouluna saamaan mukaan lisää opettajia koulustanne tähän toimintaan?

Kyllä, ensi vuonna kaikki opettajat ovat mukana, kun toteutamme Erasmus+ -hankkeen, joka rekisteröidään myös eTwinningiin. Meillä on mielestäni suuri vastuu eTwinning-kou-luna, ja meidän tulisi edistää innovatiivista opetusta ja oppimista. Kaiken sen työn lisäksi, mitä itse teemme ja mukaan saamamme opettajat tekevät, tarvitsemme tehtäväämme ministeriöiden ja opetusviranomaisten tukea.

eTwinning-kouluilla on varmasti merkitystä lähettiläskouluina, jotka voivat uudistaa opetusmenetelmiä, vaalia yhteistoiminnan henkeä ja innostaa lisää opettaja toimimaan samaan tapaan. Kulttuuriperintö on vain yksi monista aiheista, joita opettajat voivat koko kouluyhteisön voimin käsitellä oppilaiden kanssa. Tuntemalla menneisyytensä oppilaat voivat rakentaa tulevaisuuttaan.

Melita Jakelj

Lopuksi

Santi ScimecaeTwinningin projektipäällikkö, keskustukipalvelu

eTwinning juhlistaa kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta monin eri tavoin: on työpajoja, konferensseja, seminaareja, verkkotapahtumia, aineistoja ja tietysti tämä kirja.

Kulttuuriperinnön suosiosta eTwinnaajien parissa kertoo paljon seuraava esimerkki. Alkuvuodesta 2018 Euroopan komissio pyysi eTwinningiä valitsemaan kolme projektia, joille myön-nettäisiin erityinen tunnustus kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden päätöskonferenssissa. Tunnustuksen nimeksi tuli ”eTwinningin kulttuuriperintöpalkinto”. Viestintäkampanja aloitettiin välittömästi, ja opettajia kannustettiin hakemaan palkintoa kansallisen laatumerkin hakemisen yhteydessä.

Vain muutamassa kuukaudessa, hyvissä ajoin ennen määräaikaa, jo yli 600 projektia on tavoitellut tätä erityispalkintoa itselleen (kolmasosa kaikista laatumerkkihakemuksista).

Tämä osoittaa kaksi asiaa: ensiksikin sen, että kulttuuriperintö on opettajien mielestä erittäin kiinnostava aihe, kun he osallistuvat yhteistoimintaan eurooppalaiskollegojen kanssa, ja toiseksi sen, että opettajat ovat yhä tutustumassa kulttuuriperintöön ja sen merkitykseen paikallisyhteisöille ja lapsille.

Tämän kirjan lukijalle on varmasti tähän mennessä tullut selväksi Euroopan kulttuuri-perinnön rikkaus. Se ympäröi meitä ja on ilmeisempää kuin ehkä olimme kuvitelleet.

Mutta kaikki vanha ei ole kulttuuriperintöä. Kulttuuriperintönä voidaan pitää vain ihmisen toiminnan tuloksia, joita tarkoituksella suojellaan, säilytetään tai elvytetään, sen sijaan että niiden annettaisiin ränsistyä, unohtua tai tuhoutua. Me kaikki tiedämme (voisi sanoa, että osana kulttuuriperintöämme), että vain tietämällä mistä tulemme, voimme oppia, keitä oikein olemme ja minne haluamme mennä. Kulttuurimme on dynaaminen joukko normeja, jotka muuttuvat jatkuvasti: joskus siihen kuluu vuosisatoja, joskus vain puoli sukupolvea. Näinä notkean yhteiskunnan aikoina, kuten Bauman sanoisi, meidän on perustettava arvomme johonkin sellaiseen, mikä on todella osoittautunut kestäväksi, ja kyseenalaistettava helpot ratkaisut monimutkaisiin kysymyksiin. Kulttuuriperintömme ei ole vain muistomerkkejä ja ruokaohjeita, se on tapa, jolla hahmotamme ja tulkitsemme todellisuutta. Onneksi niin filosofit ja tutkijat kuin tavalliset ihmiset ja visionääritkin ovat vaikuttaneet kulttuuriimme vuosisatojen ajan ja voivat auttaa meitä. Historiaamme ja kult-tuuriperintöämme ei tulisi nähdä raskaana taakkana, vaan vastauksena epäilyksiimme:

luotettavana kompassina näinä joskus käsittämättöminä ja hämmentävinä aikoina.

Santi Scimeca

66 Opimme menneestä ja luomme uutta:

eTwinning ja eurooppalainen kulttuuriperintö

Tämän vuoden eTwinning-kirja on lahja kaikille niille eTwinnaajille, jotka ovat aina halunneet osallistua kulttuuriperintöä käsittelevään projektiin, mutta eivät ole sitä tehneet, koska eivät ole tienneet, mistä aloittaa. Se on myös lahja niille opettajille, jotka ovat aina pitäneet kulttuuriperintöä keinona käsitellä historiaa opetuksessa kiinnostavasti ja leikkisästi, oivaltamatta, että se voi olla paljon enemmän: se voi olla keino ymmärtää nykyhetkeä ja valmistaa meitä tulevaisuuteen.

Lähteet

• Alsayyad, Nezar (toim.): Consuming Tradition, Manifacturing Heritage. Global Norms and Urban Forms in the Age of Tourism. New York: Routledge 2001.

• Bendix, R.F., Eggert, A., Peselmann., A. (toim.): Heritage Regimes and the State.

Göttingen: Universitätsverlag Göttingen 2012.

• Council of Europe, Faro, 2005. https://www.coe.int

• European Commission. Towards an integrated approach to cultural heritage for Europe, 2014. http://ec.europa.eu/assets/eac/culture/library/publications/2014-herita-ge-communication_en.pdf

• Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös (EU) 2017/864, 17.5.2017, kulttuuripe-rinnön eurooppalaisesta teemavuodesta (2018). https://eur-lex.europa.eu/legal-con-tent/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017D0864&from=FI

• Jakoba Sraml Gonzalez: Trends in practical cultural heritage learning in Europe 2012.

Research report, The Nordic Centre of Heritage Learning 2012.

• Lazzaretti, Luciana: The resurge of the “societal function of cultural heritage”. An intro-duction. City, Culture and Society, 3:4 (2012): 229–233.

• Sonkoly, G., & Vahtikari, T.: Innovation in Cultural Heritage Research. For an integrated European Research Policy. Brussels: European Commission 2018.

• Special Eurobarometer Report, Cultural Heritage, 2017.http://ec.europa.eu/commf-rontoffice/publicopinion/index.cfm/WhatsNew/index

• Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden sivusto. http://europa.eu/cultural-heri-tage/european-year-cultural-heritage_fi

68 Opimme menneestä ja luomme uutta:

eTwinning ja eurooppalainen kulttuuriperintö

Julkaisija

eTwinningin keskustukipalvelu www.etwinning.net

European Schoolnet (EUN Partnership AISBL)

Rue de Trèves 61, 1040 Brussels, Belgium www.europeanschoolnet.org

Toimittajat

Irene Pateraki, Santi Scimeca Toteutuksen koordinointi Claire Morvan

Kielikoordinointi Danosh Nasrollahi Ulkoasu

Pitch Black Graphic Design The Hague / Berlin Taitto ja painatus

HOFI Studio Painos 1 000

ISBN9789492913593

Julkaistu syyskuussa 2018. Tässä julkaisussa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien, eivätkä ne välttämättä edusta European Schoolnetin tai eTwinningin keskustukipalvelun kantaa.

Tätä julkaisua koskevat Creative Commons -lisenssin Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu (CC BY-NC-SA 3.0) ehdot (https://

creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/

deed.fi) Julkaisu on laadittu Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmasta saadun rahoituksen turvin. Julkaisu ilmentää vain kirjoittajien näkemyksiä, eikä Euroopan komissio ole vastuussa siihen sisältyvien tietojen mahdollisesta käytöstä.

http://europa.eu/cultural-heritage

70 Opimme menneestä ja luomme uutta:

eTwinning ja eurooppalainen kulttuuriperintö

www.etwinning.net

Yhteisrahoitettu Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmasta