• Aucun résultat trouvé

Digitaalinen kulttuuriperintö opetuksessa 2000-luvulla

3. Kulttuuriperinnön opettaminen koulussa

3.1 Digitaalinen kulttuuriperintö opetuksessa 2000-luvulla

Milena Popova, uusiokäyttöpalvelujen johtaja, Europeana

Koko vuoden 2018 ajan kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi on pitänyt esillä Euroopan rikasta kulttuuriperintöä osana ihmisten arkea. Mahdollisuudet hyödyntää sitä opetuksessa ja oppimisessa ovat loputtomat. Opettajat ovat auttaneet oppilaitaan tutustumaan kulttuuriperintöön opintokäyntien, museovierailujen tai taide-esitysten avulla. Nyt he voivat tuoda kulttuuritietoa opetuk-seensa myös digitaalisessa muodossa, mikä tekee oppimisesta entistäkin intuitiivisempaa, luovempaa ja palkitsevampaa.

Europeana on kulttuuriperintöaiheinen verkkosivusto ja kult-tuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden virtuaaliset kasvot.

Europeanan avulla opettajat voivat ottaa käyttöön innovatiivisia käytänteitä, suunnitella kiinnos-tavia oppimiskokemuksia ja kehittää digitaalista ja kulttuurista osaamista. Sivustolla on vapaasti saatavilla yli 50 miljoonaa digitoitua nimikettä, jotka on koottu yli 3 700 museosta, arkistosta, kirjastosta ja galleriasta ympäri Euroopan. Sen kokoelmissa on valtava määrä sisältöä 43 maasta ja 23 kielellä, eri teemoista ja eri muodoissa, muun muassa taideteoksia, valokuvia, muotia, 3D-kuvia, karttoja, sanomalehtiä ja paljon muuta. Nämä digitaaliset tallenteet tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia tutustua kulttuuriperintöön liittyviin ilmiöihin ja edetä kulttuuripe-rinnön tulkitsemiseen ja sen avulla oppimiseen, kuten osiossa 1.2. kerrottiin. Lisäksi noin 20 miljoonaa kokoelmien nimikkeistä on avoimesti lisensoituja, joten niitä voi helposti ja ilmaiseksi integroida opetussovelluksiin, peleihin, alustoihin ja verkkopalveluihin.

Opettajat ja oppilaat voivat käyttää Europeanan runsasta sisältöä aineistona eTwin-ning-toiminnassa. Kokoelmista voi hakea värin, ihmisten, ajanjakson ja aiheen mukaan, tai tutustua valittuihin aineistoihin, joita riittää verkkonäyttelyistä ja -gallerioista temaattisiin kokoelmiin, joiden aiheita ovat muun muassa ensimmäinen maailmansota, taide, musiikki, muoti, valokuvaus ja maantiede. Uusille Europeanan käyttäjille on hyödyllisiä vinkkejä hakemiseen, lähteiden ilmoittamiseen ja tekijänoikeuksien huomioimiseen kätevässä oppaassa ”Guide to using Europeana in education”, joka on saatavilla viidellä kielellä (englanti, ranska, espanja, portugali ja italia).

Europeanan monipuolisten kokoelmien avulla opettajat voivat elävöittää tuntejaan riippumatta aineesta, jota he yleensä opettavat. Esimerkiksi kirjeitä ja valokuvia 1. maailmansodan kokoelmasta voi käyttää apuna historian tunneilla ja siirtolaisuutta käsittelevän kokoelman henkilökohtaiset tarinat voivat toimia inspiraationa kielten tuntien ainekirjoituskilpailussa.

Milena Popova

Opettajat voivat myös hyödyntää monenlaisia Europeanan sisältöä käyttäviä interak-tiivisia työkaluja ja digitaalisia opetusaineistoja, joilla voi elävöittää opetusta ja auttaa oppilaita kehittämään digitaalista ja kulttuurista osaamistaan. Digitaalisen kulttuuritiedon ja siihen liittyvien työkalujen käyttö parantaa oppilaiden digitaalisia taitoja, yhteistyötai-toja ja kriittistä ajattelua. Vuorovaikutus kulttuuriperinnön kanssa lisää arvostusta kulttuu-riaarteitamme kohtaan, vahvistaa tunnetta kuulumisesta johonkin sekä edistää kiinnos-tusta ja suvaitsevaisuutta elää globaalissa, tiiviiden keskinäisten yhteyksien maailmassa.

Seuraavassa muutamia esimerkkejä Europeanan sisältöä hyödyntävistä digitaalisista opetusaineistoista ja työkaluista, jotka sopivat eTwinning-projekteihin:

1. Art Faces -sovellus

Tunnisteet: alakoulu, taide

Alakoululaisille tarkoitettu digitaalinen peli, joka tutustuttaa heidät kuvataiteeseen Europeanan kokoelmista valittujen taideteosten avulla. Maalauksiin liittyy erilaisia tehtäviä, ja lopuksi on tietovisa, jossa selvitetään kaikkien muotokuvien ominaispiirteet ja aika, johon ne sijoittuvat.

Linkki: http://bit.ly/etwinningCHa

2. World War I: A battle of perspectives: Multi-Touch-kirja ja verkko-kurssi

Tunnisteet: yläkoulu, lukio, historia, 1. maailmansota

Interaktiivisessa kirjassa tarkastellaan neljää hypoteesiä ensimmäisen maailmansodan syttymissyistä käyttämällä materiaalia Europeanan 1914–1918-kokoelmasta. iTunes U -kurssi on Multi-Touch-kirjaan perustuva interaktiivinen opetuksen apuväline, joka auttaa oppilaita arvioimaan lähteitä ja ymmärtämään paremmin, mikä johti sotaan vuonna 1914.

Molemmat aineistot ovat ilmaisia ja kaksikielisiä (englanti ja hollanti).

Linkki Multi-Touch-kirjaan: http://bit.ly/etwinningCHb Linkki kurssiin: http://bit.ly/etwinningCHc

3. Animals in the Great War: e-kirja

Tunnisteet: yläkoulu, lukio, historia, 1. maailmansota

Ilmainen, kaksikielinen (englanti & italia) e-kirja yläkoulun ja lukion opettajille ja oppilaille.

Siinä tarkastellaan ensimmäistä maailmansotaa siihen osallistuneiden eläinten näkökul-masta, aineistona Europeanan temaattinen kokoelma 1914–1918.

Linkki: http://bit.ly/etwinningCHd

40 Opimme menneestä ja luomme uutta:

eTwinning ja eurooppalainen kulttuuriperintö

4. Historiana

Tunnisteet: yläkoulu, lukio, historia, STEM

Historiana tarjoaa historian opetukseen yleiseurooppalaisia lisäresursseja, muun muassa innovatiivisia digityökaluja, sisältölähteitä ja verkko-oppimiseen sopivia tehtäviä, joissa on käytetty Europeanan sisältöä. Oppilaat voivat tutustua minikokoelmiin historian henkilöistä (Jeanne d’Arcista kuningatar Viktoriaan ja Staliniin) ja tehdä verkkotehtäviä, joiden aiheita ovat muun muassa 1. maailmansota, teollinen vallankumous ja Britannian suffragettiliike.

Linkit: http://bit.ly/etwinningCHk http://bit.ly/etwinningCHi

5. Transcribathon

Tunnisteet: yläkoulu, lukio, yhteistoiminnallinen työkalu, useita aiheita

Transcribathon on verkkotyökalu, jolla voi opetella historiallisten dokumenttien puhtaaksi kirjoittamista Europeanan 1. maailmansodan kokoelmasta. Sen avulla oppilaat voivat parantaa digitaalisten välineiden käyttötaitojaan opettelemalla luomaan digitaalisia tallenteita ja lisäämään metatietoja (esim. sijainti). He voivat myös kartuttaa arvokkaita ryhmätyötaitoja työskentelemällä tiimeissä ja kilpailemalla toisia tiimejä tai kouluja vastaan. Opettajien käytettävissä on oppaita seitsemällä kielellä, ja dokumentteja voi käyttää monissa eri yhteyksissä (esim. historian tai yhteiskuntaopin tunneilla).

Linkki: http://bit.ly/etwinningCHg

3.2 20 ideaa ja tehtävää kulttuuriperinnön käsittelyyn tunneilla

”En halua, että taloni ympärillä on muuri ja ikkunani on peitetty.

Haluan, että kaikkien maiden kulttuurit saavat puhaltaa taloni ympärillä mahdollisimman vapaasti. Mutta en suostu siihen, että mikään niistä kaataa minut.”

Mahatma Gandhi

Maailman kulttuuriperinnön ymmärtäminen voi auttaa meitä tiedostamaan selvemmin omat juuremme sekä kulttuurisen ja sosiaalisen identiteettimme. eTwinningin avulla opettajilla ja oppilailla on mahdollisuus esitellä Euroopan kulttuuriperintöä, sen rikasta ja moninaista kulttuurien mosaiikkia. Oppilaat voivat saada eTwinningin avulla tietoa menneiden sukupolvien ja sivilisaatioiden käsityksistä, arvoista ja tietämyksestä ja keskinäisestä vuorovaikutuksesta.

Tämä toteutuu tekemällä yhteistyötä eri maista olevien ikätoverien kanssa, vaihtamalla näkemyksiä, keskustelemalla, oppimalla ja esittelemällä Euroopan kulttuuriperintöä. eTwin-ningillä voi olla merkittävä rooli maailman valtavan kulttuurisen moninaisuuden suojelemi-sessa kansainvälisen yhteistyön avulla. Kulttuuriperintö on laaja aihe, ja siihen liittyvä toiminta on aina läsnä eTwinning-projekteissa. Seuraavassa esitellään 20 käytännön tehtävää, joista kuusi on eTwinning-projekteista. Voit käyttää niitä tunneillasi kulttuuriperinnön käsittelyyn kaikenikäisten oppilaiden kanssa. Toivottavasti saat näistä ideoita ja inspiraatiota kulttuuripe-rinnön vaalimiseen ja innovatiivisiin projekteihin oppilaidesi kanssa.

1. Tutustutaan aineelliseen kulttuuriperintöömme

Oppilaiden ikä: 5–9

Keskustele oppilaiden kanssa aineellisesta kulttuuriperinnöstä ja näytä heille esimerkkejä irtaimesta kulttuuriperinnöstä (esim. maalaukset, veistokset, kolikot, käsikirjoitukset) ja kiinteästä kulttuuriperinnöstä (esim. muistomerkit, oman maan arkeologiset kohteet). Oppilaat valitsevat niistä yhden ja piirtävät sen paperille tai käyttävät verkkotyökalua (esim. Colorillo, http://colorillo.com/). Tee kollaasi kaikkien kumppanien piirroksista luokkasi seinälle.

Oppilaiden ikä: 10–18

Keskustele kulttuuriperinnöstä oppilaiden kanssa ja keskity aineelliseen perintöön.

Määrittele irtaimen kulttuuriperinnön (esim. maalaukset, veistokset, kolikot, käsikirjoi-tukset) ja kiinteän kulttuuriperinnön (esim. muistomerkit, arkeologiset kohteet) väliset erot. Pyydä heitä hakemaan internetistä tietoa oman alueensa tai maansa irtaimesta ja kiinteästä kulttuuriperinnöstä sekä lataamaan kuvia ja 2–3 riviä tietoa Padletiin (https://

padlet.com) tai projektin TwinSpaceen.

42 Opimme menneestä ja luomme uutta:

eTwinning ja eurooppalainen kulttuuriperintö

2. Käynti kohteessa tai museossa

Oppilaiden ikä: 5–11

Selitä oppilaille ennen käyntiä, mitä nähtävää on luvassa, ja näytä heille joitakin kuvia.

Pyydä heitä miettimään, mitä he haluaisivat kysyä kohteen oppaalta, ja kirjoittamaan kysymykset paperille.

Pyydä heitä piirtämään vierailun aikana asia tai osa, josta he pitivät kohteessa eniten.

Pyydä heitä sulkemaan silmänsä ja kuvailemaan, mitä he kuulevat tai haistavat, ja kirjoit-tamaan sen muistiin. Muista esittää etukäteen mietityt kysymykset oppaalle.

Käynnin jälkeen pyydä oppilaita kertomaan vaikutelmistaan. Lähetä piirrokset kumppa-neillenne ja pyydä, että he etsivät kyseisen kohteen, hankkivat tietoa siitä ja käyttävät teidän piirroksianne sen esittelyssä. Voit käyttää työkaluna Voicethreadia (https://

voicethread.com/), jolla saat äänitettyä kaikki kommentit.

Oppilaiden ikä: 12–18

Yritä ennen käyntiä saada kollegasi mukaan valmistamaan oppilaita siihen.

• Historian opettaja voisi kertoa tietoa kohteesta kautta aikojen.

• Maantieteen opettaja voisi kertoa kohteen sijaintia koskevia kiinnostavia tietoja.

• Kielten opettaja voisi antaa tekstejä, joissa kohde mainitaan.

• Matematiikan opettaja voisi pyytää oppilaita laskemaan kohteen mitat ja selvittämään, miten se oli rakennettu.

• Luonnontieteiden opettaja voisi kertoa kohdetta mahdollisesti uhkaavista vaaroista esimerkiksi saasteiden, matkailun tai laiminlyöntien vuoksi.

Valmista oppilaita keskustelemalla siitä, mitä he voivat tehdä ja nähdä käynnin aikana, ja jaa heidät ryhmiin heidän kiinnostuksen kohteidensa mukaan. Yksi ryhmä voi piirtää kuvia kohteesta, toinen voi ottaa valokuvia, kolmas voi haastatella opasta ja kohteessa työskenteleviä henkilöitä, ja neljäs ryhmä voi tehdä muistiinpanot vierailusta.

Palattuanne luokkaan kysy oppilailta, mitä he näkivät ja oppivat, ja päätä, miten käytät käynnillä kerättyä materiaalia. Keskity erityisesti siihen, miten esität aineiston eTwin-ning-kumppaneillesi kiinnostavalla tavalla. Oppilaat voivat koostaa kaikesta materiaalista videon ja ladata sen TwinSpaceen. Sitten he voivat pyytää kumppaneitaan katsomaan videon ja laatia tietovisan, jossa on kysymyksiä kohteesta.

He voivat järjestää myös valokuvakilpailun kumppaniensa kanssa lataamalla kaikki kohteissa ottamansa kuvat Dotstorming-sivustolle (https://dotstorming.com/) ja äänestää omaa suosikkiaan. Parhaista kuvista voi koota näyttelyn, johon voi kutsua kouluyhteisöä, vanhempia ja alueellisia edustajia.

3. Kansallisen kulttuuriperintökomitean keskustelu

Oppilaiden ikä: 15–18

Maailmanperintösopimuksen ratifioineet maat voivat ehdottaa omalla alueellaan sijaitsevia kohteita otettavaksi mukaan Unescon maailmanperintöluetteloon kulttuuri- ja luonnonperinnön suojelemiseksi (http://whc.unesco.org/en/globalstrategy/).

Kerro tästä sopimuksesta oppilaille, ja tarkastelkaa luetteloa yhdessä. Tässä roolileikissä pitää valita puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa ja yksi esittelijä. Nämä oppilaat edustavat komiteaa, joka päättää, mitkä ehdotetuista kohteista valitaan maailmanperin-töluetteloon.

Jaa muut oppilaat kansallisiin tai monikansallisiin ryhmiin ja pyydä heitä etsimään kansallinen tai eurooppalainen kohde, joka ei ole luettelossa. Heidän pitää työskennellä yhdessä, esitellä kohde ja perustella, miksi se pitäisi lisätä luetteloon.

Järjestä eTwinning Live -tapahtuma, jossa kaikki ryhmät esittelevät kohteensa komitealle.

Ryhmien tulisi olla valmiita vastaamaan seuraavanlaisiin kysymyksiin:

• Onko kohde säilynyt hyvin?

• Miksi on tärkeää suojella sitä?

• Onko kohteen suojelemisesta olemassa suunnitelmia?

• Miten paikalliset asukkaat suhtautuvat ehdotukseen?

• Mitä toimintaa he voisivat järjestää levittääkseen tietoa kohteen merkityksestä?

Tämän jälkeen komitea päättää, mitkä ehdotetuista kohteista voidaan ottaa luetteloon, ja perustelee ratkaisunsa.

44 Opimme menneestä ja luomme uutta:

eTwinning ja eurooppalainen kulttuuriperintö

4. Kestävä matkailu ja kultuuriperintö

Oppilaiden ikä: 12–18

Kulttuuriperintönähtävyydet ovat luonnostaan ainutlaatuisia ja hauraita. Sen vuoksi on erittäin tärkeää, että matkailuviranomaiset kehittävät näitä kulttuuriperintökohteita kestävällä tavalla.

Jaa oppilaat kahteen ryhmään.

Ryhmä 1 laatii listan matkailun eduista kulttuuriperintökohteille.

Ryhmä 2 laatii listan matkailun aiheuttamista uhkista kulttuuriperintökohteille.

Kumpikin ryhmä esittää listansa, ja sitten keskustellaan siitä, millä toimilla matkailun aiheuttamia uhkia voisi vähentää. Listat voi julkaista Tricider-työkalulla (http://www.

tricider.com/), jolloin ryhmät voivat kommentoida toistensa lähettämää sisältöä.

5. Isovanhemmat kertovat kulttuuriperinnöstään

Oppilaiden ikä: 5–15

Isovanhemmilla ja muilla ikäihmisillä voi olla paljon arvokasta tietoa kerrottavana kulttuu-riperinnöstä. Voit kutsua heidät tunnille ja pyytää oppilaita laatimaan kysymyksiä asioista, joita he haluaisivat heiltä oppia, kuten perinteet, vanhat laulut, tanssit, lapsuuden tarinat, tai se, miten asiat ovat muuttuneet vuosien myötä.

Oppilaiden iän mukaan voit järjestää erilaista toimintaa heidän kanssaan:

• Isovanhemmat kertovat tarinan, ja oppilaat tallentavat sen lisäämällä siihen kuvia ja kääntämällä sen projektin kielelle, niin että sen voi jakaa TwinSpacessa.

• Isovanhemmat tuovat mukanaan vanhoja esineitä ja valokuvia, ja oppilaat kokoavat näyttelyn. He ottavat kuvia näyttelystään ja jakavat ne kumppaniensa kanssa tai järjestävät tapaamisen, jossa he toimivat eri esineet esittelevinä oppaina.

• Isovanhemmat tuovat mukanaan vanhoja valokuvia ja esineitä ja kertovat perinteistä, joiden mukaan heidät kasvatettiin. Oppilaat lähettävät valokuvia esineistä ja kuvista kumppaneilleen, jotka keksivät niiden pohjalta uuden tarinan.

• Isovanhemmat tuovat mukanaan vanhoja valokuvia omalta seudultaan. Oppilaat ottavat tai etsivät samankaltaisia kuvia samoista paikoista ja vertailevat mennyttä ja nykyhetkeä.

• Isovanhemmat opettavat oppilaille perinteisiä tansseja tai lauluja, joita oppilaat voivat sitten opettaa kumppaneilleen.

6. Historia eläväksi draaman avulla

Oppilaiden ikä: 5–18

Oppilaiden iän mukaan voit käyttää draamatoimintaa, jonka avulla oppilaat voivat tutustua omaan ja kumppaniensa kulttuuriperintöön.

Pyydä oppilaita miettimään oman alueensa tai maansa perinteitä ja kirjoittamaan niitä muistiin. Projektikumppanisi tekevät samoin omien oppilaidensa kanssa. Sen jälkeen äänestätte oppilaiden kanssa, mitkä ovat kaksi kiinnostavinta. Oppilaiden pitää hakea tietoa (esim. kuvia ja videoita) ja jakaa ne kumppaneille. Kunkin kumppaniluokan pitää valita yksi kumppanien sille esittelemä perinne, hyödyntää siitä annettua tietoa ja drama-tisoida se. Opettaja voi videoida tämän draama-aktiviteetin ja jakaa sen TwinSpacessa.

Vanhemmat oppilaat voivat myös keskustella asiasta ja pohtia, onko eri perinteillä yhteisiä piirteitä.

7. Kokkausta ja kulttuurivaihtoa

Oppilaiden ikä: 5–12

Oppilaat jakavat kumppaneilleen oman alueensa perinteisiä reseptejä. He voivat valmistaa kyseistä ruokaa luokassa tai pyytää vanhempiaan mukaan ja järjestää kansallisen kokkauspäivän:

• Oppilaat kertovat luokalle, mitä he aikovat kokata.

• He päättävät, minä päivänä vietetään kansallista kokkauspäivää.

• Edellisenä päivänä oppilaat valmistavat ruokalajin vanhempiensa kanssa ja ottavat kuvia ja videoita valmistusprosessista.

• Seuraavana päivänä oppilaat ja vanhemmat tulevat kouluun ruokien kanssa ja saavat maistella ruokia eri alueilta.

• Kaikki reseptit, kuvat ja videot jaetaan TwinSpacessa.

Ja/tai eurooppalainen kokkauspäivä:

• Jokainen oppilas valitsee reseptin joltakin kumppaniluokan oppilaalta.

• Valitaan, minä päivänä vietetään eurooppalaista kokkauspäivää.

• Edellisenä päivänä oppilaat valmistavat ruokalajin vanhempiensa kanssa.

• Seuraavana päivänä oppilaat ja vanhemmat tulevat kouluun ruokien kanssa ja saavat maistella ruokia eri maista.

• He kirjoittavat muistiin mielipiteensä erilaisista makuelämyksistä, havainnoivat eroja ja yhtäläisyyksiä ja jakavat ne kumppaniensa kanssa.

46 Opimme menneestä ja luomme uutta:

eTwinning ja eurooppalainen kulttuuriperintö

8. Turistioppaana omassa kaupungissa

Oppilaiden ikä: 12–18

Oppilaita pyydetään esittelemään kaupunkinsa kiinnostavalla tavalla, tavoitteena houkutella sinne lisää matkailijoita. He saavat tähän apua tekemällä yhteistyötä kumppaniensa kanssa.

Kukin luokka laatii kysymyslistan asioista, joita he haluavat oppia kumppaniensa alueesta: arkeologisista kohteista, joissa käydä, kulttuuritapahtumista, joihin osallistua, perinteisistä ruokalajeista, jota maistaa jne.

Kunkin luokan oppilaat laativat verkkoon matkaoppaan, jossa he vastaavat kump-paniensa kysymyksiin. Ennen lopullisen version tekemistä kumppaniluokan oppilaat tarkistavat, onko kaikkiin heidän kysymyksiinsä vastattu, ja antavat palautetta.

9. Kulttuuriperintö ja yrittäjyys

Oppilaiden ikä: 12–18

Käydessänne museossa tai arkeologisessa kohteessa pyydä oppilaita käymään myös museon lahjakaupassa. Pyydä heitä kirjoittamaan muistiin, mitä esineitä siellä on.

Keskustelkaa sitten siitä, miksi ihmiset haluavat usein jonkin matkamuiston paikasta, jossa ovat käyneet. Luokkaan palattuanne keskustele oppilaiden kanssa siitä, mitä muita esineitä kaupassa voisi myydä ja miten nämä esineet mainostavat esiin heidän maansa tai alueensa kulttuuriperintöä. Oppilaat voivat sitten suunnitella omia esineitä ja lähettää niitä kumppaneilleen. Kumppanit puolestaan lähettävät heille oman suunitte-lunsa tulokset. Tämän jälkeen kumpikin luokka etsii lisää tietoa kumppanimaansa kult-tuuriperinnöstä ja yrittää tehdä nämä uudet esineet. Esineiden tekemiseen voi käyttää erilaisia materiaaleja ja tarvikkeita, kuten kartonkia tai 3D-tulostinta.

10. Rakennetaan muistomerkkejä

Oppilaiden ikä: 5–11

Erilaisia muistomerkkejä käsittelevässä projektissa voit pyytää oppilaita rakentamaan kopion oman tai kumppanimaan kuuluisasta muistomerkistä. Tavoitteena on rakentaa jotain, joka on mahdollisimman lähellä alkuperäistä, samalla kun opitaan mittasuhtei-siin liittyyvää tietoa. Oppilaat voivat valita käytettävät materiaalit ja myös pyytää apua vanhemmiltaan. Kun kopiot ovat valmiita, voit järjestää näyttelyn ja esitellä muistomerk-kisi kumppaneillesi reaaliaikaisessa istunnossa. Jos kumppaneita kiinnostaa, he voivat hakea lisätietoa rakennetuista muistomerkeistä.

Oppilaiden ikä: 12–18

Vanhempien oppilaiden kanssa voit ottaa käyttöön Minecraftin (https://minecraft.net/

en-us/) ja pyytää heitä työskentelemään yhdessä, luomaan joko kopion muistomer-kistä tai tekemään uuden ulottuvuuden olemassa olevaan muistomerkkiin. Heidän pitää suunnitella rakennelman koko, valita materiaali sekä mitata halkaisija ja korkeus, eli käsitellä tärkeitä matemaattisia käsitteitä. Minecraft mahdollistaa myös yhteistoiminnal-lisen työskentelyn kansallisissa tai monikansallisissa tiimeissä.

11. Kulttuuriperintöä käsittelevä radio-ohjelma

Oppilaiden ikä: 12–18

Jaa oppilaat kansallisiin tai monikansallisiin ryhmiin ja suunnittele radio-ohjelma, jossa käsitellään kulttuuriperintöä.

Ohjelma voisi sisältää seuraavia asioita:

• keskustelu jonkin kulttuuriperintökohteen merkityksestä

• runo- tai kirjallisuusnäytteitä, joissa viitataan kohteeseen

• musiikkia ja ääniä kulttuuriperintökohteista

• näissä kohteissa työskentelevien henkilöiden haastatteluja (esim. arkeologit, taiteen restauroinnin ja konservoinnin asiantuntijat)

• keskustelu kulttuuriperinnön suojelukeinoista

• keskustelu kulttuuriperintökohteiden ryöstämisestä ja tuhoamisesta (esim. Palmyra).

Oppilaat työstävät sisältöä, ja kun he ovat valmiita, he voivat tehdä oman podcastin Audacityn (https://www.audacityteam.org/) tai SoundCloudin (https://soundcloud.com/) avulla.

48 Opimme menneestä ja luomme uutta:

eTwinning ja eurooppalainen kulttuuriperintö

12. Aineellisen kulttuuriperintömme suojeleminen

Oppilaiden ikä: 12–18

Kun oppilaat ymmärtävät, mitä aineellinen kulttuuriperintö tarkoittaa, pyydä heitä määrit-telemään, millaisia uhkia kohteilla on seuraavien syiden takia:

• ilman ja vesien saastuminen

• maanjäristykset

• massaturismi

• ihmisen toimet

• sota

• luonnonkatastrofit

• säilytysolosuhteet (valaistus, ilmastointi).

Oppilaat työskentelevät ryhmissä, valitsevat yhden edellä mainituista uhkista ja tutkivat sitä, tekevät kokeiluja, hakevat tietoa, keskustelevat asiantuntijoiden kanssa jne.

Hankkimansa tiedon pohjalta he voivat ehdottaa kestäviä ratkaisuja aineellisen kulttuuri-perintömme suojelemiseen ja säilyttämiseen.

13. Kaupunkikehitys ja kulttuuriperintö

Oppilaiden ikä: 15–18

Paikallisviranomaiset ovat laatineet kotikaupunkinne keskustaa koskevan kehittä-missuunnitelman. Keskusta on varsin vanha, ja siellä on jäljellä muutamia alueenne perinteisiä taloja. Nämä talot ovat tärkeä osa paikallista identiteettiä, mutta asuntojen taso kyseisessä osassa kaupunkia ei enää vastaa nykyajan vaatimuksia. Asuntoihin ei esimerkiksi voi saada juoksevaa vettä eikä saniteettitiloja. Jos kehittämissuunnitelma toteutetaan, se merkitsee kaupungin vanhimman osan hävittämistä ja uusien nykyai-kaisten kerrostalojen rakentamista. Osa paikallisista päättäjistä kannattaa esitettyä kehit-tämissuunnitelmaa, mutta osa paikallispoliitikoista vastustaa sitä jyrkästi. Osapuolet ovat nyt kokoontuneet keskustelemaan asiasta ja päättämään, toteutetaanko suunnitelma (tilannekuvaus otettu Unescon aineistopakista ”World Heritage in Young Hands”).

Tilannekuvaus annetaan kaikille kumppanikouluille. Oppilaat saavat itse päättää, mihin seuraavista viidestä ryhmästä he haluavat osallistua:

a. Suunnitelmaa kannattavat paikalliset päättäjät b. Suunnitelmaa vastustavat paikalliset päättäjät c. Vanhankaupungin asukkaat

d. Asiantuntijat (arkkitehdit, kaupunkisuunnittelijat) e. Median edustajat

Kaikki koulut valitsevat myös puheenjohtajan sekä raportoijan, joka kirjoittaa raportin kokouksesta. Kunkin ryhmän oppilaat työskentelevät yhdessä Meetingwords(http://

meetingwords.com/) -asiakirjassa ja kirjoittavat puheen, jolla perustelevat kantansa kokouksessa. Heidän on mietittävä vastakkaista mieltä olevien mahdollisia kysymyksiä ja oltava valmiita puolustamaan omaa kantaansa.

Sovittuna ajankohtana kumppaniluokat kokoontuvat videoneuvotteluun käsittelemään asiaa. Kukin osapuoli esittää ajatuksensa ja ehdotuksensa, ja puheenjohtajat tekevät päätöksen. Raportoijat julkaisevat raportin kokouksen jälkeen projektin TwinSpacessa.

14. Katse taivaalle

Oppilaiden ikä: 12–18

Pyydä oppilaita hakemaan tietoa tähtitieteeseen liittyvästä kulttuuriperinnöstä (esim.

muistomerkkien jäännökset, kohteet ja maisemat, välineet, arkistot). Koska aihe on laaja, valitse itseäsi kiinnostava tutkimuskohde: aineellinen, aineeton tai luonnonperintö.

Esimerkiksi Einsteinin torni Potsdamissa Saksassa on erinomainen yhdistelmä luon-nontiedettä ja arkkitehtuuria, kun taas antiikin Kreikan historialliset dokumentit liittyvät pääasiassa tähtitieteen matemaattiseen puoleen (esim. Antikytheran kone).

Opettamasi aineen mukaan voit keskittyä eri asioihin.

Lisätietoa: https://www3.astronomicalheritage.net

50 Opimme menneestä ja luomme uutta:

eTwinning ja eurooppalainen kulttuuriperintö

15. Kulttuuriperintöaiheinen tietokilpailu

Oppilaiden ikä: 11–18

Oppilaille annetaan tehtäväksi laatia yhteistyössä lautapeli, jossa on kysymyksiä kulttuu-riperinnöstä. Tehtävänanto:

• Suunnittele pelilauta ja äänestä ehdotuksista paras.

• Valitse pelin kysymyskategoriat (taide, perinteet, historia, kielet jne.).

• Suunnittele pelinappulat.

• Suunnittele kysymyskortit.

• Kirjoita pelin kysymykset ja vastaukset. Kukin kumppani laatii kysymykset omasta maastaan, tai toinen kumppani valitsee kysymykset ja toinen laatii neljä vastausvaih-toehtoa.

• Vaihtoehto: kukin kumppaniluokka tekee oman lautapelin.

Oppilaat voivat päättää, vaihtavatko he lautapelejä kumppaniensa kanssa vai pelaavatko he sitä omissa kouluissaan ja kutsuvat pelikaveriksi rinnakkaisluokkien oppilaita.

Idea eTwinning-projektista ”Cultural Heritage Trivia” https://twinspace.etwinning.

net/47907/

Maat: Espanja, Kreikka

16. Opetetaan ja opitaan perinteisiä tansseja

Oppilaiden ikä: 6–15

Pyydä oppilaita valitsemaan perinteinen tanssi omalta alueeltaan ja hakemaan lisätietoa siitä, miten se liittyy heidän kulttuuriperintöönsä. Tehkää sitten yhdessä opetusvideo, joka on tarkoitettu sellaiselle, joka haluaa oppia tämän tanssin. Lähetä tanssia koskevat tiedot ja opetusvideo kumppaneillesi, jotka lähettävät vastavuoroisesti omansa teille.

Opetusvideon avulla oppilaat yrittävät opetella kumppaniensa tanssin ja tekevät siitä videon. Kaikki videot, valmistelut ja tietopaketit voi lisätä ThingLinkiin: https://www.

thinglink.com/

Idea eTwinning-projektista ”A world of ”famous” difference” https://twinspace.

etwinning.net/23626/home

Maat: Kreikka, Kroatia, Puola, Turkki

17. Tutustutaan kumppanien musiikkiin ja kansanperinteeseen

Oppilaiden ikä: 8–15

Kukin kumppaniluokka valitsee jonkin perinteisen laulun. ThingLinkin (https://www.

thinglink.com/) avulla kaikki videot voi liittää interaktiiviseen Euroopan karttaan.

Oppilaat työskentelevät ryhmissä, ja heille annetaan tehtäväksi laatia koreografia osaan jokaisen kumppanin laulusta. Oppilaat kuuntelevat musiikin useita kertoja, harjoitte-levat koreografiansa ja nauhoittavat videon tanssiesityksestään. Kaikki videot jaetaan ThingLinkin uuden interaktiivisen Euroopan kartan kautta.

Idea eTwinning-projektista ”DetecTwinning” https://twinspace.etwinning.net/44486 Maat: Espanja, Ranska, Turkki

18. Perinteisten tarinoiden erilaiset loput

Oppilaiden ikä: 6–15

Oppilaat valitsevat kaikista kumppaniluokista perinteisen tarinan ja kirjoittavat sen alkuosan. Sitten kukin maa kirjoittaa jokaiseen tarinaan oman lukunsa, ja näin syntyy uusia tarinoita.

Oppilaat voivat kuvittaa tarinoita tai pyytää koulunsa nuorempia oppilaita auttamaan heitä, kun ovat ensin kertoneet tarinat.

Toimintavaihtoehtoja:

• tarinoiden esittäminen näytelmänä

• tarinoiden esittäminen nukeilla

• tarinoiden nauhoittaminen oppilaiden, opettajien ja vanhempien yhteisvoimin.

• tarinoiden nauhoittaminen oppilaiden, opettajien ja vanhempien yhteisvoimin.