• Aucun résultat trouvé

A cela il faut ajouter que toutes les crèches de la commune ainsi que le pré-gardiennat et Actiris ont reçus huit animations lecture en leurs locaux

A) Cultuurparticipatie – Ontmoeting – Ontspanning Activiteiten voor de jeugd

In de periode van 1 augustus 2013 tot 31 juli 2014 heeft de Nederlandstalige bibliotheek deze taken op verschillende manieren ingevuld. De bibliotheek maakt een onderscheid tussen uitbreidingsactiviteiten en dagdagelijkse taken.

Uitbreidingsactiviteiten zijn activiteiten die behoren tot de extra bijkomende taken bovenop haar gewone taken.

Voorbeelden van uitbreidingsactiviteiten: klasuitleen, jeugdboekenweek, bibliotheekweek,

Boekenbende aan Huis, Boekenbende aan Huis Extra, Boekenbeurs, Junior Journalis-tenwedstrijd, project Voorleesrugzakjes, bibliotheekintroducties naargelang de doel-groep, automatisering, internetcursus, auteurslezingen, automatisering, workshops, projecten in samenwerking met partners...

Dagdagelijkse taken zijn: uitleen, boekverwerking, catalografie, informatiebemiddeling, etc.

De activiteiten kunnen onderverdeeld worden in 3 groepen:

A) Cultuurparticipatie – Ontmoeting – Ontspanning Activiteiten voor de jeugd

Voorleesmomenten op woensdag voor kinderen van 4j tot 7j en van 8j tot 11j en op zaterdag voor kinderen van 4j tot 8j

De bibliotheek organiseerde in het najaar van 2013 op woensdag verschillende voorleesmomenten met de hulp van vier enthousiaste vrijwilligers (14/8, 18 september, 23 oktober, 20 november en 18 december – 72 deelnemers). Op zaterdag gingen de voorleesmomenten op 21 september, 19 oktober, 23 november (meertalig voorleesuurtje) en 21 december (52 deelnemers). In 2014 gingen de voorleesmomenten door op de volgende data : 18/1, 22/1, 15/2, 19/2, 19/3, 22/3, 23/4, 21/5, 24/5, 18/6 en 21/6 (33 deelnemers).

In 2013-2014 liep het project Boekbaby’s (van 0j-3j) in de bibliotheek verder in samenwerking met het SBB en het consultatiebureau Arion. De bedoeling is om jonge ouders en hun baby’s te laten kennismaken met boeken. De bibliotheek werkt vooral ondersteunend.

Van 6 september tot 4 oktober ging de striptentoonstelling Brussel in de strip door in de bibliotheek (samenwerking tussen de bibliotheek en vtbKultuur Anderlecht-Molenbeek).. Aan de hand van de verschillende strips (Suske en Wiske, Nero, Rik Ringers, Michel Vaillant…) ontdekten de bezoekers de stad Brussel (83 deelnemers). De bezoekers konden deelnemen aan een wedstrijd. Op zaterdag 28 september was de finissage van de tentoonstelling in Randstad met een prijsuitreiking

(boekenpakket) en een gratis wafelenbak.

Tijdens de Nationale voorleesweek in november kwamen de volgende animatoren en auteurs op bezoek:

- 19 november Auteurslezing - Jan de Kinder kwam vertellen voor de 1ste graad over zijn boeken en waar hij hiervoor inspiratie vindt (basisscholen Windroos en Windekind namen hieraan deel - 72 leerlingen)

- 20 november Auteurslezing voor de 1ste graad door Bart Van Nuffelen over het prentenboek Onderzeeboot (basisscholen De Klimpaal, Regenboog en Vier Winden - 74 deelnemers)

- 21 november Kip van Troje met verteltheater (basisschool De Klimpaal met twee leefgroepen-36 deelnemers)

- 23 november Meertalig voorleesuurtje in samenwerking met Regionaal Integratiecentrum Foyer – Koken met Piraat Lars (25 deelnemers)

- 27 november Muziek op schoot door Tamboeri –Bart Merlevede voor de allerkleinsten in de

76

crèches (13 maanden tot 24 maanden – 48 deelnemers)

In totaal namen 255 kinderen en begeleiders deel aan de Nationale voorleesweek.

Het Davidsfonds organiseerde in samenwerking met de bibliotheek de Junior

Journalistenwedstrijd, een jaarlijkse wedstrijd creatief schrijven voor jongeren uit de derde graad (5de en 6de leerjaar) van het basisonderwijs met als thema Oorlog en vrede. De leerlingen mochten zelf kiezen wat ze schreven: een fantasieverhaal, interview…behalve poëzie. Aan deze wedstrijd namen het 5e en 6e leerjaar van Sint-Karel en het 5e en 6e leerjaar van Imelda (samen 72 leerlingen) deel. Op 28 maart 2014 was er een feestelijke prijsuitreiking met de verteller Joe Baele die het verhaal bracht van De moeder en de drie soldaten (Ernest Claes). In totaal waren er 9 winnaars met als hoofdwinnaar Imelda Instituut. Deze school ontving een boekenpakket ter waarde van €300 en het winnende verhaal werd voorgelezen door Joe Baele. Nadien werden alle leerlingen uitgenodigd op een receptie.

Jeugdboekenweek: 15 tot 30 maart 2014 met als thema Gevaar.

In het kader van de jeugdboekenweek 2014 organiseerde de bibliotheek een aantal activiteiten voor de Nederlandstalige scholen. De kosten werden gedeeltelijk gedragen door het SBB (Streekgericht Bibliotheekbeleid). Het merendeel van het budget kwam van de gemeente. De jeugdboekenweek start altijd vroeger in het Brussels gewest omwille van het grote aantal schoolgaande kinderen in het kleuter-basis-en secundair onderwijs. In totaal werden 13 workshops en 3 auteurslezingen

georganiseerd.

De animatoren Wim Collin, Marijke Goossens, CJM en Veerle Ernalsteen brachten voor de 1ste en 2de vertellingen, theater en muziek en een bibliotheekspel. De volgende basisscholen namen deel aan de animaties: De Klimpaal, Imelda Instituut, Paloke, Regenboog, Sint-Jozef, Vier Winden, Windekind en Windroos (265 leerlingen).

De auteur Wally De Doncker gaf drie auteurslezingen voor de leerlingen van de 3de

graad van de basisscholen De Klimpaal, Imelda Instituut, Vier Winden en Windroos (97 leerlingen).

In het kader van de projectweek Literatuur van het Atheneum Toverfluit te Sint-Jans-Molenbeek organiseerde de bibliotheek op 7 februari 2014 voor de 1ste graad van het secundair onderwijs een ontmoeting met Joe Baele die een verhaal vertelde met als thema WOI (38 deelnemers).

Er namen in totaal 323 leerlingen deel aan de animaties voor het basisonderwijs en 38 leerlingen van het secundair onderwijs.

Kleuteranimaties: 17, 18 en 19 maart 2014

In samenwerking met Erasmus Hogeschool organiseerde de bibliotheek 9 verteluurtjes met verwerkingsactiviteit voor 151 kleuters van de basisscholen De Klimpaal, Imelda Instituut, Marie-Josépark, Vier Winden en Windekind.

In totaal namen 474 leerlingen deel aan de jeugdboekenweek en de kleuteranimaties.

Boekenbende aan huis: leesbevorderingproject in taalarme gezinnen van januari-maart 2014.

De bibliotheek organiseert lokaal de Boekenbende aan huis. Logistieke en organisa-torische ondersteuning kreeg ze van het SBB. Via dit project gaan studenten uit het hoger onderwijs 5 x voorlezen bij kinderen van gezinnen met een taalachterstand. De bedoeling is om kinderen van de derde kleuterklas en van het 1ste leerjaar te bereiken. Dit jaar liepen er twee trajecten van de Boekenbende aan Huis. Het 1ste traject was met de studenten van de richting Bachelor Lager onderwijs met als startdag 7 februari (13 deelnemers). Het tweede traject was met de studenten van de richting bachelor Orthopedagogie (HUB) met als startdag 11 februari (15 deelnemers). Dit

voorjaar plaatste de bibliotheek 13 voorlezers/studenten Lager onderwijs en 15 voorlezers studenten Orthopedagogie in 28 gastgezinnen. 5 scholen namen deel aan het project: Imelda Instituut,

77 Regenboog, Sint-Karel, Windekind en Vier Winden.

De feestelijke afsluiting van Boekenbende aan Huis Ortho in de bibliotheek ging door op 1 april 2014.

De kinderen toonden hun werkjes die ze speciaal hiervoor gemaakt hadden. Aansluitend was er een receptie.

In samenwerking met Centrum West, SBB (Streekgericht Bibliotheekbeleid Brussel) en de bibliotheek was er een Boekenbende aan Huis Extra. Het infomoment ging door op 4 en 8 januari 2014. In totaal waren er 10 voorlezers die hieraan deelnamen.

Op woensdag 26 maart ging een voorleesactiviteit door voor de ouders van Vier Winden (50 deelnemers).

In samenwerking met het SBB, Brusselleer, HUB Brussel en de bibliotheek werd het project voorleesrugzakjes En ze lazen nog lang en gelukkig… opgestart met de ouders van basisschool Regenboog en Tyl Uylenspiegel (30 deelnemers). De bedoeling was dat de ouders samen met de lesgevers van Brusselleer de inhoud van de rugzakjes samenstelden. Naast het boek zat er in elke rugzak ook een spelletje, een cd met de geluidsopname van het boek en een korte samenvatting in een of meerdere andere talen. In de les werd het materiaal ook uitgeprobeerd. Vervolgens gingen de rugzakjes dan ook effectief mee naar huis. Zo konden de ouders er mee aan de slag. Gezinnen die dat wilden, konden de hulp van een HUB-student inroepen om aan huis te komen. Op 28 januari ging dit project van start met een voorleesactiviteit voor de ouders.

Op woensdag 30 april vond in samenwerking met de Franstalige bibliotheek van

Sint-Jans-Molenbeek en Zep het project Lezen in je gemeente plaats met vertelster Veerle Ernalsteen. Veerle Ernalsteen bracht samen met haar Franstalige collega Nadine Javaux kamishibaï vertellingen. De eerste halte was De Boekenmolen, vervolgens bibliotheek Zep en als laatste de Franstalige Bibliotheek (Begijnenstraat in Sint-Jans- Molenbeek) (22 deelnemers).

Activiteiten voor volwassenen en families

Op 4 september was er de Vrijetijdsmarkt van Brom (Brede School Molenbeek) en haar partners.

Hieraan was Ezelsoor gekoppeld, een activiteit waar de kinderen hun boeken voor het nieuwe schooljaar gratis kunnen kaften. De markt ging door in het Huis van Culturen en Sociale Samenhang.

De bibliotheek was aanwezig met een stand en had een leuk hoekje gemaakt om te lezen (14 lezertjes).

Van 16 september tot 21 september was het de Week van de dementie. In de bibliotheek werd een thematafel opgesteld en werden gedichten over dit thema opgehangen.

Tijdens de Bibliotheekweek (12 tot 10 oktober) met als thema Kom binnen, en zet u stonden de volgende activiteiten op het programma:

Zaterdag 13 oktober van 10.00u-14.00u: - een hapje en een drankje voor elke bezoeker

- verkoop van afgevoerde boeken per kilo -Grime voor de kinderen

(120 deelnemers)

Donderdag 17 oktober van 14u-17u - Dag van de dialoog in samenwerking met het integratiecentrum Foyer en Dienstencentrum Randstad waar twee dialoogtafels stonden (30 deelnemers)

Zaterdag 19 oktober van 10u-13u Geleide stripwandeling in Brussel, begeleid door VZW

78

Moca (3 deelnemers)

Zondag 20 oktober van 11u – 13u30 - lezing met Jolien Janzing over de gezusters Bronté in Brussel. De lezing werd afgesloten met een High Tea (27 deelnemers).

150 gebruikers en bezoekers namen deel aan de bibliotheekweek.

Het volledige bibliotheekteam nam op 15 november deel aan de Brusselse

Bibliothecarissendag, een onthaaldag met allerlei activiteiten en vormingen voor de Brusselse bibliotheken en hun personeel. In 2013 ging de dag door in Sint-Jans- Molenbeek zelf met een bezoek aan De Boekenmolen, Jes, Huis van Culturen en Sociale Samenhang, Foyer, gemeenschapscentrum De Vaartkapoen, …

Van 25 oktober tot en met 16 november liep de tentoonstelling Actie zoekt burger van de Vaartkapoen in de bibliotheek.

Op 30 november was er de filmvoorstelling Hugo in de bibliotheek voor de jeugd (5 deelnemers).

De week van 16 december werd er een thematafel geplaatst met als thema 50 jaar Migratie in België.

Boekendienst aan het dienstencentrum Marie-José

Sinds september 2005 is er een boekendienst opgestart voor het Dagcentrum-

Ontmoetingscentrum voor Senioren Marie-José. De dienstverlening is erop gericht om minder mobiele lezers in de mogelijkheid te stellen om toch boeken te kunnen ontlenen.

Daarom brengt de dienst Atelier tweemaandelijks een boekenpakket (romans en informatieve werken) naar het centrum.

Vanaf november 2006 heeft de Nederlandstalige bibliotheek een samenwerking opgestart met de Franstalige bibliotheek te Sint-Jans-Molenbeek en afgesproken dat vanaf nu het dienstencentrum elke maand eveneens een pakket Franstalige boeken ontvangt.

Boekendienst aan Huis

Deze dienstverlening is voor leners die steeds moeilijker zelf naar de bibliotheek kunnen komen.

Momenteel is er niemand die hiervan gebruik maakt. Bijkomend is dat er te weinig personeel voorhanden is om dit degelijk op te starten.

Toast Literair – 19 januari

Ontbijt en auteurslezing met Dries Vanysacker die over zijn boek Vlaamse Wielerkoppen (26 deelnemers) kwam vertellen.

Film Chouas van Saddie Choua op 19 februari voor de bezoekers van de bibliotheek.

Op zaterdag 26 april ging het Bonneviefeest door. De bibliotheek was aanwezig met een stand waaronder boeken/strips voor wie graag iets wou lezen.

Zondag 27 april ging de Erfgoeddag Grenzeloos door in het Gemeentehuis van Sint-Jans-Molenbeek. De bibliotheek was aanwezig en had spelletjes mee gebracht.

Van 5 mei tot 7 mei ging de Week van de gezondheid door in samenwerking met de dienst Sociale zaken van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. De bibliotheek bezorgde hiervoor een boekenpakket.

Naar aanleiding van het thema 50 jaar migratie van de Erfgoeddag gaf emeritus professor,

antropoloog en voorzitter van Foyer vzw Johan Leman een lezing over Mega-trends in hedendaags migratie-gebeuren in Europa met focus op de Islam. De lezing ging door op 11 mei. Nadien was er

79 een multiculturele receptie.

Tentoonstelling Talen, mijn gedacht mei 2014- Foyer

De tentoonstelling ging over de verschillende moedertalen en meertaligheid bij kinderen en de emoties die dit kunnen teweegbrengen.

Ter gelegenheid van de Culturele Hoofdstad 2014 werd het concept aangepast en uitgebreid tot een volwassen publiek.

Van 16 mei tot 23 mei was de tentoonstelling toegankelijk in de bibliotheek voor de klassen van de derde graad.

Op 28 april ging er een vorming over Talen, mijn gedacht door voor de leerkrachten van de derde graad van de basisscholen en voor de bibliotheekmedewerkers (5 deelnemers).

Op 28 mei ging er, in samenwerking met het Huis van het Nederlands een vorming Duidelijke taal door voor de vrijwilligers van de consultatiebureaus en voor de bibliotheekmedewerkers (11

deelnemers)

O’de Molenbeek – 11 juli feest

Dit feest werd georganiseerd door de Nederlandstalige Cultuurdienst en haar partners en ging door op 22 juni 2014. De bibliotheek werkte als lokale partner hieraan mee. De verschillende partners (De Nederlandstalige cultuurdienst, de Vaartkapoen…) verzorgden samen het straattheaterfestival.

Er ging in de bibliotheek een vorming van de Groene apen, Milieuzorg in het Lokaal

Cultuurbeleid, door voor het bibliotheekpersoneel en het personeel van de Nederlandstalige Cultuurdienst (10 deelnemers).

Spelletjesnamiddag – op woensdag 11 juni en 9 juli

Op woensdagnamiddag plaatste de bibliotheek verschillende spelletjes buiten voor het publiek waaronder gezelschapsspelen als dammen, schaken, vier op een rij….(33 deelnemers).

Al deze activiteiten werden verspreid via verschillende kanalen: de website en de elektronische nieuwsbrief van de bibliotheek. de Cultuurdatabank, de agenda van Brussel Deze Week. Een aantal activiteiten werd ook gecommuniceerd via het intern elektronisch berichtenverkeer van de gemeente.

Regelmatig verscheen er ook informatie in het krantje van Randstad, het Infoblad van Buurthuis Bonnevie, in de oVerKant van De Vaartkapoen, http://cultuur1080culture.be...

Verder werden er ook rond een aantal van deze activiteiten alsook van andere actuele thema’s stands opgezet in de bibliotheek met verschillende materialen (DVD, boeken, strips, tijdschriften,etc).

B) Educatie