• Aucun résultat trouvé

Disseny de la recerca

5.3. Fases de la recollida de dades

5.4.2. Selecció final de la mostra

A continuació descriurem la selecció final de la mostra, més concretament de les escoles, els mestres i els alumnes protagonistes de la nostra investigació.

5.4.2.1. Selecció final de les escoles

Un cop establerts els criteris de selecció de les escoles tant de la fase diagnòstica com la d’experimentació, vam procedir a llistar totes aquelles escoles públiques que coneixíem que entraven dins d’aquests paràmetres. Algunes les coneixíem per haver treballat amb elles en recerques anteriors; altres, per haver desenvolupat tasques com a tutors d’alumnes del grau de primària que hi havien fet les pràctiques; unes terceres, per tenir algun conegut que hi havia treballat o hi treballava. Solament hi va haver un tipus d’escola de la qual no en teníem cap relació, que era la de zona rural. Això ens va dur a contactar amb diverses escoles d’aquesta tipologia, de les quals únicament ens van respondre les d’una mateixa zona situades a la Vall d’Aran.

El pas següent va ser entrar en contacte amb el professorat de referència que teníem en cadascuna de les escoles triades, per plantejar-los la recerca que estàvem duent a terme així com per saber si acceptaven participar-hi. Tots ells, després de rebre el permís de la direcció de l’escola en qüestió, ens van mostrar la seva disponibilitat81. Aquesta selecció dels participants per mostreig voluntari ens garantia, en paraules de Cohen et al., “that access is not only permitted but also, in fact, practicable” (2011, p. 109).

81 A part de les passes ja esmentades, en el cas de l’escola de zona rural, i per exigències de la normativa del mateix Departament d’Ensenyament pel que fa a la recollida de dades a qualsevol de les escoles situades dins l’àmbit territorial de Lleida, vam haver de demanar explícitament també permís al Director d’aquell àmbit territorial. Per a obtenir-lo, vam haver d’enviar una sol·licitud per correu postal –per a que constés l’entrada a registre- i també via email als Serveis Territorials de Lleida, adreçada al seu director, informant dels detalls de la nostra recerca així com de la intervenció que volíem fer, en quins centres i mitjançant quins instruments – que vam haver d’enviar també. La carta i l’email van ser enviats el 30 de gener de 2015, i l’autorització es va concedir el 2 de març.

L’empatia i l’ensenyament-aprenentatge de les ciències socials a l’educació primària a Catalunya

| 142 |

Així doncs, i segons els criteris de selecció establerts, les característiques de les escoles triades en cadascuna de les fases de la recerca són les que detallem en les taules següents:

Taula 9. Escoles fase Diagnòstica82.

Escola Localització

Num. 1 Àmbit territorial de Barcelona (ciutat de més d’un milió d’habitants)

Num. 2 Comarca del Vallès (ciutat de més de 200.000 habitants) Num. 3 Comarca del Maresme (ciutat de menys de 200.000 habitants) Num. 4 Àrea metropolitana de Barcelona (ciutat de menys de 200.000

habitants)

Num. 5 Comarca d’Osona (ciutat de menys de 50.000 habitants) Num. 6 Comarca de la Selva (municipi de menys de 10.000 habitants) Num. 7-10 Comarca de la Vall d’Aran (4 municipis de menys de 1000

habitants) Taula d’elaboració pròpia.

Taula 10. Escola fase Experimentació.

Escola Localització

Num. 4 Àrea metropolitana de Barcelona (ciutat de menys de 200.000 habitants)

Taula d’elaboració pròpia.

82 La numeració de les escoles l’hem fet en funció de la seva densitat de població –de més a menys gran.

5.4.2.2. Selecció final del professorat

En coherència amb la mostra participant en la nostra recerca, el professorat escollit havia de ser aquell que impartís l’àrea de ciències socials al cicle superior de primària, sense importar si eren de 5è o de 6è curs. De nou vam prioritzar l’objectiu de la voluntarietat.

Durant la fase diagnòstica vam treballar amb 10 mestres i durant la fase d’experimentació amb 1. Les característiques dels mestres de la fase diagnòstica són les que veiem en la taula següent:

Taula 11. Les principals característiques del professorat de la fase EPFD1 Num. 1: Àmbit territorial de

Barcelona (ciutat de més d’un milió d’habitants)

18 1

EPFD2 Num. 2: Comarca del Vallès (ciutat de més de 200.000

habitants)

16 16

EPFD3 Num. 3: Comarca del Maresme (ciutat de menys de 200.000

habitants)

7 7

EPFD4.1 Num. 4: Àrea metropolitana de Barcelona (ciutat de menys de

200.000 habitants)

16 12

EPFD4.2 37 23

EPFD5 Num. 5: Comarca d’Osona (ciutat de menys de 50.000

L’empatia i l’ensenyament-aprenentatge de les ciències socials a l’educació primària a Catalunya

| 144 |

EPFD9 Num. 9: Comarca de la Vall d’Aran (municipi de menys de

1000 habitants)

33 33

EPFD10 Num. 10: Comarca de la Vall d’Aran (municipi de menys de

1000 habitants)

30 20

Taula d’elaboració pròpia.

I en relació amb la mestra protagonista de la fase d’experimentació, les seves característiques són les que podem veure en la taula següent:

Taula 12. Les principals característiques del professorat de la fase d’Experimentació.

Codi

professor/-a Escola

Anys de professió com a

mestre/a

com a mestre/a de socials

EPFD4.2 Num. 4: Àrea metropolitana de Barcelona (ciutat de menys de

200.000 habitants) 37 23

Taula d’elaboració pròpia.

5.4.2.3. Selecció final de l’alumnat

La selecció de l’alumnat va venir condicionada per la selecció del professorat, ja que es tractava dels alumnes de les seves classes.

Així doncs, la mostra final de la fase diagnòstica va estar constituïda per un total de 148 alumnes de 10 centres diferents. Les característiques d’aquest alumnat són les que veiem en la taula següent:

Taula 13. Les principals característiques de l’alumnat de la fase

L’empatia i l’ensenyament-aprenentatge de les ciències socials a l’educació primària a Catalunya

| 146 |

Pel que fa a l’alumnat de la fase d’experimentació, va estar constituït per un total de 27 alumnes -14 nens i 13 nenes- de l’escola num. 4. Les característiques d’aquest alumnat són les que veiem en la taula següent:

Taula 14. Les principals característiques de l’alumnat de la fase d’Experimentació.

Escola Curs Nombre

d’alumnes Edat Num. 4: Àrea metropolitana de

Barcelona (ciutat de menys de

200.000 habitants) 27 10-11 anys

Taula d’elaboració pròpia.