• Aucun résultat trouvé

Risicomanagement-organisatie

Dans le document Fortis Jaarrekening 2007 (Page 63-66)

De risicomanagement-organisatie van Fortis heeft tot doel de Fortis risicostrategie te implementeren en de volgende doelstellingen te realiseren:

• duidelijke verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid omtrent risicobeheer

• onafhankelijke risicobeheerfuncties

• transparant en samenhangend beslissingsproces binnen de hele Fortis-groep, waarbij alle risico’s in het Fortis risicoclassificatie-model zijn opgenomen.

7.3.1 Risicobeheer en toezicht

Risicobeheer en -toezicht worden binnen Fortis uitgevoerd op basis van een delegatiesysteem van verantwoordelijkheden van de locale risicomanagementorganen in geografische zones tot Business Risk Management en tot Central Risk Management, in nauwe samenwerking met Asset & Liability Management.

7.3.1.1 Central Risk Management (CRM)

De afdeling Central Risk Management (CRM) wordt geleid door de Chief Risk Officer. De rol van deze afdeling is te garanderen dat de organisatie continu aan de hoogste kwalitatieve maatstaven van risicobeheer voldoet, het verhogen van het bewustzijn van en het inzicht in de genomen risico’s bij het executive management, stimuleren van een optimale risico-rendementverhouding, meten van groepsbreed economisch kapitaal en goedkeuren van risicomodellen.

Bovendien ondersteunt CRM de businesses bij risicoaangelegenheden en de werkzaamheden van de diverse risicocomités. Tevens coördineert CRM de implementatie van risico-initiatieven en de risicocommunicatie.

De aanwezigheid van een geïntegreerd risicomanagement raamwerk in het Verzekeringsbedrijf en Bankbedrijf wordt als een van de sterke punten van Fortis beschouwd door zowel interne (Fortis Audit Services, Investor Relations) als externe partijen (ratingbureaus, beleggingsanalisten en toezichthouders). CRM is verantwoordelijk voor de coördinatie van de risicocommunicatie met deze externe partijen.

7.3.1.2 Asset & Liability Management (ALM)

Asset & Liability Management (ALM) is verantwoordelijk voor het nauwgezet volgen van ALM gerelateerde risico’s op de balans van de Fortis Groep en zijn Bank- en Verzekeringsentiteiten. Dit geschiedt in overeenstemming met de beslissingen die genomen zijn door de Groep ALCO en rekening houdend met de vastgestelde voorwaarden van Fortis Bank, Fortis Verzekeringen en externe toezichthouders. ALM definieert de risicotolerantie en beheert de risico’s door richtlijnen en normen vast te stellen. ALM streeft er naar de best practises toe te passen op het gebied van risicobeheer zoals gedefinieerd door externe toezichthouders en ratingbureaus.

7.3.1.3 Business Risicobeheer Elke business:

• is verantwoordelijk voor de beheersing van de eigen risico’s binnen de grenzen en overeenkomstig het beleid en de richtlijnen van de toezichthouders en Central Risk Management

• heeft een eigen bedrijfsrisicocomité, dat het managementteam ondersteunt door bewust te zijn van de belangrijkste risico’s en ervoor te zorgen dat de juiste procedures betreffende risicobeheer aanwezig zijn

• is verantwoordelijk voor de beheersing van de eigen risico’s en voor de toepassing van een allesomvattend risicobeheersysteem waarin alle risico’s van de Fortis risicoclassificatie aan bod komen.

De dubbele rapportagelijn van de Business Chief Risk Officers naar de Business Chief Executive Officer en de Group Chief Risk Officer is er om de principes van risicotransparantie tussen de businesses en CRM te waarborgen en te bekrachtigen (kwantificatie van risico’s, rendementen, normen, methodologie, aannames, organisatie van het risicobeheer, etc.) en toe te zien op naleving van de Fortis beleidslijnen, richtlijnen en normen met betrekking tot risicobeheer en de onafhankelijkheid van risicobeheerfuncties in het beslissings- en toezichtsproces.

7.3.1.4 Fortis Audit Services (FAS)

Fortis Audit Services verschaft professionele en onafhankelijke zekerheid ter ondersteuning van de realisatie van de doelstellingen van Fortis. FAS evalueert de effectiviteit van de governance en risicobeheer- en interne controle-processen en stelt aanbevelingen op om deze te optimaliseren.

Fortis Audit Services evalueert regelmatig de risicobeheerfuncties van de Fortis Groep, de businesses en de lokale entiteiten

7.3.2 Structuur Fortis Risk Committee

Een allesomvattende structuur voor de risicocomités waarborgt dat beslissingen worden genomen op het juiste niveau.

Risk & Capital

Local Risk Committees / Country Risk Committee

Technical Committees / Extended CRM MT / Credit Risk MT / Risk Convention Board Risk

De algemene verantwoordelijkheid voor de risico’s die door Fortis genomen worden, berust bij de Raad van Bestuur van Fortis. Om de missie van Risk uit te voeren, heeft de Fortis Board de steun van zowel het Fortis Risk and Capital Committee als het Fortis Audit Committee (AC). De Fortis Board heeft het dagelijkse management overgedragen aan het Executive Committee (Exco), onder leiding van de Chief Executive Officer (CEO).

7.3.2.1 Raad van Bestuur: Risico-comités Risk & Capital Committee (RCC)

Het RCC, samengesteld uit de Non-Executive leden van de Raad van Bestuur, komt op zijn minst drie keer per jaar samen en heeft als rol de Raad van Bestuur bij te staan in het inzichtelijk maken van de risico’s waaraan Fortis als Bank- en Verzekeringsbedrijf onderhevig is, het overzien van het risicobeheer en het verzekeren van toereikend kapitaal ten aanzien van de risico’s die inherent zijn aan de bedrijfsactiviteiten.

De belangrijkste verantwoordelijkheden van de RCC bestaan uit het verbeteren van het risico management raamwerk en het doen van aanbevelingen aan de Raad van Bestuur over het gewenste risicoprofiel en het daaraan gekoppelde beleid.

Fortis Audit Committee (AC)

Het Audit Committee is geen risicocomité. De rol van het AC bestaat uit het assisteren van de Raad van Bestuur bij het toezien en bewaken van de verantwoordelijkheden in termen van interne controle binnen Fortis, in de breedste zin van het woord, waaronder de interne controle van de financiële verslaggeving.

Het AC buigt zich namens de Raad van Bestuur minstens één maal per jaar over de kwaliteit en effectiviteit van de procedures en structuren waarmee de risico’s binnen Fortis worden beheerd, de waarderingsregels met betrekking tot de risico’s, de procedures voor kapitaalbeoordeling en het functioneren van het interne controlesysteem.

7.3.2.2 Fortis Executive Risk Committees

De CEO brengt verslag uit aan de Raad van Bestuur over het risicoprofiel en de kapitaal toereikendheid van Fortis en doet voorstellen aan de Raad van Bestuur met betrekking tot het risicobeleid, de risicoregelgeving alsmede de financieringstransacties van Fortis-groep. Het Exco wordt bij de uitvoering van zijn taken bijgestaan door de Executive Risk Committees.

7.3.2.3 Fortis Risk Committee (FRC)

Het Fortis Risk Committee, voorgezeten door de Chief Risk Officer, biedt ondersteuning aan de CEO en het Executive Committee om te waarborgen dat Fortis de belangrijkste risico’s onderkent en over een allesomvattend risicomanagement-mechanisme beschikt. Een sleutelfunctie van het Fortis Risk Committee is erop toe te zien dat er in de hele groep een consistent beleid wordt gevoerd (Bank- en Verzekeringsbedrijf) en dat op groepsniveau rekening wordt gehouden met alle risicoaspecten.

7.3.2.4 Group Asset and Liability Committee (Group ALCO)

De Group ALCO bepaalt de strategische activa allocatie van de groep en ziet toe op het globale ALM-risico van de groep. De verantwoordelijkheden hebben betrekking op het beheer, opvolging en controle van de ALM risico’s.

7.3.2.5 Corporate Risk Committees

De Raad van Bestuur van Fortis wordt bij de uitvoering van zijn taken bijgestaan door de volgende Corporate Risk Committees:

Het Central Asset & Liability Management & Market Policy Committee (ALM & MPC) definieert het beleid en stelt limieten vast met betrekking tot het balansbeheer van de bank, ziet toe op de structuur van de balans, beoordeelt ALM risicomanagement structuren, stemt in met transacties die een significante invloed hebben op de balans en keurt nieuwe producten goed die gelanceerd worden door de business afdelingen. Het ALM & MPC volgt ook de naleving van de handelsrisicolimieten op.

Het Central Operational risk Policy Committee (OPC) stelt de normen, het beleid en de maatstaven vast voor de operationele risico’s.

Het Central Credit Policy Committee (CPC) bepaalt het beleid en de processen betreffende kredietrisico’s, beslist over concentratielimieten, keurt nieuwe kredietproducten goed, bewaakt de kwaliteit van de kredietportfefeuille en ziet toe op de naleving van kredietlimieten.

Het Central Credit Committee (CCC) beslist over individuele kredietrisico’s, inclusief landen- en bankenlimieten, en valideert transacties boven een bepaald niveau die invloed hebben op de balans binnen de leningslimieten van de bank.

Het Fortis Group Committee on Impairments and Provisions (FGCIP) houdt toezicht op de wereldwijde waardeveranderingen op geconsolideerde basis.

Het Insurance Asset & Liability Committee (Insurance ALCO) doet voorstellen aan het Insurance Risk Committee, dat de strategische activa-allocatie aanstuurt voor Fortis Verzekeringen, en bewaakt en beheert de verzekeringstechnische ALM-risico’s.

7.3.2.6 Technical Risk Committees & Platforms De Technical Risk Committees & Platforms zijn als volgt:

Het Capital Platform is een discussieforum voor groepkapitaal gerelateerde onderwerpen. De hoofddoelen van het platform zijn het delen van informatie en kennis op het gebied van groepkapitaal en het op één lijn brengen van visies over kapitaal gerelateerde onderwerpen.

De Model Acceptance Group (MAG) neemt beslissingen over technische/methodologische kwesties, door de ontwikkeling en implementatie van methodologiën en modellen voor kredietrisico te toetsen op consistentie en naleving van externe regelgeving.

Het Operational ALCO Committee is een implementatiecomité dat de nodige maatregelen neemt om de door de Group Alco genomen beslissingen te implementeren.

• Het Liquidity & Funding Competence Center (LFCC) is verantwoordelijk voor:

- het sturen en prioriteiten stellen aangaande de liquiditeit van Fortis

- de uitwisseling van sectoroverschrijdende (Bank-Verzekeringen) kennis inzake liquiditeitskwesties en adviesinzake vraagstukken over financieringsliquiditeit.

Dans le document Fortis Jaarrekening 2007 (Page 63-66)

Documents relatifs