• Aucun résultat trouvé

Centrant-nos en les tauletes tàctils com un dels dispositius mòbils que ha irromput amb força en el context educatiu i en l’àrea d’educació musical com a àmbit d’estudi, la pregunta de la recerca que encamina aquesta investigació és saber:

Què implica en el procés didàctic l’adopció de tauletes tàctils a l’àrea de música de primària?

Només coneixent les implicacions de tots els agents involucrats podrem assessorar i donar pautes de com actuar i quines consideracions cal tenir en compte per assolir amb èxit la integració d’aquesta tecnologia a l’aula.

OBJECTIUS

Tal i com es reflexa a la pregunta de la recerca, l’objectiu principal de la investigació és comprendre les implicacions que té l’adopció de tauletes tàctils en el procés didàctic a l’àrea de música d’educació primària.

A través del disseny, aplicació i anàlisi d’una proposta didàctica amb iPads a l’aula de música per alumnes de quart curs de primària es pretenen comprendre les implicacions que suposa per a cadascun dels agents de l’acte didàctic: context, eina, matèria, mètode, docent i discent. (Ferrández, 2002).

Coneixent les potencialitats i limitacions d’aquests dispositius mòbils a l’àrea de música es podran oferir unes pautes que guiïn escoles i professorat en la seva implementació.

Així doncs, els objectius específics són:

• Dissenyar una proposta didàctica per a l’educació primària amb iPads a l’àrea de música.

• Aplicar la proposta didàctica amb alumnes de quart curs de primària.

• Analitzar l’aplicació de la proposta en funció de les implicacions en

cadascun dels components de l’acte didàctic: context, eina, matèria, mètode, docent i discent.

Taula 2: Objectius de la investigació L’iPad a l’àrea de música

Disseny, aplicació i anàlisi d’un proposta per a quart curs d’educació primària

Objectiu principal

Comprendre les implicacions que té l’adopció de tauletes tàctils en el procés didàctic a l’àrea de música de primària.

Objectiu específic

1. Dissenyar una proposta didàctica per a l’educació primària amb iPads a l’àrea de música

Sub objectius

1.1. Construir un marc de referència sobre l’adopció de tauletes a l’àrea de música 1.2. Cercar, seleccionar i classificar apps musicals des d’un punt de vista didàctic 1.3. Elaborar una proposta didàctica amb iPads a l’àrea de música

Objectiu específic

2. Aplicar la proposta didàctica amb alumnes de quart curs de primària

Sub objectius

2.1. Observar les sinergies didàctiques associades amb l’ús de les tauletes a l’aula de música

2.2. Reflexionar sobre l’evolució del propi procés didàctic

Objectiu específic

3. Analitzar l’aplicació de la proposta didàctica en funció de les implicacions en cadascun dels components de l’acte didàctic: context, eina, matèria, mètode, docent i discent.

Sub objectius

3.1. Descriure i interpretar la intervenció des del punt de vista dels components de l’acte didàctic: context, eina, matèria, mètode, docent i discent.

3.2. Extreure les principals potencialitats i limitacions de l’iPad a l’àrea de música 3.3 Contrastar amb experts les implicacions recollides fruit de l’anàlisi

ORGANITZACIÓ I ESTRUCTURA

Figura 1: Estructura de la tesi

Tal i com mostra la figura 1, la següent tesi s’estructura en 4 grans capítols, a més de la bibliografia i els annexos.

La introducció presenta les motivacions i justificacions personals per a la realització de la tesi, delimita i focalitza la problemàtica que cal abordar, fent esment de recerques anteriors en aquest àmbit, i descriu la qüestió i els objectius propis de la recerca.

El marc teòric descriu l’estat de l’art dels dos grans eixos que sostenen aquesta recerca: tecnologies digitals i educació musical, fent especial èmfasi en la seva aplicació didàctica a l’aula.

El marc aplicatiu emmarca l’enfocament metodològic: les estratègies per a la recollida d’informació, així com desenvolupa i analitza el procediment seguit en la recerca. S’organitza en 3 fases: aporta una nova categorització d’aplicacions mòbils musicals sota el punt de vista didàctic; presenta la proposta didàctica realitzada i la seva anàlisi; i exposa les opinions i experiències sobre l’ús de tauletes tàctils a l’àrea de música d’un grup de discussió realitzat amb especialistes de música.

Les conclusions sintetitzen els resultats obtinguts responent a la qüestió i objectius de la recerca, així com les seves limitacions i futures línies d’investigació.

A continuació detallem cronològicament els diferents passos que s’han dut a terme per a l’assoliment d’aquesta tesi doctoral i que alhora han marcat l’estructura a la qual hem fet referència.

Introducció Marc teòric Marc aplicatiu Conclusions

Figura 2: Temporalització

Recerca desenvolupada al llarg de 4 anys, del 2012 al 2015. Durant el primer any s’inicia un període de reflexió sobre la delimitació del problema i objectius de la recerca, així com la cerca i anàlisi documental que fonamentaran el marc teòric.

L’any següent s’inicia el marc aplicatiu amb una primera etapa de selecció i categorització d’aplicacions mòbils, la qual hem anomenat preludi, que donarà pas al disseny de la proposta didàctica, iniciant així l’etapa principal del marc aplicatiu, que hem anomenat sonata.

Durant el 2014 es realitza la pròpia investigació-acció col·laborativa executant l’aplicació de la proposta didàctica i la seva anàlisi posterior en una escola d’educació primària.

Finalitza el 2015 amb un grup de discussió d’especialistes de música com a coda final, la redacció de les conclusions i el dipòsit de la tesi, per a la seva posterior defensa davant del tribunal.

2012

• Delimitació del problema

• Pregunta i objectius de la recerca

• Cerca i anàlisi documental

2013

• Anàlisi i categorització d'apps

• Selecció de la mostra

• Formació i entrevistes del grup de treball

• Disseny de la proposta didàctica

2014

• Aplicació de la proposta didàctica

• Observació participant

• Entrevistes del grup de treball

• Anàlisi de la intervenció

Si no conec una cosa la investigaré.

Louis Pasteur