• Aucun résultat trouvé

MARC APLICATIU

6. SONATA: INVESTIGACIÓ-ACCIÓ COL·LABORATIVA

6.2.1. a.b. Característiques del centre

L’escola Sant Gervasi està situada a Mollet del Vallès, comarca del Vallès Oriental (Barcelona). Una ciutat amb més de 50.000 habitants, ben comunicada i a la perifèria de Barcelona.

Pioners en l’ús d’ordinadors a les aules i pissarres digitals, l’escola ha estat reconeguda públicament en nombrosos projectes d’innovació pedagògica. En general, mestres i professors creen els seus materials i els distribueixen a través de les plataformes digitals Clickedu i Docus, plataformes que també s’utilitzen per a la comunicació amb les famílies.

El curs 2012-2013 inicien la compra de tauletes tàctils, obtenint diversos sets de 30 iPads per a cada cicle educatiu. Els iPads s’introdueixen a l’educació Infantil i Primària amb la intenció de millorar la producció, creativitat i motivació dels alumnes. A la ESO es realitza una implementació 1:1 i els alumnes porten el seu propi dispositiu, recomanat pel centre, en aquest cas notebooks.

Paral·lelament també es realitzen projectes de robòtica per ajudar a estructurar el pensament: Beebots (Infantil), Scratch i Lego We Do (Primària), Lego Mindstorms i disseny d’apps (Secundària) i Arduino (Batxillerat).

Amb WiFi a tots els seus edificis, projectors a les aules, Apple TV per poder projectar els iPads i impressora 3D, l’escola disposa d’un equip d’informàtics encarregats d’instal·lar i vetllar pel bon funcionament de l’equipament.

El professorat rep formació TIC, tant pel que fa a les plataformes digitals, des d’on gestionen els continguts educatius i la comunicació amb les famílies, com en cursos relacionats amb la innovació educativa a l’aula (robòtica, programació, iPad, etc.). Alguns d’ells són membres del Grup de Recerca PSITIC de Blanquerna, on coincideixen amb la investigadora, fet que ha facilitat el contacte i la comunicació.

Cal destacar una formació sobre iPads i música per a professorat de la fundació Trams, impartit en el centre el juliol de 2013, per tal de potenciar l’ús dels dispositius mòbils entre els especialistes.

6.2.1.a.c. Selecció del grup-classe

La proposta didàctica es dirigeix al cicle mitjà, concretament a quart curs de Primària, d’acord amb la intenció de treballar amb alumnes més autònoms, que ja coneguin els iPads. La idea és que això permeti realitzar un treball més musical, evitant la novetat tècnica i els problemes de domini de l’eina. Aquests alumnes ja havien pres contacte amb les tauletes el curs anterior, tot i que no les havien utilitzat mai des de l’àrea de música.

Com que l’escola té la política de barrejar grups al final de cada cicle, per evitar

fixar dinàmiques i crear noves relacions entre els alumnes, els grups-classe seleccionats havien estat configurats el curs anterior, a tercer, continuant a quart amb els mateixos companys i tutors.

De les quatre aules de quart es decideix passar la prova pilot a dues de les línies, concretament a quart A i quart B, que realitzen la classe de música el mateix dia:

dimarts de 9-10 h i de 10-11 h. Tot i així, la mestra del centre també anirà introduint el treball realitzat amb els altres dos grups-classe (quart C i D).

D’un total de 28 alumnes a cada aula, 6 alumnes a 4t A i 8 alumnes a 4t B realitzen estudis de música com a activitat extraescolar. Això suposa una mitjana d’aproximadament un 25% d’alumnes que estudien a l’escola de música.

Hi ha 5 alumnes amb necessitats educatives especials, tres a 4t A i dos a 4t B, però que l’àrea de música la poden seguir amb normalitat. En el cas d’un alumne amb greus problemes de visió cal que es situï a la primera fila i utilitzi faristol per apropar-se als documents.

6.2.1.a.d. Característiques de l’àrea de música

La classe de música té una durada d’una hora setmanal al llarg d’Infantil i Primària i es duu a terme a l’aula de música. Hi ha dos mestres especialistes a temps complet, un a Primària i un altre a secundària, i 5 especialistes que ho combinen amb la tutoria. A Primària, els alumnes es recullen a l’aula ordinària i es dirigeixen a l’aula de música per fer la classe.

A cada sessió, els alumnes treballen diferents blocs de continguts: audició, cançó, llenguatge, dansa i educació de l’oïda. A partir de tercer s’inicien en la interpretació de la flauta de bec.

Concretament, els alumnes de quart coneixen les notes de l’escala i llegeixen petites melodies, estan treballant els instruments de l’orquestra i comencen a tocar les notes greus de la flauta. Al llarg de l’escolaritat han treballat un bon repertori de cançó tradicional catalana i han interpretat diverses danses populars catalanes i d’arreu del món.

L’aula de música no disposa de taules ni cadires: els alumnes seuen a terra en rotllana. En el cas que sigui necessari fer un treball escrit es queden a l’aula ordinària, tot i que no és gaire comú, ja que es concep com una àrea molt vivencial, on es prioritza fer música.

Els alumnes no disposen de llibre de text, però porten una llibreta amb pentagrames per si cal fer anotacions. La mestra penja a la plataforma virtual tots els continguts que es treballen a l’aula, ja sigui teoria, partitures, audicions, vídeos. etc. D’aquesta manera, els alumnes poden repassar i consultar a casa allò que estan aprenent.

La música està present en les diferents festivitats de l’escola: Castanyada, Nadal, Carnestoltes, St. Jordi i final de curs. També es participa en projectes musicals del poble o de la comarca com la trobada de danses de Mollet, on es reuneixen tots els alumnes de quart de la ciutat per ballar conjuntament, o Cantània, un projecte promogut per l’Auditori de Barcelona, amb la interpretació coral d’alumnes de diverses escoles d’una obra inèdita d’autor contemporani, dirigits i acompanyats per 10 músics professionals.

Com ja hem comentat anteriorment, l’escola Sant Gervasi, en horari extraescolar, disposa d’una escola de música. A més dels mestres de l’escola s’hi sumen 4 músics per tal d’oferir una àmplia oferta de llenguatge musical, corals, conjunts instrumentals i instrument: bateria, violí, violoncel, saxo, clarinet, flauta travessera, piano, guitarra espanyola, guitarra elèctrica i baix.

Cal dir que l’activitat de coral s’ofereix gratuïtament a tots els alumnes de l’escola, independentment que estudiïn música, quedant inclosa en el paquet d’activitats extraescolars. És per això que molts alumnes estudien música o participen cantant a les corals.

Des de l’escola de música també es promou el Dia de la Música, fent partícips tota la comunitat, un diumenge del mes de maig, de diversos concerts de les agrupacions i altres artistes convidats.