• Aucun résultat trouvé

Idees i creences Raquel Piqué, Xavier Terradas i Antoni Palomo

Dans le document La Draga, el poblat dels prodigis (Page 94-98)

singular, és el cas de dos cranis de brau, tres de cabra i un de cabirol que van aparèixer a una fossa de poc més de dos metres quadrats. La quantitat de cranis amb banyes en aquest espai reduït ha fet plantejar que es pugui tractar d’algun tipus d’ofrena ritual, tal vegada de tipus fundacional, com les que es documenten en mol-tes societats quan es construeix un nou habitatge. El simbolisme del brau és ben conegut a les societats mediterrànies neolítiques.

En jaciments com Çatalhöyük (Turquia) l’habitació principal de cada casa estava decorada amb bucranis, pràctica que es documenta també en altres jaciments del Pròxim Orient (Fig. 65 i 66).

Finalment, el darrer conjunt de restes que evoca la importància del món simbòlic són els ornaments. La Draga destaca per la quantitat i diversitat d’ornaments recuperats en el jaciment, entre els quals hi ha anells, denes, penjolls de diversos tipus i braçalets. Destaca la diver-sitat de matèries primeres emprades, n’hi ha d’elaborats amb pedra, os, banya, curculla marina i fins i tot pinyols de cirera silvestre. Algu-nes d’aquestes primeres matèries no són locals i van implicar un es-forç important per obtenir-les. És el cas dels mol·luscs marins, entre els quals predominen els bivalves, representats aquí per l’escopinya, el petxinot i l’ostra vermella. També s’empraren caragolines de dife-rents espècies i ullals de mar. Aquestes matèries primeres procedien, sens dubte, de la costa, a poc més de 35 km de distància. Algunes varen ser recollides ja fòssils a les platges, fet que implica que van ser recol·lectades amb aquesta finalitat. Aquests objectes, catego-ritzats com a ornaments, poden haver tingut una funció vinculada a la distinció dels individus que els utilitzaven. Els ornaments poden indicar l’estatus, ja sigui per edat, gènere, posició social o prestigi dels individus que els empraven, i també poden indicar la pertinença grupal. En el cas de la Draga, el fet de no trobar-se associats a in-dividus concrets dificulta la possibilitat de treure’n conclusions, poc sabem sobre les persones que els varen utilitzar. No obstant això, la seva mera presència en el jaciment, juntament amb la quantitat apareguda, sembla confirmar la importància per a la població de la

Fig. 64. Procés d’excavació d’un arc infantil de fusta de teix (campanya 2012).

Idees i creences

Draga de comunicar i fer visible, mitjançant els ornaments, els trets distintius dels individus, dins del poblat, i del conjunt dels mateixos de cara enfora. En aquest sentit, sí que val la pena destacar que alguns dels tipus d’ornaments són més aviat escassos, com per exemple els braçalets de marbre, dels quals es comptabilitzen només quatre exemplars, mentre que d’altres estan representats per un gran nom-bre d’elements, com pot ser el cas de les denes de collarets i penjolls fetes amb mol·luscs marins. L’esforç d’elaboració d’uns i altres és diferent, molt més gran en el cas del braçalet de marbre, ja que està fet amb una matèria primera més difícil de trobar en l’entorn i per a la seva manufactura requereix més coneixements tècnics. El valor objectiu dels ornaments és, per tant, diferent, fet que fa pensar que també ho va ser el valor social que se’ls va donar.

En definitiva, aquests pocs exemples ens demostren que la comu-nitat que va viure a la Draga reforçava la seva forma d’organització social amb diversos elements simbòlico-ideològics per transmetre normes de comportament i regulació social. Si bé no els podem interpretar pel que fa al seu significat, sí que podem afirmar que ocuparen un espai important en aquesta societat.

Fig. 66. L’exhibició de cranis d’animals amb banyes és una pràctica coneguda en molts indrets del món, com per exemple dins del grup Tana Toraja a Indonèsia. (Font:

Gudkov Andrey-Shutterstock.com) Fig. 65. Bucrani recuperat en una fossa juntament amb un crani de bou, tres de cabra

i un de cabirol.

Explicar qualsevol temps passat sempre resulta complex per la in-certesa que sempre se sent, malgrat estar informat d’allò no viscut.

Explicar des de dades parcials, com es produeix en el cas de la prehistòria, és encara més complex. Per a aquest període històric no existeixen fonts escrites i les úniques evidències de què es dis-posa per conèixer aquestes societats són les seves restes materi-als. És a dir, els seus residus, rebutjos i construccions, restes que ens arriben com a resultat de les activitats desenvolupades i de les formes d’organització de les societats que les van generar. Davant d’aquesta situació, esdevé fonamental desenvolupar formes de presentació de la interpretació històrica que permetin representar la vida quotidiana del poblat de la Draga de manera que sigui com-prensible per a tothom.

Propostes de socialització del coneixement com les que avui en dia s’expressen en el Parc Neolític de la Draga són una gran eina per desenvolupar propostes pedagògiques. Malgrat això, aspectes com l’entorn, la fauna i els pobladors són de més difícil recreació i presentació. En aquest sentit, les propostes virtuals esdevenen una oportunitat immillorable per divulgar de forma amena, estimulant i interactiva com era la vida d’un poblat dels primers agricultors i ramaders del nord-est peninsular. D’altra banda, aquest recurs esdevé un complement didàctic per al programa educatiu del Parc Neolític de la Draga i per a qualsevol proposta de difusió que es plantegi.

Els treballs de reconstrucció virtual de la Draga han estat elaborats a partir de la informació obtinguda a través de la recerca realitzada en el jaciment fins a l’actualitat. Així, l’equip de recerca que desen-volupa la seva tasca en aquest jaciment ha estat treballant de ma-nera conjunta amb un il·lustrador, diversos dissenyadors de models tridimensionals i enginyers per generar la recreació. Aquesta és una experiència molt realista i fortament immersiva que s’explora mitjan-çant ulleres de realitat virtual i a través d’un vídeo de 360˚ (Fig. 67).

En el procés de treball ha estat necessari, en primera instància, prendre múltiples decisions respecte de com es volia dissenyar el poblat. Algunes d’aquestes decisions han estat molt fàcils de pren-dre, ja que el mateix registre arqueològic de la Draga hi donava res-posta. D’altres, per contra, han estat més complicades de prendre com a conseqüència de la manca absoluta d’evidència, com és el cas, per exemple, de la caracterització física dels pobladors de la Draga. Aquestes mancances s’han resolt recorrent a dades d’altres contextos arqueològics coetanis, i també recorrent a altres fonts d’informació, com ara l’art rupestre i les fonts etnogràfiques.

Pel que fa a la reconstrucció del paisatge durant el període d’ocu-pació del poblat, s’ha realitzat a partir de les dades obtingudes de l’anàlisi de les restes arqueobotàniques recuperades al jaciment:

pol·len, carbons, llavors i fruits. Així mateix, també s’han emprat les dades obtingudes a partir de l’anàlisi palinològica elaborada de diferents mostres de contextos naturals del voltant de l’Estany.

Mitjançant totes aquestes anàlisis s’ha pogut determinar la compo-sició de la vegetació de l’entorn de l’ocupació de la Draga i fer una

Passat i realitat virtual Juan Antonio Rodríguez, Raquel Piqué,

Dans le document La Draga, el poblat dels prodigis (Page 94-98)