• Aucun résultat trouvé

La divulgació científica Montserrat Buch, Sílvia Comellas i Antoni Palomo

Dans le document La Draga, el poblat dels prodigis (Page 102-106)

Fig. 71. El Parc Neolític de la Draga presenta diverses recreacions de construccions neolítiques. (Font: J. Casanovas)

Fig. 72. El programa educatiu es fonamenta en el treball manual i l’experiència. (Font: J. Casanovas)

La divulgació científica

la pedra, la fusta i l’os, també faciliten la comparació cultural amb els grups del passat, segons la presència o absència de similituds (Fig. 72).

El Parc s’organitza en tres zones:

- L’àrea de les excavacions arqueològiques, que se situa bàsica-ment a l’oest de l’equipabàsica-ment.

- L’àrea (pedagògica) didàctica i turística, que disposa d’un bunga-lou de recepció, un bungabunga-lou que serveix com a aula, dos coberts destinats a activitats diverses i diferents racons de treball equipats amb bancs.

- L’espai de reconstruccions neolítiques se situa a la zona central del parc i està format per dues cabanes (una de les quals sobre plataforma) i un graner.

La proposta de gestió del PND es basa en l’assoliment dels objec-tius següents, que es consideren bàsics per poder desenvolupar tot el potencial del jaciment com a eina de difusió del neolític i l’ar-queologia en general, així com per esdevenir motor de desenvolu-pament del territori.

- Utilitzar la reconstrucció com a eina de comprensió del passat per donar vida a restes arqueològiques de més de set mil anys d’antiguitat, de les quals queden poques evidències constructives que es puguin adequar i presentar al públic directament de manera comprensible.

- Utilitzar el recurs de l’ambientació, és a dir, presentar zones d’habi-tació reproduïdes amb els elements que hi hauria si el poblat estigués en funcionament. Aquesta eina ajuda els visitants a entendre la funció dels espais i a imaginar-se la vida de societats desaparegudes.

- Entendre el patrimoni com a bé de consum per explotar la utilitat pública del jaciment. El fet de valorar-lo a partir de la reconstrucció permet fer-lo visitable i comprensible. La conversió d’un jaciment arqueològic en producte pedagògic i turístic, i la seva conservació són propòsits complementaris.

- Convertir el PND en un punt de referència del turisme cultural de Catalunya.

- Entendre el PND com a símbol d’identitat del poble de Banyoles i de la comarca del Pla de l’Estany. Fer que la gent entengui el seu passat i en gaudeixi per tal d’assegurar-ne la protecció i, indirecta-ment, els fons públics i recursos destinats a l’estudi, recuperació i conservació del patrimoni.

- Oferir una oferta ludicocultural molt àmplia per respondre a les demandes d’un públic heterogeni.

- Utilitzar l’arqueologia experimental com a eina de contrast fona-mental per a la recerca arqueològica i per a la comprensió d’activi-tats del passat.

Actualment el Parc Neolític de la Draga és obert al públic general els dissabtes i diumenges al matí de juny a octubre, o mitjançant la concertació de visites i activitats didàctiques per a usuaris esco-lars i grups. Totes les activitats s’inicien amb una visita guiada que permet contextualitzar el poblat neolític i el jaciment arqueològic. El programa didàctic de la Draga es basa en activitats de manipulació i d’experiència en format taller, com “Eines i foc al poblat”, “Ca-çadors neolítics”, “Artesans de l’argila”, “Arquitectura de les cases neolítiques” o “Alimentació a la Draga” (Fig. 73).

Les activitats pel públic general i familiar es concentren sobretot durant els mesos d’estiu, de juny a octubre, quan el PND té un

horari estable d’obertura els caps de setmana. Durant aquests me-sos cada dissabte i diumenge s’ofereix una visita guiada; també es realitzen activitats programades: el primer diumenge de cada mes es combina la visita guiada amb demostracions de pràctiques neolítiques, i l’últim dissabte de mes s’ofereix l’activitat familiar “Avui fem de neolítics”, amb diversos tallers participatius.

A l’estiu, durant la campanya d’excavacions arqueològiques, es programen jornades de portes obertes per donar a conèixer els treballs de recerca al jaciment i difondre les darreres novetats. Tam-bé s’organitza el programa de xerrades “Neolítics a la fresca” els

capvespres d’estiu, per presentar i tractar temes específics de la recerca. El PND també participa activament en diferents esdeveni-ments del territori, com la Festa Major de Banyoles o les Jornades Europees de Patrimoni i jornades de portes obertes.

Avui, un cop consolidat el projecte del Parc Neolític de la Draga es redacta un projecte executiu que permetrà definir la profunda remodelació que necessita el PND.

Com a concepte inicial, es planteja la definició i segregació de di-ferents espais per poder assumir un major nombre d’usuaris. L’ob-jectiu és comptar amb una infraestructura en què es puguin acollir amb qualitat entre 175 i 200 usuaris de manera simultània; fet que convertiria el PND en un equipament molt potent en l’àmbit edu-catiu i de difusió, comparable a altres equipaments actualment en funcionament a Catalunya.

L’element vertebrador d’aquest projecte és la construcció d’un nou edifici de serveis a la zona est del PND. Aquest equipament permetrà acollir tots els serveis necessaris per al desenvolupament del projecte del PND, tant des del punt de vista pedagògic com científic. L’edifici comptarà amb una àrea d’acollida al visitant, aules didàctiques, sales d’audiovisuals, serveis, laboratoris, magatzems i espais d’acollida d’estudiants universitaris durant estades de re-cerca. El mateix edifici permetrà delimitar els diferents espais del Parc Neolític de la Draga, s’hi accedirà pel passeig central del Parc de la Draga i separarà el passeig de la part central del Parc, on hi ha l’espai destinat a la recreació del poblat neolític amb cabanes, graners, les zones especialitzades de treball neolític i el jaciment arqueològic.

Fig. 73. Visites guiades realitzades per experts educadors expliquen al públic ge-neral com era la vida dels primers agricultors i ramaders del nord-est peninsular.

(Font: J. Casanovas)

Dans le document La Draga, el poblat dels prodigis (Page 102-106)