• Aucun résultat trouvé

Acords de govern relacionats amb l’administració i les finances, la transparèn- transparèn-cia i la modernització de l’Administració

Dans le document polític de Catalunya (Page 82-85)

D’una acció de govern prolífica a un govern intervingut

Quadre 5. Acords de govern relacionats amb l’administració i les finances, la transparèn- transparèn-cia i la modernització de l’Administració

• ESDESENvoLUpAELNoUDiSTRiCTEADMiNiSTRATiUDELBARRiDELA MARiNADEL poRTA BARCELoNA (03/01)

• CREACióDUNpRogRAMADAvALUACióiMoDERNiTzACiópERACoNSEgUiRLAfiNESTRETA úNiCAENMATèRiADECoNTRoLALiMENTARi (03/01)

• CREACióDUNNoUREgiSTREDEgRUpSDiNTERèSAMBLoBjECTiUDEDoNARCoMpLiMENT

ALA LLEiDETRANSpARèNCiAAToTSELSENSLoCALSioRgANiSMESpúBLiCS (14/02)

• S’ApRovALACREACióDELANovASEUELECTRòNiCADEL’AgèNCiA TRiBUTàRiADE CATALU

-NYA (21/02)

• ApRovACióDUNMoDELiNTEgRALDEgESTióDESUBvENCioNSiAjUTSqUEiNTEgRALúS

DELSMiTjANSELECTRòNiCSENToTESLESfASESDELpRoCEDiMENT (28/02)

• ESfAEfECTiUELREToRNDEpARTDELApAgAExTRADEL 2012 ALSEMpLEATSpúBLiCS,

CoMpoRTANTUNDESEMBoSSAMENTDE 225 MiLioNS (04/04)

• ApRovACióDEL DECRETLLEiqUEMoDifiCAifixAENL’1 DEMAigLENTRADAENvigoRDE

LiMpoSTDEBEgUDESENSUCRADESENvASADES (04/04)

• CREACióDEL CoLLEgiDE CRiMiNòLEgSDE CATALUNYA (04/04)

• CREACióDEL’oBSERvAToRiDAvALUACióDELúSDANiMALSENCiRCS (04/04)

• ApRovACióDELAREgULACióDECoMpETèNCiESDELA gENERALiTATENMATèRiADESEgU

-RETATpRivADA (11/04)

• ApRovACióDUNAofERTADoCUpACiópúBLiCADE 7.700 pLACESDESANiTARiS, DoCENTS, MoSSoSD’ESqUADRAipERSoNALDESERvEiSSoCiALS (18/04)

• ESCREAEL pRogRAMADHoMogENEïTzACióDELSpRoCESSoSiMECANiSMESiNTERNSDE TRAMiTACióDETRiBUTSiCoTiTzACioNSSoCiALSqUEpAgUENLESENTiTATSDELSECToR púBLiCDELA gENERALiTAT (25/04)

• DECRETDEREESTRUCTURACióDELDEpARTAMENT DELAviCEpRESiDèNCiAiDECoNoMiAi

HiSENDA, iCREACióDELA DiRECCió gENERALDEL pRoMoCió ECoNòMiCA, CoMpETèNCiAi REgULACió (02/05)

• CREACióDELANovA DiRECCió gENERALDELCoSDELS AgENTS RURALS (02/05)

• ApRovACióDEL pLApiLoTpERAvALUARLESCoMpETèNCiES, ELRENDiMENTiLASSoLiMENT

DERESULTATSDELpERSoNALDEL’ADMiNiSTRACiópúBLiCA (16/05)

Govern

APC 2017 Institut de Ciències Polítiques i Socials

83

• ApRovACióDEMoDifiCACioNSENLESTRUCTURAoRgàNiCADEL DEpARTAMENTDE govER

-NACió, ADMiNiSTRACioNS púBLiqUESi HABiTATgE (23/05)

• EL govERNApRovAELMARCgENERALpERREgULARiREfoRçARLACCióDELESDivERSES

UNiTATSDEL govERNALExTERioR (13/06)

• ApRovACióDUNNoU CoDipERALACoNTRACTACiópúBLiCASoCiALMENTRESpoNSABLE ENLàMBiTDEL’ADMiNiSTRACióiELSEUSECToRpúBLiC (20/06)

• ESRATifiCALofERTApúBLiCADoCUpACióDE 505 pLACESDE MoSSoSD’ESqUADRADEL 2017 (04/07)

• ApRovACióDEL REgLAMENTDELACoMiSSióDEgARANTiADELDRETDACCéSALAiNfoR

-MACiópúBLiCA (18/07) Font: elaboració pròpia

Durant el 2017 va continuar la conflictivitat entre el Govern de la Generalitat i el Govern central, aquest cop molt centrada en els preparatius del referèndum de l’1-O i els esdeveniments al seu voltant. És per això que diversos acords del Govern català es van adreçar a aquestes qüestions, ja sigui per rebutjar la sentència del 9-N i reiterar la voluntat de celebració d’un referèndum mal-grat les advertències de l’Estat, o per buscar l’empara dels tribunals en les seves actuacions de cara a aquests preparatius (veure quadre 6).

Així, en el mes d’abril el Govern va defensar davant el Tribunal Constitucional (TC) la legalitat de la partida dels pressupostos destinada a la celebració del referèndum, i ja al juny va denunciar la querella preventiva presentada davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) con-tra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i concon-tra l’aleshores secretari general, Francesc Esteve, per la compra de les urnes.

D’altra banda, l’amenaça en el mes de juliol de suspendre l’accés al Fons de Liquiditat Autonò-mica (FLA) en el cas que el Govern de la Generalitat no enviés certificats setmanals on s’acred-ités que no s’havia fet cap despesa relativa al referèndum de l’1-O va decidir l’Executiu català a presentar un doble recurs, un davant el Tribunal Suprem i un altre davant el TC, abans de recórrer a l’empara de la justícia internacional. A la fi, el Govern es va comprometre a fer públiques les seves despeses però es va negar a facilitar la llista de funcionaris relacionats amb els preparatius del referèndum per protegir els treballadors públics, reiterant que serien els 13 membres del Gov-ern els que n’assumirien totes les responsabilitats.

Govern

APC 2017 Institut de Ciències Polítiques i Socials

84

Més endavant, en el mes d’agost, el Govern de la Generalitat va recórrer al TC en resposta al recurs d’inconstitucionalitat presentat pel Govern central a l’article 135 del Reglament del Parla-ment, que va permetre la tramitació de les lleis de desconnexió en lectura única. Així mateix, va presentar un recurs al Tribunal Suprem contra l’acord del Consell de ministres que ordenava la intervenció de les finances de la Generalitat.

Ja a pocs dies de la celebració de l’1-O el Govern català va acordar emprendre accions legals en resposta a una sèrie d’actuacions del Govern Central. En primer lloc va presentar un requeriment d’incompetència contra la instrucció de la Fiscalia Superior de Catalunya del 22 de setembre, diri-gida als cossos i forces de seguretat de l’Estat, perquè aquesta instrucció alterava la dependència orgànica dels membres dels cos de Mossos d’Esquadra, adscrivint-los a l’Estat. I en segon lloc va presentar un escrit davant el TSJC demanant que el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, s’abstingués de realitzar cap actuació contra els preparatius del referèndum, donat que altres dues autoritats judicials, el TSJC i el jutjat d’instrucció nº13 de Barcelona, ja estaven instruint el cas. A aquest escrit es va afegir després, però, un recurs contenciós administratiu contra aquesta mateixa instrucció de la Fiscalia, al·legant que les seves actuacions implicaven una vulneració de drets dels ciutadans de Catalunya.

La majoria d’aquestes causes judicials encara es trobaven obertes abans d’acabar el 2017, tot i el tancament d’unes quantes. Així, i per evitar el recurs davant del TC per la partida dels pressu-postos destinada a la celebració del referèndum, el Govern va decidir retirar-la, afegint-hi una dis-posició addicional que comprometia l’Executiu amb un procés referendari sobre el futur polític de Catalunya i garantia l’existència de recursos per poder celebrar-ho. Aquest canvi va provocar que cinquanta diputats del Grup Socialista al Congrés presentessin un recurs d’inconstitucionalitat en contra, a l’hora que l’estratègia del Govern no va sortir efecte en emetre el TC una sentència a principis de juliol que declarava inconstitucional i anul·lava de manera definitiva totes les referèn-cies al referèndum en els pressupostos.

Pel que fa a la presentació dels dos recursos judicials, un davant el Tribunal Suprem i un altre davant el TC, com a resposta a l’amenaça del Govern central de suspendre l’accés del Govern de la Generalitat al Fons de Liquiditat Autonòmica, a data del 31 de desembre no s’havia produït encara cap pronunciament per part dels dos tribunals, però tampoc s’havia fet efectiva l’amenaça de suspensió de l’accés al FLA per part de Catalunya.

Sobre el recurs del Govern de la Generalitat davant el TC en defensa de la reforma del Reglament

Govern

APC 2017 Institut de Ciències Polítiques i Socials

85

del Parlament, el tribunal va declarar la seva constitucionalitat a finals de novembre, en la mesura que va considerar que s’havia fet possible la presentació d’esmenes als grups de l’oposició.

D’altra banda i en relació al recurs del Govern català contra l’acord del Consell de Ministres so-bre la intervenció dels comptes de la Generalitat per part del Govern central, el TS va admetre a tràmit el recurs, si bé això no significava que la intervenció fos suspesa. A hores d’ara el tribunal no ha dictat una sentència ferma, però amb l’aplicació de l’article 155 el Govern central continua exercint la tutela dels comptes públics a Catalunya.

Per acabar i quant a la denúncia de la Generalitat sobre la ingerència per part de la Fiscalia Gen-eral de l’Estat en els preparatius de l’1-O, el Govern va al·legar que el fiscal genGen-eral ja no podia realitzar cap més actuació contra el referèndum perquè ja estava sent investigat per dues autori-tats judicials: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona.

Amb el requeriment el Govern volia posar fi a actuacions recents del fiscal, com les querelles contra més de 700 alcaldes; les instruccions que havia donat a les forces i cossos de seguretat; la prohibició d’actes sobre el referèndum, el registre d’impremtes i “les pressions a mitjans”.

Dans le document polític de Catalunya (Page 82-85)