• Aucun résultat trouvé

Acords de govern relacionats amb polítiques de salut i educació

Dans le document polític de Catalunya (Page 73-76)

D’una acció de govern prolífica a un govern intervingut

Quadre 1. Acords de govern relacionats amb polítiques de salut i educació

SAnItAt

• REESTRUCTURACióDEL DEpARTAMENTDE SALUT, qUEiNCLoULAgESTióDESCENTRALiTzADADELESpoLí

-TiqUESDESALUTpúBLiCA (17/01)

-SoNESAMBTRASToRNMENTALiADDiCCioNSpERALpERíoDE 2017-2019 (07/03)

• iNiCiDELSTRàMiTSpERALApRovACióDEL’AvANTpRojECTEDELLEiDHARMoNiTzACióDE LESfóRMULESDEgESTióDELASSiSTèNCiASANiTàRiA (20/06)

• ApRovACióDUN pLAiNTERDEpARTAMENTALDELASALUTpúBLiCA 2017-2020 (11/07)

• CREACióDEL CoNSELL CATALàDEL’ALiMENTACió (25/07)

• pRojECTEDELLEiDECREACióDEL’AgèNCiA CATALANADELS MEDiCAMENTSi pRoDUCTES SANiTARiS (01/08)

• ApRovACióDELESLíNiESESTRATègiqUES 2017-2020 DEDifERENTSàREESpRioRiTàRiES

(26/09)

• ApRovACióDEL pLADiRECToRDESALUTMENTALiADDiCCioNS 2017-2019 (24/10)

• RECUpERACióDEL’AgèNCiADE SALUT púBLiCADE CATALUNYA (24/10) edUcAcIóIReceRcA

• ACTUALiTzACióDELCURRíCULUMDELSENSENYAMENTSDEMúSiCADEgRAUpRofESSioNAL

(17/01)

• DECRETqUEfoMENTAELTREBALLENxARxADELSEqUipAMENTSESCèNiCSiMUSiCALS

-BLiCSA CATALUNYA (31/01)

• CREACióDELTíToLpRopiDETèCNiCSUpERioRENARTSDELCiRC (31/01)

• ApRovACióDEL pLA STEMCATpERfoMENTARLESvoCACioNSTECNoLògiqUESALSiSTEMA EDUCATiUCATALà (28/02)

• ApRovACióDEL pRogRAMADERECERCAiiNNovACióENTECNoLogiESDigiTALSAvANçA

-DESAMBUNADoTACióDEDEUMiLioNSDEURoS (21/03)

• EL govERNfACiLiTARàqUEToTSELSCENTRESEDUCATiUSDE CATALUNYApUgUiNCoMp

-TARAMBUNpRojECTEDECoNvivèNCiAABANSDETRESANYS (28/03)

• S’iNCREMENTENELSRECURSoSpERALALUMNATAMBDiSCApACiTATAUDiTivADECARAAL CURS 2018-2019 (25/04)

• RENovACiófiNSAL 2020 DEL pLA SERRA HúNTERDECoNTRACTACióDEpERSoNALDoCENT iiNvESTigADoRDExCELLèNCiAALESUNivERSiTATSpúBLiqUES (16/05)

• pRESENTACióDEL pLADELECTURA 2020 qUEpREvEUUNAiNvERSióDE 105 MiLioNS DEURoSENELpERíoDE 2017-2020 pERiNCREMENTARLACTiviTATLECToRAA CATALUNYA

(23/05)

• ApRovACióDE 36 CURRíCULUMSDETíToLSDE foRMACió pRofESSioNAL (23/05)

Govern

APC 2017 Institut de Ciències Polítiques i Socials

74

• iNvERSióDE 99 MiLioNSENoBRESENCENTRESEDUCATiUS (06/06)

• EL govERNApRovAqUEELSESTUDiANTSDERENDESBAixESpAgUiNNoMéSUN 20% DEL

pREUDELAMATRíCULADELSESTUDiSDEgRAU (04/07)

• CREACióDEL’oBSERvAToRiDEL’EqUiTATENELSiSTEMAEDUCATiUNoUNivERSiTARi

(04/07)

• S’iMpULSAL’AvANTpRojECTEDELLEiDECoMpoSiCióDEL CoNSELL ESCoLARDE CATALU

-NYA (18/07)

• S’iNCREMENTENLESDoTACioNSDEMoNiToRSDESUpoRTpERALALUMNATAMBNECESSi

-TATSEDUCATivESESpECiALS (18/07)

• CREACióDUNCoMpLEMENTRETRiBUTiUpERALpRofESSoRATDELESCoLACoNCERTADA

qUEExERCEixLATUToRiA (29/08)

• ESDESTiNEN 20 MiLioNSDEURoSACoNSoLiDAR EURECAT (CENTRETECNoLògiCDE CATA

-LUNYA) CoMACENTRETECNoLògiCDEREfERèNCiA (05/09)

• iNvERSióDE 2,6 MiLioNSALSpRogRAMESDEfoRMACióiiNSERCiópERALCURS 2017-2018 (05/09)

• ESDESTiNEN 1,6 MiLioNSALAMiLLoRADEBiBLioTEqUESpúBLiqUES (05/09) Font: Elaboració pròpia

En el quadre 2 es detallen els acords de govern relacionats amb les polítiques d’habitatge, so-cials, de joventut i d’igualtat. Pel que fa als acords relacionats amb l’habitatge s’aprovà el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge que haurà de guiar les polítiques d’habitatge a Catalunya en els propers quinze anys. El Pla preveu l’impuls de polítiques públiques que permetin augmentar el nombre de famílies que accedeixen al lloguer social o altres sistemes d’accés a l’habitatge mit-jançant un increment dels ajuts socials. Per facilitar-ho es va produir l’aprovació del conveni de finançament entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Institut Català del Sòl (INCASÒL).

D’altra banda, com a mesura concreta es va prendre el compromís de construcció de 265 hab-itatges socials al barri de la Trinitat Vella de Barcelona.

Per últim, i pel seu valor simbòlic, destaca la decisió del tancament i trasllat de la històrica presó “Model” de Barcelona i la destinació dels seus espais al desenvolupament de nous equi-paments municipals. Seguint amb aquesta política de renovació dels centres penitenciaris a Catalunya, el Govern va comprometre 32 milions fins al 2021 per al trasllat del centre obert de la Trinitat a la Zona Franca.

Quant a les polítiques socials, de joventut i d’igualtat es van aprovar nombrosos acords, alguns d’ells amb partides pressupostàries importants. Així, es van destinar 217 milions a finançar pro-jectes d’entitats socials que actuen en l’esfera de la inclusió social; la protecció de les famílies,

Govern

APC 2017 Institut de Ciències Polítiques i Socials

75

la joventut i la infància; i el foment de l’associacionisme, el voluntariat i l’acció comunitària, entre d’altres.

Més concretament i en el terreny de les polítiques d’inclusió social, el Govern va fer un balanç positiu del primer any d’aplicació de la resolució 17/IX sobre la situació d’emergència social per fer front a les conseqüències derivades de la crisi econòmica, després de constatar el compliment i la posada en marxa del 80 per cent de les propostes incloses.

Precisament dintre de l’àmbit de la inclusió social, però també dels drets i la ciutadania, cal fer esment de l’aprovació del Pla de ciutadania i migracions 2017-2020, que té com a objectiu fona-mental la integració de les persones migrades tot respectant el principi de la interculturalitat, però també l’eradicació de pràctiques com ara la mutilació genital femenina o els matrimonis forçats. El programa preveu mesures molt variades que inclouen des del reconeixement dels títols universi-taris i acadèmics d’aquest col·lectiu fins a mesures adreçades a promoure la seva inserció laboral o l’acompanyament educatiu dels seus fills.

D’altra banda, es va crear el Programa per a la gestió de la Renda Garantida, que va permetre la contractació de 400 persones per dur a terme tasques associades a la tramitació de les sol·licituds, alhora que es van destinar un total de 53 milions d’euros a programes relacionats amb la formació i la inserció laboral de les persones en atur; 4,2 milions a l’activitat del tercer sector en l’àmbit penitenciari; i en el marc de la inserció laboral de les persones amb algun tipus de discapacitat, 11,5 milions d’euros per a contractes a centres especials de treball i empreses d’inserció social.

Pel que fa a les polítiques d’igualtat i de gènere,el Govern va acordar el projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació, ja sigui per raó de religió o conviccions, capacitat, dis-capacitat, edat, origen racial o ètnic, sexe o orientació sexual, o per altra condició social o per-sonal. També es va aprovar el Pla per garantir la igualtat d’oportunitats entre homes i dones de l’Administració de la Generalitat, i promoure la integració de la perspectiva de gènere en la seva organització i estructura interna. A més es fixaren noves partides pressupostàries per a projectes de promoció de la igualtat efectiva entre homes i dones, i per al desplegament de polítiques de gènere en els ens locals. En la mateixa línia d’aprofundiment en la igualtat entre gèneres es creà l’Observatori de la Igualtat de Gènere, mentre amb l’acord per a la constitució del Centre d’Estudis, Recerca i Capacitació sobre la Violència Masclista vinculat a l’Institut Català de les Dones es va mirar de reforçar la lluita per eradicar la violència de gènere.

Govern

APC 2017 Institut de Ciències Polítiques i Socials

76

En l’àmbit de la joventut i la infància es va aprovar el Pla d’actuació de polítiques de joventut 2017-2020, que estableix les línies bàsiques d’actuació del Govern per donar resposta a les di-ficultats dels joves, especialment pel que fa a la seva inserció laboral i l’accés a l’habitatge, i es va preveure una inversió de 284 milions en polítiques de joventut per a 2017. També s’acordaren d’altres mesures com ara l’ampliació de l’atenció del servei telefònic “Infància respon” per a la lluita contra l’assetjament escolar, el ciberassetjament i els abusos socials; i l’aprovació d’un protocol d’actuació contra el maltractament a infants i adolescents.

Per últim, i en resposta a les manifestacions a favor de l’acollida de refugiats siris a Catalunya, el Govern es va comprometre a renovar el Pacte Nacional per a la Immigració, alhora que rec-lamava la descentralització del procés d’acollida i integració d’aquestes persones, i convidava entitats, partits, institucions i el conjunt de la societat catalana a fer un front comú davant l’Estat perquè complís amb els seus compromisos de reubicació i reassentament.

Quadre 2. Acords de govern relacionats amb polítiques d’habitatge, polítiques socials, de

Dans le document polític de Catalunya (Page 73-76)